Hautauskulut, mitä kuuluu?

Niiskuneiti

Isäni kuoli heinäkuun alussa, käytännöllisesti katsoen varattomana. Hautaamiseen sain sosiaalitoimistosta hautausavustusta, avustukseen kuulumattomat kulut (ruohonhoitomaksu) maksoin isäni tililtä. Nyt tilillä sen verran rahaa, että voisin hankkia yksinkertaisen kiven / ristin haudalle, mutta voinko sen tehdä? Vai tuleeko ensin suorittaa perunkirjoitus (jonka jälkeen sosiaalivirasto luonnollisesti ottaa omansa päältä ja tili on tyhjä) ja jos jotakin jää (tässä tapauksessa siis ei), niillä varoilla ostaa haudalle kivi?

Entä vainajalta jääneen kissan nukuttaminen? Lasku on vainajan nimellä, mutta luonnollisesti kulu on muodostunut vasta isäni kuoleman jälkeen (kissa jouduttiin nukuttamaan mm. pahan allergiani vuoksi), voiko tämä kulu langeta minun maksettavakseni?

Oikeusaputoimistoon en viitsisi mennä, kun kyseessä kuitenkin hyvin helppo perunkirjoitus, muutamia kysymyksiä lukuunottamatta.

24

4579

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täti Tomera

      otan osaa suruusi.Saman menetyksen olen juuri kokenut. Perukirja on minun mielestäni verottajaa varten tehty laskelma.
      Lakuja voi/pitää maksella ennen ja jälkeen perunkirjoituksen vainajan varoista. Laskut voi vähentää velkoina varoista.Hautamuistomerkin saat hankkia pesän varoilla.Haudanhoito ei taida kuulua pesän maksettavaksi.Kaupunkilaisjärjellä ajatellen kissa kuului pesän irtaimeen omaisuuteen, joten kulu on mielestäni hyväksyttävä. Sosiaalitoimisto "jäänee nuolemaan näppejään".
      Viisaammat antanevat varmat vastaukset.

      • pähkinä

        Kyllä perunkirjan mukaan voi tehdä listaa maksuista ennen ja jälkeen edesmenneen. On sitten eriasia mitä verottaja hyväksyy vähennykseksi pesästä.

        Kohtuulliset hautauskulut, perunkirjoituksen kulut,pesänhoitajan kulut tai pesänselvittäjän/-jakajan kulut ja hautamuitomerkki.

        Perukirjaan merkitään ensin kaikki varat (raha, taletukset), irtain ja kiinteä omaisuus ja sitten velat. Velkoihin voi ujuttaa mitä hyvänsä maksuja, mutta verottaja päättää mitä hyväksyy vähennykseksi. Haudanhoitokin voidaan maksaa esim. 10 vuodeksi seurakunnalle ja menee pesästä maksettuna, mutta on jo vain pesän menoja kuten se kissan nukuttaminenkin.


    • Saman kokenut

      Aika hyvin ja tyhjentävästi on jo kirjoitettukin täällä mutta sen verran voisin vielä lisätä itse aivan "tuoretta" tietoa ikävä kyllä itse tietävänä että kannattaa kyllä olla aika tarkkana mitä makselee, varsinkin jos melko välittömästi perunkirjoituksen jälkeen aletaan kaivata joitakin rahoja takaisin ei niitä ole antaa.

      Perusajatushan on aina ollut, kuten lakikin sanoo että "kaikki vainajalta jäänyt omaisuus on myynti/hukkaamis kiellossa perunkirjoitukseen asti". Eli peruslause jonka aina perunkirjoituksen tekijät yleensä sanovat on että juu toki voit jotain kamoja käytellä tai jotain pientä ottaa mitä ei kukaan kaipaa, mutta suuremmat tavarat on hyvä jättää sillensä, samoin kuin rahatvarat. Näin ainakin silloin jos vainajalta on jäänyt velkaa.

      Itse tuossa törmäsin tähän puoleen taasen kun kesän alussa kuoli isäukko myös aika äkillisesti ja jäi melko lailla sotkuinen tilanne eli ensimmäinen viikko meni selvitellessä pakollisia rästiin jääneitä maksuja ym. jotka jäljellejääviä sen verran saattavat koskettaa että on hyvä maksella pois.

      Itse menin ihan lakimiehen juttusille kun jutussa oli niin monta kiemuraa, tein listan kaikesta mikä nyt on akuutisti hoidettava ja kysyin ihan suoraan että jos voi tehdä listan mitä "uskaltaa" maksella vainajan tileiltä ja mitä missään nimessä ei ettei tule ongelmia. Samaan kun törmättiin tässäkin että kun velkaakin oli niin olisi voinut tulla suuria ongelmia jos olisi vain käytellyt rahoja, vaikkakin miten akuutteihin.

      Tilanne harkittiin ja oltiin yhteydessä perunkirjoituksen tekijään ja häneltä tulivat suorat ohjeet että sellaisia velkoja voi kohtuullisessa määrin maksaa mitkä vaikuttavat suoranaisesti kuolinpesän tilaan eli koska velkojienkin etu on että esim. kiinteistöjen arvo pyritään säilyttämään entisellään niin akuutit, sähkö, lämmitys, vesi ja akuutit korjailukulut voi hyvin ottaa, mutta että ongelmaa kyllä helposti tulee ihan lainkin edessä jos ottaa muuta, pykälässä kun seisoo tuo että ei saa ennen perunkirjaa käyttää tai hukata omaisuutta.

      Hautauskuluista kysyessä sanottiin että ne ovat aina hieman tapauskohtainen juttu, ja että "natisten" yleensä hyväksytään esim. hautaan laskun ja itse hautajaistilaisuuden kulut mutta kivi ja esim. pitopalvelu kannattaa maksaa itse, etenkin kivi. Se ei yleensä ole hyväksyttävää maksaa sitä jäämistörahoista jos velkaa kuitenkin on, koska kaikki pakollisten ylimenevät jutut katsotaan sitten turhemmaksi rahan käytöksi ja voi olla jo ristiriidassa lain kanssa, saati sitten velkojien.

      Tuo velkapuoli on tietysti suhteellinen käsitys ja jos nyt on ITSESTÄÄN SELVÄÄ että rahat menevät relilusti yli olemassa olevien velkojen niin silloin tilanne on eri useimmiten kun tiedetään että ei siitä haittaa ole kenellekään (jos ei suku riitele jo tässä vaiheessa) mutta tuollaisessa tilanteessa kuin itselläsi niin kannattaa kyllä ettei tule ongelmia niin ainakin tosi tarkkaan kysyä voitko maksaa kiven.

      Pahoin pelkään että sitä ei tulla sallimaan. Sen voin sanoa kyllä suoralta kädeltä että mikään taho tai laki ei hyväksy tuota kissan lopetuksen maksamista ainakaan ennen perunkirjoitusta että se kyllä kannattaa ehdottomasti maksaa omista. Luulenpa että tuollaisessa tilanteessa kyllä perunkirjoituksen jälkeen pääsee aika hyvin sopimukseen.

      Eli siis kannattaa kyllä tarkkaan selvittää mitä saa maksaa ja mitä ei, toivottavasti et nyt sitten ole maksellut jo jotain mitä ei sallita...

      Ollaan noissa kyllä aina tilannekohtaisesti joskus hyvinkin joustavia, riippuen ihan siitäkin monesti mille tahoille velkaa jää mutta kyllä nyt inhimillisyys tiettyyn rajaan asti tunnetaan. Olisin varmaan itsekin jos olisi oikein perustelemaan tai riitelemään ruvennut niin saanut maksella enemmänkin mutta olisi ollut niin suuri vaiva että ihan senkin takia pistin omasta pussista ne jotka olivat itsestään selviä ettei saa vielä ainakaan maksaa jäämistöistä.

      Eli noin lyhykäisesti tiivistettynä niin kysy kaikesta muusta, mutta kissan lopetus tosiaan kannattaa maksella itse jo ihan suoraan. Sekin on tietty vähän että jos se on vainajan kissa ollut ja hänen nimissään tullut lasku, mutta vastuu käytännössä kuitenkin on sillä kuolinpesätapauksessa joka sen lopetukseen vie. Itsellenikin tuli reilun kuukauden kaikki kuolinpesän laskut vielä isäukon nimellä.

      Helpoiten saat asiat selville jos soitat sille taholle joka tekee perunkirjoituksen, melkein kannattaa että saat varmasti oikeaa tietoa niin kysä ihan nimi ja jutella suoraan hänen kanssaan. Vielä kun kuulostaa että ei ole mitään kovin mutkikkaita juttuja niin uskallan väittää että tarkat toimintaohjeet saat ihan puhelinsoitolla, mitään ihmeempiä kiemuroita kun ei taida olla tutkittavana.

      Mutta jaksoja, nää on aina vähän tällasia keljuja juttuja joita ei opeteta missään oppikirjassa etukäteen...

      • Saman kokenut

        kun lukaisin uudelleen nuo aiemmin kirjoitetut että "kävelin ylitse" muutamankin kohdan jota he taas sanoivat...en käy missään nimessä kiistelemään asioista.

        Kuten sanoin niin tapauskohtaisuus on aika olennainen asia näissä, muut kirjoittajat ovat ilmeisesti törmänneet tuonkaltaisiin tilanteisiin joista kirjoittivat mutta kirjoitukseni oli vain suoraa faktaa siitä mihin itse olen näissä jutuissa törmännyt ja mitä tiedän lain sanovan perimys/perukirja pykälissä.

        Meinaan lakihan on aina sama noiden hukkaamiskieltojen ym. suhteen mutta se miten sitä sitten sovelletaan eri tilanteissa vaihtelee velkojen sun muiden vastuiden suhteen. Se on kuitenkin aina nyrkkisääntö että missään nimessä ei ainakaan ominpäin kannata tilanteessa jossa käytännössä mitään ei olisi jäämässä käteen ja kaikki menossa velkoihin, käyttää varoja. Koska silloin tulee kyllä hallaa itselle jos ruvetaankin katsomaan että minkäs takia pesän veroista on tällainen juttu maksettu.


      • Lawmaker

        Siinä oli puhdasta asiaa perillisen velkavastuusta. Ennen perunkirjoitusta ei kannata maksaa mitään muuta kuin välttämättömiä sähkö-, lämmitys ym. kuluja. Tuo hautakivijuttu vähän oli yllättävä, mutta saattaa se näin olla. Ei kannata hankkia ennen perunkirjoitusta sitäkään.

        Kissan lopetus kuuluu perilliselle maksettavaksi. Kyse on tavallaan peritystä elävästä eläimestä, jolle perillinen saa tietysti tehdä haluamansa, mutta tällöin myöskin joutuu lopettamisen maksamaan itse. Ainoastaan, jos lopetus olisi johtunut esim. kissan huonosta kunnosta niin, että se olisi lopetettava kärsimysten lopettamiseksi, voisi ajatella, että se olisi pesän velkaa.


      • Niiskuneiti

        Kiitos teille kaikille tähän mennessä vastanneille.

        Voin vain huokaista helpotuksesta, että kyseessä on pesä, jossa ei ole omaisuutta (20 vuotta vanhat sohvat, kirjahyllyt ym irtaimisto on jo kaatopaikalla, niistä ei olisi ollut iloa kellekään), "velkoja" (=pakollisia kuluja, käytännössä sähkö, vuokra, puhelin sekä tietysti sosiaaliviraston saatava ja kissan nukuttamisesta aiheutunut kulu) ei juuri nimeksikään ja perillisinä minä sekä viime marraskuussa edesmenneen veljeni 5-vuotias tytär.

        Mahtaisiko joku vielä pystyä kertomaan, mihin kannattaisi tässä asiassa soittaa? Itselläni ei kovin suuria varoja tämän asian hoitamiseen ole laittaa ja asianajaja tässä tapauksessa lienee tarpeeton. Oikeusaputoimisto ei anna puhelinneuvontaa, olisiko jotain muuta tahoa josta voisi saada vastauksia puhelimitse?


      • Saman kokenut
        Lawmaker kirjoitti:

        Siinä oli puhdasta asiaa perillisen velkavastuusta. Ennen perunkirjoitusta ei kannata maksaa mitään muuta kuin välttämättömiä sähkö-, lämmitys ym. kuluja. Tuo hautakivijuttu vähän oli yllättävä, mutta saattaa se näin olla. Ei kannata hankkia ennen perunkirjoitusta sitäkään.

        Kissan lopetus kuuluu perilliselle maksettavaksi. Kyse on tavallaan peritystä elävästä eläimestä, jolle perillinen saa tietysti tehdä haluamansa, mutta tällöin myöskin joutuu lopettamisen maksamaan itse. Ainoastaan, jos lopetus olisi johtunut esim. kissan huonosta kunnosta niin, että se olisi lopetettava kärsimysten lopettamiseksi, voisi ajatella, että se olisi pesän velkaa.

        kuten sanoin niin tuossa oli ne mihin olen itse törmännyt. Tosin pikku täsmennykseksi niin tiedän kyllä tapauksia joissa kivikin on automaattisesti katsottu pesän kuluihin kuuluvaksi, mutta se on sitten juuri tätä tapauskohtaisuutta.

        Yleensä se on toki riippuen veloista ja perillisten yhteisestä näkemyksestä (tai sen puutteesta) miten suhtaudutaan mihinkin makseluihin joihin ei välttämättä lakikaan aina oikeutta antaisi, että miten on varoja "jäljellejäävillä".

        Niissä kyllä on sitten ihan kohtuullistamis ja ihan puhtaasti inhimillisistäkin syistä olevia tilanteiden soveltamismalleja. Pääsääntö esim. on aika pitkälti että jos ei edes hautauskuluja saataisi kohtuullisissa määrin maksettua niin ne saa sitten ottaa pesästä jos rahaa on, ja että kukaan nyt ei joka ennestään on varaton joutuisi ottamaan velkaa tai joutuisi ongelmiin saattaakseen lähisukulaisen hautaan.

        Itselläni tuo vastaus oli oikeastaan sanasta sanaan kun kysyin hautasukuluista että:

        "niin, se on vähän kaksipiippuinen juttu että mitä voit maksaa kun tässä nyt ehkä vähän katsottaisiin että pesän omaisuuteen velat huomioonottaen kajottaisiin vähän liikaa jos nuo kaikki kiveä myöten niistä maksettaisiin kun sinulla nyt kuitenkin joku voi katsoa olevan varuksia ilman suurempia haittatekijöitä ainakin osa kuluista maksella itse.

        Että voihan tätä nyt tietysti vähän vielä tarkastella mutta voi olla edessä aika paperisota ja joku perunkirjoituksen valmistuttua olisi tyytymätön aika varmasti"

        En todellakaan mikään äveriäs ole mutta siis tällä tarkoitettiin sitä noin yksinkertaisesti että kun katsottiin kummiskin että voi helposti maksella sellaisia juttuja itsekin mitä kovalla väännöllä voisi hyväksyttää pesän kuluiksi niin on aina helpompi tie kaikille että maksaa itse ja perunkirjoituksen jälkeen katsoo saako esim. jotain takaisin. Jos on pelkkää velkaa niin on tietty selvää että kaikki menee omaan piikkiin.

        Jos tilanne olisi ollut että ei olisi ollut sentin latia laittaa mihinkään niin sitten olisi varmaan heti ollut erilaisessa asemassa.

        Eli tilanne aina vaihtelee suuresti.


      • Saman kokenut
        Niiskuneiti kirjoitti:

        Kiitos teille kaikille tähän mennessä vastanneille.

        Voin vain huokaista helpotuksesta, että kyseessä on pesä, jossa ei ole omaisuutta (20 vuotta vanhat sohvat, kirjahyllyt ym irtaimisto on jo kaatopaikalla, niistä ei olisi ollut iloa kellekään), "velkoja" (=pakollisia kuluja, käytännössä sähkö, vuokra, puhelin sekä tietysti sosiaaliviraston saatava ja kissan nukuttamisesta aiheutunut kulu) ei juuri nimeksikään ja perillisinä minä sekä viime marraskuussa edesmenneen veljeni 5-vuotias tytär.

        Mahtaisiko joku vielä pystyä kertomaan, mihin kannattaisi tässä asiassa soittaa? Itselläni ei kovin suuria varoja tämän asian hoitamiseen ole laittaa ja asianajaja tässä tapauksessa lienee tarpeeton. Oikeusaputoimisto ei anna puhelinneuvontaa, olisiko jotain muuta tahoa josta voisi saada vastauksia puhelimitse?

        Jokaisen kuolemantapauksen jälkeen oli sitten miten (anteeksi vertaus mutta fakta) sillan alla asuja ja omaisuus mahtui muovikassiin tai kartanonomistaja jolla on maat ja mannut niin tehdään perunkirjoitus. Oli se sitten yksi a4 parilla rivillä tekstiä tai romaanin paksuinen lista omaisuudesta ja aina JOKU sen myös tekee.

        Eli aika paha sanoa mitään kummemmasta puhelinneuvonnasta muuta kuin että selvitä esim. mainitsemasi sosiaaliviraston kautta, heidän ainakin luulisi tietävän jonkinlaisena velkojanakin kuten mainitsit että kuka on se henkilö joka perunkirjoituksen laatii. Kyllä nöin yksinkertaisessa tilanteessa sinun varmaan annetaan muuta sananen vaihtaa hänen kanssaan vaikka se menisi oikeusaputoimistonkin kautta.

        Tuossa kun ei kuitenkaan ole oikeastaan kyse edes puhelinneuvonnasta vaan "oman asiansa tilanteen kysymisestä". Eipä sitä tämän tarkempaa osaa sanoa. Tai jos nyt hankaluuksia tulee muuten niin menet sitten ihan käymään ja varaat ajan, siihen ei kyllä mene kuin tunti pari suunnilleen tuollaisessa tilanteessa eli eipä suuria ongelmia maksun suhteenkaan tule, taitaa olla kaikista alimmassa tuloluokassa jotain 16e tunti se käsittely.

        Oletan kyllä että kun tapaus on sellainen että ei edes tarvitse aikaa niin eiköhän asia hoidu puhelimessakin, luulisi toisessakin päässä vähän kohtuullistettavan järki/aika suhdetta eikä vaadita mitään ajanvarauksia.


      • Täti Tomera
        Niiskuneiti kirjoitti:

        Kiitos teille kaikille tähän mennessä vastanneille.

        Voin vain huokaista helpotuksesta, että kyseessä on pesä, jossa ei ole omaisuutta (20 vuotta vanhat sohvat, kirjahyllyt ym irtaimisto on jo kaatopaikalla, niistä ei olisi ollut iloa kellekään), "velkoja" (=pakollisia kuluja, käytännössä sähkö, vuokra, puhelin sekä tietysti sosiaaliviraston saatava ja kissan nukuttamisesta aiheutunut kulu) ei juuri nimeksikään ja perillisinä minä sekä viime marraskuussa edesmenneen veljeni 5-vuotias tytär.

        Mahtaisiko joku vielä pystyä kertomaan, mihin kannattaisi tässä asiassa soittaa? Itselläni ei kovin suuria varoja tämän asian hoitamiseen ole laittaa ja asianajaja tässä tapauksessa lienee tarpeeton. Oikeusaputoimisto ei anna puhelinneuvontaa, olisiko jotain muuta tahoa josta voisi saada vastauksia puhelimitse?

        Teimme itse perukirjan,kun kyseessä oli ns. helppo tapaus.Kaksi uskottua miestä (toinen nainen) allekirjoitti sen.Malleja löytyy mm. netistä ja ohjeita myös.Perunkirjoituksen jälkeen pesän ilmoittaja maksoi vainajan laskut, hautamuistomerkinkin.Pesän ilmoittaja lopetti pankkitilin valtakirjalla. Se mitä tilille jäi rahaa on jaettu perillisille.Näin yksinkertaisesti meidän suku hoiti isän jäämistön.


      • Lawmaker
        Täti Tomera kirjoitti:

        Teimme itse perukirjan,kun kyseessä oli ns. helppo tapaus.Kaksi uskottua miestä (toinen nainen) allekirjoitti sen.Malleja löytyy mm. netistä ja ohjeita myös.Perunkirjoituksen jälkeen pesän ilmoittaja maksoi vainajan laskut, hautamuistomerkinkin.Pesän ilmoittaja lopetti pankkitilin valtakirjalla. Se mitä tilille jäi rahaa on jaettu perillisille.Näin yksinkertaisesti meidän suku hoiti isän jäämistön.

        Perunkirjoituksen pystyy lähes aina hoitamaan tavallinen ihminen itsekin. Valmiita asiakirjamalleja löytyy kirjastoista ja netistä.

        Varattomiin ja velattomiin kuolinpesiin ei sitten tarvitse tehdä perukirjaa lainkaan, ellei sitten ole niin virkaintoinen kuin tällä palstalla eräät ovat. Kirje verotoimistoon riittää mainiosti, jossa ilmoittaa vainajan olleen kuollessaan varaton.


      • Niiskuneiti
        Lawmaker kirjoitti:

        Perunkirjoituksen pystyy lähes aina hoitamaan tavallinen ihminen itsekin. Valmiita asiakirjamalleja löytyy kirjastoista ja netistä.

        Varattomiin ja velattomiin kuolinpesiin ei sitten tarvitse tehdä perukirjaa lainkaan, ellei sitten ole niin virkaintoinen kuin tällä palstalla eräät ovat. Kirje verotoimistoon riittää mainiosti, jossa ilmoittaa vainajan olleen kuollessaan varaton.

        Kiitos, Lawmaker, kommenteistasi. Samoin kaikille muille, teistä on ollut paljon apua. Siirryn tästä kirjastoon malleja hakemaan.

        Sinusta, Lawmaker, tapani hoitaa ja selvittää asiaa, voi olla virkaintoisuutta, mutta kokemus on opettanut, että parempi hoitaa asiat kerralla kuntoon siten, ettei kenelläkään ole jälkeenpäin asiasta huomauttamista. Näin varmistan myös, että pääsen surutyössäni eteenpäin enkä joudu vuosien päästä tainnuttamaan kaapistani hyppiviä luurankoja.

        Kaunista syksyä teille kaikille!


      • Lawmaker
        Niiskuneiti kirjoitti:

        Kiitos, Lawmaker, kommenteistasi. Samoin kaikille muille, teistä on ollut paljon apua. Siirryn tästä kirjastoon malleja hakemaan.

        Sinusta, Lawmaker, tapani hoitaa ja selvittää asiaa, voi olla virkaintoisuutta, mutta kokemus on opettanut, että parempi hoitaa asiat kerralla kuntoon siten, ettei kenelläkään ole jälkeenpäin asiasta huomauttamista. Näin varmistan myös, että pääsen surutyössäni eteenpäin enkä joudu vuosien päästä tainnuttamaan kaapistani hyppiviä luurankoja.

        Kaunista syksyä teille kaikille!

        Pahoittelen, jos koit virkaintoisuus kommenttini henkilökohtaisesti. En missään nimessä tarkoittanut sillä sinua vaan eräitä kahta muuta "neuvonantajaa" tällä perintö ja testamentti palstalla.

        Sinulla on mielestäni hyvä syy laatia perunkirjoitus, kun omaisuuttakin näkyy olevan.


      • perinnötön
        Lawmaker kirjoitti:

        Perunkirjoituksen pystyy lähes aina hoitamaan tavallinen ihminen itsekin. Valmiita asiakirjamalleja löytyy kirjastoista ja netistä.

        Varattomiin ja velattomiin kuolinpesiin ei sitten tarvitse tehdä perukirjaa lainkaan, ellei sitten ole niin virkaintoinen kuin tällä palstalla eräät ovat. Kirje verotoimistoon riittää mainiosti, jossa ilmoittaa vainajan olleen kuollessaan varaton.

        Mitä tarkoittaa vainajan varattomuus? Eli pankkitilin pitää näyttää nollaa, vai onko joku raja jonka alle varallisuus jää? Vai lasketaanko vainajan varoista (muutamia satoja euroja tilillä) pois velat hautajaismenot pois, jolloin tili jäsi "miinukselle".


      • Lawmaker
        perinnötön kirjoitti:

        Mitä tarkoittaa vainajan varattomuus? Eli pankkitilin pitää näyttää nollaa, vai onko joku raja jonka alle varallisuus jää? Vai lasketaanko vainajan varoista (muutamia satoja euroja tilillä) pois velat hautajaismenot pois, jolloin tili jäsi "miinukselle".

        Varattomuuden ymmärrän siten, että henkilöllä ei ole omaisuutta eikä pankkitilillä käytännössä mitään. Ainahan sitä nyt vaatteet on ja muutama kolikko, tililläkin ehkä joku euro tai sentti. Kaikki määriä, joilla ei ole käytännön merkitystä.

        Tällainen henkilö saa yleensä hautauskulut julkisista varoista, joten sekin hoituu.

        Jos vainajalla hautajaiskuluihin asti varoja riittää, laatisin perunkirjoituksen, jäi sitten niiden jälkeen tilit miinukselle tai plussalle.

        Eli varaton on usein "siltojen alla" tai asuntolassa olekeleva työtön tai pieni lapsi, jolle ei vielä ole mitään kertynyt.


      • Niiskuneiti
        Lawmaker kirjoitti:

        Varattomuuden ymmärrän siten, että henkilöllä ei ole omaisuutta eikä pankkitilillä käytännössä mitään. Ainahan sitä nyt vaatteet on ja muutama kolikko, tililläkin ehkä joku euro tai sentti. Kaikki määriä, joilla ei ole käytännön merkitystä.

        Tällainen henkilö saa yleensä hautauskulut julkisista varoista, joten sekin hoituu.

        Jos vainajalla hautajaiskuluihin asti varoja riittää, laatisin perunkirjoituksen, jäi sitten niiden jälkeen tilit miinukselle tai plussalle.

        Eli varaton on usein "siltojen alla" tai asuntolassa olekeleva työtön tai pieni lapsi, jolle ei vielä ole mitään kertynyt.

        Varattomaksi voitanee tulkita henkilö, jolla tili todella käytännössä nollilla tai miinuksella. Mikäli taas tilillä on rahaa tai sinne on odotettavissa tuloja, tilanne saattaa olla toinen.

        Veljeni perunkirjoituksessa hänet todettiin varattomaksi, velkojat listattiin perunkirjaan ja kuoleman jälkeen tilille tulleista varoista on maksettu velkojille rahaa siinä suhteessa, mikä on kunkin velkojan saatavan suhde kokonaisvelkaan.


      • palstalla kysymyksiä
        Lawmaker kirjoitti:

        Varattomuuden ymmärrän siten, että henkilöllä ei ole omaisuutta eikä pankkitilillä käytännössä mitään. Ainahan sitä nyt vaatteet on ja muutama kolikko, tililläkin ehkä joku euro tai sentti. Kaikki määriä, joilla ei ole käytännön merkitystä.

        Tällainen henkilö saa yleensä hautauskulut julkisista varoista, joten sekin hoituu.

        Jos vainajalla hautajaiskuluihin asti varoja riittää, laatisin perunkirjoituksen, jäi sitten niiden jälkeen tilit miinukselle tai plussalle.

        Eli varaton on usein "siltojen alla" tai asuntolassa olekeleva työtön tai pieni lapsi, jolle ei vielä ole mitään kertynyt.

        Katsoin, että ei oikein ollut selviä vastauksia pariin kysymykseen kuin yksi kumpaankin ja toinen käsitteli muistaakseni lakiosaa.


      • Lawmaker
        palstalla kysymyksiä kirjoitti:

        Katsoin, että ei oikein ollut selviä vastauksia pariin kysymykseen kuin yksi kumpaankin ja toinen käsitteli muistaakseni lakiosaa.

        Mistä on kyse?

        En ymmärrä viittausta parista kysymyksestä.


      • Tahra
        Niiskuneiti kirjoitti:

        Kiitos, Lawmaker, kommenteistasi. Samoin kaikille muille, teistä on ollut paljon apua. Siirryn tästä kirjastoon malleja hakemaan.

        Sinusta, Lawmaker, tapani hoitaa ja selvittää asiaa, voi olla virkaintoisuutta, mutta kokemus on opettanut, että parempi hoitaa asiat kerralla kuntoon siten, ettei kenelläkään ole jälkeenpäin asiasta huomauttamista. Näin varmistan myös, että pääsen surutyössäni eteenpäin enkä joudu vuosien päästä tainnuttamaan kaapistani hyppiviä luurankoja.

        Kaunista syksyä teille kaikille!

        Koska laki ei anna vapautta jättää perunkirjoitusta pitämättä, en lähde täällä palstalla neuvomaan siten, että siitä saattaa väärin ymmärrettynä tulla jollekin hankaluuksia. Kaikenlisäksi, kuten kerroit, perunkirjoitus ei maksa mitään ja näissä tyhjissä pesissä riittää kun verotoimistoon vie jonkinlaisen perukirjaksi otsikoidun paperin, jossa on uskottujen miesten ja ilmoittajan nimet.

        Tokikaan kenenkään ei missään tapauksessa pitäisi toimia pelkästään näiden nettipalstojen perusteella. Täällä on todella paljon harhaoppia tarjolla ja usein kysymyksetkään eivät ole sillä tavoin yksilöity, että vastaus olisi loppujenlopuksi itse todellisen tapauksen suhteen oikea.


      • Lawmaker
        Tahra kirjoitti:

        Koska laki ei anna vapautta jättää perunkirjoitusta pitämättä, en lähde täällä palstalla neuvomaan siten, että siitä saattaa väärin ymmärrettynä tulla jollekin hankaluuksia. Kaikenlisäksi, kuten kerroit, perunkirjoitus ei maksa mitään ja näissä tyhjissä pesissä riittää kun verotoimistoon vie jonkinlaisen perukirjaksi otsikoidun paperin, jossa on uskottujen miesten ja ilmoittajan nimet.

        Tokikaan kenenkään ei missään tapauksessa pitäisi toimia pelkästään näiden nettipalstojen perusteella. Täällä on todella paljon harhaoppia tarjolla ja usein kysymyksetkään eivät ole sillä tavoin yksilöity, että vastaus olisi loppujenlopuksi itse todellisen tapauksen suhteen oikea.

        "en lähde täällä palstalla neuvomaan siten, että siitä saattaa väärin ymmärrettynä tulla jollekin hankaluuksia."

        Hyvä näkökohta tuokin. Mutta myös silloin, kun neuvotaan tekemään asioita, joita ei oikeasti tarvitse tehdä pelotellen kaikenlaisilla oikeusseuraamuksilla, asiaa tuntemattomilla ihmisillä tulee henkisiä "hankaluuksia", kun sitten paniikissa säntäilevät ympäri kaupunkia etsimässä kuka minkinlaista perunkirjoitus- tai vastaava lakitoimistoa. Ja ihan turhaa. Mutta ilmeisen pieni näkemysero siis sittenkin välillämme.

        "Tokikaan kenenkään ei missään tapauksessa pitäisi toimia pelkästään näiden nettipalstojen perusteella. Täällä on todella paljon harhaoppia tarjolla ja usein kysymyksetkään eivät ole sillä tavoin yksilöity, että vastaus olisi loppujenlopuksi itse todellisen tapauksen suhteen oikea."

        Tätä muistakaamme aina tähdentää! Jos täällä saatujen "neuvojen" jälkeenkin tuntee epävarmuutta, kannattaa kääntyä jonkin asiantuntijan puoleen. Tulee huomattavasti edullisemmaksi kysyä ennakkoon kuin vasta jälkeenpäin ihmetellä, että miten tässä nyt näin kävi ja ryhtyä kalliisiin oikeudenkäynteihin.

        Mutta se etu täälläkin saaduista "neuvoista" on, että tavallinen ihminen osaa täällä käydyn keskustelun perusteella mahdollisesti kysyä paremmin neuvoa muualta, kun on saanut oikeita käsitteitä kysymyksille ja muutakin valoa asiaansa.

        "Kaikenlisäksi, kuten kerroit, perunkirjoitus ei maksa mitään ja näissä tyhjissä pesissä riittää kun verotoimistoon vie jonkinlaisen perukirjaksi otsikoidun paperin, jossa on uskottujen miesten ja ilmoittajan nimet."

        Niinpä.


      • Tahra
        Lawmaker kirjoitti:

        "en lähde täällä palstalla neuvomaan siten, että siitä saattaa väärin ymmärrettynä tulla jollekin hankaluuksia."

        Hyvä näkökohta tuokin. Mutta myös silloin, kun neuvotaan tekemään asioita, joita ei oikeasti tarvitse tehdä pelotellen kaikenlaisilla oikeusseuraamuksilla, asiaa tuntemattomilla ihmisillä tulee henkisiä "hankaluuksia", kun sitten paniikissa säntäilevät ympäri kaupunkia etsimässä kuka minkinlaista perunkirjoitus- tai vastaava lakitoimistoa. Ja ihan turhaa. Mutta ilmeisen pieni näkemysero siis sittenkin välillämme.

        "Tokikaan kenenkään ei missään tapauksessa pitäisi toimia pelkästään näiden nettipalstojen perusteella. Täällä on todella paljon harhaoppia tarjolla ja usein kysymyksetkään eivät ole sillä tavoin yksilöity, että vastaus olisi loppujenlopuksi itse todellisen tapauksen suhteen oikea."

        Tätä muistakaamme aina tähdentää! Jos täällä saatujen "neuvojen" jälkeenkin tuntee epävarmuutta, kannattaa kääntyä jonkin asiantuntijan puoleen. Tulee huomattavasti edullisemmaksi kysyä ennakkoon kuin vasta jälkeenpäin ihmetellä, että miten tässä nyt näin kävi ja ryhtyä kalliisiin oikeudenkäynteihin.

        Mutta se etu täälläkin saaduista "neuvoista" on, että tavallinen ihminen osaa täällä käydyn keskustelun perusteella mahdollisesti kysyä paremmin neuvoa muualta, kun on saanut oikeita käsitteitä kysymyksille ja muutakin valoa asiaansa.

        "Kaikenlisäksi, kuten kerroit, perunkirjoitus ei maksa mitään ja näissä tyhjissä pesissä riittää kun verotoimistoon vie jonkinlaisen perukirjaksi otsikoidun paperin, jossa on uskottujen miesten ja ilmoittajan nimet."

        Niinpä.

        Vahingonlaukaukset tapahtuvat usein lataamattomalla aseella.

        Kuolinpesässä saattaa olla sellaisia yllättäviä varoja ja velkoja, jotka jäävät huolimattomuudesta tms. syystä tuntemattomiksi silloin kun perunkirjoitus olisi pidettävä.
        Näin ollen ase saattaa olla ladattu PK 21:14:llä jolloin perunkirjoitus on ainoa varmistin.
        PK 21:18 vapauttaa pesän luovuttamatta jättämisestä aiheutuneesta vastuusta. PK 21:19 ei puhu tiedossa olevista varoista, vaan se koskee kaikkia piileviäkin varoja.


      • Niiskuneiti
        Tahra kirjoitti:

        Koska laki ei anna vapautta jättää perunkirjoitusta pitämättä, en lähde täällä palstalla neuvomaan siten, että siitä saattaa väärin ymmärrettynä tulla jollekin hankaluuksia. Kaikenlisäksi, kuten kerroit, perunkirjoitus ei maksa mitään ja näissä tyhjissä pesissä riittää kun verotoimistoon vie jonkinlaisen perukirjaksi otsikoidun paperin, jossa on uskottujen miesten ja ilmoittajan nimet.

        Tokikaan kenenkään ei missään tapauksessa pitäisi toimia pelkästään näiden nettipalstojen perusteella. Täällä on todella paljon harhaoppia tarjolla ja usein kysymyksetkään eivät ole sillä tavoin yksilöity, että vastaus olisi loppujenlopuksi itse todellisen tapauksen suhteen oikea.

        Naulan kantaan, Tahra. Kuten yleensäkin näillä keskustelupalstoilla, saatuihin ohjeisiin tulee suhtautua tietyllä varauksella ja saadut ohjeet kannattaa tarkistaa muualta.

        Mutta muuten mielestäni olen saanut täältä hyviä eväitä prosessin alkuun saattamiseksi, kun lähipiirissäni kukaan ei osannut kommentoida asiaan mitenkään. Laki ja verotus kuitenkin ovat asioita, joita harvemmin joutuu näin syvällisesti miettimään.


    • Anonyymi

      Puolisoni kuoli tämän vuoden alussa. Hän ei kuulunut kirkkoon, itse en kuulu kirkkoon. Tällä paikkakunnalla jossa asun, on todella edullinen hautauspalvelu. Koko juttuun meni alle tonni. Arkku löytyi alle 400. Avustajia hautaustoimiston puolesta vain 1 henkilö. Sairaala ei veloittanut kappelivuokraa vaikka soitin sinne. Siunauspapin laskua ei tullut. Ainut mitä hautaustoimisto pahoitteli oli siunausajankohdan myöhäisyys, kellonajallisesti, kertyi viikonloppukorvausta avustavalle henkilölle. Olen kiitollinen lopputulokseen. Meitä oli vain 3 hlöä saattamassa puolisoani, en ole ilmoittanut ns sukulaisille eli lapsemme serkuille, en kutsunut veljeäni, en siskoani. Mun suru on mun suru. Tuhka laskettiin mereen. Muistolaattaa ei ole.

    • Anonyymi

      Haudanhoitomaksu,ja hautamuistomerkki kuuluvat hautapaikan haltijan,ei siis vainajan maksettaviksi. Kissa rukka. Ilmeisesti sairas,jos on menossa lopetuksen. Terve kissa kannattaisi antaa jollekulle joka huolehtii siitä.
      Mitä vainajan tilillä on,siitä ei saa maksaa kuin laskuja jotka liittyvät vainajan. Sosiaalitoimisto han ei järjestä perunkirjoitusta,vaan vainajan omaiset,tai heistä joku. Tarvitsee hankkia vain ajasta virkatodistusketju siitä asti kun on täyttänyt 15 vuotta,jokaisesta asuinpaikastaan. Sitten listaamaan vainajan tiedot,oikeudenomistajien tiedot. Kuolinpesän varat,lajeittain. Kuolinpesän saatavat. Kuolinpesän velat. Kaksi uskottua miestä tai miksei naista,voivat olla ketä tahansa luotettavia,ja pesä ilmoittaja,esimerkiksi sinä itse. Hyvissä ajoin ennen perunkirjoitusta täytyy olla kutsuttuna kaikki osakkaat,eri asia tulevatko vai eivätkö.
      Vähän samanlainen homma kuin minkä tahansa veroilmoituksen teko,sitähän perukirja on. Mitään raketti tiedettä asia ei ole,kunhan ei kirjaa jokaista vanhaa kulunutta mööpeliä erikseen vaan esim tyyliin: asuntoirtaimisto alle xxx euroa. Tili se ja se,piip euroaVelkoihin voi kirjata kaikki maksamattomat kuolinpesän kulut,ei kuitenkaan lemmikin lopetusta ja haudan hoitoa. Perukirja on tehtävä 3 kk kuluessa kuolemasta,tai painavista syistä voi anoa lykkäystä verottajalta. Ellei on hoida säädetyssä ajassa,seuraa osakkaille ikävyyksiä helposti,velkojien taholta.

      • Anonyymi

        "Haudanhoitomaksu,ja hautamuistomerkki kuuluvat hautapaikan haltijan,ei siis vainajan maksettaviksi." Siismitähäh? Kuolinpesän varoista nuo kuuluu maksaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      2177
    3. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      2175
    4. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      2175
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      2174
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      2174
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      2173
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      2173
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      2173
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      2173
    Aihe