Miten savipata kuuluu puhdistaa? Joltain olen sellaisen saanut joskus lahjaksi, enkä juurikaan käyttänyt, kun en osaa. Nyt tein siinä uunipuuron ja siitä tulikin hyvää, mutta miten se pata pitäisi pestä? Pesuaineella? Vedellä? Koneessa?
Savipata
17
9967
Vastaukset
- Milla.M
Ensimmäinen varoitus:astianpesukoneeseen savipataa ei saa missään tapauksessa laittaa!
Itse olen pesyyt joko pelkällä vedellä, tai jos on rasvaa tai pinttynyttä ruokaa, niin olen pistänyt vähäsen astianopesuainetta. Joskus lähtee tosiaan ihan pelkällä vedellä varsinkin kun liottaa padan hyvin.- Tyhmiä kyselen
En kyllä olisi sitä astianpesukoneeseen laittanutkaan. Mietin lähinnä sitä, että eikös se savi ime itseensä vettä ja siinä sivussa sitten varmaan sitä astianpesuainetta. Mutta sen ilmeisesti voi silti pestä sillä Fairylla ilman, että siihen jää siitä mitään makuja tai hajuja? Ja sitä voi huoletta liottaa ilman, että sen itseensä imemästä vedestä on sille haittaa?
- toinenkinnainen
Tyhmiä kyselen kirjoitti:
En kyllä olisi sitä astianpesukoneeseen laittanutkaan. Mietin lähinnä sitä, että eikös se savi ime itseensä vettä ja siinä sivussa sitten varmaan sitä astianpesuainetta. Mutta sen ilmeisesti voi silti pestä sillä Fairylla ilman, että siihen jää siitä mitään makuja tai hajuja? Ja sitä voi huoletta liottaa ilman, että sen itseensä imemästä vedestä on sille haittaa?
Minä en kyllä ole käyttänyt minkäänlaista astianpesuainetta juuri tuon imukyvyn takia. Padan olen pessyt hetikohta käytön jälkeen mahdollisimman kuumalla vedellä. Jos lika on ollut kovin tiukassa, olen pesuveteen pistänyt vähän Rajamäen etikkaa, sillä lähtee rasvainenkin lika.
Kai liotit padan huolella ennen ruuanlaittoa? - Tyhmiä kyselen
toinenkinnainen kirjoitti:
Minä en kyllä ole käyttänyt minkäänlaista astianpesuainetta juuri tuon imukyvyn takia. Padan olen pessyt hetikohta käytön jälkeen mahdollisimman kuumalla vedellä. Jos lika on ollut kovin tiukassa, olen pesuveteen pistänyt vähän Rajamäen etikkaa, sillä lähtee rasvainenkin lika.
Kai liotit padan huolella ennen ruuanlaittoa?En liottanut. Miksi pitäisi?
Tein siinä siis uunipuuroa ja siitä jäi sellainen "rengas" pinnasta padan reunoihin. Muuten lähti ihan hyvin puhtaaksi pelkällä vedellä ja liottamalla. Se rangaskin lähti raapimalla, mutta mikä olisi se oikea tapa hoitaa homma, sillä tuo raaputus on vähän työlästä. Lapset tykkäs uunipuurosta kauheasti ja haluavat sitä nyt joka päivä, joten ilmeisesti padalle tulisi jatkossa käyttöä useamminkin entisen ei-koskaan sijaan. - Milla.M
Tyhmiä kyselen kirjoitti:
En liottanut. Miksi pitäisi?
Tein siinä siis uunipuuroa ja siitä jäi sellainen "rengas" pinnasta padan reunoihin. Muuten lähti ihan hyvin puhtaaksi pelkällä vedellä ja liottamalla. Se rangaskin lähti raapimalla, mutta mikä olisi se oikea tapa hoitaa homma, sillä tuo raaputus on vähän työlästä. Lapset tykkäs uunipuurosta kauheasti ja haluavat sitä nyt joka päivä, joten ilmeisesti padalle tulisi jatkossa käyttöä useamminkin entisen ei-koskaan sijaan.pata pitäisi aina liottaa ennen käyttöä, jotkut suosittelevat puolen tunnin liotusta, toiset sanovat, että pelkkä hanan alla valelu riittää.Itse olen tehnyt kumpaakin.
Kostea pata ilmeisemmin hauduttaa ruoasta mehevämpää, ei siinä muuta taikaa ole.
Ei muuten kannata hirveästi raaputella pataa ainakaan millään terävällä, tästä aiheutuu se, että pinta naarmuuntuu ja ruoka tarttuu kiinni seuraavalla kerralla entistä pahemmin. Tämä pätee muuten astiaan kuin astiaan, ei ainoastaan savipataan. - toinenkinnainen
Milla.M kirjoitti:
pata pitäisi aina liottaa ennen käyttöä, jotkut suosittelevat puolen tunnin liotusta, toiset sanovat, että pelkkä hanan alla valelu riittää.Itse olen tehnyt kumpaakin.
Kostea pata ilmeisemmin hauduttaa ruoasta mehevämpää, ei siinä muuta taikaa ole.
