vielä kasetoinnista

asa

Itelläkin tässä kohtapuoliin saattaisi olla kasetointihommia tiedossa, tuossa alempana oli varsin hyvät ohjeet, olen joskus aikoinaan muutamia kertoja homman tehnyt. Kertokaahan vielä pahimmat mokat mitä kasetoidessa voi tehdä, ja tyypillisimmät ongelmatilanteet mitä kasetoidessa voi tulla eteen?

10

5029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kasettisuhari

      Se riippuu paljon minkälaiset systeemit on ja kuinka vanhat ja kuluneet. Ja miten niitä oppii "lukemaan"

      Itelläni ainakin saa lootan varsin helposti pois kiskoilta jos ei ole kiskojen päät suorassa ja liian kovaa ajaa lootan pois. Myös jostain syystä etupää hyppää lukituskynsien päälle, eli etulaakerit/runko on tällöin useamman sentin ilmassa !

      Liukkaalla kannattaa olla nöyrä, jos ei ole ns. nalkkilukkoa. Perälauta rakosilleen ja lapio käteen tai rakoota perälautaa HIEMAN juuri ennen pysähtymistä, että kärrin etupään ja auton perän alle jää soraa, muuten lähtee auto ja vaunu eri teille ja loota jää puolee välii tai takapää jää tyhjän päälle. Yksi tuttu sai kerran vesijääkelillä kasetin aisan päälle maahan ja auto liukui kauas pois ojaan.

      Kannattaa myös varmistua siitä, että kasetin lukko menee kiinni, muuten lähtee lava samantien liikenteeseen kun lähdet liikkeelle ja putoaa aisan päälle ja aisaan tulee hieno 90asteen kulma =) Tai sitten se pysyy kyydissä vähän aikaa, mutta kun alat kippaamaan niin putoaa maahan...

      Ongelmatilanteita aiheuttaa esim. jos laakerinvälinen akseli katkeaa, laakeri hajoaa tai jotaki muuta vastaavaa, silloin joko lava ei liiku mihkään tai sitten se jää johkuu puolivälii tai putoaa kiskoilta niinkun yleensä.

      Kasetointipaikaksi kannattaa valita mahdollisimman tasainen alusta niin kaikki sujuu parhaiten.
      Toki merkki/mallikohtaisia eroja on:
      Oma letkupeli ei enää jaksa pientäkään ylämäkeä ja alamäessä tuntuu, että räjähtää koko moottori. Ainakin näkemäni/kokemani RKP:n systeemit ei pelaa minkäälaisella epätasasella/mäkisellä alustalla kun taas KHT kiskoo hyvin ylämäkeen.

      Kerran destian mies kaltevalla tiellä kasetoi ettei mitään, kun oli kaksi moottoria. Mun vehkeet ei tullu kyytiin kun paino oli ojan puolella ja yksi moottori vasemmalla puolella.

      • asa

        Juuri tota lukkoa itsekin ajattelin, että pitää tarkasti muistaa aina katsoa että on lukittunut kunnolla. Mites jos se kasetti lähtee kiskoilta pois, onko minkälainen homma saada takasin raiteille?


      • homma eikä mikään
        asa kirjoitti:

        Juuri tota lukkoa itsekin ajattelin, että pitää tarkasti muistaa aina katsoa että on lukittunut kunnolla. Mites jos se kasetti lähtee kiskoilta pois, onko minkälainen homma saada takasin raiteille?

        Kaivinkoneella rapsastaan kasetti tyhjäksi ja nostetaan paikallee. Mutta jos aisa on vääntynyt, niin sitä joutuu jo hetken pillin kanssa kuumentelemaan.


      • kasettisuhari
        homma eikä mikään kirjoitti:

        Kaivinkoneella rapsastaan kasetti tyhjäksi ja nostetaan paikallee. Mutta jos aisa on vääntynyt, niin sitä joutuu jo hetken pillin kanssa kuumentelemaan.

        Noh, kuorman kanssa se saattaa särkeä enempi jos kiskoilta lähtee ja paskemmas tapauksessa putoaa koko lava. Letkussa on se hyvä, että näät koko ajan mitä tapahtuu joten pystyt ajoissa pysäyttämään lavan siirron ja lukko tulee varmasti katottua. Automaatissa olet "sokea" tavallaan...
        Tyhjänä ei o vauroita koskaa tullu.

        Mitä tohon aisaan tulee, niin sitä ei missään tapauksessa pidä mennä lämmittelemään eikä hitsailemaan, niitäkin tapauksia olen nähnyt kun on ite oikastu ja sitte onkin rapsahtanu ihan yht'äkkiä aisa poikki ja ihmetelty, että miten on mahdollista. Senhän jo kieltää lakikin. Eli ei muuta kuin aisakauppaan, ei ole edes kallis....


      • kasettisuhari
        asa kirjoitti:

        Juuri tota lukkoa itsekin ajattelin, että pitää tarkasti muistaa aina katsoa että on lukittunut kunnolla. Mites jos se kasetti lähtee kiskoilta pois, onko minkälainen homma saada takasin raiteille?

        Kasetin kiskoille saaminen ei ole ongelma, jos on joku kaivuri tai pyökkäri.

        Kannattaa vaa kattoa, mistä nostaa ettei turhaan murjo laitoja.

        Omassa kasetissa vain yhdet laakerit (eli ei tuplalaakereita niinku "nykyaikasissa") eikä ole tyynyjä laidoissa/lukitusta takapäässä -> Jos kippaa kasaa vasten ja kasetti pääsee nousemaan irti auton lavasta niin takapää hyppää useasti pois kiskoilta. Tai jos ajaa kovaa isosta pompusta tyhjänä.

        Tämä on helppo saada takas kiskoille myös koneella, tai sitten nostaa lavan tyhjänä täysin pystyyn ja jollaa kakkosnelosel tai rajummalla pyllää lodjun takapään takas oikeille urille... Vähän vaarallinen tapahan tuo on, mutta toimii.


    • on kai

      ...unohtaa "savilukon" katkaisija auki asentoon, kun menee ottamaan kasettia kyytiin. Sitten kun laittaa kasetin perälaudan paineilmaletkun kiinni, pääseekin mukavasti lapiohommiin, kun kasetin perälauta aukeaa ja tavaraa valuu aisan ja kärryn kiskojen päälle. Tavarasta riippuu paljonko sitä pihalle tulee. Sepeliä tulee vaikka kuinka, asfalttimassa ei välttämättä edes lähde liikkeelle.

      Itsellä kokemuksia vain letkukasetista, mutta automaattikasetissakin kai vetäjän savilukko vääntää mekaanisesti kasetin perälaudan lukot auki. Automaattikasettimiehet voi kertoa, aukeaako se kasetin perälauta samantien, kun kasetti pamahtaa kyytiin, jos sen katkaisijan unohtaa, vai miten homma menee.

      Tuo kasettilukon auki unohtaminenhan jo kuvattiinkin aiemmissa viesteissä. Ammattikielellä sitä laatikon kippaamista lavalta alas kutsutaan kasettimiehen valaksi. ;)

      Ei makaavissa kaseteissa jos perävaunun kasettilukko jää auki, saa kasetin ensimmäisessä jarrutuksessa vetäjän perään. Destian miehet näistä ainakin kertoo, kun heillä tuollaisia ei makaavia kasetteja paljon on. Se perävaunun kasettilukkohan aukeaa tangolla, joka osuu kiinni ajettaessa auton perään. Jousi vetää sen takaisin kiinni. Vivusto kun on hieman jumissa, ei lukko välttämättä menekään itestään kiinni. Makaavassa kasetissa se lukko on lähinnä turvallisuuden maksimointia. Toki niissäkin on hyvä tarkistaa, että se varmasti sulkeutui.

      Niin ja siis makaava kasetti tarkoittaa sitä, että kasetti laskeutuu koko matkaltaan rungon päälle, kun se ajetaan perille kärryyn. Ei makaavassa kasetti on koko ajan kiskoilla pyöriensä päällä.

      • ...

        Paree kun käy kattoon viä kerran... että etu lukko on kiinni, laatikon lukitus kiinni, perä laudan aukaisu nappi kiinni asenossa kun laittaa letkun kiinni niin säästyy monelta harmilta.
        sitte viä kun laatikkoa kipatessa välttää auton kääntämistä heti liikkeelle lähtiessä jos ei ole kunnollisia stoppari kumeja lootan kyljessä. Voi nääs loota pudota kiskoilta.


    • kuskaat

      ...niin muista ottaa hiekkapullo mukaan. Massa liukastuttaa kiskot ja rulla pyörii tyhjää. Vähän kun kaatelet hiekkaa kiskoille jo taas koppa kulkee.

      • kasettisuhari

        Näin käy letkukasetissa :) Automaatissahan ei tätä ongelmaa ole.


      • Ainakin
        kasettisuhari kirjoitti:

        Näin käy letkukasetissa :) Automaatissahan ei tätä ongelmaa ole.

        ...tässä meidän 25 vee ikäsessä letkussa. Äläkä ota liikaa massaa kasettikoppaan, voipi olla ettei kulje. Ikävä homma heitellä lapiolla massaa nupin kyytiin jossain kaivurittomassa korvessa. :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9373
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2770
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      155
      2529
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1578
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1366
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe