sammunut

käden päälle

Hei,
poikaystäväni oli sammunut kätensä päälle yöksi, ja herätessään hän ei pystynyt liikuttamaan sitä juurikaan ja siinä on myös tunnoton kohta. Nyt heräämisestä on kulunut 6 tuntia eikä muutosta ole tapahtunut. Jääkö käsi tällaiseksi lopuksi ikää vai paraneeko se itsestään tai voiko sen korjata? Lääkäriin hän kai huomenna aikoo mennä. Kiitos jos joku tietää, minua huolestuttaa kovasti :(

11

5497

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on syynä

      eli sille on ihan oma diagnoosinsa. Radialis-hermo on joutunut puristukseen ja "halvaannuttanut" käden väliaikaisesti. Voi viedä viikkoja, ennen kuin on täysin toimintakykyinen. Hae tuolla otsikolla, jos haluat tietää enemmän.

    • emmyee

      kyllä se tunto siitä paranee. Tosin itelläni on ollu max.puoli tuntia jotain oiretta.

    • LadyDay

      Hei,
      Mulla oli sama juttu. Värttinähermo (joka kiertää olkaluuta) jää puristukseen, jos nukkuja ei vaihda riittävän usein asentoa, kuten hän normaaliunessa tekee. Syvässä humalassa ja väsyneenä sitä ei välttämättä tee. Lyhyt puristus aiheuttaa pistelyä ja puutumista, "halvaantumisen tunnetta". Pitkän paineen jälkeen noita tunteita ei enää tule. Itse heräsin ihanana loman aamuna, mutta jotain olikin pielessä. Oikea ranne roikkui, sormet olivat yhdessä nipussa, peukalonhangassa, käden päällä ja etusormessa iho oli tunnoton.

      Mulle tämä tapahtui lomalla helmikuun alussa. Melkoinen shokki varsinkin ajatellen työtäni, jota teen enemmäkseen oikealla kädellä. Paranemisennusteesta ei kukaan osaa oikein sanoa. Googletin ahkerasti: jollain oli kestänyt 3 kk, jollain 6 kk. Jos googlettaa kaikilla kielillä, löytää tiedon, että voi kestää viikoista yli vuoteen. Muistaakseni Dave Mustainella, johon täällä usein viitataan, oli käsi ollut tunnoton 4 kk ja toimi täysin vasta yli 2 v kuluttua. Lohdullista?

      Lääkäri sanoo, että vaiva paranee itsestään ajan kanssa. Sain heti lastan, B-vitamiinia ja määräyksen välttää alkoholia. Tuohan on tietenkin loogista. Lisävauriot pitää välttää, lisäksi alkoholi on hermomyrkky.

      Minä tein näin:
      käytin lastaa yötä päivää. Otin sen kuitenkin usein pois jumpatakseni kättä. Jumppasin sitä pitäen työssä taukoa muutaman minuutin, n. 3 kertaa/pv, ja lisäksi jumppasin sitä ottaessani lastan pois pesujen ajaksi ja vielä iltaisin. Jumppa on sitä, että yrittää taivutella rannetta ja sormia niin paljon kuin pystyy. Ennenkaikkea, paitsi että yrittää tehdä liikkeet halvaantuneella kädellä (alkuun toivotonta!), avustaa ja tekee sille terveellä kädellä tietyt liikkeet. Koukistaa ja ojentaa ylöspäin, jännittäen halvaantunutta rannetta(en osaa kuvata sanallisesti), taivuttaa sormia, laittaa peukalon liftausasentoon jne. Ohjeet löytyvät täältä netistä!!!. JOS ei käytä lastaa ja tee jumppaliikkeitä, niin käsittääkseni ranteen lihakset saattavat löystyä siihen mennessä kunnes tila paranee, joten ranne jää jatkossa heikommaksi.

      Lisäksi söin B-vitamiinia lääkärin ohjeen mukaan, ja en uskaltanut ottaa olutta yhtään. Käytin kättä lastan kanssa muuten niin paljon kuin pystyin, töissä ja kotona. Töissä oli pakko kirjoittaa käsin vasemmalla kädellä, jota en koskaan ole osannut. Ihmeeseen sitä ihmisen aivot pystyvät, jos on pakko. En vaan kerta kaikkiaan kehdannut tunnustaa, mistä tämä johtui ja mitä on.

      Lääkäri laittoi mulle sitten maaliskuun alussa lähetteen ENMG-tutkimukseen, joka tehdään käsittääkseni, jos vaiva ei ala 2 kk:ssa parantua (neulatutkimus, jolla tutkitaan vaurion suuruutta ja ennustetta). En ehtinyt sinne, sillä yhtäkkiä kummasti vain n. 2-3 vk sisällä tapahtui huima paraneminen. Ensin alkoi ranne oikenemaan, sitten sormet toimimaan. Enää tuntuu vain lievää kipua ja jäykkyyttä kyynärvarressa. Käsi on n. 99 % normaali. Kokonaiskesto siis 2 kk, joka tuntui itsestäni ikuisuudelta.

      Googlesta (en suomalaisesta) luin, että hermo paranee n. 1 mm/vrk. Paraneminen siis riippuu paitsi itsehoidosta, ennenkaikkea vaurion sijainnista ja vaurioituneen hermon pituudesta. Hassuahan tässä onkin, että vaikka käsi ei ranteesta alaspäin toimi, on vaurio korkealla olkapään alapuolelta alkaen. Kun tämä tapahtui minulle, mieheni sanoi silloin aamulla, että "varmasti kaikki on illalla jo kunnossa". Onneksi en silloin voinut arvata kestoa, vaikkakin omani kesto on lyhyt verrattuna monen muun vaivaan. Kannattaa siis minun ja monen muun olla varovainen alkoa ottaessa. Jotkut ovat täällä kirjoittaneet samantyyppisen vaivan tulleen nilkkaankin, taitaa olla peroneuspareesi tms eli ei kannata nukkua jalkansakaan päällä huonosti ;)

      Keväiset terveiset kaikille samasta vaivasta kärsiville ja asiasta kiinnostuneille.

      • LadyDay

        Hei kaikille;)

        Nyt käsi on 100 %. Olisi mukavaa kuulla, miten muilla menee. Itseäni yhäkin järkyttää se muisto aamuheräämisestä ja tajuaminen, ettei käsi toimikaan. Sitä ei edes ajattele näin normaalitilassa.

        Kivaa kevättä kaikille

        T LadyDay


    • Samavaiva

      Hei

      Paraniko vaiva täysin itsestään vai käyttikö myös mm. b-vitamiineja tai muita hoitokeinoja?

      • Vanhentunu

        Nostat 17v vanhoja viestejä kyselet kaveri luultavasti kuollu jo.


    • Mietimieti

      Kannattais juoda kohtuullisemmin. Ja viikolla ryyppää; eikö ole töihin menoa? Eihän silloin tarvitse välttämättä kättäkään......

    • Samalla

      Asiallisia vastauksia ja neuvoja saturday night palsyn hoitoon liittyen. Kiitos.

    • Nytasiaann

      Otsikko ei ehkä imartele tätä lääketieteellisesti arvostettua genreä, mutta uskon, että täältä apua löytyy kun tänne jo kaksi, valitettavasti suhteellisen negatiivis-sävytteistä kommentoijaa on ilmaantunut.

    • Anonyymi

      Mitä kävi poikaystävällesi? Parantuiko käsi?

    • Anonyymi

      Vedin viinaa ja lähti henki...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      93
      6738
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2676
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      80
      1931
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1477
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe