omenapuun istutus

simo

koska olis paras aika istuttaa omenapuu. muitakin ohjeita otetaan ilolla vastaan.

9

5489

  Vastaukset

  • Omenapuut kannattaa istuttaa nyt tässä kevään puolella . Jos hommaat puun kaupasta niin kasvata sisällä lämpimiin ilmoihin saakka . Jos itse aiot kylvää siemenestä, niin Siemeniä kannattaa liuottaa lämpimässä vedessä nioin 15-30 min ja sen jälkeen laittaa vasta multaan !!!!
   :))))))))

  • voit istutella, jos taimi on ns. astiataimi. Jos taas kyseessä on avojuurinen taimi, istusajankohta on puun ollessa lepotilassa (lehdet ja versot eivät ole lähteneet kasvuun) eli aikaisin keväällä kun maa on sulanut tai myöhään syksyllä tuleentumisen jälkeen.
   Puu on hyvä istuttaa loivaan kumpareeseen, jossa sillä on lämpimämmät olosuhteet eivätkä vedet seiso juuristoalueella.
   Maa on syytä muokata melko suurelta alueelta istutuskuopan ympäriltä ja kalkittava, mikäli pH on alle 6. Taimen juuripaakku täytyy kastella tosi hyvin ennen istutusta ja myös kuoppaan saa laittaa vettä muutaman sangollisen. Astiassa kasvaneen taimen juuristoa voi hiukan raotella ennen maahan laittoa, että ne lähtisivät nopeammin leviämään.

   Puu tuetaan kahtapuolta tukikeppien ja -nauhojen avulla. Tuet painetaan maahan alemmas ja hiukan loitommalle juuripaakusta.
   Kesällä istutettu taimi ei välttämättä tarvitse vielä lannoitusta. Syksyllä vasta annetaan syyslannoite.
   Puun tyvi pidetään laajalta alalta puhtaana nurmesta ja rikkaruohoista. Sille voi levittää esim. ruohosilppua tai lehtikariketta.
   Ja sekin olis ihan mukava muistaa, että kun taimia kuljetetaan ostopaikasta kotiin esim. peräkärrissä, suojataan ne tuulelta matkan ajaksi pressulla tmv. peitolla.

   • ja täydellinen. Haluan vain kokemuksen kautta korostaa sitä istutuskuopan suuruutta. Siis tosi iso kuoppa ja möyhennä hyvin se kasvualusta,jolloin juuret pääsevät kunnolla levittäytymään eivätkä uutuuttaan "uuvu" kovaan maahan tunkeutumiseen.Kastele ihan raivokkaasti alkuviikot:)


   • ammattimainen kirjoitti:

    ja täydellinen. Haluan vain kokemuksen kautta korostaa sitä istutuskuopan suuruutta. Siis tosi iso kuoppa ja möyhennä hyvin se kasvualusta,jolloin juuret pääsevät kunnolla levittäytymään eivätkä uutuuttaan "uuvu" kovaan maahan tunkeutumiseen.Kastele ihan raivokkaasti alkuviikot:)

    Kuinka iso sen kuopan täytyisi olla? Istutimme pari vuotta sitten omppupuun ja kuoppa oli n. 1m syvä..niin ikään halkaisijaltaan n. 1m. Olikohan se riittävä? Puu on kasvanut hieman hitaasti. Voisikohan syynä olla se, että vastoin ohjeistusta isäntä paikkasi istutuspaikan ruohotuppailla, jolloin siis nurmikko on puun ympärillä...muutenkin kuiva ja köyhä maa tuossa paikassa..taitaa mennä kaikki kosteus ja ravinto ruohikkoon.


   • Opin tuossa vasta arboristiystävältä, että puu tulee istuttaa niin, että "juurenniska" jää maksimissaan 5 cm maan pinnan alle. Juurenniska on se mistä puu kasvattaa pääjuurensa. Metrinen kuoppa kuulostaa kovin syvältä tuohon nähden... Juurenniskaa voi varovasti kaivella esiin siitä puun juurelta, erityisesti nyt. Puun pitää saada "hengittää". Liian syvään istutettu puu kituu. Nimim. ilman parempaa tietoa istutettu pari sataa puuta, jotka ei vieläkään kasva...


   • joskus.edes kirjoitti:

    Opin tuossa vasta arboristiystävältä, että puu tulee istuttaa niin, että "juurenniska" jää maksimissaan 5 cm maan pinnan alle. Juurenniska on se mistä puu kasvattaa pääjuurensa. Metrinen kuoppa kuulostaa kovin syvältä tuohon nähden... Juurenniskaa voi varovasti kaivella esiin siitä puun juurelta, erityisesti nyt. Puun pitää saada "hengittää". Liian syvään istutettu puu kituu. Nimim. ilman parempaa tietoa istutettu pari sataa puuta, jotka ei vieläkään kasva...

    Turvallisinta on kuitenkin pyrkiä istuttamaan niin että juuret peittyvät, mutta ei sen syvempään. Jos juuria alkaa näkyä, niin on erittäin helppo lisätä kasvualustaa juurien päälle. Ennen istuttamista kannattaa kaapia varovasti turvetta taimen tyvestä pois, ja katsoa missä juuret oikeasti alkavat. Joskus ruukkutaimet istutetaan taimistoilla viiden sentin syvyyteen.
    Omenapuu on hyvä istuttaa matalaa ja loivaan kumpareeseen, parikymmentä senttiä muuta maata korkeammalle.


  • Ja älkää käyttäkö istutuksessa ainakaan mitää kaupan kompostimultaa! Hieman liian "keskentekoinen" yhdyskuntajätekomposti on juurille suoranaista myrkkyä. Kasveille vaarallisia hormoneja ja raskasmetalleja saattaa olla suuret pitoisuudet. Tuoteselosteet ovat näissä säkeissä aina kunnossa, mutta tuotteet eivät. Asiaa ei Suomessa oikein kukaan valvo. Evirakin on täydessä unessa.

  • Maanparannukseen kannattaa käyttää puutarhaturvetta. Turpeeseen sekoitetaan puoli ämpärillistä kalkkia ja hiekkaa ja vähän sitä maata mitä nyt istutuspaikalla sattuu olemaan.
   Ruohot täytyy nyhtää pois juurien alueella. Ruoho muodostaa tiiviin kannen, niin etteivät juuret saa happea.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   324
   6414
  2. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   164
   3038
  3. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   83
   1187
  4. Voi myötähäpeän määrää

   Joku tämän kylän Tollo mukana nelosen roskasarjassa
   Suomussalmi
   16
   663