Virttaankankaan keinopohjavesi

Huolestunut Paraislainen

Virttaankankaan/Kokemäenjoen vesihankkeessa on hälytysvalot palaneet jo alusta asti.
Mikä ihmeen voima saa aikaan, että hanke vain jatkuu ja jatkuu eikä talonpoikaisjärki saa mitään sijaa projektissa.
Tampereen seudulla teollisuutta on ainakin saman verran kuin Turun seudulla ja vielä jokivarren teollisuus lisäksi.
Tämä ns. raakavesi on jo käynyt ns. puhdistusprosessit läpi sekä kemialliset että suodattavat. siihen on sekoittunut jonkin verran jokivettä.
Totuushan on että veteen jääneet hiukkaset eivät siitä lähde millään hiekkasuodatuksella eikä muullakaan sellaisella konstilla että kelpaisi juomaveden raaka-aineeksi.
Lehdestä on saanut lukea että projektin budjetti on kovin hatara eikä kattoa näy, taivas taitaa olla rajana.
On ihmeellistä että päättäjät voivat yhteiset varat sitouttaa näin heppoisin perustein kun nyt on tehty.
Maammehan on tuhansien järvien maa, miksi putkea ei viedä niin kauaksi että puhdasta raakavettä löytyy ei sen pitäisi olla mikään ongelma vaan haetaanko jotain ainutkertaista jolla jäädään historiaan sillä päijännetunnelihan on toteutettu pääkaupunkiseudulla.
Voin vain yhtyä nokialaisnaisen sanoihin: ensin maksaa vedestä ittsensä kipeäksi ja paskaa vaan tulee putkesta, toivottavasti näin ei käy meille.
Kuka tästä Virttaankankaan katastrofista hyötyy ja ketkä sen seurauksista vastaa, näin ruohonjuuritasolla vaikuttaa koko homma sairaalta bisnekseltä seurauksista välittämättä.

6

660

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihmettelijä Paraisilta

      Turkulaisia tai muita jotka tulevaisuudessa juovat sitä Virttaankankaan tekopohjavettä jos hanke viedään loppuun, ei tosiaan näytä kiinnostavan mitä sieltä hanasta tulee. Virttaankankaan tekopohjaveden loppuhintaa ei vielä kukaan, tiedä rahaa vaan lypsetään lisää, taivas taitaa olla kattona, eikä homma ole vielä edes kunnolla alkanutkaan. Eli loppuhinta on vielä aivan levällään.
      Tuntuu oudolta miksi vedenottoa Kokemäenjoesta ajetaan väkisin läpi, olisi eri asia jos raakavedestä olisi puutetta ja vedenotto joesta olisi ainoa vaihtoehto.
      Vedenotto tulisi turvata kymmeniksi vuosiksi eteenpäin
      ns. pitkäaikainvestointina jolloin kohonneet kustannukset saataisiin jaettua pidemmälle jaksolle.
      Nyt aluillaan oleva projekti on rahoitukseltaan avoin, kustannukset nousevia, kattoa ei ole asetettu.
      Mitä uhratuilla rahoilla saadaan muuta kuin että pieni porukka on työllistetty muutamaksi vuodeksi, vesihuollolle hankkeella ei ole merkitystä koska homma laukee käsille ennenkuin on kunnolla edes alkanut, koska raakavesi on kelvotonta eikä harju kestä imeytystä missään muodossa.
      Tässä sinulle ajateltavaa.
      Julkaistu 4.3.2008 1:32:08 Turun Sanomissa mielipiteet sivulla.

      Eikö elohopea olekaan vaarallista?
      Turun seudun Vesi Oy:n tekopohjahankkeesta ja Kokemäenjoen elohopeariskistä otsikoi TS (3.2.) ”Maan johtava elohopeasiantuntija kiistää epäilyn”, ”Tutkijat ampuvat alas muitakin veden laatua koskevia pelkoja”. Tutkimuksen tehnyt professori Veli-Pekka Salonen Helsingin Yliopistosta sanoo: ”Elohopean määrät ja liikkeet tiedetään”.

      Hän on kuitenkin jättänyt tutkimatta kriittisen alueen juuri vedenottoalueen ylävirran puolelta noin parin kilometrin matkalta. Tästä ylävirtaan Karjuniemessä on 40 mg/kg. Myös ilmoitetaan vuonna 2005 patoaltaalla olevan 64 pitoisuuksia. Keskimääräinen arvo elohopealle on koko joen alueella 9,1 mg/kg Tämä arvo jo on Minamatan lahdesta ruopattujen sedimenttien arvojen yläpuolella.

      Ympäristökeskuksen asiantuntija Matti Verta ampuu alas metyylielohopean myrkyllisyyden sanomalla:” Metyylielohopea vedessä ei koskaan aiheuta terveysriskiä”! (TS 3.2)

      Omitusta on että metyylielohopean myrkyllisyydestä väitellyt tohtori Tarja Toimela Tampereen yliopistosta sanoo, että metyylielohopea siirtyy ruoansulatuskanavasta vereen 95-prosenttisesti ja sitä tietä rikastuu heti ihmisen aivoihin, jossa pysyy mitä nyt puoliintuu 230 vuorokauden aikana. On yhdentekevää, tuleeko myrkky ihmiseen juomalla tai syömällä kalaa.

      Verta tuntuu tietävän, että se on aiheuttanut kuolemia ja aivovaurioita lapsissa Minamatassa, Japanissa, jossa ihmisiä on kuollut yli 2000 ja myrkytyksen saanut

      12 000, mutta miksi se ei aiheuta terveysriskejä Suomessa?

      Matti Verta sanoo, että jos pelattaisiin varman päälle, metyylielohopea voitaisiin tutkia, mutta hänen mielestään vaara on teoreettinen ja tutkiminen ei maksa vaivaa! Miksi ei pelata varman päälle näin vaarallisen myrkyn ollessa kyseessä? Välinpitämättömyyttäkö?

      Hän kuitenkin myöntää, että Kokemäenjoessa on metyylielohopeaa 1-10 prosenttia kokonaiselohopeasta.

      Verta sanoo lisäksi, että sedimenttipitoisuudet 40 ja 64 ovat kloorialkaaliteollisuudelle ei-epätyypillisiä! Mitähän hän yrittää sanoa? Tietysti, että pitoisuudet ovat tyypillisiä kloorialkaaliteollisuuden viemärijoelle.

      Tosiasiassa metyylielohopeaa syntyy jatkuvasti biologisen prosessin avulla, metylaation ansiosta. Eikä sitäkään sanota, että alkuperäisessä kloori-alkaaliprosessissa syntyi heti metyylielohopeaa, koska sähköä johtavat elementit olivat puhdasta grafiittia.ja elohopeaa. Lisäksi prosessissa syntyi toista pelättyä myrkkyä, dioksiinia!

      Norjassa on juuri pienennetty sallitun elohopean määrää 5:stä milligrammasta 1,6 mg/kg. Miksiköhän? Ruotsissa sallitut sedimenttipitoisuudet ovat myös pieniä kuten Norjassa ja Hollannissakin!.

      On otettava lisäksi huomioon, että epäorgaaniset elohopeayhdisteet eivät ole vesiliukoisia, mutta orgaaniset (kuten metyylielohopea) ovat.


      Erkki Halkivaha, puheenjohtaja Heino Kärkkäinen, kansainvälinen sihteeri Virttaanharjun Suojeluyhdistys Ry

      Julkaistu 4.3.2008 1:32:08

      Ajatelkaapa näitä asioita

      • tyhjyys ja moraalittomuus

        Poliittisten päätösten takana kumisee tyhjyys.
        Niitä tehdään valtavan joukkoharhan vallassa.

        Kenen luvalla viedään 90-luvun puolivälissä annetulla valtakirjalla tehtyä vesipäätöstä: poliitikkojen, joilta nyt uottamus on muutoinkin mennyt. Rohkeutta ei löydy ja lopulta ne myrkyttäät meidät hanasta tutkimatta asiaa. Mitään mahdollisuuksia valvontaan ei ole.

        Eniten petyin Ville Niinistöön. Häneltä saattoi odottaa enemmän.


      • vesitietoa
        tyhjyys ja moraalittomuus kirjoitti:

        Poliittisten päätösten takana kumisee tyhjyys.
        Niitä tehdään valtavan joukkoharhan vallassa.

        Kenen luvalla viedään 90-luvun puolivälissä annetulla valtakirjalla tehtyä vesipäätöstä: poliitikkojen, joilta nyt uottamus on muutoinkin mennyt. Rohkeutta ei löydy ja lopulta ne myrkyttäät meidät hanasta tutkimatta asiaa. Mitään mahdollisuuksia valvontaan ei ole.

        Eniten petyin Ville Niinistöön. Häneltä saattoi odottaa enemmän.

        Kymmenkunta vuotta sitten Kymijoen vesi todettiin niin mutageeniseksi että jokivettä raakavetenä ei enää suositeltu käytettäväksi .Kokemäenjoen kohdalla asiasta ei ole puhuttu halaistua sanaa,yläjuoksulla on kuitenkin samanlaisia teollisuuslaitoksia kuin Kymijoen varrellakin.Onko tämäkin asia tietoisesti haluttu vähätellä tai jopa unohtaa?


    • Paraislainen Seppo

      että niinkin tärkeässä asiassa kun Paraisten liittymisestä Virttaan vesiputkeen niin yhdellä valtuutetulla oli otsaa äänestää tyhjää! Voin vaan todeta että viime vaaleissa äänestäjät eivät hänen kohdallaan taatusti äänestäneet tyhjää! Mutta tuleehan taas uudet vaalit......? muistakaa äänestäjät nyt ne nimet seuraavissa vaaleissa kuinka kukin vesiasiassa äänesti,tietysti oman mielipiteene mukaan.

    • Antiterroristi

      Eikö lukutaito ja lukemisen ymmärtäminen ole vielä levinnyt Virttaankankaalle. Ei Turu Vesi tekisi siellä mitään elleivät kaikki tarvittavat luvat olisi jo kunnossa.
      Parituhatpäinen joukko lietsoo hysteriaa vastoin kaikkea järkeä. Millä oikeudella tämä porukka voi terrorisoida neljännes miljoonan ihmisen vedensaantia. Esitetään faktoina taruja ja vääristellään tutkimustuloksia.

      • vesitietoa

        Ei ole antiterroristikaan kovin hyvin seurannut TSV:n lupaprosessia.Korkeimman hallinto-oikeuden päätös puuttuu ja vesiyhtiön jo myönnettyihin lupiin pitää hakea muutosta,koska nyt rakennettava menetelmä ei ole enää sama mihin lupa on aikanaan myönnetty.Lisäksi kansallisen lupaviranomaisen mahdollinen myönteinen päätös arvioidaan joka tapauksessa EU:ssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5778
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3535
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe