Maanjäristykset

Mikko-

Hei! Olen kuullut, että Azoreilla on maanjäristyksiä. Kuinka voimakkaita? Onko saarella turvallista liikkua omatoimisesti? Onko ajankohdalla merkitystä?

Kiitos ;-)

10

3059

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maa järisee São Miguelin saarella silloin tällöin ja järistyksistä kerrotaan paikallisissa lehdissä. Järistykset ovat heikkoja eivätkä ole aiheuttaneet vahinkoja. Niille alttiimpaa seutua näyttävät olevan Vila Franca de Campo, Faial da Terra ja Agua de Pau.

      Maanjäristysten voimakkuus ilmaistaan täällä hyvin usein Mercallin avoimella asteikolla. Richterin asteikolla ne lienevät korkeintaan neljän paikkeilla.

      Maanjäristysten keskus on ollut viime aikoina pienillä asumattomien Formigan saarien tienoilla.

      Azorien maanjäristykset pääsivät eurooppalaisiin lehtiin kai viimeksi vajaa vuosi, mutta silloinkaan järistykset ei aiheuttaneet vahinkoa.

      • Earth.

        Google Earth:iin on merkitty myös maanjäristyspaikkoja, jos kiinnostaa.

        Layers valikosta "Places of Interest" ja "Geograpic Features" siellä täppä "Earthquakes" kohtaan.
        Sateliittikuvan punaista täplää klikkaamalla saa lisätietoa tapahtumasta.


    • Azorien alueella kolme mannerlaattaa - Amerikan, Euraasian ja Afrikan - kohtaa toisensa.

      Merkittävämpiä maanjäristyksiä (ja tulivuorenpurkauksia) lähimenneisyydessä Azoreilla on sattunut v. 1957-58 (Capelinhos, Faial), v. 1980
      (Terceira, São Jorge, Graciosa) sekä v. 1998 (Faial, Pico, São Jorge)

      Alla kaksi linkkiä, joista maanjäristyksistä ja tulivuorenpurkauksista Azorien alueella löytyy lisää tietoa:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_natural_disasters_in_the_Azores

      http://volcano.und.edu/vwdocs/volc_images/africa/azores/tectonics.html

    • Haukkaturisti

      Ne ovat mahdollisia. Hispanian hotellikirjassa on pitkä teksti maanjäristyksiin varautumisesta. Geo-Funin opas kertoi, että eivät he pelkää itse maanjäristystä vaan sen jälkiseurauksia. Maanjäristys helposti laukaisee muta- ja maanvyöryjä. Siksi kylissä suositaan rakentamista pienille kukkuloille. Tässä suhteessa turistihotellit lienevät suhteellisen turvallisia.

      • Maanjäristysriskille on ominaista yhtäältä sen vakavuus mutta toisaalta pieni todennäköisyys.
        Riskin vakavuuden tiedostamista vaikeuttaa voimakkaiden maanjäristysten suhteellinen harvinaisuus.

        Maan seismisiä liikkeitä seurataan Azoreilla niin kuin Portugalissa yleensäkin jatkuvasti ja epätavallisista havainnoista kerrotaan. Viime kuukausina maan järkkymisestä São Miguelilla ei ole kantautunut tietoja lehtiimme.

        São Miguelilla on ollut vaoimakkaita seismisiä ilmiöitä

        - vuonna 1522, joka aiheutti suurta tuhoa Vila Franca de Campossa surmaten noin 5000 ihmistä. Maanjäristyksen johdosta São Miguelin pääkaupungiksi nousu Ponta Delgada vuonna 1546;

        - vuonna 1563, jolloin Pico do Sapateiro -tulivuoren purkautuminen synnytti Lagoa do Fogon. Purkautuminen aiheutti vahinkoa Vila Franca de Campon, Ribeira Secan ja Ribeiran Grandfen alueilla;

        - vuonna 1630 maanjäristys Furnasissa, jonka aikakirjat kertovat surmanneen pari sataa ihmistä ja tuhonneen runsaasti asumuksia Ponta Garcassa ja Povoacãossa;

        - vuonna 1852, jonka episentteristä ja tuhosta en ole vielä löytänyt tarkempia tietoja.

        Viimeisin vakavampi tuhoja ja ihmishenkien menetyksiä aiheuttanut maanjäristys Azoreilla sattui Faialin saarella vuonna 1998. Järistyksen vaikutusalueeseen kuuluivat myös Picon ja São Jorgen saaret. Järistyksessä, jonka voimakkauus oli 5,6 Rihcterin asteikolla, kuoli kahdeksan ihmistä ja 1700 jäi kodittomiksi.

        Maanjäristys vaatii sitä kestävää, joustavaa rakennustapaa runkorakenteilta. Azoreilla ja Portugalin mantereen maanjäristysherkillä alueilla rakennetaan maanjäristysnormien mukaan. En ole vielä saanut selville, milloin Azoreilla kyseiset normit tulivat voimaan.

        Kaikki vanhemmat rakennukset on mitä todennäköisemmin rakennettu betonista tai betonitiilestä ilman teräsvahvisteita.

        Suositus kukkuloille rakentamisesta, etenkin tietyillä alueilla, ei johdu pelkästään maanjäristysriskistä, vaan myös voimakkaiden sateiden aikaansaamista tulvista, joista on ikäviä kokemuksia mm. Povoacãossa.

        São Miguelin hotellikanta on uudehkoa.


    • Lissu

      Hei,

      kun nyt on tuolla Thaimaassakin jo varauduttu tsunameihin jollain varoitus järjestelmällä, niin onko tiedossa, onko Azoreilla olemassa jotain varoitusjärjestelmää tsunamin varalta? Erittäin pienihän tuo todennäköisyys on, mutta mahdollinen kai kuitenkin.

      • Jaa

        Tsunamithan ovat merenpohjassa tapahtuneen voimakkaan maanjäristyksen seurausta ja edellytyksenä on, että maankuori liikkuu pystysuunnassa. Merellähän aaltoja ei ole mutta kohdatessaan rannikon se muuttuu isoksi alloksi. Portugalin rannikolla on joskun useampi sata vuosi sitten ollut tsunami, mutta onkohan se siis enemmän rannikon kuin saarien ongelma. En tiedä onko tämä portugalin rannikkoa ravistellut allokko esim. ollut myös azoreilla. Yleisin ongelma ilmeisesti on japanin seudulla, ja sielläkään ei siis mitenkään jokapäiväistä.


      • Jaa kirjoitti:

        Tsunamithan ovat merenpohjassa tapahtuneen voimakkaan maanjäristyksen seurausta ja edellytyksenä on, että maankuori liikkuu pystysuunnassa. Merellähän aaltoja ei ole mutta kohdatessaan rannikon se muuttuu isoksi alloksi. Portugalin rannikolla on joskun useampi sata vuosi sitten ollut tsunami, mutta onkohan se siis enemmän rannikon kuin saarien ongelma. En tiedä onko tämä portugalin rannikkoa ravistellut allokko esim. ollut myös azoreilla. Yleisin ongelma ilmeisesti on japanin seudulla, ja sielläkään ei siis mitenkään jokapäiväistä.

        Tsunami on lainattu japanin kielestä kuvaamaan maanjäristyksen aiheuttamaa hyökyaaltoa. Tarkempi tsunamin määritelmä löytyy varmasti vaikka Wikipediasta.

        Tässä eräs suomenkielinen kuvaus (www.uusikaupunki.fi) Lissabonia tuhonneesta maanjäristyksestä:

        "Lissabonin maanjäristys vuonna 1755

        Länsimaiden tuhoisin luonnonkatastrofi uudella ajalla oli Lissabonin maanjäristys vuonna 1755. Lissabonin maanjäristystä voisi kutsua länsimaiden ensimmäiseksi mediakatastrofiksi. Ero nykyajan onnettomuuksiin oli tietysti siinä, että onnettomuus pysyi julkisuudessa vuosikymmenien ajan, toisin kuin nykyään, jolloin tiedotusvälineet tyhjentävät aiheen nopeasti. Sanomalehdistössä ei Lissabonin maanjäristyksen aikaan vielä paljonkaan käsitelty onnettomuuksia, mutta sen sijaan lyhyitä pamfletteja ja kiertokirjeitä tehtailtiin aiheesta vielä 1770-luvullakin. Pienpainatteet levisivät nopeasti ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Se alkoi noin klo 9.30 aamulla lauantaina 1. marraskuuta 1755, jumalanpalveluksen aikaan. Tarinan mukaan São Vicente de Foran katedraalissa munkit olivat juuri laulamassa Gaudeamus omnes in Deo, kun kirkko alkoi keinua kuin meren aalloilla. Ensimmäistä järistystä seurasi kaksi muuta noin minuutin väliajoin. Tämän jälkeen seurasi myös jälkijäristyksiä koko aamupäivän ajan. Ensimmäisen järistyksen jälkeen ihmiset ryntäsivät kaduille, katot romahtivat, muurit murtuivat, palatsit ja puodit romahtivat. Viimeinen järistys nosti kaupungin ylle tomupilven, joka peitti auringonvalon. Erityisen tuhoisaksi osoittautui tulipalo, joka pyyhki Lissabonin yli. Kaiken lisäksi arviolta 60 jalkaa korkea hyökyaalto ravisteli kaupunkia, ja meren vavahtelut voitiin tuntea Tanskan ja Norjan rannikolla asti."

        Sama maanjäristys aiheutti hyökyaallon myös Azoreilla, http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_natural_disasters_in_the_Azores. Tämän englanninkielisen version kuvaus tsunamista on kovin lyhyt. Portugalinkielisessä versiossa tsunamin vaikutukset selostetaan laajemmin.

        Vuoden 1755 maanjäristys aiheutti tuhoja koko Iberian niemimaalla, ei siis pelkästään Lissabonissa, vaan myös esimerkiksi Algarvessa ja Andaluciassa.

        Maan kuori järkkyy jatkuvasti merellä Portugalin rannikosta lounaaseen ja näitä liikkeitä monitoroidaan. Azoreilla on kaksi vulkanologista keskusta, yksi Lagoassa, São Miguelin saarella, toinen ilmeisesti Faialin saarella.

        Muistelisin, että EU olisi tehnyt jotakin tsunamivaroitusten suhteen Thaimaan onnettomuuden jälkeen.


      • azoreilla
        masseur kirjoitti:

        Tsunami on lainattu japanin kielestä kuvaamaan maanjäristyksen aiheuttamaa hyökyaaltoa. Tarkempi tsunamin määritelmä löytyy varmasti vaikka Wikipediasta.

        Tässä eräs suomenkielinen kuvaus (www.uusikaupunki.fi) Lissabonia tuhonneesta maanjäristyksestä:

        "Lissabonin maanjäristys vuonna 1755

        Länsimaiden tuhoisin luonnonkatastrofi uudella ajalla oli Lissabonin maanjäristys vuonna 1755. Lissabonin maanjäristystä voisi kutsua länsimaiden ensimmäiseksi mediakatastrofiksi. Ero nykyajan onnettomuuksiin oli tietysti siinä, että onnettomuus pysyi julkisuudessa vuosikymmenien ajan, toisin kuin nykyään, jolloin tiedotusvälineet tyhjentävät aiheen nopeasti. Sanomalehdistössä ei Lissabonin maanjäristyksen aikaan vielä paljonkaan käsitelty onnettomuuksia, mutta sen sijaan lyhyitä pamfletteja ja kiertokirjeitä tehtailtiin aiheesta vielä 1770-luvullakin. Pienpainatteet levisivät nopeasti ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Se alkoi noin klo 9.30 aamulla lauantaina 1. marraskuuta 1755, jumalanpalveluksen aikaan. Tarinan mukaan São Vicente de Foran katedraalissa munkit olivat juuri laulamassa Gaudeamus omnes in Deo, kun kirkko alkoi keinua kuin meren aalloilla. Ensimmäistä järistystä seurasi kaksi muuta noin minuutin väliajoin. Tämän jälkeen seurasi myös jälkijäristyksiä koko aamupäivän ajan. Ensimmäisen järistyksen jälkeen ihmiset ryntäsivät kaduille, katot romahtivat, muurit murtuivat, palatsit ja puodit romahtivat. Viimeinen järistys nosti kaupungin ylle tomupilven, joka peitti auringonvalon. Erityisen tuhoisaksi osoittautui tulipalo, joka pyyhki Lissabonin yli. Kaiken lisäksi arviolta 60 jalkaa korkea hyökyaalto ravisteli kaupunkia, ja meren vavahtelut voitiin tuntea Tanskan ja Norjan rannikolla asti."

        Sama maanjäristys aiheutti hyökyaallon myös Azoreilla, http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_natural_disasters_in_the_Azores. Tämän englanninkielisen version kuvaus tsunamista on kovin lyhyt. Portugalinkielisessä versiossa tsunamin vaikutukset selostetaan laajemmin.

        Vuoden 1755 maanjäristys aiheutti tuhoja koko Iberian niemimaalla, ei siis pelkästään Lissabonissa, vaan myös esimerkiksi Algarvessa ja Andaluciassa.

        Maan kuori järkkyy jatkuvasti merellä Portugalin rannikosta lounaaseen ja näitä liikkeitä monitoroidaan. Azoreilla on kaksi vulkanologista keskusta, yksi Lagoassa, São Miguelin saarella, toinen ilmeisesti Faialin saarella.

        Muistelisin, että EU olisi tehnyt jotakin tsunamivaroitusten suhteen Thaimaan onnettomuuden jälkeen.

        Luin lehdestä tällä viikolla, että Islannissa on maa järissyt. Islanti on kuitenkin samalla tavalla mannerlaattojen törmäyskohdassa kjuin Azoritkin joten onko siellä Azoreilla mahdollisesti maa järissyt tässä lähiaikoina? Entä milloin viimeksi on tuo Picon tulivuori mahtanut purkaantua?


      • masseur
        azoreilla kirjoitti:

        Luin lehdestä tällä viikolla, että Islannissa on maa järissyt. Islanti on kuitenkin samalla tavalla mannerlaattojen törmäyskohdassa kjuin Azoritkin joten onko siellä Azoreilla mahdollisesti maa järissyt tässä lähiaikoina? Entä milloin viimeksi on tuo Picon tulivuori mahtanut purkaantua?

        Faialin saarelta raportoitiin epätavallista aktiviteettia muutama päivä, mutta ilmeisesti sekin on jo laantunut. Tieto oli peräisin maan liikkeitä rekisteröivältä yliopiston seuranta-asemalta. Wikipedian mukaan Picolla olisi ollut purkaus viimeksi 1700-luvulla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1965
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      140
      1445
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe