Tyhmä kysymys

Cthulhua pienempi paha

Koska buddhalaisuus ei pidä Siddharta Gotamaa jumaluuden ilmentymänä kuten kristityt Jeesusta tai profeettana kuten muslimit Muhammedia, mutta hän on kuitenkin auktoriteettiasemassa, niin kysymys koskee hänen persoonaansa.

Kertomuksen mukaan Gotaman ryhdyttyä sananjulistajaksi hänen seuraansa liittyi paljon hänen sukulaisiaan, ja mukana oli myös eräs nuorehko prinssi (jonka nimeä en muista). Prinssi oli perheensä ainoa lapsi, eikä hänellä ollut lapsia. Hänen vanhempansa toivoivat häneltä lapsenlapsia, mutta Gotama vaati selibaattia.

No. Nuori prinssi sitten toteutti vanhempiensa toiveen ja kävi siittämässä jälkeläisen. Kuultuaan tästä, Gotama sitten gonahti ja totesi jotain suunnilleen että "-tanan tampio, olisit tunkenut kalusi vaikka käärmeen suuhun!"

Nyt kysmys kuuluu: Oliko Gotaman käytös oikeutettua?

Olkoonkin, että seksuaalisuus on valtavan surun ja murheen lähde, ihminen on kuitenkin ainoa elävä olento joka voi toivoa valaistumista ja vapautumista. Tuo nuori prinssi kävi siittämässä uuden elämän ja toimi _epäitsekkäistä_ lähtökohdista - hän ei etsinyt itselleen nautintoa. Hän siis antoi jollekulle mahdollisuuden hankkien ehkä itselleen vahingon, eli hänen toimintansa oli altruistista.

Oliko Gotaman käytös oikeutettua vaiko ei?

10

782

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysymys...

      Oppi eli dharma oli hänelle tärkeämpää kuin lisääntyminen tarkoituksettomaan elämään.

      Oppi ei kiellä seksiä.

      Käytös oli oikeutettu,hän eli niinkuin opetti.

      Moni ei pysty elämään niin vaativan ohjelman mukaan.

    • bullshit

      Tarinasi on satua, bullshit. Periaatteessa tietysti voi leikkiä moraalisten kysymysten kanssa. Eli kysymys on ok. Mutta totta se ei ole.

      Verses of single night - parempi elää yhden yon tietoisena kuin sata vuotta tietämättomänä.

    • cybo-ceronimo-cabriel-61

      Ymmärrettävää oli kummankin toiminta--> ihmis'kuorten siittäminen mahdollistaa henkien laskeutumisen siitä seuraavine kaikkine vaivoineen ja erheineen--> miksi siis auttaisi tälläistä asiaa.
      Toisaalta lisääntyminen on luontaista kaltaisellemme elukoille--> eli miksi siitä ketään silloin syyttämään, sillä harvemmin ihmis'kuori voi käsittää vielä mitään niistä korkeimmista lain-alaisuuksista vielä siinä vaiheessa kun muukin kuin järki seisoo innokkaasti.

      • Heikkolenkkimakkara

        Miksi prinssin piti siittää jälkeläinen vain miellyyttääkseen vanhempiaan? Eikö tämä jo sinällään ole väärin? :)

        Ja mitä se Gautamalle kuuluu...


      • mutta se näkyi....
        Heikkolenkkimakkara kirjoitti:

        Miksi prinssin piti siittää jälkeläinen vain miellyyttääkseen vanhempiaan? Eikö tämä jo sinällään ole väärin? :)

        Ja mitä se Gautamalle kuuluu...

        kaveri sitoi valinnallaan itsensä uudestaan samsaraan ,kun oli jo vapautumisen kynnyksellä.ajattele jospa sinä olet se?


      • cybo-ceronimo-cabriel-61
        Heikkolenkkimakkara kirjoitti:

        Miksi prinssin piti siittää jälkeläinen vain miellyyttääkseen vanhempiaan? Eikö tämä jo sinällään ole väärin? :)

        Ja mitä se Gautamalle kuuluu...

        Prinssi siitti kun siitätytti---> ei kai ole vaikea orjentoitua nuoren miehen asemaan, kun kaunis tyttö loikoilee kutsuvana vällyissä.

        Eli tarkoitan tällä sitä--> että vasta-hakoisuudesta ei kai ollut häivääkään motiiveiden suhteen-->ehkäpä vanhempien toivo pikku-mussukasta oli vain lisä-kiihoke toteuttaa normaalia halu/vietti ja nautinto-maailmaansa--> niin fyysisen nautinnon, kuin seksuaalisuuteen kuuluvan henkisen nautinnon alistamisesta ja toiselle annettavan nautinnon antavan oman ylemmyyden ja tarpeellisuuden[vallan tunteen] tunteen muodossa.

        Gautamaa otti oletettavasti kupoliin, koska hän ymmärsi[kuten jo selitin]teon mahdollistavan lisä-tuskan ja uuden-rappion mahdollistuvan [taas]---> uuden 'kuoren' tultua olemassaoloon siitoksen vuoksi.

        Sinänsä ei se kenellekään kuulu mitä 'nuo muut', sillä jokaisen on pidettävä ensi-sijaisesti omista systeemeistään huolta--> varoittaa ja neuvoa voi halutessa siinä--> missä voimme auttaa lähimmäisiämme omien kokemusten kautta tyyliin--> "Älä ryyppää liikaa, tulee hirvee olo aamulla ja voit sekoilla niin että kadut myöhemmin" tai "Kannattaa harkita tarkoin, ennen kuin tekee jotain mikä valmiiksi jo arveluttaa". :9


    • Cthulhua pienempi paha

      Tässä oma näkemykseni.

      Gotaman toiminta _ei ollut_ oikeutettua.

      * Syy 1: Emme voi ajaa ketään kepillä nirvanaan, varsinkaan ketään toista. Meillä on vapaa tahto eikä sitä sovi loukata, ellei halua kerätä itselleen ylimääräistä karmaa.

      * Syy 2: Kaikessa toiminnassa tekojen motiivit (ja niiden seuraukset) ovat tärkeämpiä kuin itse teot sinänsä.

      Noh. Buddhalaisuutta syytetään usein äärimmäisen seksuaalikielteiseksi, pessimistiseksi ja nihilistiseksi uskonnoksi, eivätkä nämä syytökset ole aivan vailla perää. Kuitenkaan seksuaalisuus sinänsä ei ole hyvä eikä paha asia - riippuu vain siitä, millä mielellä siihen ryhdytään.

      Buddha on sanoissaan painottanut lasten velvollisuuksia vanhempiaan kohtaan ja sitä, että "vaikka kantaisimme vanhempiamme selässämme, emme voisi maksaa heille velkaamme". Prinssi oli vanhempiensa ainoa poika, ja hänen sukunsa olisi päättynyt häneen. Mikäli prinssi olisi noudattanut selibaattia, hän olisi kyllä toiminut opettajansa tahdon mukaisesti ja ehkä ansainnut itselleen jotain, mutta hän olisi samalla aiheuttanut valtavan määrän tuskaa ja kärsimystä vanhemmilleen, sillä jokainen rakastava vanhempi toivoo sukunsa jatkuvan ja lapsenlapsia.

      Jos minulta kysytään, niin tuo valinta olisi ollut äärimmäisen itsekästä (= taitamatonta). Sillä olisi aiheutettu enemmän kärsimystä. Lapsen velvollisuus vanhempiaan kohtaan on totella heitä ja mikäli vanhemmat niin haluavat, jatkaa sukua. Prinssi olisi toisin valitsemalla rikkonut vanhempiensa tahtoa kohtaan.

      Mitä taas itse aktiin tulee, niin jälleen teon motiivit ja seuraukset ovat tärkeämpiä karman näkökulmasta kuin itse teot. Tässä teon motiivina oli vanhempien toiveen täyttäminen eli altruismi. Ei siis itsekkäät näkökohdat. Taitava ihminen osaa tässä yhdistää huvin ja hyödyn, tai pikemminkin käsittää asian, jota muut pitävät huvina, pelkkänä hyötynä eli yksinkertaisesti vain pelkkänä aktina ilman hekumaa ja sen kummempaa nautintoa. Vähän niinkuin spermanluovutuksena tai keinohedelmöityksenä.

      Prinssi toteutti vanhempiensa toiveen. Hän siis täytti velvollisuutensa vanhempiaan kohtaan eikä etsinyt teostaan minkäänlaista henkilökohtaista hyötyä. Voidaan katsoa, ettei tästä myöskään aiheutunut hänelle karman osalta vahinkoa.

      Ja jollei muuta, niin hänen kauttaan taas yksi tietoisuusjatkumo sai ihmiselämän eli mahdollisuuden valaistumiseen. On hänen asiansa, käyttikö hän sen siihen - siihen tämä prinssi ei itse voinut vaikuttaa. Mutta koska buddhalaisuuteen kuuluu kaiken elämän kunnioittaminen, niin tällöin yhtäkään ihmiselämää ei voida pitää turhana tai vahingollisena.

      Ja onko sillä lopultakaan merkitystä, hyppääkö karusellista pois yhtä kierrosta aiemmin tai myöhemmin, jos lopputulos on joka tapauksessa sama?

      • Chokonun

        En ota kantaa Gautaman toimintaan,tarina ei ole tuttu.Prinssin toimintaa eivät ohjanneet vietit vaan vanhempiensa itsekkäiden halujen toteuttaminen,miksi se olisi parempi kuin omien itsekkäiden halujen toteuttaminen, kai Intiassa lapsia riitti silloinkin.
        Kaikkihan me olemme sukua, yhtä ja samaa.


    • prana

      Tuntematta tapahtumia yksityiskohtaisesti, luotan kirjoittajan kuvaukseen tapahtumasta. Ensiksi pitää miettiä, miksi selibaatti oli tärkeää. Seksuaalienergia on voimakas ja sen hallinnan opettelu antaa käyttöön voimavaroja, jotka voi kohdistaa henkisen kehityksen hyväksi. Olettaen että se on henkilön elämänkulun mukaista. Tarkoitan, että kaikkien ei ole tarkoitus elää selibaatissa. Muutenhan kuolisimme sukupuuttoon.
      Myös sen verran haluan selventää selibaattikäsitystä, että me yleensä käsitämme selibaatin kestävän koko elämän ajan. Kuitenkin joissain kulttuureissa, esim Intiassa, on luonnollista, että selibaatissa elävät nuoret miehet ja naiset ennen naimaikää. Sitten eletään perheellisenä ja jatketaan sukua, minkä jälkeen ehkä noin viisikymppisenä taas palataan selibaattiin ja annetaan seksuaalienergian kohdistua muuhun.
      Mikäli Gautamalla oli tieto, että juuri tuon nuoren prinssin henkisen elämän kehityksen kannalta on ehdottoman tärkeää elää selibaatissa, hän varmaan halusi ohjata tätä oikeaan suuntaan. Hän saattoi nähdä mitä tämän on mahdollista saavuttaa, jos keskittyy oikeisiin asioihin.

      Koska Gautama oli valaistunut alkaessaan ohjata muita valaistumisen tielle, hänellä lienee ollut hyvä syy sanoihinsa.
      Mikäli hänen sanansa nyt ovat kulkeneet puhtaina meidän päiviimme asti. Valaistumisen saavutettuaan myös henkilön persoona väistyy, joten onko nyt kyse persoonan käytöksestä enää? Käsitykseni on, että buddhalaisuudessa jokainen ihminen on jumalan ilmentymä, toiset vain ilmentävät sitä kirkkaammin kuin toiset.
      Ehkä prinssi ei vielä ollut tarpeeksi pitkällä ymmärtääkseen asiaa, vaan toimi pelosta tai kunnioituksesta vanhempiaan kohtaan, omantuntonsa vastaisesti, taipuen vaativien vanhempiensa tahtoon. Ehkä vanhemmat eivät ymmärtäneet selibaatin todellista merkitystä. Ajankohta huomioon ottaen, suvun jatkuminen oli vanhempien vanhuudenpäivien turva.
      Jos oikein skenaarioita heitellään, niin mahdollisesti tilanne oli prinssille koitos, jossa hän teki tällaisen valinnan. Gautamaahan koeteltiin myös kauniilla naisilla ennen valaistumistaan.
      Ehkä ja ehkä. Elämä menee, niin kuin se menee. Jokainen tekee valintoja joiden pohjalta elämän kulku ohjautuu. Onko olemassa vain yksi hyvä, ainoa reitti yhdessä elämässä? Kaikki tiet vievät samaan päämäärään lopulta.

      Mielenkintoista olisi kuulla, mikäli tarina sen kertoo, että miten tuolle nuorelle prinssille tai hänen jälkeläiselleen elämässään kävi? Tulipahan pohdittua :)

    • buddhalainen

      Onko kellään todisteita tämän tarinan aitoudesta? Vaikka se pitäisikin paikkansa, ei kukaan voi tietää, mikä tilanne silloin tosiaan oli ja mitkä olivat prinssin motiivit lapsentekopuuhien aloittamiselle. Ihan turhaa siis nyt tuhansia vuosia myöhemmin alkaa arvailemaan, että toimiko Gautama oikein.

      - buddhalainen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe