moikka,
tälleen ihan aloittelevana viherpeukalona, jolla näpit vielä keltaset.
Kyselisin itseäni kokeneemmalta ja viisaammalta omenapuun hoitamisesta noin yleensä. Kannattaako mitä ja molloinka lannoittaa? Ja miten ja milloinka nuorta omenapuuta pitää ja kannattaa leikata. Ja sitten vielä tuosta muotoilusta.... eli painojen laittamisesta oksiin, jotta puusta muotoutuisi sellanen leveä ja pyöreä.
Anteeksi,voin kuullostaa tyhmältä näitten kysymyksieni kanssa, mutta vasta aloittelen ja tästä se sitten pikku hiljaa lähtee...
Mukavaa kevään odottelun jatkoa kaikille.
omenapuun hoitamisesta ja muotoilusta
13
13267
Vastaukset
- miriam
Ei yhtään tyhmiä kysymyksiä sulla, jos vasta aloittelet omppujen kanssa puuhailua.
Yleensä omenapuut leikataan ensimmäisen kerran istutuksen yhteydessä, ellei sitä ole jo tehty taimitarhalla. Silloin lyhennetään latvaa, poistetaan mahdollinen kilpalatva (toinen ylöspäin pyrkivä oksa ihan latvan vieressä) sekä typistetään sivuoksia. Jatkossa openapuita leikataan säännöllisesti kevättalvella, ennen kuin silmut lähtevät avautumaan.
Jatkoleikkaukset kohdistuvat lähinnä väärään suuntaan tai väärässä kohdassa kasvaviin oksiin. Oksien taivuttaminen aloitetaan myös mahdollisimman varhain, jotta niiden pituuskasvu pysyisi hallittuna ja silmut kehittyisivät paremmin eivätkä oksat repeäisi tulevien hedelmien painosta.
Puita lannoitetaan keväisin kevätlannoitteella ja syksyisin syyslannoitteella. Kalkitus muutaman vuoden välein mihin aikaan vuodesta vain. Mielummin lannoitetaan vähän kuin runsaasti.
Puutarhamyymälöistä ja tietysti myös kirjakaupoista ja kirjastoista löytyy hyviä oppaita, joita kannattaa lueskella. Mukana on yleensä kuvia, joiden avulla ymmärtää paremmin mm. oksien leikkaamiset. Onnea omenatarhallesi! - Töyhtötiainen
Nuoria omenapuita leikataan vain jos siihen tarvetta, ei tavan vuoksi. Jos olet onnistunut saamaan taimistolta hyvän mallisen puun ja istutusleikkaus on tehty oikein, ei leikkaustarvetta ole välttämättä lähivuosina juuri lainkaan. Usein riittää juuri tuo kilpalatvan poisto vuosittain. Leikkaustarve ja oksien taivuttelen tarve riippuu paljon myös lajikkeesta, jotkut lajikkeet ovat muodoltaan puskamaisia, toiset taas harvempioksaisia ja pallomaisempia. Tuo hyvän puutarha/leikkausoppaan hankkiminen on hyvä neuvo, leikkauskuvista oppii paljon enempi, varsinkin jos termistö ei ole vielä tuttua.
- itsekin aloitteleva...
Tässä esimerkiksi jotain ohjetta:
http://www.kekkila.fi/web/web.nsf/sp?open&cid=omenapuunleikkaus - myös...
...huomioida. esim.valkeakuulas alkaa tuottaa hedelmää jo aikaisessa vaiheessa, ja se myös vie voimia ja jarruttaa kasvua: oksat kasvavat hitaasti ja tukeviksi. kaneli, åkerö tms. saattavat mennä hojottaa enemmän kuin uskaltaa leikata:
itse hermostuin kerran pariin åkerö-puuhun, kun eivät ruvenneet tekemään hedelmää. leikkasin puut kahteen kertaan: keväällä oikeaan muotoon ja kesällä harvensin ja lyhensin versot ja poistin taas vesiversoja. johan rauhoittuivat... ;D- 3 omenapuuta
Omenapuun oksat eivät saa olla liian tiheässä. Puutarhurin pitää voida heittää hattunsa omenapuun läpi.
- Ninna
Yksi vinkki on myös tämä..
Nuoria puita, joiden halutaan vielä haarautuvan , leikataan keväällä ja vanhoja joita halutaan harventaa leikataan elokuussa. Siitä syystä, että keväällä leikattu kasvattaa lisää oksia, mutta kun leikkaa elokuussa niin kasvu alkaa oleen ohi siltä kaudelta.
Tämä tieto on peräisin Leif Blomqvistilta, omenapuiden asiantuntijalta.
Lannoituksesta... Lannoita keväällä marja-ja hedelmä lannoitteella, siinä on eri ainesosat oikeessa suhteessa. Seuraa ohjetta. Mutta muista myös kalkita! Lannoittaminen on turhaa jos maa on liian hapan, kasvi ei silloin pysty hyödyntämään ravinteita. Kalkkia saa laittaa reilusti.
Muista myös pitää puun tyvi rikkaruohottomana. Laita vaikka jotain katetta. Nurmikko vie voimat puulta, sitä ei siellä saisi kasvaa myöskään. Yksi kiva keino on laittaa vyöhyke vaikka metsämansikkaa omppupuun ympärille. Se on vaatimaton peitekasvi ja saa myös mansikoita =)
Tuosta taivuttelusta on hankala netitse sanoa mitään. Kannatta lainata joku opaskirja tai etsiä googlella..
Hyvää alkavaa kasvukautta kaikille =)...ja kysytään,mikä on helpoin tapa ympätä hyvään omenapuunalkuun,jossa on mauttomat omenat,toisenlajin oksa ? Viimekeväänä en onnistunut.
- vastaa..
hankipanki kirjoitti:
...ja kysytään,mikä on helpoin tapa ympätä hyvään omenapuunalkuun,jossa on mauttomat omenat,toisenlajin oksa ? Viimekeväänä en onnistunut.
Puukko pitää olla TODELLA terävä ja ymppäyskatkaisu yhdellä viillolla tehty, molemmissa puolissa sama kulma.
Tarkkuus siis on valttia.
Oksat liitetään tiiviisti yhteen ja teipataan, olen käyttänyt tavallista apteekista myytävää haavasidosten teippaamiseen tarkoitettua teippiä. - naisimmeinen
hankipanki kirjoitti:
...ja kysytään,mikä on helpoin tapa ympätä hyvään omenapuunalkuun,jossa on mauttomat omenat,toisenlajin oksa ? Viimekeväänä en onnistunut.
teen tätä joka kevät. Ei aina ole niin terävä puukkokaan. Yritän vaihtaa valkeaa kuulasta kaneliksi ja laitan villirunkoihin jalolatvoja. Kuivana, paahteisena kesänä melkein kaikki kuolevat, kun en kastele puita. Ympit ovat kosteapmia kuin ympättävä puu. Muuten onnistuu osa ja osa ei. Se, miksi jotkut eivät onnistu johtuu enemmänkin huonoista ympeistä. ne on varastettu vanhasta puusta kylällä, jossa en ylety ylös nuoriin, hyviin oksiin. Maalarinteippi on hyvää siihen, lahoaa aikanaan pois.
- rmui
Oikeastaan tänä päivänä ei kannata hankkia muita kuin kääpiöivärunkoisia omenapuita. Niitä ei tarvitse leikellä juuri lainkaan. Vain toisiaan hankaavat oksat ja hieman muotoilua, siinä kaikki. Ja jäävät kasvultaan korkeintaan 2,5 metrisiksi sekä tuottavat satoa hyvin.
- Horzu
Kääpiöivissä omenapuissa on se hyvä puoli, että ne tulevat hyvin nuorena satoikään, joskus jo taimistolla parin vuoden ikäisenä (lajikkeesta riippuen). Ja kasvukorkeus on sopiva sadonkorjuun kannalta.
Mutta toisaalta niillä on heikko juuristo ja puu saattaa tarvita tukemista koko elinikänsä. Ja normaalikasvuisiin omppuihin verrattuna niiden elinikä on selkeästi lyhyempi.
- puutahuri vm08
Omppupuuta voi leikata joko keväällä tai syksyllä, joidenkin tietojen mukaan myös kesällä. Kevät leikkaus on puutarhureilla suosittua, sillä keväisin meillä on aikaa tehdä tämmöisiä toimenpiteitä. Jos leikkaat keväällä, leikkaa, ennen silmujen puhkeamista. Nuorelle ompulle riittää, että leikkaat pois kilpalatvan(eli varsinaisen latvan kanssa kilpailevan verson).
Jatkossa kannattaa leikata vuosittais, mutta maltilla, sillä leikkaus edistää kasvua, ja usein vesiversojen kasvuja. Leikatessasi älä jätä tappeja vaan leikkaa rungon myötäisesti, kuitenkin siten, että silmillä havaittava oksassa oleva paksumpi kohta jää puuhun.
Jatkossa leikkaat ensin kuolleet versot ja oskat pois. KAtso puuta hieman kauempaa ja leikkaa siitä eteenpäin harkiten. LAtvaan päin kasvavat versot kannattaa poistaa, mutta jos niitä on runsaasti, leikkaa ne monessa osassa eri vuosina. Strattilannoitus kannattaa antaa keväällä ja vasta kun maa on kokonaan sula (huom.älä lannoita puun juurelle vaan sen ympäristöön, jotta juuret saavat ravinteet käyttöön ja ne eivät mene rikkakasveille.) Kesällä kesälannoitetta ja syyslannoitus (siis lannoitus joka ei sisällä kasvua edistävää typpeä) annetaan viimeistään elokuussa. Syys lannoitteet sisältävät kaliumia, joka auttaa talvenkestävyydessä.
Painoja kannattaa laittaa, sillä omppu tekee hedelmiä juuri näihin vaakatasossa kasvaviin oksiin. Laita painot kasvukauden alkaessa ja pidä niitä 2-4 viikkoa, kokeile välillä, onko oksa taipunut. Jos tässä ajassa ei vielä ole, niin jatka painojen pitämistä viikolla tai parilla.
Joillakin valmistajilla on marja-ja hedelmäpuille omia lannoitteita, jotka sisältävät enemmän booria, joka edes auttaa mm.hedelmien syntymistä. Hyviä niksejä ja neuvoja saat kysymällä asiantuntijalta (lue:puutarhuri tai hortonomi tms.) Joka työskentelee puutarha myymälässä. Ota vaikka puustasi kuva mukaan, niin hän osaa varmasti kertoa asiasta tarkemmin!
Tsemppiä yritykselle, puutarhan hoito on mukava harrastus...ja ammatti! - MIiraQ
Minun ekat omenapuut leikkasin oikein kunnolla kun se oli niin kivaa. Mutta taisi silloin innostua kunnolla, kun molemmat puut kuivuivat pystyyn. Oliko se liian rajusti leikattu vai mitä, mutta nuoret puut kuoli. Nykyisin en leikkaa ja tänään kävi ammattilainen leikkaamassa meidän nykyiset puut.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
24h Kirppis
Olen muuttamassa paikkakunnalle ja mietin olisiko tälläiselle liikkeelle tarvetta alueella?133808Kerotakaa joensuun kontiolahden paiholan laitoksesta jotain
Mun kaveri joutuu paiholan laitokseen nyt lähi aikoina niin voisko ihmiset kertoa minkälaista siellä on tarinoita jne ja283123Suomessa eletään liian pitkään
"Ihmisten on kuoltava" Asiantuntija varoittaa: Suomi ei ole valmis siihen, että niin moni elää pitkään: ”Kaiken täytyy2812982Deodoranttiteollisuus
Annan ilmaisen vinkin. Kyseinen teollisuus voisi alkaa valmistaa kuolleen ruumiin hajua. Olisi varma hittituote, ainakin81990- 2401707
Voitaisko olla kavereita?
Haluaisin aloittaa puhtaalta pöydältä sinun kanssasi, tabula rasa. Minä lopetan sinun perääsi haikailun, ja sitten sinäk61510- 751301
Martinan mies on Suomessa.
Siellä se on Martinan instassa ja täällä on jo ero tullut. Voi että kun huvittaa...2081295Maistaisitko sinä näitä valmisruokia?
Terhi Kinnari ja Kinnarin tila voitti Suomalainen menestysresepti -kisan. Makuja Kinnarin tilan kaurapohjaisissa aterioi351096Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin
Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_41081