Ei muuten kannata hirveästi raaputella pataa ainakaan millään terävällä, tästä aiheutuu se, että pinta naarmuuntuu ja ruoka tarttuu kiinni seuraavalla kerralla entistä pahemmin. Tämä pätee muuten astiaan kuin astiaan, ei ainoastaan savipataan....vähentää myös ruuan kiinni tarttumista ja sitä ettei ruuasta tartu pataan makuja/hajuja. Jos nyt vaikka tekee uunipuuroa ja seuraavaksi paistia...
- Tyhmiä kyselen
toinenkinnainen kirjoitti:
...vähentää myös ruuan kiinni tarttumista ja sitä ettei ruuasta tartu pataan makuja/hajuja. Jos nyt vaikka tekee uunipuuroa ja seuraavaksi paistia...
Tuo puolen tunnin liottaminen kuulostaa kyllä jo liian työläältä, joten siihen en ryhdy. Käytän tuota sen minkä se kestää ja siirryn sitten seuraavaan astiaan. Tuntuu olevan savipadan käyttö niin rankkaa hommaa, etten jaksa ja ehdi.
Enkä kyllä varmaan koskaan siinä mitään muuta tee kuin sitä uunipuuroa korkeintaan. Se on vähän turhan pienikin meidän perheelle, joten juuri ja juuri riittää siihen uunipuuroon, jos isäntä on töissä. - kaisku
Tyhmiä kyselen kirjoitti:
Tuo puolen tunnin liottaminen kuulostaa kyllä jo liian työläältä, joten siihen en ryhdy. Käytän tuota sen minkä se kestää ja siirryn sitten seuraavaan astiaan. Tuntuu olevan savipadan käyttö niin rankkaa hommaa, etten jaksa ja ehdi.
Enkä kyllä varmaan koskaan siinä mitään muuta tee kuin sitä uunipuuroa korkeintaan. Se on vähän turhan pienikin meidän perheelle, joten juuri ja juuri riittää siihen uunipuuroon, jos isäntä on töissä.Onko niin rankkaa hommaa :) Voi että
- Lilja Orvokki
Tuollahan tuo savipata ihan tyytyväisenä pesuvadissa likoaa. Itse pidän ainakin sen puolituntia likoamassa vedessä. Ei minusta mikään hirveän työläs homma! Ja ah miten mehevää ruokaa saa siinä aikaseksi. Ainut miinus minusta on ettei sitä voi käyttää leivinuunissa. Muuten tosi ihana!
- mulari
ite käytän savipataa puuhellan uunissa ! miksei siis leivin-uunissakin !
- Sunnuntailounas
Savipata pitää pestä vedellä ja jos siinä on karheaksi tarttunutta reunusta, voi sitä rapsuttaa karhunkielellä. Pesuaine imeytyy padan huokosiin ja pilaa ruuan. Pelkkä vesipesu riittää.
Astianpesukoneeseen sitä ei pidä panna.
Hyvin liotettu pata pitää ruuan mehevänä. Ja ylimääräisiä rasvoja ei tarvita. Neste ja ruuan oma rasva riittävät. Liharuuassa sitä aina on.
Vuosien jälkeen patani on vetänyt itseensä niin paljon rasvaa, että se ei enää ime vettä. Mutta kannen liottaminen riittää. Ihan hyvin pata teki viimeksikin ihanan palapaistin, jota haudutin 150 asteessa kolme tuntia..
Savipata vaatii aikaa.- Anonyymi
Kai sen padan voi pestä astianpesukoneessa ilman pesuainetta. Luulisi 75 asteisen veden putsaavan sangen tehokkaasti.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kai sen padan voi pestä astianpesukoneessa ilman pesuainetta. Luulisi 75 asteisen veden putsaavan sangen tehokkaasti.
Pinnoittamaton savipata tiskikoneeseen????? Siitä vaan... Toivottavasti tuosta on kolmessa vuodessa viisastuttu. Jestas!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pinnoittamaton savipata tiskikoneeseen????? Siitä vaan... Toivottavasti tuosta on kolmessa vuodessa viisastuttu. Jestas!
Katsoin vuoden väärin. Sorry.
- Anonyymi
minä laitan savipadan yön yli veteen ennen käyttöä jos alan heti aamusta kokkaamaan, savipatahan pitää laittaa kylmään uuniin kun laittaa ruuan kypaymään.. käytön jälkeen pesesen vedellä ja jos tuntuu että on jotain sitkeempää ruuan jäämiä niin otan pesuharjaan uunista tuhkassa niin lähtee helpommmin sitkeemmätkin jäämät .. tuhka on monessa muussakin lian irroituksessa hyvä ja luontoystävällinen konsti.. henrik
- Anonyymi
Mihin lämpötilaan saviastiassa karjalanpaistin voi laittaa. Jos valurautapadassa, aluksi 250°, ilman kantta, onko se liian kova lämpö savipadalle? Kun lihat alkaneet ruskistua, lämmön voi alentaa tuohon 150° ja antaa hautua kannen alla useamman tunnin.
- Anonyymi
200 asteessa noin 3 tuntia (tunnin välein sekoittelu)
Antaa kunnolla levätä vedessä niin kestää kuuman hyvin. Kuivana se tahtoo hajota. Suosin itse sisältä lasitettua Römer Topfia !
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä1073711Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda3171960Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2471747- 1041657
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel4421599Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik21540Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että4321456Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa
Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat431220MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar431127Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun3741076