Tolleri vai labbis?

koirakuume

Moikka! Olen hankkimassa koiraa vuoden sisällä ja yrittänyt tässä jonkin aikaa miettiä mikä rotu sopisi parhaiten. Kovan harkinnan jälkeen eniten jäi kiinnostamaan kaksi rotua, labradorin- ja novascotiannoutaja. Onko kokemuksia näistä roduista? Hyviä ja huonoja puolia? Sopiiko kerrostaloon? Perheessämme oli labradorinnoutaja, kun olin lapsi ja siitä jäi todella hyvä kuva. Tarkkaan en kuitenkaan pysty muistamaan, koska koira kuoli ollessani 11 vuotias..

6

2322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukenut

      ttp://www.noutajat.com/ Luonnekuvaukset labbis on varmasti helpompi ohjattava opetettava ja on ylisosiaalinen "positiivisessa" mielessä.Kokemusta henkilökohtaisesti labbiksesta on kyllä näyttelykuntoiseksi vaativa opetettava "aikuistuu" myöhään jos olenkaan.Karvaahan lappiksesta lähtee riittävästi ruokavalion laatu ja harjaus auttaa ei tarvitse trimmata kuitenkaan.

    • jke

      Nämä kaksi rotua, vaikka noutajia ovat kummatkin, ovat todella erilaisia tapauksia. Itse kommentoin asiaa nyt tollerinomistajan näkökulmasta.

      Labradori on yleensä pehmeä, todella miellyttämisenhaluinen, nopea oppimaan ja helppo kouluttaa eikä se juuri kyseenalaista isännän johtajuusasemaa.

      Tollereilla luonnevaihtelut rodun sisällä ovat suuria. Koskaan ei voi olla ihan varma mitä tulee saamaan kun hankkii tollerin pennun. Yleisesti tolleri on kuitenkin melko kovaluonteinen, ei lähellekään yhtä miellyttämisenhaluinen kuin labbis, nopea oppimaan mutta vaikea kouluttaa. Kyllästyy toistoihin ja rutiineihin nopeasti. Esim. jos eilen ja edellispäivänä on palkkana käytetty nakinpaloja, ei niiden eteen enää tänään viitsi mitään tehdä. Tolleri on myös erittäin kova ennakoimaan esim. koulutettaessa se ennakoi tulevia käskyjä, mikä vaikeuttaa kouluttamista.

      Kun tollerille antaa käskyn, se miettii aina ennen toteuttamista, että "mitä minä tästä hyödyn?" Se on todella palkkionhakuinen, eikä tee juuri mitään ilmaiseksi tai vain siksi koska isäntä nyt sattuu komentamaan. Koneenlailla tottelevaa koiraa on tollerista vaikeampi saada.

      Yksi arkielämään vaikuttava seikka tollerin kanssa on se, että se kyseenalaistaa ja koettelee kokoajan isännän johtajuusasemaa. Tollerista tulee todella dominoiva ja se pompottaa isäntäänsä jos johtajuussuhdetta ei pidetä vahvasti kunnossa.

      Labbiksen kun päästää metsässä vapaaksi, se kävelee yleensä lähietäisyydellä isännästä ja seuraa kuin hai laivaa. Kun kutsun tollerini lenkillä sivulle, irroitan hihnan ja ehdin ääntämään "vapaa" käskystä vain hieman v-kirjainta, niin jo risut ja männynkävyt lentelee kun koira paahtaa menemään. Tolleri on todella itsenäinen, rohkea ja sillä on suuri toimintasäde. Luonnossa liikuttaessa se usein kiitää jossain kaukana ja tulee välillä kurkkaamaan, että missä se isäntä menee.

      Labbiksesta on ihan koti ja seurakoiraksikin. Tollerista missään tapauksessa ei. Se vaatii aktiivisena ja itsenäisenä koirana jotain aivotyöskentelyä vaativaa tekemistä. Meillä suosikki on esineruudun treenaaminen, jossa koira siis saa irtaantua isännästä kauas ja etsiä itsenäisesti maastosta ihmisen tuoksuisia esineitä ja palauttaa ne isännälle. Jos koiran kanssa ei puuhaile tarpeeksi, se kyllä kostautuu isännälle. Tolleri alkaa vaatimalla vaatimaan puuhaa tai kehittää sitä itse itselleen esim. tuhoamalla paikkoja.

      Itse pidän tolleristani yli kaiken, mutta en todellakaan suosittele kaikille. Hirvittävän määrän töitä olen sen kanssa joutunut tekemään, käymään kursseilla ja koulutuksissa jotta sen kieltä, signaaleja ja ajatusmaailmaa olen oppinut tulkitsemaan.

