Muille hätääntyneille

Joskus kirj. 2v. pojan äiti

Kirjoitin aiemmin hädissäni, kun silloin parivuotias poikani ei sanonut sanaakaan, vaikka oli joskus yksivuotiaana jo sanoja tapaillut. 2-v. neuvolassa sanottiin, että odotetaan vielä vähän ja mennään sitten puheterapeutille jos sanoja ei tule 2,5v. neuvolaan mennessä. Lupasin ilmoitella, kuinka meidän käy.

Nyt tulee sanoja. Osaa sanoa myös 2 sanaisia lauseita. Sanoja tulee päivittäin lisää. Poika täyttää huhtikuussa 2,5v., enkä usko, että enää on huolta. Osa sanoista tulee vain puolittain tai niistä jää viimeinen tai ensimmäinen kirjain puuttumaan, mutta edistys on ollut hurjaa ja nopeaa. Lapsi, joka ei vielä puoli vuotta sitten sanonut sanaakaan, ilmaisee nyt itseään ymmärrettävästi. Kertoo mitä haluaa, vastaa kysymyksiin, ratkaisee ongelmia puhumalla - vaikka sitten vain yksittäisillä sanoilla, mutta sekin on 100% parempi kuin ennen. Ennen vain itkettiin ja kiukuttiin, kun kukaan ei ymmärtänyt.

Kaikille hätääntyneille 2 -vuotiaiden vanhemmille tahtoisin sanoa, että muita yhtä hätääntyneitä on lukematon määrä, mutta hätääntyneiden kirjoista pudonneita vielä enemmän. Eli älkää panikoiko. Kuten neuvolassa minullekin sanottiin: puheen oppiminen on alue, jossa lasten välillä on suurimmat erot. Jos teitä turhauttaa ja ahdistaa, älkää tartuttako ahdistustanne lapseen. Miettikääpä kuinka kauhealta se lapsesta tuntuu, kun aikuinen vaatii tekemään jotain, mihin lapsi ei vielä ole valmis. Jo hyvin pienellä on kyky tuntea epäonnistumisen tunteita.

Kärsivällisyyttä siis!

3

1161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • neljä lasta

      Meidän neljästä lapsesta nuorimmainen oli jo 2 v 6 kk kun ensimmäinen sana suusta tupsahti. Oli äitienpäivä ja poika katseli ajokorttiani, katsoi minua ja sanoi isi, oli paras äitienpäivälahja! Kesän aikana poika oppi puhumaan pitkät lauseet; oli päivähoitajalla kesälomien jälkeen ihmettelemistä kun jannu jutteli kuin aikamies vaikka vielä keväällä vaan itkettiin ja kiukuteltiin kun kukaan ei ymmärtänyt mitä toinen milloinkin tarkoitti! Älkää siis vanhemmat hätäilkö, vaikka lapsen puhe viivästyy, jos muksu on muuten terve ja "normaali" niin kyllä se puhekin sieltä vielä tulee!

    • meillä myös...

      Meillä oli sama juttu. Meidän flikalla kaksi vuotiaana ei ollut sanan sanaa. 2,5-vuotiaana tuli ensimmäiset sanat (joskaan nekään kaikki ymmärrettäviä). Kesäkuun lopussa tyttö täyttää kolme vuotta ja puhuu nyt kolmen neljän sanan lauseita (joskaan nekään kaikki ymmärrettäviä).

      Pahimmat ahdistukset mulle on aiheuttanut naapuri ja sukulaiset. On todella inhottavaa, jos joku ulkopuolinen alkaa huolehtimaan enemmän mun oman lapsen oppimisesta. Mulla itellä on koko "rumban" ajan ollut käsitys siitä mitä tyttö osaa ja miten puheen kehitys etenee, vaikka vain äidin vaistoilla vain pelaan... Neuvolassa tietty juteltu myös!

      Älkää vain ottako nokkiin toisten "tositietävien" kommenteista, ne ottaa pannuun! Sinä itse sitä lasta kuuntelet ja huomaat etenemisen tai etenemättömyyden.

      Tsemppiä kaikille samassa tilanteessa oleville! Pienen pienin askelin... tai puhein!

      Tänään tämän nuorimman puhe yllätti täysin! Tämä vastasi kun kaiku kaikkeen mitä isosisko sanoi! Äidin pikku iloja!

      • ei osaa puhua

        kuin joitakin yksittäisiä sanoja, mutta johtuu varmaan siitä että asuu 3-kielisessä perheessä.
        Äiti ei osaa suomea, puhuu miehen kanssa englantia. Poika on tarhassa ja odottelemmekin että pikku hiljaa puhe alkaisi kehittyä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1564
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1160
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe