talon 10v takuu

korvaako

Myyntiin tehdyllä talollahan on 10v takuu. Minun tapauksessani rakentaja on vielä ihan virallinen OY.

Jos siis esim. pesutiloissa tule tuon takuun aikana kosteus/homevaurio onko rakentaja vastuussa?

7

1044

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei ole

      10 v takuuta. Normaali takuuaika rakennusalalla on kaksi vuotta. Ns 10 vuoden takuu korvaa ainoastaan törkeästä huolimattomuudesta tai tuottamuksellisuudesta johtuvat virheet.Mitään yleistä 10 v takuuta ei ole!Jos rakenteet on ok ja onnistut saamaan aikaan kosteus/homevaurion EI RAKENTAJA VASTAA.

    • hämmästy

      Muistin, että täällä on kerran ollut todella upea kirjoitus tästä asiasta ja onnistuin löytämään sen. Tässä siitä kopio:
      http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=100&conference=4000000000000016&posting=22000000004941495#22000000004941495


      VÄHÄN VASTAAVA TYÖNJOHTAJA

      Kirjoittanut: Rakennusvalvonta Saksasta 10.10.2004 klo 03.39


      Tositarinaa Suomesta vuonna 2004. Asian totuudenmukaisuuden on tarkistanut kaksi rakentamiseen erikoistunutta tuomaria.

      Ja tarina alkaa:
      Ostimme upean talon, vm.1998 vuonna -03. Kuvien mukaan talo oli perustettu noin metrin syvyyteen Uusimaalaista kalliota vasten tiivistetylle soralle. Piirustusten mukaan salaojien syvyys oli yli metrin maan pinnasta. Piirustuksissa oli tarkasti esitetty salaojien sijainti tarkistuskaivoineen ja kallistuksineen. Elikä paljon vaivaa ja rahaa oli käytetty, jotta saatiin aikaan hyvät suunnitelmat, jotka sitten viranomaiset olivat vaivalla tarkistaneet ja korjauttaneet moitteettomiksi.

      Mutta Miksi moinen vaiva ja rahantuhlaus, kun osaava suomalainen rakentaja vastaavan työnjohtajan johdolla osaa ja saa tehdä kaiken niinkuin parhaaksi näkee?? Muuttavat perustustavan ja -syvyyden matalimmillaan 20 senttiin suoraan kalliolle ja sijoittavat salaojan metrin etäisyydelle anturasta kymmenen senttiä anturan yläpuolelle ja homman viimeistelee kauhankeikuttaja, joka pa(i)skoo ketunmullat sokkelikehän sisään muhimaan... jne., tuloksena runsaan viiden vuoden kuluttua täydellinen Tuhnu...100-prosenttinen homelatinki ja vielä joka kammarissa...huumaavan imelä sinivalkoinen suoritus ...alustäytön kosteus kauttaaltaan yli 90-prosenttia...elikäs laatukin huipputasaista. Korjauskustannusarvio koko lattian ja osan seinien uusimisesta, ym. 93.000 euroa. Mutta...systeemi pitää huolta...tölli asumiskieltoon...asukkaat evakkoon ja nuorimmaiselle kortsonipiippu...vain home on säälimätön.

      Koska tämä on maan tapa rakentaa, niin kahden tuomarin mukaan on käytännössä rahallisesti tuloksetonta yrittää saada vastaavaa työnjohtajaa vastuuseen rakennusaikana tehdyistä kustannuksia alentavista muutoksista.
      Myöskään rakennusaikaisia muutoksia ei laki käytännössä edellytä kirjaamaan piirustuksiin. Eli talon voi myöhemmin myydä edelleen alkuperäisten piirustusten mukaan perustettuna.Uskomatonta, mutta totta.

      Tässä vakavasti otettava ehdotus rakentajille ja viranomaisille tilanteen parantamiseksi: Ko. piirustukset korvataan luvassa maininnalla "perustus tehdään niinkuin parhaaksi nähdään". Jos tämä tuntuu liian radikaalilta, niin tilataan halvalla vaikkapa Venäjältä kaunis perustussuunnitelma,johon viranomainen kirjaa, että taloa ei ole välttämättä perustettu tämän piirustuksen mukaisesti, vaan perustaminen voi olla tehty myös perinteisesti maan tapaa noudattaen.

      Tämän toimintatavan etuja ovat mm.
      - etukäteisohjeistus ei hillitse rakentajien luovuutta säästöjä tuumittaessa.
      - viranomaiset siirtyvät enemmän piirustusten virtuaalimaailmasta tosimaailmaan... aikaa käydä rakennuspaikalla.
      - ja mikä parasta... myöhemmin rakennuksen tuleva ostaja piirustuksen tekstin nähtyään ymmärtää varautua homekoirin ja kuokin ottamaan selville talon todellisen kunnon, jolloin jää pomminrakentajat rahatta, moni itku itkemättä, moni tauti tulematta, ...ja surullista kylla moni homejuristi rahoitta,...että juristi rahoitta...,tässäkös se ongelman ydin onkin.

      Tämä on valitettavasti totisinta totta ja sen välillisiä maksumiehiä tavalla tai toisella ovat useimmmat meistä...mitä maksaakaan elinikäinen astman hoito kaikkine poissaoloineen yhteikunnalle.

      ....tietääkös muuten kukaan ,miten on esim. Saksassa rakentamisen laatu varmistettu...onkos asiat siellä paremmin, preussilainen kuri tallella ??, Helmuteilla ainakin ä-osamäärän(103) puolesta on edellytyksiä parempaan kuin meillä(97)... germaaneista muuten tuli mieleen sana kansallissosialismi, samanlainen käsite kummajainen kuin vastaava työnjohtaja, molemmat paradoksaalisia tosi elämässä...jos vastaavalla tj;llä ei oikeasti ole vastuuta niin eikös rakennuslupapapereissa pitäisi vastuullisesti lukea vastuuton työnjohtaja ...tai vähän vastaava...siis vastaa välillä,kun kysytään...siis ymmärtää toisinaan mistä on kysymys... eikös tämä nyt olisi min.vaatimus...
      Eikös suomalaisilla rakentajilla ollut Berliinin buumin aikoihin ongelmia saksalaisen valvonnan kanssa, sikäkäläiset rakentajat kun käyttävät p..een pyyhkimiseen ihan eri paperia.

      Leikki sikseen...asian eteen pitäisi ihan oikeasti jotain tehdä, nykyiset päättäjät eivät siihen pysty, siitä on vuosikymmenien näyttö. Tervejärkisiä vastuullisia Liisoja pitäisi löytää lisää viemään asiaa eteenpäin...heissä on ainut toivomme. Talojen perustusten rakentaminen tulisi antaa pelkästään valtuutettujen tekijöiden tehtäväksi,joille olisi kovat sanktiot laiminlyönneistä ja vakuutus virheiden varalle.Ja toimintaa vahdittaisiin kunnon byroktratialla...tyylin, jos esim.kaivinkoneen kuski on nostellut ketunmullat alustäytöksi soran sijaan, toimilupa hyllytetään vuosiksi korvausvastuu jne...ja lisäksi rakentajat vahtimaan toisiaan...sabotöörin ilmiantajalle palkkio!...KGB:ltä opastusta.

      • ne satutunnit

        pidetä jossain muualla??!!


      • tuo kaikki
        ne satutunnit kirjoitti:

        pidetä jossain muualla??!!

        olisikin vain satua, niin asiat olisi ihan eri jamassa tässä maassa.


      • paatosta
        ne satutunnit kirjoitti:

        pidetä jossain muualla??!!

        Hyväveli järjestelmä jyrää.


      • nämäkin hommat
        paatosta kirjoitti:

        Hyväveli järjestelmä jyrää.

        hallitsee.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5238
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2386
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1907
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1598
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1216
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1202
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe