Mikä on normaalia kehitystä?

Helka

Meillä on kaksi nuorimmaista lasta, joilla on puheenkehityksessä viivästymää. 4,5 vuotias puhuu, mutta r,s ym. puuttuu ja välillä änkyttää. Todettu suun motoriikka jäykäksi. Pienempi kohta kolmevuotias puhuu myös, mutta vielä epäselvästi. R,s ym puuttuu ja vokaalit vaihtaa paljon paikkoja.

Vanhempi käy puheterapiassa L-opettelemassa ja on edistynyt hyvin. Syksyllä on vuorossa änkytysharjoitukset ja sitten r ja s. Nuoremman kanssa tehdään syksyllä puheterapeutin kanssa suunnitelmat, jos tarvetta.

Tämä ihan ok. Meillä molemmat vanhemmat oppineet myöhään puhumaan, mutta koulussa olin itsekin enää s-opetuksessa, vaikka aloin puhua vasta 4-vuotiaana. Siskoni poika alkoi kokonaan puhua 3-vuotiaana ja nyt ihan normaali.

Päiväkodista hoputetaan koko ajan erikoisopetukseen, erityislastentarhanopettajapalavereihin, kuntoutukseen ym. Puheterapeutin mielestä ei mitään hätää.

Meitä ahdistaa jo koko kuntoutustouhu, koska mielestämme voisi antaa myös lapselle mahdollisuuden oppia asiat omaan tahtiinsa. Kuka määrittelee sen mikä on kenenkin normaali kehitystahti? Minä ainakin olen ihan normaali, vaikka opin myöhään puhumaan ja änkytin ym. Tällä hetkellä olen korkeakoulutettu ja hyvin menee.

Olemme vain miettineet tätä suoritusyhteiskuntaa, jossa jokaisen on oltava keskimääräisesti kehittynyt. Mites aikuiset sitten? Aikuiset saa olla vaikka kuinka idiootteja, mutta pieniltä lapsilta vaaditaan täydellisyyttä. Huom. Nämä ovat vain omia mietteitäni, enkä halua syyllistää ketään!!!

Onko siis mahdollista kasvaa omaa tahtia vai tarvitaanko jokaiselle erikoislapselle kuntoutusta?

3

1319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • estetään haitat

      Puheen kehityksen ongelmat johtavat helposti mm. itsetunto-ongelmiin, kaverisuhteissa syrjäytymisiin jne. Ne eivät näy helposti vielä pienellä, alle kouluikäisellä lapsella, mutta niiden ongelmien juuret kehittyvät jo alle kouluiässä. On helppo kuvitella, että lapsi, jolla on epäselvä puhe, syrjäytyy leikeistä, koska ei tule niissä ymmärretyksi. Kaverit turhautuvat, kun eivät puhetta ymmärrä. Kielenkehityksen vaikeuksille voi olla myös tyypillistä vähäpuheisuus. Lapsi haluaisi leikkeihin mukaan, mutta häntä aina hieman syrjitään. Vähitellen se alkaa vaikuttaa lapsen itsetuntoon ja kokemuksiin sosiaalisista suhteista.
      Samoin esimerkiksi puheen ymmärtämisen vaikeudet eivät välttämättä tule helposti näkyviin, vaan iän/ kuntoutuksen myötä. Kielenkehityksen vaikeuksien kuntouttaminen pitää olla siis kokonaisvaltaista kuntouttamista, ei pelkkää puheterapiaa. Näin lapsen kokonaiskehitys saadaan erityistuettua ennenkuin em. ongelmia alkaa kehittyäkään.
      Toki voi miettiä onko niillä palavereilla mitään merkitystä, jos niissä ei tehdä mitään linjauksia, tai tehtyjä linjauksia ei noudateta tai päivähoidosta ei löydy riittävää erityisasiantuntemusta tms.

      • kuntoutuksella haittoja estävä

        Lisäyksenä vielä, että tiedän paljonkin tapauksia, että puheen kehityksessä on ollut vanhemmilla omat vaikeutensa ja lapsilla todetaan myös. Lievä dysfaattisuus on aika yleistä, joten ihan normaaleja aikuisia voi heistäkin tulla. Osalla pysyy esim. jonkinasteinen sanojen nimeämisen ongelma eli unohtaakin yllättäen tutun sanan ja joutuu palauttamaan sen mieleensä, sanojen herkkä sekaantuminen puhuessa , menee "senat sakaisin" usein tms. Yhteiskunta on vain muuttunut meidän lapsuudestamme, joten on tavallaan hankittava sellaiset kortit joita tarvitaan nyky-yhteiskunnassa selviämiseksi. Ja nyky-yhteiskunnassa painottuu entistä enemmän itsensä ilmaiseminen suullisesti & taitavasti. Lisäksi kun tietoa dysfaattisuudesta on saatu, sitä voidaan hyödyntää. Kaikki eivät ole olleet yhtä onnekkaita kuin sinä olet aikoinasi ollut. Kuntoutuksella ei olla niinkään kilpailuyhteiskuntaa tukemassa ja pönkittämässä vaan autetaan lasta ajoissa. Alle kouluikäiselle tukea saakin aika helposti, mutta kouluiän koittaessa tuen saanti on heikompaa. Puheterapeutti voi vaihtua rajallisiin erityisopetuksen resursseihin jne. joten helpommin saa tukea pienelle lapselle.


    • tietystikään tarvita

      ollenkaan, jos ette halua! Mutta mietipä sitä, että kun lapsi menee kouluun niin silloin viimeistään kiusataan puhevikojen takia. Itse olin l,s ja r-vikainen, r:n opin, mutta l:n takia kiusattiin koko helkkarin kouluaika ja sain pysyvän trauman ja pelkään puhumista vielä aikuisenakin, vaikkakin itse hakeuduin aikuisena puheterapiaan lyhyeksi aikaa ja sain siitä pientä apua puheeseeni, tai siis oikeastaan radikaalin avun vaikka puheeni on vieläkin epäselvää ja jäykkää.

      Sinulla itselläsi on ehkä kaikki mennyt ok puheesta huolimatta, mutta kyllä kaikki terapia aikaisin on juuri tosi hieno juttu, olisit tyytyväinen. Ja kannattaa vaihtaa päiväkotia jos siellä hössötetään liikaa, koska ammattitaidossa on ehkä puutteita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe