periytyykö lonkat

ännu

Eli mua kiinnostaisi tämä,että kun mulla on Lapinkoiranarttu jolle aijon teettää pentuja,niin Lapinkoirallahan on pakollista tutkituttaa silmät ja lonkat (muistaakseni) ,niin onko niistä kumpikaan periytyvää?Mietin vain sitä,että jos ne on periytyvää,niin pitää ettiä hyvä uros jolla on lonkat A ja silmät sitten terveet,vai miten niistä nyt sanotaan kun ne on parhaat mahdolliset :D Kiitos etukäteen.

4

914

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ne siksi

      Tutkimukset tehdään juuri siitä syystä, ettei jalostukseen käytettäisi sairaita yksilöitä. Lonkat periintyvät ja silmäsairaudet, jotka lapinkoirilta tutkitaan ennenkuin hyväksytään jalostukseen myös ovat periintyvää laatua. Vaadittavat lonkka ja silmätutkimukset on oltava suoritettu molemmilta vanhemmilta ennen astutusta.

    • tutkimuksia

      Kannattaa samalla vaivalla, kun käyttää koiran lonkkakuvissa, kuvauttaa kyynärpäät ja tutkituttaa polvet. Kyynärpäillä on iso merkitys, jos koiralla harrastetaan jotain mikä edellyttää hyppyjä, esim. agilitya tai tokoa.

      Olisi asiallista tutkia myös sukutauluja vähän taaksepäin, sillä jos vanhemmilla kuinka olisi A:t, mutta isovanhemmilta löytyykin vaikka C:tä tai jopa huonompaa, niin ei ole ollenkaan sanottu, että pennuilla olisi puhtaat lonkat.

      • Lappalaiskoiriensa ihminen

        Aloittaja voisi kysyä oman koiransa kasvattajalta neuvoja, mikäli hänellä on rekisteröity koira. Kasvattaja osaa varmasti ensi alkuun neuvoa ja kertoa mistä lisää tietoa. PEVISA-tarkastukset tosiaan pitää olla tehtynä molemmille rekisteröidyille vanhemmille, ja silmätarkastus pitää olla tehtynä ja voimassa max 2v vanha se tarkki. Tarkastuksille mentäessä pitää olla tai siellä viimeistään teettää koiralle tunnistusmerkintä. Se on ehtona sille, että nämä tutkimukset kennelliitto hyväksyy virallisiksi.
        Kokotarkin hinta vaihtelee tietysti lääkäriasemista riippuen, mutta silmät, lonkat polvet ja kyynärät Kennelliitosta aikaan postissa postiennakolla lunastettavien kyynär- ja lonkkatulosten lunastus maksaa yhteensä esim 200euroa, mistä lunastus 33 ainakin viime vuonna.
        Silmätarkin osuus tuosta oli 50e joukkotarkastuksessa, muu oli normaalihintaista. Siinä yksi esimerkki koirasta, joka oli jo ennen tarkkia tunnistusmerkitty.



        Onko tämä vastauksen kirjoittaja sitä mieltä, että vain AB lonkkaiset saisivat suomenlapinkoirissa lisääntyä. Näin ei ole asia. Ja että vielä esivanhempien C-lonkkaisuus estäisi sekin..
        ja samoin vastaaja on jostain ihmeestä nähtävästi vetänyt sen väärän johtopäätöksen, A tai B- lonkkaisista koirista voisi tulla vain samanlaisia jälkeläisiä. Ei se niin mene.

        Vaikka koirilla olisi takana rekkaripaperi täynnä AB:tä, sieltä voi jollekin jälkeläiselle tulla D.

        C-lonkkaista voi aivan hyvin käyttää jalostukseen. Ainakin rotua hyvin pitkään kasvattaneet todella kokeneet kasvattajat niin tekevät. Kukin voi tietysti tehdä miten itse tahtoo valita. On tietysti aina hyvä mikäli esim C tai CB voidaan yhdistää A:han, mutta se ei ole pakollista. C-lonkkainen ei tarkoita yhtä kuin sairas.
        Lonkkatulos- skaalaa on viisi porrasta A-E.
        C on keskitason tulos.

        Suomenlapinkoiria nykyinen arvostelusysteemi kohtelee rankasti: niillä nyt on tietynmallinen ja matala lonkkamalja. Niiden on hyvin helppo saada C, eikä tarvitse olla mistään nivelrikosta laisinkaan kyse. Näin sanovat mm lappalaiskoiraexperit eläinlääkärit.


        Muutkin asiat vaikuttavat lonkkakuvien tulokseen kuin perimä.

        Mm miten hyvin pentujen emä on ollut madotettu tiineenä ja imettävänä, miten hyvin pennut on pidetty madotettuna. Pentujen matoisuus vaikuttaa negatiivisesti koko kehitykseen, mm AB- lonkkaisessa suvussa D-lonkkaisuuteen asti, mikäli ei ole ymmärretty (tai raskittu) madottaa kunnolla.
        ... Ovatko saaneet miten järkevää ruokaa kehityksen kannalta, tarpeeksi sopivan voimakasta liikuntaa, ei liikaa ja liian voimakasta myöskään. Onko hyvä lihaskunto. Missä iässä on kuvattu, onko kuvattu liian nuorina, jolloin jotkut koirat voivat olla paikoistaan löysiä. Samoin onko narttukoira kuvattu liian lähellä juoksuaikaansa, mikä samoin voi koirasta riippuen vaikuttaa suuresti.
        Jne jne.

        Samoin kuvien ottajan ammattitaito ja kokemus vaikuttaa.

        Samoin arvostelija Kennelliitossa. Ennen se oli koko ajan yksi ja sama pitkään, nyt se kuulemma vaihtelee.


        Mikäli lonkkakuvista on lähettänyt eläinlääkäri rajusti eri mieltä arvostelijan kanssa, niitä voi koettaa otattaa toiset paremmin suorempaan esim otetut kuvat mikäli edellisten laadussa oli parantamisen varaa, ja laittaa ne uudet, tai viedä asia lonkkapaneeliin. Mikäli koiran lihaskunnossa on parantamisen varaa ja tai se on kovin nuori, kannattaa pitää vähän väliä esim vuosi ja kohottaa koiran lihaskunto, otattaa uudet kuvat ja katsoa onko tilanne paremmin aikuisen koiran kohdalla jo toinen kuin aiemmin.

        Sanomattakin selvää, huonosti otettuja kuvia ei ylipäätään pitäisi lähettää kennelliittoon, eikä niitä tietysti saisi siellä edes arvostella, vaan lähettää takaisin otettavaksi uusiksi..


        Kyynärpäistä, useimmiten 1/1 muutokset eivät haittaa koiraa itseään, mutta jos on isompia muutoksia, ne jo sen usein tekevät sitten jo. Tietysti on sitä parempi ja toivottava olla puhtaat 0/0. Pienistä muutoksista on kuitenkaan turha hysterisoida, mikäli pitää koiransa hyvässä lihaskunnossa eikä rasita sitä rasittavilla harrastuksilla koiransa pilaten. Koira ei tietysti ole lelu. Mikäli harrastus on muutenkin kovin paikoille käyvä, voi miettiä onko syytä riskeerata koiransa terveyttä, on sillä sitten kuvissa miten hyvät paikat tahansa.

        A-lonkkaisenkin SAA rikki ja nivelrikko voi iskeä myös siihenkin.


    • kurotor

      Tuolla jo paljon fiksua sanaa sanottiin lokkien perytyvyydestä, joten siitä ei sen enempää.

      Sananen kuitenkin prcd-PRA- silmäsairaudesta. Kun kerta on kehitetty geenitesti, jolla kyseisen sairauden saa selville, pitää mielestäni ehdottomasti pennun vanhemmista vähintään toinen olla tältä osin tutkittu ja TERVE.

      prcd-PRA on resessiivisesti periytyvä, yhteen geeniin sitoutuva sairaus, jonka peityvyys on helppo päätellä.

      Terve x Terve = Terve
      Terve x Kantava = Kantavia ja Terveitä
      Terve x Sairas = Kantava
      Sairas x Sairas = Sairas
      Kantava x Sairas = kantavia ja sairaita
      Kantava x Kantava = kantavia, terveitä ja sairaita

      (kantava tarkoittaa sitä, ettei kyseinen sairaus koskaan oirehdi millään lailla, mutta koira kantaa sairasta geeni DNAssaan ja saattaa periyttää sen)

      Tämän vuoksi vähintään toinen vanhemmista täytyy olla testattu ja testiltään TERVE, että vältytään riskiltä sairastua tähän silmäsairauteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      445
      4778
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1702
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1438
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1339
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1296
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1171
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      865
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe