Maanjäristykset

Mikko-

Hei! Olen kuullut, että Azoreilla on maanjäristyksiä. Kuinka voimakkaita? Onko saarella turvallista liikkua omatoimisesti? Onko ajankohdalla merkitystä?

Kiitos ;-)

10

3101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maa järisee São Miguelin saarella silloin tällöin ja järistyksistä kerrotaan paikallisissa lehdissä. Järistykset ovat heikkoja eivätkä ole aiheuttaneet vahinkoja. Niille alttiimpaa seutua näyttävät olevan Vila Franca de Campo, Faial da Terra ja Agua de Pau.

      Maanjäristysten voimakkuus ilmaistaan täällä hyvin usein Mercallin avoimella asteikolla. Richterin asteikolla ne lienevät korkeintaan neljän paikkeilla.

      Maanjäristysten keskus on ollut viime aikoina pienillä asumattomien Formigan saarien tienoilla.

      Azorien maanjäristykset pääsivät eurooppalaisiin lehtiin kai viimeksi vajaa vuosi, mutta silloinkaan järistykset ei aiheuttaneet vahinkoa.

      • Earth.

        Google Earth:iin on merkitty myös maanjäristyspaikkoja, jos kiinnostaa.

        Layers valikosta "Places of Interest" ja "Geograpic Features" siellä täppä "Earthquakes" kohtaan.
        Sateliittikuvan punaista täplää klikkaamalla saa lisätietoa tapahtumasta.


    • Azorien alueella kolme mannerlaattaa - Amerikan, Euraasian ja Afrikan - kohtaa toisensa.

      Merkittävämpiä maanjäristyksiä (ja tulivuorenpurkauksia) lähimenneisyydessä Azoreilla on sattunut v. 1957-58 (Capelinhos, Faial), v. 1980
      (Terceira, São Jorge, Graciosa) sekä v. 1998 (Faial, Pico, São Jorge)

      Alla kaksi linkkiä, joista maanjäristyksistä ja tulivuorenpurkauksista Azorien alueella löytyy lisää tietoa:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_natural_disasters_in_the_Azores

      http://volcano.und.edu/vwdocs/volc_images/africa/azores/tectonics.html

    • Haukkaturisti

      Ne ovat mahdollisia. Hispanian hotellikirjassa on pitkä teksti maanjäristyksiin varautumisesta. Geo-Funin opas kertoi, että eivät he pelkää itse maanjäristystä vaan sen jälkiseurauksia. Maanjäristys helposti laukaisee muta- ja maanvyöryjä. Siksi kylissä suositaan rakentamista pienille kukkuloille. Tässä suhteessa turistihotellit lienevät suhteellisen turvallisia.

      • Maanjäristysriskille on ominaista yhtäältä sen vakavuus mutta toisaalta pieni todennäköisyys.
        Riskin vakavuuden tiedostamista vaikeuttaa voimakkaiden maanjäristysten suhteellinen harvinaisuus.

        Maan seismisiä liikkeitä seurataan Azoreilla niin kuin Portugalissa yleensäkin jatkuvasti ja epätavallisista havainnoista kerrotaan. Viime kuukausina maan järkkymisestä São Miguelilla ei ole kantautunut tietoja lehtiimme.

        São Miguelilla on ollut vaoimakkaita seismisiä ilmiöitä

        - vuonna 1522, joka aiheutti suurta tuhoa Vila Franca de Campossa surmaten noin 5000 ihmistä. Maanjäristyksen johdosta São Miguelin pääkaupungiksi nousu Ponta Delgada vuonna 1546;

        - vuonna 1563, jolloin Pico do Sapateiro -tulivuoren purkautuminen synnytti Lagoa do Fogon. Purkautuminen aiheutti vahinkoa Vila Franca de Campon, Ribeira Secan ja Ribeiran Grandfen alueilla;

        - vuonna 1630 maanjäristys Furnasissa, jonka aikakirjat kertovat surmanneen pari sataa ihmistä ja tuhonneen runsaasti asumuksia Ponta Garcassa ja Povoacãossa;

        - vuonna 1852, jonka episentteristä ja tuhosta en ole vielä löytänyt tarkempia tietoja.

        Viimeisin vakavampi tuhoja ja ihmishenkien menetyksiä aiheuttanut maanjäristys Azoreilla sattui Faialin saarella vuonna 1998. Järistyksen vaikutusalueeseen kuuluivat myös Picon ja São Jorgen saaret. Järistyksessä, jonka voimakkauus oli 5,6 Rihcterin asteikolla, kuoli kahdeksan ihmistä ja 1700 jäi kodittomiksi.

        Maanjäristys vaatii sitä kestävää, joustavaa rakennustapaa runkorakenteilta. Azoreilla ja Portugalin mantereen maanjäristysherkillä alueilla rakennetaan maanjäristysnormien mukaan. En ole vielä saanut selville, milloin Azoreilla kyseiset normit tulivat voimaan.

        Kaikki vanhemmat rakennukset on mitä todennäköisemmin rakennettu betonista tai betonitiilestä ilman teräsvahvisteita.

        Suositus kukkuloille rakentamisesta, etenkin tietyillä alueilla, ei johdu pelkästään maanjäristysriskistä, vaan myös voimakkaiden sateiden aikaansaamista tulvista, joista on ikäviä kokemuksia mm. Povoacãossa.

        São Miguelin hotellikanta on uudehkoa.


    • Lissu

      Hei,

      kun nyt on tuolla Thaimaassakin jo varauduttu tsunameihin jollain varoitus järjestelmällä, niin onko tiedossa, onko Azoreilla olemassa jotain varoitusjärjestelmää tsunamin varalta? Erittäin pienihän tuo todennäköisyys on, mutta mahdollinen kai kuitenkin.

      • Jaa

        Tsunamithan ovat merenpohjassa tapahtuneen voimakkaan maanjäristyksen seurausta ja edellytyksenä on, että maankuori liikkuu pystysuunnassa. Merellähän aaltoja ei ole mutta kohdatessaan rannikon se muuttuu isoksi alloksi. Portugalin rannikolla on joskun useampi sata vuosi sitten ollut tsunami, mutta onkohan se siis enemmän rannikon kuin saarien ongelma. En tiedä onko tämä portugalin rannikkoa ravistellut allokko esim. ollut myös azoreilla. Yleisin ongelma ilmeisesti on japanin seudulla, ja sielläkään ei siis mitenkään jokapäiväistä.


      • Jaa kirjoitti:

        Tsunamithan ovat merenpohjassa tapahtuneen voimakkaan maanjäristyksen seurausta ja edellytyksenä on, että maankuori liikkuu pystysuunnassa. Merellähän aaltoja ei ole mutta kohdatessaan rannikon se muuttuu isoksi alloksi. Portugalin rannikolla on joskun useampi sata vuosi sitten ollut tsunami, mutta onkohan se siis enemmän rannikon kuin saarien ongelma. En tiedä onko tämä portugalin rannikkoa ravistellut allokko esim. ollut myös azoreilla. Yleisin ongelma ilmeisesti on japanin seudulla, ja sielläkään ei siis mitenkään jokapäiväistä.

        Tsunami on lainattu japanin kielestä kuvaamaan maanjäristyksen aiheuttamaa hyökyaaltoa. Tarkempi tsunamin määritelmä löytyy varmasti vaikka Wikipediasta.

        Tässä eräs suomenkielinen kuvaus (www.uusikaupunki.fi) Lissabonia tuhonneesta maanjäristyksestä:

        "Lissabonin maanjäristys vuonna 1755

        Länsimaiden tuhoisin luonnonkatastrofi uudella ajalla oli Lissabonin maanjäristys vuonna 1755. Lissabonin maanjäristystä voisi kutsua länsimaiden ensimmäiseksi mediakatastrofiksi. Ero nykyajan onnettomuuksiin oli tietysti siinä, että onnettomuus pysyi julkisuudessa vuosikymmenien ajan, toisin kuin nykyään, jolloin tiedotusvälineet tyhjentävät aiheen nopeasti. Sanomalehdistössä ei Lissabonin maanjäristyksen aikaan vielä paljonkaan käsitelty onnettomuuksia, mutta sen sijaan lyhyitä pamfletteja ja kiertokirjeitä tehtailtiin aiheesta vielä 1770-luvullakin. Pienpainatteet levisivät nopeasti ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Se alkoi noin klo 9.30 aamulla lauantaina 1. marraskuuta 1755, jumalanpalveluksen aikaan. Tarinan mukaan São Vicente de Foran katedraalissa munkit olivat juuri laulamassa Gaudeamus omnes in Deo, kun kirkko alkoi keinua kuin meren aalloilla. Ensimmäistä järistystä seurasi kaksi muuta noin minuutin väliajoin. Tämän jälkeen seurasi myös jälkijäristyksiä koko aamupäivän ajan. Ensimmäisen järistyksen jälkeen ihmiset ryntäsivät kaduille, katot romahtivat, muurit murtuivat, palatsit ja puodit romahtivat. Viimeinen järistys nosti kaupungin ylle tomupilven, joka peitti auringonvalon. Erityisen tuhoisaksi osoittautui tulipalo, joka pyyhki Lissabonin yli. Kaiken lisäksi arviolta 60 jalkaa korkea hyökyaalto ravisteli kaupunkia, ja meren vavahtelut voitiin tuntea Tanskan ja Norjan rannikolla asti."

        Sama maanjäristys aiheutti hyökyaallon myös Azoreilla, http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_natural_disasters_in_the_Azores. Tämän englanninkielisen version kuvaus tsunamista on kovin lyhyt. Portugalinkielisessä versiossa tsunamin vaikutukset selostetaan laajemmin.

        Vuoden 1755 maanjäristys aiheutti tuhoja koko Iberian niemimaalla, ei siis pelkästään Lissabonissa, vaan myös esimerkiksi Algarvessa ja Andaluciassa.

        Maan kuori järkkyy jatkuvasti merellä Portugalin rannikosta lounaaseen ja näitä liikkeitä monitoroidaan. Azoreilla on kaksi vulkanologista keskusta, yksi Lagoassa, São Miguelin saarella, toinen ilmeisesti Faialin saarella.

        Muistelisin, että EU olisi tehnyt jotakin tsunamivaroitusten suhteen Thaimaan onnettomuuden jälkeen.


      • azoreilla
        masseur kirjoitti:

        Tsunami on lainattu japanin kielestä kuvaamaan maanjäristyksen aiheuttamaa hyökyaaltoa. Tarkempi tsunamin määritelmä löytyy varmasti vaikka Wikipediasta.

        Tässä eräs suomenkielinen kuvaus (www.uusikaupunki.fi) Lissabonia tuhonneesta maanjäristyksestä:

        "Lissabonin maanjäristys vuonna 1755

        Länsimaiden tuhoisin luonnonkatastrofi uudella ajalla oli Lissabonin maanjäristys vuonna 1755. Lissabonin maanjäristystä voisi kutsua länsimaiden ensimmäiseksi mediakatastrofiksi. Ero nykyajan onnettomuuksiin oli tietysti siinä, että onnettomuus pysyi julkisuudessa vuosikymmenien ajan, toisin kuin nykyään, jolloin tiedotusvälineet tyhjentävät aiheen nopeasti. Sanomalehdistössä ei Lissabonin maanjäristyksen aikaan vielä paljonkaan käsitelty onnettomuuksia, mutta sen sijaan lyhyitä pamfletteja ja kiertokirjeitä tehtailtiin aiheesta vielä 1770-luvullakin. Pienpainatteet levisivät nopeasti ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Se alkoi noin klo 9.30 aamulla lauantaina 1. marraskuuta 1755, jumalanpalveluksen aikaan. Tarinan mukaan São Vicente de Foran katedraalissa munkit olivat juuri laulamassa Gaudeamus omnes in Deo, kun kirkko alkoi keinua kuin meren aalloilla. Ensimmäistä järistystä seurasi kaksi muuta noin minuutin väliajoin. Tämän jälkeen seurasi myös jälkijäristyksiä koko aamupäivän ajan. Ensimmäisen järistyksen jälkeen ihmiset ryntäsivät kaduille, katot romahtivat, muurit murtuivat, palatsit ja puodit romahtivat. Viimeinen järistys nosti kaupungin ylle tomupilven, joka peitti auringonvalon. Erityisen tuhoisaksi osoittautui tulipalo, joka pyyhki Lissabonin yli. Kaiken lisäksi arviolta 60 jalkaa korkea hyökyaalto ravisteli kaupunkia, ja meren vavahtelut voitiin tuntea Tanskan ja Norjan rannikolla asti."

        Sama maanjäristys aiheutti hyökyaallon myös Azoreilla, http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_natural_disasters_in_the_Azores. Tämän englanninkielisen version kuvaus tsunamista on kovin lyhyt. Portugalinkielisessä versiossa tsunamin vaikutukset selostetaan laajemmin.

        Vuoden 1755 maanjäristys aiheutti tuhoja koko Iberian niemimaalla, ei siis pelkästään Lissabonissa, vaan myös esimerkiksi Algarvessa ja Andaluciassa.

        Maan kuori järkkyy jatkuvasti merellä Portugalin rannikosta lounaaseen ja näitä liikkeitä monitoroidaan. Azoreilla on kaksi vulkanologista keskusta, yksi Lagoassa, São Miguelin saarella, toinen ilmeisesti Faialin saarella.

        Muistelisin, että EU olisi tehnyt jotakin tsunamivaroitusten suhteen Thaimaan onnettomuuden jälkeen.

        Luin lehdestä tällä viikolla, että Islannissa on maa järissyt. Islanti on kuitenkin samalla tavalla mannerlaattojen törmäyskohdassa kjuin Azoritkin joten onko siellä Azoreilla mahdollisesti maa järissyt tässä lähiaikoina? Entä milloin viimeksi on tuo Picon tulivuori mahtanut purkaantua?


      • azoreilla kirjoitti:

        Luin lehdestä tällä viikolla, että Islannissa on maa järissyt. Islanti on kuitenkin samalla tavalla mannerlaattojen törmäyskohdassa kjuin Azoritkin joten onko siellä Azoreilla mahdollisesti maa järissyt tässä lähiaikoina? Entä milloin viimeksi on tuo Picon tulivuori mahtanut purkaantua?

        Faialin saarelta raportoitiin epätavallista aktiviteettia muutama päivä, mutta ilmeisesti sekin on jo laantunut. Tieto oli peräisin maan liikkeitä rekisteröivältä yliopiston seuranta-asemalta. Wikipedian mukaan Picolla olisi ollut purkaus viimeksi 1700-luvulla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      38
      4629
    2. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      20
      3195
    3. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      271
      2361
    4. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      53
      2237
    5. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      165
      2079
    6. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      89
      1670
    7. Vielä kerran.

      Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä
      Ikävä
      360
      1661
    8. On ikävä sua

      Koko ajan
      Ikävä
      17
      1653
    9. Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.

      Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      1632
    10. M nainen tiedätkö mitä

      Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti
      Ikävä
      15
      1289
    Aihe