Epäilen laktoosi-intoleranssia

tarvitaanko lääkärikäyntiä

Mulla on jo vuosien ajan ollut silloin tällöin ikäviä vatsaoireita; kovaa vatsakipua ja ripulia. Olen epäillyt monia ruoka-aineita mutten ole löytänyt oireiden syytä. Viimeisten kuukausien aikana vatsaoireet ovat lisääntyneet runsaasti. Tiesin että joillain sukulaisilla on laktoosi-intoleranssia, joten ajattelin jättää maidon joksikin aikaa pois ruokavaliosta. Huomasin heti että vatsaoireet hävisivät ja olen melko varma että juuri laktoosi-intoleranssista on kyse. Kerran jopa vahingossa söin jogurttia ja kuinkas ollakaan, ripuli siitä muutaman tunnin päästä tuli. Mietin vain, että onko tässä mitään tarvetta mennä lääkäriin toteamaan varmasti mistä on kyse, kun kuitenkin oireet viittaavat niin selvästi laktoosi-intoleranssiin? Kaikki tutut sanovat että ehdottomasti lääkäriin, mutta itsestä se tuntuu turhalta. Kuinka te laktoosi-intolerantit olette saaneet selville 'tautinne', menittekö lääkäriin vai totesitteko itse?

7

1073

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tarvitse

      mennä lääkäriin, miksi ihmeessä pitäisi? Jos kerran itse tunnistat selvästi, että maitotuotteet ne vatsavaivat aiheuttaa, ja niiden poisjättö parantaa vaivat, niin mitä lääkärillä on siihen lisättävää? Sut voidaan laittaa geenitestiin joka kertoo, onko sulla laktoosi-intoleranssi, mutta mitä hyötyä siitä on, kun kerran tiedät jo vastauksen. Mitään taloudellista hyötyä ei siitä saa, että laktoosi-intoleranssi on virallisesti todettu (toisin kuin esim. keliakiassa). Osaat itsekin valita jatkossa laktoosittomia tuotteita. Jotkut sietää pieniä määriä laktoosia, toiset ei yhtään - siihenkään ei lääkäristä ole apua, koska se selviää vain itse kokeilemalla, kuinka herkkä laktoosille on, sitä ei voi testeillä ennustaa.

    • Saara 30

      Itse luulin vuosia, että minulla on laktoosi-intoleranssi. Kunnes maha meni niin huonoon kuntoon, että jouduin hakeutumaan lääkärille. Testeissä ilmeni, että minulla imeytyy laktoosi normaalisti eli en ole laktoosi-intolerantikko. Sen sijaan olen maitoallergikko, mikä on vaikeampi sairaus. Kaikki maitoproteiinia sisältävät tuotteet pitää jättää pois ruokavaliosta (juustot, useimmat valmisruuat yms). Kannattaa käydä laktoosirasituskokeessa niin saat varmuuden asiaan.

    • sama juttu

      kokeissa käyty ja vaiva todettu lievänä mutta käytäntö toista..siskolla myös lievänä(sukuvika?)..tableteilla pysyy hyvin kurissa eikä hankaloita juurikaan elämistä..tabl on kovasti eroja mutta huomaat kyllä mikä on sopiva kun kokeilet eri valmistajien,(itselleni ei sovi ne joita voi ottaa yli 2/pv)tsemppiä kyllä se siitä..ethän ole yksin sairauden kanssa.. :)

    • aika tyypillistä

      On se, että nautittuasi jotain maitotuotetta, se juoksuttaa n. puolen tunnin kuluttua vauhdilla eriöön, eikä siellä kestä kauan, kun asia on hoidettu.
      Silloin kun tuotteessa on jotain maitoheraa tai jotain vastaavaa, tekee se minulle ainakin vatsakivun joka laukeaa sitten hetken päästä ripulina.
      Apteekista saa tuotteita esim. Kerutabs, joka pilkkoo niitä jotain aines osia siinä maidossa ja mikä parasta jos ei huomaa etukäteen se auttaa myös siinä vaiheessa kun mahaa koskee.
      Minulla lääkäri alkoi epäillä laktoosi-intoleranssia ja olikin tosi pahana. En sitä sillä lailla itse tiedostanut, koska olen koko ikäni inhonnut maitoa, suklaata yms. eli elimistö itse piti siitä huolen.
      Koe on hyvin yksinkertainen ja selviää kertakäynnillä labrassa, tosin kestää jonkun aikaa.
      Jos ei muita ihmeempiä oireita ole, vältät vaan maitotuotteita, lue tuoteselosteet, toteat sen kyllä itsekin.
      Ja mahdollisella seuraavalla käynnillä kerrot sen lääkärille mitä olet itse huomioinut asiasta, hän laittaa sitten laboratorioon jos katsoo aiheelliseksi.
      T. Täysin maidoton nykyään.

    • toleranssia

      Ei se ihan aina mene niin että puolen tunnin kuluttua olet vessassa. Se on jokaisella erilainen. Tuttuni pojalla nousee kuume ja tulee ripuli ja oksennut jos syä vähääkään missä on lakstoosia. Toisella tuttavalla kestää syödä vähälaktoosista tai jopa hyla tuotteitakin. Itselläni on verikoe edessä, nykyisin näkee verestä onko laktoosille positiivinen.Oireet on kaikilla kuitenkin erilaiset, toiset oksentaa toisilla on vain maha kipeä ja pierettää.

      Söin tässä muutaman päivän vahingossa iltaisin laktoosista juustoa ja heräilin aluksi yöllä kun oli oikein huono olo ja maha kipeä. Sitten kolmenatena yönä tuli ripuli ja oksensin. Ei kestä enää edes hyla tuotteita eikä vähälaktoosistakaan. Enkä tosiaankaan uskalla alkaa ohjeiden mukaan "kokeilemaan" että kestääkö. Oli sen verran karmea se olo yöllä että mielummin kokonaan laktoosittomana kiitos. Ja lääkkeet eivät ole koksaan terveellisiä ellei niitä ole hengen pitämiseksi pakko syödä. Hullua suositella syömäänlaktoosin pilkkojaa jos voi kuitenkin valita laktoosittoman vaihtoehdon. Kaupassa kyllä löytyy todella paljon laktoosittomia vaihtoehtoja, maksavat vähän enemmän. Jogurtteja ei kyllä Prismasta ainakaan löytynyt kuin 3 eri laatua.

      • R.potilas

        Aiva niin, jokainen reakoi erilailla.

        Minulla oli ennen paljon herkempi massu, en kestänyt pinintäkään laktoosia sisältävää ruokaa ym.
        Vuonna -05 kuitenkin minulla todettiin olevan Refluksiatauti, lisäksi löydettiin palleatyrä, niin ja löydettiin tähystyksessä myös helikobakteeri.

        Toki minulla on vieläkin laktoosi-intoleranssi, mutta ei niin paha kuin ennen.


    • Hylaton

      Osta purkki hyla-jugurttia ja purkki samaa "tavallisena". Syö toisena päivänä toinen ja toisena toinen. katso mitä tapahtuu. Itselleni tulee vatsakivut vain hyla ja Into ym. tuotteista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2886
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2248
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      23
      1787
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1519
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1397
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe