FERROBETONIRAKENTAMINEN SUOMESSA

F-Betoni

Ferrobetonirakentaminen ja peruskorjaaminen on lapsen kengissä Suomessa vaikka materiaalia ja menetelmää on testattu pakkastalvisissa oloissamme jo kohta 40 vuotta.
Kohteita ovat olleet lietelantalat, säiliöt, altaat, veneet, laivat, laiturit, lämmitettävät lattiat, pihalaatat, portaat, massavaraajat, lämpökerääjät, itsekantavat seinät ja katot, kalojen ja lintuloitten lämmitettävät kasvualtaat, kasvihuoneiden lämpöpohjat, märkätilojen lämpölattiat, silllat, parvekekorjaukset, ojapeitot, maakellarit, seinäpinnoitteet, vesieristeet, palomuurit jne.
Kannattaisi käydä katsomassa http://www.ferrocement.com sivuilla miten muualla maailmassa asia on hoidettu ja ottaa kantaa.
Ferrobetonimenetelmällä rakentaminen on otettu käyttöön Euroopassa jo 150 vuotta sitten, Egyptissä 600 vuotta sitten ja yli 1000 vuotta sitten Kiinassa! Suomessa ei sitä tunneta vieläkään rakennusalalla. Syy on Suomessa harrastettu massarakentaminen ja rakennuttajajohtoisuus.
Pientalo-, yksilö-, varuste- ja korjausrakentamisessa menetelmä on kuitenkin lyömätön muotoilumahdollisuuksiensa takia.
Menetelmä ja materiaali sallii vapaan arkkitehtuurin, muotoilun ja ideoinnin, jollaista ei Suomessa juuri ole nähty harjoitetussa rakennuskulttuurissa. Etenkin aikaisemmin mainitussa korjausrakentamisessa se on ylivertainen muihin "vanhanaikaisiin" rakennustapoihin verrattuna.

8

1190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nm hm

      Taitaapa olla vapaasti muotoiltujen seinien eristys vähän hankalaa. Ja kun muotoilumahdollisuus menetetään, niin äkkiä huomaa että nykyään käytetyt harkot (oli sitten eristetty tai eristämätön harkko, valettava tai muurattava) ovat sittenkin soveltuvampia suomeen, myös vapaamuotoiseen rakenteluun.

      Grillin tai maakellarin tekoon varmasti oivallinen materiaali omakotirakentajallekin...

      • taravaa

        Miksei eristäminen kävisi villa-tavaralla, pehmeää kamaa?

        Tai sitten pitäis olla joku ruiskutettava tai siveltävä eriste. Siihen verkko päälle joka kiinnitetään rungosta eristeen läpi tuleviin rosteri-tappeihin.


      • nm hm
        taravaa kirjoitti:

        Miksei eristäminen kävisi villa-tavaralla, pehmeää kamaa?

        Tai sitten pitäis olla joku ruiskutettava tai siveltävä eriste. Siihen verkko päälle joka kiinnitetään rungosta eristeen läpi tuleviin rosteri-tappeihin.

        Mutta helppoa ei kyllä ole. Pitää leikellä sopivan muotoisia palasia että sopivat yhteen kaarevina, ja sitten siihen pitäisi varmaan saada julkisivupintakin jotenkin (pehmeää villaa ei voi esim. eristerapata). Paketointi tuulensuojakankaaseen on varmaan se helpoin osuus, julkisivuverhouksen askartelu tuuletusraon jälkeen taas aika näpertelyä (varmaan metalliprofiilia tms kaarelle ja verhousmateriaali sitten kiinni niihin).

        Eli joo, eiköhän tuo onnistu, mutta samalla voi menetelmän helppouden unohtaa...


    • suomessa 4%

      markkinnaosuus. Käsittääkseni laiton melko monta metriä 8mm rautaa harkkojen sisään ja monta betoniautollista betonia tuli harkkojen sisään pumpattua.

      Eikö lammitalo sitten ole ferrobetonitalo:-)

    • rakentanut

      Tein maakellarin f-betonista suomalaisten ohjeitten mukaisesti. Hyvä ja luja tuli. Massaa ei mennyt paljon. Ovikarmit ja venttiilit asensin suoraan raudotukseen ennen valua. Sitten vaan maata päälle ja valmista tuli.
      Fb-rakentaminen on helppo ja halpa tapa tehdä ulkorakenteita; uima-allas, grilli katoksineen tai mikä tahansa sakokaivo pihalle tai tontille.
      Rakennuskin on helppo ja nopea tehdä myös eristettynä tai elementteinä. Verkotuksen voi betonin kanssa "laminoida" suoraan eristeen päälle ja jättää elementin sivuille "karvoja". Karvat juotetaan betonilla vasta elementtien asentamisen jälkeen "saumalaudoiksi". Seinäpinnat ovat lopputuloksessa kauniita "rapattuja" kokonaisuuksia.

      Eristeitä on muitakin taipuisia kuin kovat villat. Niillä voi muotoilla ja samalla muotin rakennukselle. Toinen tapa eristää rakennus on uretaani- tai muu eristeruiskutus koolaisten(tukirakenne)väliin.
      Myös lattialämmitys onnistuu tällä tekniikalla paremmin kuin perinteisellä raudoitetulla betonilattialla, koska teräsverkotus kuljettaa lämpöä pinnan suunnassa.
      Fb-materiaalin etuna on keveys ja kuitenkin suuri lujuus. Betonimassan menekki on pieni ja varmaan siksi ei teollisuus ole kiinnostunut tekniikasta. Suurin osa rakenteesta on nimittäin verkkoa ja tukirautoja

      • teräsnainen

        Teräksen suuri hinnan vaihtelu edestakaisin voisi syynä olla menetelmän epäsuosioon.. Jos ei ole vakaa materiaalihinta, vaikeuttaa se markkinoiden kustannuslaskentaa varsinkin suuremmissa hankkeissa.


      • dvsadsvas
        teräsnainen kirjoitti:

        Teräksen suuri hinnan vaihtelu edestakaisin voisi syynä olla menetelmän epäsuosioon.. Jos ei ole vakaa materiaalihinta, vaikeuttaa se markkinoiden kustannuslaskentaa varsinkin suuremmissa hankkeissa.

        siis tämä jossa galvanoidun rappausverkko kerrosten päälle rapataan joka ruiskulla tai käsin sementtilaastia.
        Vähäiseen suosioon on tekniikan vaatima työ paikanpäällä siis rakennustyömaalla. Vaikka siitä voidaan rakentaa vaikka isoja veneitä tuuman paksuisella kuorella ja muutenkin uskomattoman ohuita ja vahvoja rakenteita ja erittäin halvoilla materiaali kustannuksilla .

        Ongelma on sen työvoimavaltaisuus ja kuin tekniikan vaatimaa verkotusta ei oikein pysty tekemään kuka tahansa tai pystyy kuin opettelee, mutta se varsinainen rapaaminen tulee erittäin kalliiksi sitä kuin harva pystyy edes auttavasti tekemään. Esim harkkotalon muuraus ja julkisivunrappaus tulee työn osalta yhtäkalliiksi.

        Verkotus varsinkin tulee erittäin kalliiksi paljón kalliinmaksi kuin esim vastaava harkkorakennne /neliö esim. maakellarissa tosin huolelliseti tehtynä ferrobetoni rakenteen on paljon parempi kuin melkein mikään muu materiaali juuri tämän lujuutensa ja vapaanmuovailtavuutensa vuoksi. Ja koska oikein suoritettuna siihen ei jää saumoja on se vesitiivis tai ainakin sen saa helposti täysin vesitiiiviiksi . Tästä syystä se on päämateriaali esim jenkeissä uimaaltaissa jotka sijaitsevat takapihalla.'

        Itse olen pohtinut tämä materiaalin käyttömahdollisuuksia talonrakentamisesa 20 vuotta ja toiminut samalla julkisivu rappaustan ja muiden rappausten parissa. Valitettvasti ferrobetoni on tälläinen hippimatteriaali jolla on paljon potenttiaalia, mutta käytännössä sen tekeminen on työlästä ja aikaa vievää.

        Soveltuu paremmin juuri veneisiin ja vesialtaisiin tietysti kehitysmaissa missä työvoima on halpaa sillä on enemmän mahdollisuuksia .


      • dvsMcv SD
        teräsnainen kirjoitti:

        Teräksen suuri hinnan vaihtelu edestakaisin voisi syynä olla menetelmän epäsuosioon.. Jos ei ole vakaa materiaalihinta, vaikeuttaa se markkinoiden kustannuslaskentaa varsinkin suuremmissa hankkeissa.

        mitään merkitystä tässä ferrobetoni rakentamisessa vaikka teräs tietysti on suurin materiaalikustannuserä .
        Galvanoidun teräsverkon hitaankaan teräksen hinnanvaihtelu mailmanmarkkinolla ei juuri vaikuta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe