Pettynyt terapeuttiin

ei aina kaikki mene kuten a...

Lapseni on saanut puheterapiaa. Puheterapeutin arvion mukaan lapsen sanavarasto suppea, ei ymmärrä käsitteitä ym. Hän on antanut lapsen taidoista hyvin negatiivisen kuvan.

Silti foniatrin lausunnossa ei ole todettu mitään isoa diagnoosia. Hän katsoi kyseeessä olevan lievän puhevaikeuden. Ja totesi monet puheterapeutin testaamat puutteet vastaanotolla virheelliseksi ( näitä olen yrittänyt itsekin tuoda usein terapeutille esiin, mutta hän ei usko minua). Lapsi siis ymmärtää kaiken, tuottaa puhetta, pitkiä lauseita, on ikäisensä sanavarasto jne. Minua ärsyttää jo valmiiksi, kun terapeutti puhuu lapselle kuin tämä ei ymmärtäisi mitään. Lapsikin on joskus hämillään/huvittunut, kun terapeutti opastaa lähes kädestä pitäen "tämä on tuoli, tällä istutaan, tämä on kynä ja tässä paperi, tähän piirretään"...no tuo nyt oli karkea esimerkkiä, mutta kertoo hänen tyylistään.

On tehty psyk. ja toimter. arvioinnit ja kaikissa osa-alueissa tulos ikää vastaava, normaali kehitys.

Silti puheterapeutti on ihmeissään, miksi lasta ei ohjata jatkotutkimuksiin lisää...aivan kuin hän ei uskoisi muita ammattilaisia tai on pettynyt tuloksiin.

Minusta äitinä tämä tuntuu hirveältä. Aivan, kuin tikulla pitäisi kaivaa vikaa. Tulee fiilis, että onkohan kyse hänen pätemisestään vai mistä? Ei voi myöntää omaa erhettään tai tietämättömyyttään.
Vaihtaisin terapeuttia, jos voisin. Puheterapiaa silti vielä tarvitaan, että saadaan nuo kirjaimet kuntoon.
Onko muilla vastaavia kokemuksia?

5

1244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puheterapeuttia

      Älä vaihda puheterapeuttia, jos teillä ei ole toista tilalle. Et kertonut miten kauan olette käyneet puheterapiassa tai minkä ikäinen lapsi on.

      Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä todennäköisempää on, että diagnoosi tarkentuu iän myötä. Alkuun puhutaan "epäselvästä puheesta" tms. ja vuosi-pari myöhemmin diagnoosia voidaan tarkentaa.

      Lisäksi jos lapsesi tykkää/ käy kohtuullisen mielellään puheterapiassa, niin lykkää omat käsityksesi nurkkaan. Lapsen parasta sinä haet, et omia mieltymyksiä.

      Kielenkehityksen vaikeuksissa ei koskaan ole kyse pelkästään kirjaimien puuttumisesta, siihen kytkeytyy monesti muutakin, joka ilmenee ajan kuluessa.

      • alkuperäinen :-)

        Tähän liittyy vielä sellaisiakin asioita esim. lapsen täytettyä 5 vuotta terapeutti oli huolissaan, kun lapsi ei osannut aakkosia. Ne sitten kotona opeteltiin. Muut alan ammattilaiset taas sanoivat, että eihän niitä tarvitsekaan osata vielä. Silloin 5v ikäisenä tyttö kirjoitti nimensä ja tunsi silti ne kirjaimet. Samoin hän oli tuolloin huolissaan, kun lapsi laskee vain lukuun 10...Nyt ikää on 6v ja risat. Terapiassa on käyty nyt toista vuotta pitkälle.
        lapsi ei tykkää käydä hänellä, koska hän suhtautuu lapseen jotenkin "lapsellisesti" tai "pitää kuin tyhmänä" lasta.
        Lapsi siis selviytyy täysin kaikesta arkipäivän toiminnoista ja ymmärtää kaiken. Puheterapiaa tarvitaan, mutta jotenkin en ole tyytyväinen tähän kokonaisuuteen. Tuntuu, että monistenipun avulla voisimme hoitaa samat harjoitukset kotona ominvoimin. Terapiaistunnoista ei hirveästi irti saa.
        Vaan kun yksityinen maksaa eikä ole lähimaillakaan sellaista, mihin voisi mennä :(


    • vaihtaa niin

      olisi järkevää keskustella tästä hänen kanssaan. Esim. esimies voisi olla mukana, jos siis hänellä on esimies. On aika tärkeää että kaikki on tyytyväisiä. Vaikea uskoa että terapeutti tahallaan on sellainen, ehkä tyhmyyttään tosin.

      • terapeutin kanssa

        Todennäköisesti lapsesi ei enää kovin pitkään tarvitse puheterapiaa, joten ehkäpä kuitenkin selviätte.


    • kokemusta on

      Täällä on kanssa yksi joka on pettynyt ja lähes vihainen puheterpeutin toimintaan. Minulla kysyinen puheterapeutti kaupungilla töissä.
      Oma lapsenikaan ei halua mennä hänen vastaanotolleen ja tätä on jatkunut noin vuoden verran. Voisi sanoa että on onni kun lapseni pääsee kouluun, silloin ei tarvitse mennä enää hänen vastaanotolleen.

      Alussa oli ihan mukavaa, mutta sitten lapseni alkoi oirehtia eikä ollut enää mukava mennä sinne, ja nyt käsitellään lastani kun hän täyttäisi vasta jotain 4v. R-ja S- äänteiden harjoittelua piti tehdä jo viime vuoden puolella mutta ei niitä ole tehty eikä ole vielä tänäkään päivänä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1857
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1553
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1134
    Aihe