      Jos et hae nimenomaan harrastekoiraa, on labbis varmempi valinta.

      Tollerin ostoa harkitsevan kannattaa lukea rotujärjestön kirjoitus aiheesta:
      http://www.tolleri.net/yhdistys/pentu.php?sivu=pentuostoopas

      Noutajista voi keskustella/lukea Suomen noutajakoirajärjestön keskustelupalstalla:
      http://www.snj.fi/keskustelu/

      • labradoricharity

        "Labbiksen kun päästää metsässä vapaaksi, se kävelee yleensä lähietäisyydellä isännästä ja seuraa kuin hai laivaa." TOTTA! :D pelkäsin irti päästämistä aluksi, mutta nyt koira kulkee oikeastaan missä vaan vapaana :D Ja seuraa kuin hai laivaa :D Jos juoksee vähän kauemmas tulee hetken päästä luokse ilman käskyä/kutsua. Ehdotan labbista, mutta kannattaa ottaa huomioon, myös vanhemmat. Minulla sopivan yhdistelmän ja kasvattajan löytäminen kesti 4 vuotta, mutta olen todella tyytyväinen sekä vanhempiin että kasvattajaan!


      • jke
        labradoricharity kirjoitti:

        "Labbiksen kun päästää metsässä vapaaksi, se kävelee yleensä lähietäisyydellä isännästä ja seuraa kuin hai laivaa." TOTTA! :D pelkäsin irti päästämistä aluksi, mutta nyt koira kulkee oikeastaan missä vaan vapaana :D Ja seuraa kuin hai laivaa :D Jos juoksee vähän kauemmas tulee hetken päästä luokse ilman käskyä/kutsua. Ehdotan labbista, mutta kannattaa ottaa huomioon, myös vanhemmat. Minulla sopivan yhdistelmän ja kasvattajan löytäminen kesti 4 vuotta, mutta olen todella tyytyväinen sekä vanhempiin että kasvattajaan!

        Heh.. joskus mietin miten helppoa tollaisen koiran kanssa olisikaan ulkoilu :)

        Tollerin kanssa on hieman toista.. Meni pitkään ennen kuin opin luottamaan siihen vapaanapidettäessä. Irtaantuu helposti sadankin metrin päähän. Jos metsä on tuttu niin uskaltaa irtaantua vieläkin kauemmas. Tarkkailee kuitenkin kokoajan minun liikkeitäni ja selvästi huolestuu jos hukkaa minut näkökentästään. Nuorempana vieläpä oli kova ennakoimaan liikeitäni. Kun otin askeleen johonkin suuntaan, koira säntää 50m sinne edelle ja kääntyy katsomaan, että tuleeko se äijä sieltä :D Tälläisissä tilanteissa vaihdoin aina suuntaa, niin sitten se ennakointi väheni.


    • kaksi

      labbista kerrostalossa. Meillä tosin on tilaa ruhtinaallisesti. Peräti 108 neliöö. Mutta kyllä labbis pärjää, kunhan vaan liikutetaan tarpeeksi.

      Kuten tuossa ylhäällä olikin, nämä ovat ikuisia lapsia, mutta positiivisessa mielessä. Nämä eivät hauku, eivätkä ole tehneet tuhojaankaan, edes pentuna. Mutta sähläreitä.
      Helppoja kouluttaa, labbis haluaa miellyttää.

      Kesät vietämme maalla järvenrannalla, vesi on niille oikein intohimo.
      Siellä sukelletaan pohjasta kiviä sun muuta. Aivan ihania otuksia.

      • koirakuume

        Kiitos hyvistä kommenteista! Olen kyllä aikaisemminkin ymmärtänyt, että tollerin luonne useimmiten vaatii isännältä/emännältä enemmän kuin labbiksen, mutta tekstinne kyllä avasi silmäni. En siis ajatellut, että ero rotujen välillä olisi niin suuri.
        Haemme koiraa pääasiassa seurakoiraksi, mutta myös harrastustoiminta kiinnostaa. Koiran tulisi olla myös lapsiystävällinen mahdollisten perheenlisäysten varalta ja suht helppo koulutettava. Koira saisi mielellään olla myös toiminnanhaluinen, emme siis ole hankkimassa koiraa sohvaperunaksi.. Nämä kaikki kriteerit taitavat osua paremmin labbikseen, jonka puoleen taidammekin kallistua. Sitten vaan etsimään hyvää kenneliä!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6223
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3788
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1965
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1949
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1778
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1636
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1542
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      20
      1470
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1458
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe