Asennuskansio

ongelmissa

Olen uusi Linux-käyttäjä, distrona on Mandriva.

Miten asennuspakettien asennuskohdetta pystyy muuttamaan, kun asennan ohjelmia Software Managment -työkalun avulla?

Mandriva teki asentaessaan kiintolevylle kaksi osioita, joista toisella (8,4 Gt) sijaitsee käyttöjärjestelmä ja toinen (50 gt) on "kotilevy". Siellä on muun muassa käyttäjä-tietoni sun muut.

Software Managment Tool näyttää Free Disk Space arvoksi 5,4 Gt, joten se näyttää asentavan ohjelmia tuolle pienemmälle osiolle. Miten saan asennettua ohjelmat 50 Gt:n osiolle?

Kiitos avusta :)

4

522

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zxcvbnm

      Linuxissa tiedostot sijoitetaan aina vakiopaikoille. Sinulla näyttää olevan juurihakemisto ja /home-hakemisto omilla osioillaan. Se on aivan hyvä jako. Vielä kun tilaakin on juuriosiolla riittävästi, ei muutoksiin ole tarvetta.

    • peisi

      Näin sen pitää olla. Mandrivassa jossa on suoraan laitettu juuri(eli / )osio ja koti/ hakemisto eri osioille.
      Tässä esimerkki miksi tuo on kätevä järjestely:
      Voi kurjuuden kurjuutta, jotenkin koko systeemi on mennyt jumiin niin ettei edes uudelleen käynistys auta tai mandriva ei suostu käynistymään. Nyt kun asennetaan uudestaan mandrivaa niin asennus vaiheessa mandriva kysyy mitä osiota käytetään jos valitset olemassa olevia niin seuraavaksi ehdotetaan vain tuon juuri osion formatoimista ja koti osio jätetään rauhaan. Toimitaan ehdotetulla tavalla, asennus eteneen normaalisti loppuun ja kun mandriva käynistyy asenuksen jälkeen uudestaan niin kas kummaa työpöydällä on sama vanha taustakuva kuin ennen ja muutenkin vaikuttaa ihan samalta Firefoxin kirjanmerkitkin ovat tallessa ja käytettävissä ihan normaalisti. Huomaat tosin että jotku ohjelmat puutuvat(eli kaikki mitkä olet asentanut jälkikäteen, kun ekan kerran olit asentanut mandrivan) mitä ennen uudelleen asennusta oli ja jos niistä oli pikakuvakkeet esim. työpöydällä, niin kuvake ei vain toimi. Saat nämä ohjelmat käyttöön vain asentamalla ne uudestaan, kaikki asetukset ovat samalla tavalla kuin ennenkin.
      Tämän kaiken mahdollisti kotihakemistossasi olevat piilotiedostot joissa ovat henkilökohtaiset asetukset. Tämä siksi että linux on suuniteltu siten että samaa konettä käyttää useampi käyttäjä, jolloin jokaisella on omat asetukset ja mieltymykset. Esim, jos käytät vaikka Opera selainta niin eihän ole kivaa jos kaikki muut käyttäjät näkisivät esim, kirjamerkkisi ja lisäisivät omiaan tai poistelisi sinun kirjamerkkejä. Joten koti hakemistossasi on piilo hakemisto(kansio) nimeltään .Opera jossa kaikki henk.kohtaset operan asetukset ovat.
      Huom: jos asennetaan tällä tavalla uudestaan käyttäjän(user) nimi ja salasanat pitää olla samat kuin aikaisemmin muuten tulee uusi käyttäjä ja vanhan käyttäjän koti hakemisto on suljettu.
      Edellä mainittu uudelleen asennus on viimeinen keino. Kannattaa aluksi kysellä neuvoa mikä saataisi olla ja miten sen korjaisi foorumeiltä. Hyvä paikka on suomenkielinen mandriva foorumi http://mandriva-fi.org/foorumi/

    • ksym_

      Unix-like systeemeissä kun halutaan spämmätä kaikkien suoritettavien ohjelmien ja niiden dependenssien tiedostot saman hakemistohierarkian alle. Linuxissa tämä on /usr ... ohjelmat on jo kääntämisvaiheessa prefixattu hakemaan datansa /usr alta.

      Puhun kokemuksella koska olen jo melkein vuosikymmenen Unix järjestelmiä käyttänyt, ja tehnyt myös itse joitakin sovelluksia.

      Tämä on aika valitettavaa, koska tällöin ainoastaan paketinhallinta voi pitää järjestelmän eheänä. Itse tykkään kyllä enemmän Windowsin tyylistä enkapseloida kaikki ohjelmat omiin hakemistoihinsa.

      • ...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      68
      6783
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4400
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2813
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1091
    Aihe