home aiheutti atopian

beat it

Näin on. Tässä vinkkejä.

(Koko teksti pohjautuu täysin omiin kokemuksiin: sattumalta saatuihin ja hyväksi todettuihin vinkkeihin, paikoin tieteellisestikin tutkittuun tietoon toimivasta hoidosta, paikoin ei. En välitä etsiä tutkimuksia ja lähteitä tuekseni, koska juuri mikään lääkärien määräämistä tutkitusti tehokkaista ja sikakalliista lääkkeistä ei auttanut ainakaan minua. Jotkin jopa pahensivat ongelmaa. Siitä huolimatta puhun nyt vain omalta kohdaltani ja vain atopiasta. Kaiken kaikkiaan luotan lääketieteeseen ja tieteeseen ylipäänsä ja tarkoituksenani ei ole kannustaa uskomuslääkinnän pariin tai muuta vastaavaa. Atopian kohdalla vain on luottamuksessani lääketieteeseen oman kokemukseni kokoinen aukko.)

Pahin ja ainoa oireidenaiheuttaja oli itselläni home. Kun tiedetään, että jopa puolessa suomalaisista asunnoista on jonkinasteinen kosteusvaurio, niin harvoinkos tuota saa oireita - saati, jos sellaisessa asuu tai päivittäin vierailee. Hometalon tunnistaa parhaiten hajusta: "terve" talo ei yleensä haise juuri miltään. Mummolantuoksua ei ole olemassakaan: jokainen makea, tunkkainen, kostea, maamainen jne. haju on epäilyttävä. Etenkin, jos se tarttuu vaatteisiin ja hiuksiin! Homeen aiheuttamaa atopiaa on mahdotonta hoitaa ilman, että muuttaa homeettomaan kämppään. Ikävä totuus, etenkin kun home on niin yleinen ongelma, ja siitä yleensä vaietaan.

Allergiatesteissä ei selvinnyt mitään allergiaa. Silti seuraan jatkuvasti mahdollisia allergianaiheuttajia: kaikki allergiat eivät välttämättä näy testeissä. Aikana, jolloin minulla oli monia koti- ja lemmikkieläimiä, olivat oireet täydellisesti poissa. Kaikilla atoopikoilla ei siis välttämättä ole runsain mitoin ruoka-aine- ja eläinallergioita, tahi astmaa. Ei sen puoleen, monella varmasti on. Mutta kannattaa tutkia, ennen kuin hutkii ja alkaa vältellä kaikkea mahdollista. Ylipäänsä terveellinen ruoka kuitenkin auttanee ihoakin pysymään parempana. Varmuuden varoiksi kannattaa syödä monivitamiini-, kalaöljy-, sinkki- ja kalkkivalmisteita. Juoda kannattaa paljon - tässä siis tarkoitan valitettavasti vain vettä.

Atoopikon käsketään läträtä perusrasvojen kanssa vähän väliä. Ei tarvitse! Päivittäisen suihkun jälkeen neitsytoliiviöljyä koko kroppaan ja that's it. Muuta rasvaa ei tarvitse, kuin ehkä meikin alle tai joskus käsiin. Em. öljy ei kutita, imeytyy äkkiä, ei jätä jämiä iholle, ennen kaikkea on riittoisaa ja halpaa verrattuna apteekin voiteisiin. Se on myös puhdas luonnontuote, eikä sisällä mitään kemianteollisuuden jäteöljyjä tai lisäaineita. Kuulemani mukaan myös kookosöljy, rypsiöljy, hamppuöljy, pellavansiemenöljy tai vastaavat öljyt ajaisivat saman asian. En tiedä, kokemusta vain neitsytoliiviöljystä. Ainakin haisee em. öljyistä parhaimmalle.

Samoten atoopikon käsketään vältellä suihkua, saunaa jne. ettei iho kuivu. Paskanmarjat. Tulehtunut iho kaipaa pesua (vedellä tai emäksisellä pesunesteellä), harjalla tai sienellä hankaus paitsi tuntuu hyvältä, myös nopeuttaa ihon uusiutumista. Saunassa hikoileminen tekee vähän saman. Ja vesi imeytyy ihoon, siis kosteuttaa. Vaikutusta voi tehostaa suolavedellä, joka samalla muuten myös tappaa atooppisen ihon pöpöjä ja desinfioi tulehtunutta ihoa: sen kun sekoitat esim. hienojakoista merisuolaa purkissa veteen ja sitten valelet joka puolelle ihoa ja annat kuivua (alkuun voi kirveltää). Voi huuhtaista pois, miedomman liuoksen (mausta tuntee) voi jättääkin iholle, jos se ei ole kovin rikki. Joskus suolan sijasta voi käyttääruokasoodaa: juju on siinä, että ruokasooda on emäksistä atoopikon ihon ollessa usein liian hapan.

Kutisevaan kohtaan kasvoja lukuun ottamatta voi vetäistä kirkasta viinaa. Auttaa kutinaan paremmin kuin yksikään kortisoni tai limuusi. Mikä ettei jälkimmäisiäkin voisi käyttää, mutta itse en ole tarvinnut käyttää viinan lisäksi kuin joskus harvoin vahvaa korttaria. Limuusi ei poistanut ongelmaa, vaan pahensi sitä. Viinaakaan ei kannata joka päivä vedellä iholle, se tappaa iholta hyvätkin pöpöt, mutta pahimpaan kutinaan mikä ettei. Ja edelleen on halvempaakin, kuin jotkin 100e/tuubi -limuusit. Mutta kaikkein paras apu kutinaan ja punoitukseen on kylmä. Lumi, pakastehernepussi, kylmä tuuli tai vesi. Käy myös kasvoille, toisin kuin viina - suuta lukuun ottamatta...

Lääkkeistä vain väsyttävät auttavat, kuten Atarax. Joku Sirdalud ajaa itselläni saman asian. Myös monet psyykelääkkeet auttanevat paremmin kuin monet antihistamiinit, jos nimittäin vähentävän hermostuneisuutta ja nukuttavat. Eipä antihistamiineista varmaan tosin mitään haittaakaan liene. Korttari sisäisesti (tabletit kuurina) auttaa kuurin ajan, sen jälkeen pahenee taas, kun elimistön oma kortisonituotanto "nukahtaa". En suosittele kuin tosi pahassa tilanteessa. Silmätipat allergiseen sidekalvontulehdukseen usein välttämättömät, kuten myös toisille jokin nenäsumute.

Mitäs vielä... Aurinko auttaa. Tässä kaikki, mikä on itseäni auttanut. Kertauksen vuoksi: homeen välttämistä, vettä, neitsytoliiviöljyä, suolaa, ruokasoodaa, aurinkoa, viinaa. Siinä tärkeimmät. Ärsyttävän yksinkertaista ja kotikutoista, eikö? Mutta näillä järkyttävän paha atopia parantunut lähes kokonaan lukuun ottamatta homeoireilua. Siis atopia on liki poissa, mutta oireet tulevat esille edelleen, jos oleskelen muutamaa minuuttia pidempään kosteusvaurioisessa tilassa. Hometta pitäisinkin avainsanana koko paskalle. Lopuksi: en väitäkään, että tämä tepsisi kaikilla. Atopia on hyvin yksilöllistä. Dramaattisesti tämä hoito kuitenkin auttanut itseäni - sen jälkeen, kun kaikki muu oli jo kokeiltu. Siksi tämän kirjoitin: jos joku muukin saisi avun samasta. Yksikin.

5

2836

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kirjoitus

      hyvä kun vaiduit kirjoittamaan,olen samalla kannalla atopiasta ,homeet suurin syyllinen,oma tyttöni sai kotona asuessaan atooppisen ihottuman,ja parani heti, kun muutti pois kotoa.ja kyllä meillä jotain on vialla rakenteissa,samoin se mitä syöt vaikuttaa eniten siihen miten voimme ,ainakin ulkoisesti

    • Menhir

      Kiitos, olipa harvinaisen miellyttävää tekstiä! Ensiksikin sen takia, että kerrankin joku vaivautuu kirjoittamaan hyvää suomenkieltä, ja toiseksi siksi että toit hyvin esiin omat kokemuksesi atopian hoidosta - kuitenkaan "julistamatta" mitään.
      Piti ihan ottaa tekstisi talteen, vastaisuuden varalle. Oma atopiani ja muut homeoireeni ovat helpottaneet, kun pääsin pois hometyöpaikalta (vuosi meni toipumiseen).
      Paljon aurinkoa!

      • beat it

        Kiitos mukavasta palautteesta! :)


    • Menhir

      Tuli vielä mieleen joitain "luomu"-vinkkejä jatkoksi tähän hyvään ohjeeseen:
      - Merisuola. Mietona liuoksena esim. kylpyvedessä helpottaa atopia-oireita, ja tarkkaan mitoitetuna, 0,9% -liuoksena nenähuuhteluna tukkoiseen nenään.
      - Oliiviöljystä: itse raahaan aina ranskanreissuilta nestemäistä Marseille'n saippuaa, ja se on minulle tosi hyvää, MUTTA - puolisoni, joka on rakennettu umpipuusta eikä yleensä reagoi mihinkään, saa siitä näppylöitä. No, jääpähän kokonaan minun käyttööni.
      - Aurinkosuojasta: Välimeren maissa suosittu aurinkosuoja ja lääke auringonpolttamiin on oliiviöljy/sitruunasekoitus. Minulle se sopii, mutta ei ehkä herkkäihoisille suomalaisille yleisesti.
      - Pyykinpesuaineista: monista, varsinkin jauhemaisista ja runsaasti hajustetuista pesuaineista jää jotain vaatteisiin, ja se voi ärsyttää ihoa. Minulle tuntuu sopivan eräs nestemäinen pyykkisuopa, jota ei valitettavasti enää saa monesta kaupasta.
      Kokeilut ovat kivuliaita ja aikaavieviä, mutta olen samalla linjalla kuin tämän keskusteluviestin aloittaja: kalliit lääkkeet eivät ole, ainakaan kaikille, se paras apu!

      • farmakopea

        Itsekasvatettu minttu. Revin kintut, kiehuvaa vettä päälle. Haudukkeena juotuna rauhoittaa mieltä ja jäähtyneenä iholle. Auttaa. Ei homeetkaan vtuta enään niin paljon. Tosin, nämä asiat ovat totta ja sairastuttavat ihmisiä. Onkin vaikeaa löytää paikka jossa ei oireilisi. Suomessa todella on hometta valtavasti. TOIVOTTAVASTI tietoisuus, ymmärrys ja ennenkaikkea muutos kohti tervettä rakenusmoraalia kohti alkaisi. Laatu rakentamista ehkä sitten taas joskus.
        Aivan parhaita nämä luomuvinkit ihonhoitoon. Totta, ei se lääkintä niin kaukana luonnosta ole ollut. Sotien jälkeen vasta lääketeollisuus kehittyi nykyiseen riistoonsa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      96
      1872
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1387
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1238
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1157
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      65
      1138
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      984
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      72
      969
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe