Sähköä kuumasta vedestä

Löytyykö mistään vesihanaan tai sitten kaukolämpöpatteriin ruuvattava energiamuunninta? Ei tietenkään koko taloa sillä sähköistetä, mutta lataisi akkua tai pyörittäisi minijääkaappia yms.
Ilmianna
Jaa

10 Vastausta


Höyry ja dieselvoimalaitoksia löytyy mutta tuskin tarkoitit tällaisia.
Päinvastaisia laitteita jotka muuntavat sähkön lämmöksi löytyy miljoonia erilaisia.
Voimalaitoksissakin on hankaluuksia muuntaa lämpötilassa 0 - 150 astettacelssiusta olevaa energiaa,nyt on hyväksi havaittu kaukolämmitys ennen lämmitettiin merta.
Ei ole tietääkseni laitetta energiamuunnokseen sähköksi.Mutta voithan keksiä olisi varmaan kysyntää.
Ilmianna
Jaa
Onhan niitä termopareja mutta käytetään mittauksessa, ei jääkaapin virtalähteenä.
Ilmianna
Jaa
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_cooling

Peltier-elementtejä käytetään nykyään lähinnä jäähdytykseen esim. autojen minijääkaapeissa ja tietokoneissa koska laitteessa ei ole yhtään liikkuvaa osaa ja se on täysin äänetön.

Peltier-elementissä on vastakkain kaksi ei materiaalia olevaa levyä joiden välille johdetaan sähkövirta minkä seurauksena toinen puoli alkaa jäähtyä ja toinen lämmetä.

Ilmiö toimii myös toisinpäin eli lämmittämällä toista puolta ja jäähdyttämällä toista (vaikka kuumalla ja kylmällä vedellä) puolten välille syntyy jännite.

Hyötysuhde on suht surkea eikä tuollaisella saa aikaiseksi tarpeeksi sähköä kuin taskulaskimelle mutta jos elementtejä on riittävästi ja ilmaista kuumaa ja kylmää vettä rajattomasti, pyörittää niillä periaatteessa mitä vaan.
Ilmianna
Jaa
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
jos sähkölasku on maksamatta niin pian on vesilaskukin mikäli aikoo tuottaa sähköä Stirling-moottorilla joka on kuvaamasi härvelin porvarillinen nimi.

Stirling-moottorin teoreettinen hyötysuhde on muotoa 1 - Tl/Th jossa Th = korkea lämpötila ja Tl alhainen joiden välillä lämpöä siirrellään.

Valitettavasti kumpikin on ilmaistu kelvineissä joten kylmälle vesijohtovedelle Tl on 280K ja kuumalle noin 330

Teoreettinen hyötysuhde on siis 1-280/330 eli noin 15%.

Käytännön Striling-moottori toimisi erittäin huonosti noin alhaisilla lämpötilaeroilla ja hyötysuhde olisi ehkä muutamia prosentteja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Tuollaisia tehdään valmiina laitteina (tai ainakin on tehty) ihan teollisesti, ostopaikkaa en uskalla edes arvailla. Laitteen toimintaperiaate on lämpöpari, eli sopivat metallit keskenään tuottavat sähköä lämpötilaerosta (google/wikipedia ja hakusanana peltier, toimii myös sähköä syöttämällä lämmön "siirtolaiteena"). Noissa vähänkin tehoa tuottavissa on useita pareja sarjassa riittävän jännitteen synnyttämiseksi. Periaatteessa mikään ei estä tekemästä kapinetta itse normaaleista peltier elementeistä, hintaa voi kyllä kertyä turhan paljon.

Olen itsekkin kokeillut venäläisvalmisteista laitetta joka muistuttaa paksupohjaista kattilaa, "kattila" täyteen kylmää vettä ja primuksen tms. keittimen päälle. En muista enää tehoa mutta jotain 10W luokkaa taisi olla tai vähän yli, kapistus oli muistaakseni jossain lehdessäkin esittelyssä... Vesihana/lämpöpatterikäyttöisenä ongelmana voi olla turhan pieni lämpötilaero, kännykän lataamiseen ehkä mutta vähänkin suuremman tehon saamiseksi kannattaa miettiä suurempia lämpötilaeroja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
niminen firma valmistaa peltierejä ja valmiita lämpösähkögeneraattoreja.

Jotkin tietokone virittely liikkeet myy ainakin Kryothermin peltierejä, joten heidän kauttaan varmaan saisi myös generaattoriyksikköjä tilattua?

Venäläinen firma ja ps. nuo perustuu puolijohteisiin nykyään. Metalleilla huono hyötysuhde, onhan se puolijohteillakin, että ei sen puoleen.

http://www.kryotherm.ru
http://www.kryotherm.fi
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kokeilin huvikseni kylmälaukkua lämmittämällä kuumailmapuhaltimella kannessa olevaa alumiinisiiltä.Sitten mittasin töpselistä tulevaksi jännitteksi 3.00Volttia.Sitten mittasin oikosulkuvirraksi 1 Ampeerin.Eli tehoa saa 3 Wattia.
Laitoin sitten siihen sähkömoottorin niin sehän pyöri ihan mukavasti ja siihen sitten rinnalle vielä polttimon ja sekin siinä palaa mukavasti.
Eli osta vaan 5-6 kpl kylmälaukkuja ja kytke ne sarjaan ja lämmitä niitä tarpeeksi kuumalla pitää olla yli 70 astetta niin sitten jo ladata vaikka 12 Voltin akkua.Siitä vaan kehittelyä niin
saa vaikka mitä aikaan.Mutta rahaa se vaatii.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Jos mittaat ilman elektronista virtarajoitusta olevan teholähteen (peltier, aurinkokenno ym) jännitteeksi ilman kuormitusta 3 V ja oikosulkuvirraksi 1 A, tarkoittaa se harvemmin 3 W ulos antavaa teholähdettä. Jännite putoaa kuormituksen myötä ja asettuu esimerkiksi 2 volttiin 0,5 ampeerin virralla, jolloin todellinen antoteho on 1 W.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Sähköä kuumasta vedestä

Löytyykö mistään vesihanaan tai sitten kaukolämpöpatteriin ruuvattava energiamuunninta? Ei tietenkään koko taloa sillä sähköistetä, mutta lataisi akkua tai pyörittäisi minijääkaappia yms.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta