Vääntäkää tyhmälle vielä rautalangasta se miten tällainen käsikäyttöinen 0-10 venttiili toimii. Kyseessä on pari vuotta vanha Arimax 17 R kattila, jossa ei ole Ouman automatiikkaa.
Kuvittelen, että jos pidän kattilan ympäri vuoden 75 C, niin tällä säätöventtiilillä vaikutan patteriverkkoon lähtevän veden lämpötilaan, joten kannattaa pari kertaa vuodessa käydä säätämässä sunttia isommalle tai pienemmälle. Miten sitten on sen käyttöveden laita, tuleeko talvella max 75 C vettä hanoista ja kesällä esim. max 50 C vettä, kun säätömutikoita on vaan yksi, vai eikö tällä 1-10 säätömutikalla, ole mitään vaikutusta käyttöveden lämpötilaan. Jos ne vaikuttaa molempiin ( patterivesi/käyttövesi), niin millä periaatteella käyttövesi pysyy vakoina, ja patterille menee säätöarvon mukaista?
Nelitiesekoitusventtiili?
12
9469
Vastaukset
- käyttövedelle
on oma sekoitusventtiili.
- kumpaa säätää
Eli kun tässä varsin uudessa kattilassa on vain yksi säätömutikka, niin se lienee patteriverkolle, ja ainoa tapa säätää käyttöveden lämpötilaa on kattilan lämpötilansäätö, joka pitäisi sitten tiputtaa vaikka 65 C:seen.
- rempata
kumpaa säätää kirjoitti:
Eli kun tässä varsin uudessa kattilassa on vain yksi säätömutikka, niin se lienee patteriverkolle, ja ainoa tapa säätää käyttöveden lämpötilaa on kattilan lämpötilansäätö, joka pitäisi sitten tiputtaa vaikka 65 C:seen.
säätöä minnekään, tuleehan vipuhanasta aina sopivaa kun ei pidä sitä kuumassa laidassa.
Ja erillinen säätötermari asennetaan vesilinjaan nykyään lähes aina. - käyttövesi
kumpaa säätää kirjoitti:
Eli kun tässä varsin uudessa kattilassa on vain yksi säätömutikka, niin se lienee patteriverkolle, ja ainoa tapa säätää käyttöveden lämpötilaa on kattilan lämpötilansäätö, joka pitäisi sitten tiputtaa vaikka 65 C:seen.
´ja kattilan vesi ovat erillään toisistaan.Tuo 4-tie venttiili säätää patteriverkon kiertoveden lämpötilaa ja kattilassa,säätöventtiilissä sekä pattereissa kiertää sama vesi.Tuon 4-tie venttiilin toiminta on suunnilleen niin että pienemmällä se kääntää suurimman osan patteriverkosta kattilaan päin tulevan veden takaisin pattereille ,pieni osa kierrosta menee kattilaan ja saman verran tulee kuumaa vettä kattilasta kiertoon.Toisessa ääriasennossa(suurimmillaan) lähes kaikki pattereilta tuleva vesi menee kattilaan ja kattilasta lähtee kiertoon pelkästään kuumaa vettä.
Lämmintä käyttövettä varten kattilassa on lämmönvaihdin (kierukka) jonka toisesta päästä kylmä vesijohtovesi menee sisään,kierukan sisällä vesijohtovesi lämpiää liki samaan mitä kattilaveden lämpö on .Tästä vedestä käytetään sanontaa lämmin käyttövesi.Lämmönvaihtokierukalta vesi menee turvatermostaatille joka lisää sekaan kylmää vettä jos veden lämpötila ylittää 65 astetta,lisäksi samassa piirissä on varoventtiili estämässä liiallista paineen nousua ,kylmä vesi kun laajenee lämmetessään jopa 10%.Turvatermostaattia lukuunottamatta ei lämpimälle käyttövedelle yleensä kattilan puolella ole mitään säätöä.ne on enimmäkseen vesihanoissa,termostaattisekoittajat.
Nykyisen energiahintojen takia kannattaisi kyllä automatisoida tuo käsisäätöinen 4-tie venttiili.Esim Oumanin malleissa on erittäin tarkkoja säätöventtiilejä 200-300e:n hintaluokassa ja sähköasennukset näihin on varsin helppo tehdä vaikka itse.Menovesi,ulko ja sisä antureissa on johto valmiina ja johdon päässä pistoke mikä tökätään venttiiliyksikössä oleviin merkittyihin paikkoihin.Samanlaiset pistokkeet kuin esim kännykkälaturissä.Koko automatiikan sähkönsyöttö myöskin pistorasiaan liitettävällä verkkolaitteella,johdon toinen pää plugilla venttiiliyksikköön ja se on siinä.Voisi tulla merkittäviä säästöjä jos kiertoveden lämpö on tosiaan nykyisellä systeemillä talven yli 75 astetta,toi Ouman kun säätää jatkuvasti ja pitää vaivatta huonelämpötilan0,5 asteen tarkkuudella
http://www.ouman.fi/Suomi/tuotteet.asp?id=2&tuote=2 - säätömahdollisuus
kumpaa säätää kirjoitti:
Eli kun tässä varsin uudessa kattilassa on vain yksi säätömutikka, niin se lienee patteriverkolle, ja ainoa tapa säätää käyttöveden lämpötilaa on kattilan lämpötilansäätö, joka pitäisi sitten tiputtaa vaikka 65 C:seen.
"sen lisäksi kuuman käyttöveden putket yhtyivät kiertoventtiiliin, jossa oli säätöasteikko 1-6. Tämä asteikko on ollut koko 2 vuotta kohdassa 6."
Lainasin kirjoitustasi,juuri tuo 1-6 säätö on lämpimälle käyttövedelle.Se huolehtii ettei käyttövesiverkkoon menevän veden lämpötila ylitä 65 astetta vaikka kattilassa olisi 85 astetta.Asennossa 6 on lämmin käyttövesi max 65 astetta vaikka kattilan vesi olisi esim 75 asteista.
Jos haluat laskea lämpimän käyttöveden lämpötilaa alhaisemmaksi niin kierrä nuppia asennosta 6 pienempään kunnes on sopivaa.
Noi venttiilit muuten saattaa ajan kanssa jumittua että lämmin käyttövesi alkaa mennä jatkuvasti liian viileäksi,jos tuntuu siltä niin on helppo korjata.
Kääntelet jotain 10 kertaa nuppia ääriasennosta (6) toiseen (1) ja takaisin niin sen jälkeen säätö taas toimii.Tätä "liikuntaa" joutuu antamaan muutaman vuoden välein
- Jämä.
Kerron kuinka minulla on!
Itselläni on uudempaa mallia Ouman EH-80.
Anturi on talon pohjoispuolella josta haistelee ilman lämpötilamuutoksia,
ja säätää nelitieventtiilillä automaattisesti patteriverkostoon menevän veden lämpötilan oikeaksi.
Hyvä peli ei tarvitse alvariinsa ”rampata” kattilahuoneessa säätämässä käsin ”shunttia”!
http://www.rte.vtt.fi/webdia/oljylampo/opastus/faq.asp?Viite1=OF245#Mikä on lämmitysverkon säätöventtiili (shuntti)?
Samaten lämpimän käyttöveden säätää Oras CU22 syöttösekoitus venttiili
jonka termostaatti on säädetty 55L° C.
Pitää ”legionat” loitolla, tämä ei tarvitse virtaa!
Ei pala käsitiskissä kädet, eikä astianpesukone tykkää liian kuumasta vedestä
http://www.rte.vtt.fi/webdia/oljylampo/opastus/faq.asp?Viite1=OF213#Miksi tarvitaan lämpimän käyttöveden säätöä ?
Ps onhan vielä patteritermostaatit, että pelkkää säästöä automatiikalla!- kysymyksen esittäjä
Kävin eilen vielä pannuhuoneessa katsomassa, että miten ne kaikki putket sinne kattilaan menee ja lähtee. Kyllä siellä tosiaan oli kaksi eri säätöventtiiliä. Tämä 4-tie shuntti,joka säätää patterivettä, ja sen lisäksi kuuman käyttöveden putket yhtyivät kiertoventtiiliin, jossa oli säätöasteikko 1-6. Tämä asteikko on ollut koko 2 vuotta kohdassa 6. Mielenkiintoista oli se, että ennen tätä kiertoveden venttiiliä tuleva vesi on tietenkin kylmää. Sitten siitä kattilaan menevä noin 20 cm pitkä putki oli jo varsin lämmin, ehkä noin 50-60 C. Kattilasta poispäin lähtevä, venttiiliin yhtyvä putki oli jo varsin kuuma noin 75 C, eli sama kuin kattilan lämpötila.
Alunperin olin kuvitellut, että suihkussa käydessäni tapahtuva ajoittainen veden kylmeneminen johtuu tästä 4-tie shuntista, ja olin säätänyt sen kympille. No syy tähän ei ollut tietenkään patteriveden säätöventtiilissä, vaan Lidlin paskassa suihkutermostaatissa, hinta noin 30 euroa, joka ilmeisesti sekotteli vesiä miten sattuu. Laitoin sen tilalle Lidlin 15 euron suihkuhanan, jonka olin jo aikoinaan ostanut varalle. Nyt kuumaa vettä on tullut koko ajan, mutta menee tämänkin Lidlin vehje vielä vaihtoon, koska suihkua on pidettävä täysillä, jotta alahanan venttiili ei laske liruttelemalla vettä samaan aikaan turhaan.
Tuo Ouman säätöyksikkö on ihan harkinnan arvoinen vehje, mutta tällä hetkellä polttelen takkaa joka ilta, joten öljyä kuluu vain reilu noin 1200 litraa vuodessa, eli melkein pelkästään lämpimään veteen. Tarkoitus on asentaa sähkövastus käyttöön, lähinnä sen vuoksi, että pystyy ostamaan öljyä silloin kun se on halvempaa, eikä silloin kun säiliö lähestyy loppua.
- putkipäällä...
Nelitiesekoitusventtiili vaikuttaa myös käyttöveden maksimilämpötilaan, vaikka käyttövedelle olisikin oma sekoitusventtiilli. Jos kattilan vesi pidetään kesällä 50-asteisena, ei käyttövesi voi olla tätä lämpimämpää vaikka käyttöveden säätöventtiili olisi säädetty sataan asteeseen. Eihän se käyttövesi voi sitä lämpöä imeä itseensä tyhjästä.
Käyttöveden säätöventtiilissä on termostaatti joka säätää kattilasta tulevan lämpimän käyttöveden ja suoraan kylmästä tulevan käyttöveden suhdetta niin että hanoille menevä lämmin käyttövesi on termostaatin asetuksen mukainen. Tämä toteutuu vain silloin kun kattilassa on riittävästi lämpöä. Jos kylmävesi on vaikka 5 ja kattilan vesi 50, käyttöveden termostaatin säätö ei voi nostaa lämmintä käyttövettä yli 50-asteiseksi, mutta sitä voidaan säätää kylmemmäksi. Tästä johtuen kattilan vesi täytyy olla kesälläkin 60 astetta että hanoille saadaan tarpeeksi lämmintä vettä.
Lämmintä käyttövettä ei saa päästää alle 55-asteiseksi koska verkostoon alkaa muodostua kolibakteereja. Yli 60-asteiseksi ei kannata nostaa koska tulee palovammojen vaara ja niin kumma käyttövesi joudutaan kuitenkin sekoittamaan viileämmäksi. Optimi käyttövesi on noin 58 astetta.
Jos et halua asentaa automatiikkaa niin säädä lämmityskaudeksi kattilan vesi noin 75-asteiseksi, ja kesäkaudeksi noin 60-asteiseksi.- pitää
Kattilan lämpötilan vakiona 75 C ympäri vuoden, ja sitten kääntää 4-tie shuntti kesäksi vaikka 3:lle, nollakelissä 5-6 ja talvipakkasilla 9-10.
Muuten voisin pitää 4-tie shunttia vaikka keväästä syksyyn ykkösellä, kun lämmitys on kokonaan takan varassa, mutta pesuhuoneen lattialämmitys on patterivesikierrossa, ja nyt kun shuntti oli asennossa 3, niin ei paljon lattia sillä arvolla lämmennyt.
Eihän tämän 4-tie shunttin pitäisi mitään käyttöveteen vaikuttaa, koska eihän se kattilaveden lämpötilaan vaikuta, vaan pelkästään siihen mitä kattilasta päästetään patterikiertoon.
Virallinen putkiurakoitsija asensi tämän kattilan. Hän iski minulle asennusvaiheessa lapun kouraan, jossa oli ostoslista lvi-liikkeeseen. Hain kaikki kilkkeet 300 eurolla. Sitten kun työ oli valmis, niin kysyin, että miten näitä eri säätöjä kannattaa asettaa. Hän sanoi, että ei hän niistä mitään tiedä, aseta ihan miten haluat. - nyt korkki kiinni...
pitää kirjoitti:
Kattilan lämpötilan vakiona 75 C ympäri vuoden, ja sitten kääntää 4-tie shuntti kesäksi vaikka 3:lle, nollakelissä 5-6 ja talvipakkasilla 9-10.
Muuten voisin pitää 4-tie shunttia vaikka keväästä syksyyn ykkösellä, kun lämmitys on kokonaan takan varassa, mutta pesuhuoneen lattialämmitys on patterivesikierrossa, ja nyt kun shuntti oli asennossa 3, niin ei paljon lattia sillä arvolla lämmennyt.
Eihän tämän 4-tie shunttin pitäisi mitään käyttöveteen vaikuttaa, koska eihän se kattilaveden lämpötilaan vaikuta, vaan pelkästään siihen mitä kattilasta päästetään patterikiertoon.
Virallinen putkiurakoitsija asensi tämän kattilan. Hän iski minulle asennusvaiheessa lapun kouraan, jossa oli ostoslista lvi-liikkeeseen. Hain kaikki kilkkeet 300 eurolla. Sitten kun työ oli valmis, niin kysyin, että miten näitä eri säätöjä kannattaa asettaa. Hän sanoi, että ei hän niistä mitään tiedä, aseta ihan miten haluat.Mikähän ajatuskatkos lie tullut tuossa poristessa. Eihän se 4-tieventtiili tuossa käyttöveteen vaikutakkaan.
Eikö siinä lattialämmityspiirissä ole missään termostaattia? Meneekö sinne samanlämpöinen vesi kuin patteriverkostoonkin? Lattialämmityksellehän riittää 45 astetta. Pattereille pitää olla talosta riippuen 55-65 astetta. - on, mutta
nyt korkki kiinni... kirjoitti:
Mikähän ajatuskatkos lie tullut tuossa poristessa. Eihän se 4-tieventtiili tuossa käyttöveteen vaikutakkaan.
Eikö siinä lattialämmityspiirissä ole missään termostaattia? Meneekö sinne samanlämpöinen vesi kuin patteriverkostoonkin? Lattialämmityksellehän riittää 45 astetta. Pattereille pitää olla talosta riippuen 55-65 astetta.ei termostaattia lattialämmityksessä. Ehkä se vesiputki on niin syvällä betonissa, että ei oikein lämpene, jos menevä vesi ei ole tarpeeksi kuumaa. Varmaan puolet energiasta menee hukille siinä lattiassa.
Patterilla en tarvitsisi lämpöä ollenkaan, muuta kuin silloin kun ulkona on pakkasta, jolloin takka ei ihan riitä , jos sitä ei ehdi polttamaan koko iltaa. Varmaan pitää joskus tulevaisuudessa lopettaa nykyinen vesikiertoinen lattialämmitys, ja iskeä sähkövastus heti laatoituksen alle. Muutenkin tuo muoviputken kunto vähän huolettaa, kun sinne on jo kohta 35 vuotta mennyt melko kuumaa vettä. Ei se kuitenkaan vuoda, koska kattilaan ei tarvitse lisätä vettä ollenkaan.
- pertsa60
Tämä lämmityspuolen säätö on just näin miten olet sen ymmärtänyt.
Suntilla (nelitiesäätöventtiilillä) säädetään patteriverkostoon menevän veden lämpötilaa, elikkä jos pakkasta on esim. -25 astetta niin menoveden läpötila on sinun tapauksessa säädettävä sinne lähelle 70 astetta. (olettaen, että sinulla on seinäpatterit eikä lattialämmitys)
Vastaavasti taas kun lämpötila ulkona on esim. 10 astetta niin patteriverkostoon menevän veden läpötilaksi voit säätää n. 25 - 30 astetta.
Mitä taas käyttöveteen tulee niin sinulla pitäisi olla käyttövedelle oma sekoitusventtiili, joka pitää käyttöveden siis kuumanveden maksimimi lämpötilan n. 55 asteisena riippumatta siitä onko kattilan läpötila 75 - 90 astetta. Jos taas sinulla ei ole käyttövedelle sekoitusventtiiliä niin maksimi kuumanveden läpötila on käytännössä kattilassa kulloinkin vallitseva läpötila (sinun tapauksessa tämä 75 astetta)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod225514- 324830
- 282761
- 342354
- 372058
- 152018
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191657- 121601
- 231482
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons261456