lapsen puheesta ei saa selvää

missä vika?

meillä on poika 2v 3kk. sanoja tulee vain muutamia esim. kukka, kakka, mamma, pappa, pupu, papu ym. lauseita ei sano ollenkaan. puhuu omaa kieltään, josta vain minä ja mieheni saa selvää. emmekä kyllä aina mekään. emme voi ymmärtää, että mitä lapsemme aina tarkoittaa. kaikki tuttujeni lapset jotka ovat samanikäisia puhuvat jo sujuvasti ja heidän sanoistaan saa selvää. he jopa laulavat tarhassa opittuja lauluja. neuvolassa ei oltu asiasta ollenkaan huolissaan. me kylläkin alamme olla, koska poika on yli kaksi ja ei puhu vieläkään mitään!!! mitä pitäisi tehdä. puhetta ymmärtää erinomaisesti, mutta miksi ei voi alkaa itse puhumaan??? tämä todella häiritsee minua ja miestäni!!!! AUTTAKAA! onko kenelläkään kokemusta tästä?

8

1680

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastaanotolle vaan

      Meillä on sama tilanne. Poika on liki kolmen vanha ja toiseksi nuorin neljästä. Ymmärtää kyllä täysin mitä ympärillä puhutaan ja mitä tarkoitetaan, mutta ei osaa itse muodostaa puhetta. Pääsee puheterapiaan nyt keväällä. Kyllä se siitä lähtee lutviintumaan.

    • kokemusta on

      Jos lapsen muussa käyttäytymisessä ei huolestuttavaa, motoriikka on kehittynyt ikätasoisesti ja hän ei ahdistu tilanteesta - OTA RAUHALLISESTI.
      Pyri vahvistamaan vuorovaikutusta: juttele, lue, leiki.... Suun alueen lihaksistoa voi leikkisästi vahvistaa mm. saippuakuplien tai höyhenen puhaltelulla.Leikkikaverit ovat tärkeää kielellisen kehityksen tukena.
      Jos edistystä ei tapahdu, ota asia esille seuraavalla neuvolakäynnillä.3 vuoden ikä on rajapyykki, jolloin lapsen tulisi pystyä ilmaisemaan itseään muutaman sanan lausein.

      • kielihäiriö ei katso ymmärr...

        Taas tänne lappaa ihmisiä selittämään, että ei mitään hätää, jos motoriikka kehittyy ikätasoisesti ja lapsi ymmärtää puheen.. EI TODELLAKAAN PIDÄ PAIKKAANSA! Puheen tuottamisen ongelmat ovat todella mahdollisia, vaikka lapsi ymmärtäisikin puheen ja muu kehitys olisi normaalia.
        Lapsella on oikeus saada kuntoutusta mahdollisimman varhain. Meillekin tuossa iässä vaan selitettiin neuvolasta, että ei mitään hätää, toiset tulee vaan vähän hitaammin, mutta ottavat kiinni. Onneksi en uskonut neuvolaa. Puheterapia käynnistyi lapsen ollessa alle 3v. Neuvola olisi varmaan vielä silloinkin odotellut, kun "ei ymmärtämisessä eikä muussa kehityksessä ole vikaa".


      • teillä
        kielihäiriö ei katso ymmärr... kirjoitti:

        Taas tänne lappaa ihmisiä selittämään, että ei mitään hätää, jos motoriikka kehittyy ikätasoisesti ja lapsi ymmärtää puheen.. EI TODELLAKAAN PIDÄ PAIKKAANSA! Puheen tuottamisen ongelmat ovat todella mahdollisia, vaikka lapsi ymmärtäisikin puheen ja muu kehitys olisi normaalia.
        Lapsella on oikeus saada kuntoutusta mahdollisimman varhain. Meillekin tuossa iässä vaan selitettiin neuvolasta, että ei mitään hätää, toiset tulee vaan vähän hitaammin, mutta ottavat kiinni. Onneksi en uskonut neuvolaa. Puheterapia käynnistyi lapsen ollessa alle 3v. Neuvola olisi varmaan vielä silloinkin odotellut, kun "ei ymmärtämisessä eikä muussa kehityksessä ole vikaa".

        tänäpäivänä nää puheasiat?poikani on nyt2,3.v ja samassa tilanteessa olemme kuin tekin,vain yksittäisiä sanoja ja sanojen alkutavuja!meillä neuvola odottaa tarhan aloittamisen ja sit 2,6.v asiaan puututaan jos edistystä ei ole tullut luonnostaan ja päiväkodin myötävaikutuksella!tuo maaliskuinen tilantenne kuulostaa aivan samalta kuin omamme nyt,olis kiva kuulla miten teidän asiat ovat tällä hetkellä puheen kanssa!tsemppiä!


    • älä huoli :)

      Meidän poju on 2v 4kk, eikä sano kuin heihei ja senkin että eiei :)
      Oi mikä tunne kun hän tänään toisti perässä; Äi-ti. Kuulosti tosin että käki, mutta pääasia että yrittää ;)
      Kuukausi sitten ei suostunut eds matkimaan, mutta nyt on selvästikin kiinnostunut.

      Olemme käyneet viikko sitten ekan kerran puheterapiassa, eivätkä olleet sielläKÄÄN huolestuneita. Siinä tapauksessa jos lapsi ei selkeästi ymmärrä mitä sanotaan, on syytä miettiä tarkemmin mistä voisi olla kyse.

      • ja teille muillekin

        aivan ihanista vastauksista!!! Kiitos tuesta ja ymmärtämisestä ja siitä, että kerroitte että tuo on normaalia :) Jospa se tästä alkaisi pikku hiljaa puhumaan :) Kiva, kun on olemassa vielä noin ihania kuin te vastailijat :) Hyvää kevään jatkoa teille kaikille tasapuolisesti!!


    • kokemusta on

      hei! Itselläni oli vastaavanlainen tilanne, kun otin sen neuvolassa puheeksi niin neuvola laittoi lähetteen puheterapeutille. Puhu 3v neuvolassa siitä jos lapsesi ei ole alkanut puhumaan kunnolla.

    • s.s.

      Meillä myös lapsella oli oma kieli vielä kolmivuotiaana. Saimme lähetteen foniatrille ja puheterapeutille, joissa testein todettiin viivästynyt puheen kehitys (ongelmana puheentuotto ja suppea sanavarasto). Kävimme putella kerran viikossa melkein kaksi vuotta ja tänä aikana poika saavutti yli ikätasoisen sanavaraston ja puheen tuotto parani niin, että myös vieraat saivat puheesta selvää. Teimme ja teemme edelleenkin harjoitteita myös kotona ja nyt tulevana tokaluokkalaisena poikamme puhuu kuten muutkin ikäisensä lapset. Joskus innostuessaan pojalta menevät kirjaimet tai tavut sekaisin, mutta tätä tapahtuu aika harvoin.
      Koulukypsyystesteissä todettiin taipumusta lukivaikeuksiin. Tämä on näkynyt vain hieman hitaampana lukemaanoppimisena. Kesän aikana poika onkin oppinut lukemaan sujuvasti ja innostus lukemiseen kasvaa taitojen myötä. Koulussa hän pääsi kerran viikossa laaja-alaisen erityisopettajan tunneille harjoittelemaan lukemista ja kirjoittamista.
      Toisella lapsellamme oli myös puheentuotossa ongelmia. Syyitä oli kaksi: jättikokoinen kitarisa joka vaikutti kuuloon. Kuuloon vaikutti myös korvissa ollut "vaikkukertymä". Kun korvat huuhdeltiin ja kitarisa leikattiin, niin alkoi myös lapsi kuulemaan ja sitä myöten oppimaan sanoja. Meni muutama kuukausi ja lapsi puhua pälpätti niin, että välillä meinasi jo hermot mennä. Eli siis myös kuulo kannattaa tutkituttaa kunnolla.
      Ja vielä vinkkinä: Jos lapsella todetaan esim. viivästynyt puheenkehitys, voi KELAsta hakea harkinnanvaraista korvausta (jokin-hoitotuki, en muista tarkkaa nimeä). Meille tämä tuki myönnettiin esim. pelien, tietokoneohjelmien (puhetta tukeviin) ym. ostoon. Tuki myös hieman kompensoi matkakustannuksia ja palkan menetyksiä. Tuki myönnetään vuodeksi kerrallaan. Yksi tuen myöntämisen peruste on foniatrin lausunto/diagnoosi. Ymmärtääkseni pelkkä puheterapeutin lausunto ei riitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5678
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3485
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1566
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe