Siirtolapuutarhamökin kauppa

Aijaana

Olen ostamasssa sp-mökkiä ja kysyisin neuvoa kaupan tekemiseen. Pitääkö pyytää rasitustodistus? Mites kun myyjäpuolella on kuolinpesän osakkaita, voinko luottaa siihen että myyjällä on oikeus (kuten sanoo) myydä mökki? Millä tavalla sen voi todistaa?

10

4360

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • siitävaan

   Mikäli kohde kiinnostaa, niin tinkase roimasti ja vaadi jokaiselta pesän osakkaalta erikseen valtakirja, missä he antavat jollekkin valtuudet myydä ja luovuttaa mökin omistusoikeuden sinulle jotain kauppasummaa vastaan. Kauppakirjaan voi lisätä lausekkeen, ettei kaupan kohteeseen liity mitään rasitteita jne.
   Ota virallinen kaupanvahvistaja mukaan ja esitä kaikki mieleesi juolahtavat kysymykset vielä kertaalleen kaupantekotilaisuudessa niin kyllä se siitä. Varmaan jollain on lisäkommentteja vielä avuksesi.

   • onttomukulakiurunkannus

    En tiedä, saako siirtolapuutarhamökistä rasitustodistusta vai ei. Jollain muulla tavalla kuin myyjältä kysymällä pitäisi kyllä selvittää, onko mökki esim lainan panttina.

    Vaikka kauppakirjassa olisi lause, että mökki myydään kiinnityksistä vapaana, se pitää paikkansa vain jos pitää. Jos mökki on lainan panttina ja lainaa ei makseta ajallaan, vasaran alle menee. Lainanantajalla on oikeus saada joko maksu tai pantti.

    Kaupanvahvistaja tietänee. Ehkä häneen voisi ottaa yhteyttä jo ennen kaupan solmimista. Tietänevät myös kiinteistönvälittäjät, mutta heidän ammattitaidossaan ja -etiikassaan on niin suuria eroja, että ehdottomasti on kysyttävä asiaa useammalta.

    Ennen kaupan tekoa sinun on myös varmistauduttava siitä, että todellakin jokaiselta kuolinpesän osakkaalta on valtakirja. Osakasluettelo löytynee esim perunkirjasta.


   • Anonyymi

    Ostin siirtolapuutarha mökin. Paras ostokseni ikään. Paljon puuhaa ja hyviä naapureita. Aina saa apua kun on tarvis. Jeeee


  • reina60

   Uups...muistaakseni ei Stadin siirtolapuutarhamökki kelpaa enää lainan vakuudeksi. Saatan todellakin olla väärässä ;)) !Kysy varuilta pankiltasi, käykö tai koska on käynyt viimeksi niin saat vähän haarukkaa riskin todennäköisyydestä. Ja siirtolapuutarhayhdistyksen viskaaleilta kuten puheenjohtajalta, sihteeriltä tms tai sitten kaupungilta saa myös asiantuntevia neuvoja.
   Ja onnea mökin hankintaan.

   • Anonyymi

    Ei kelpaa laina vakuteksi


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei kelpaa laina vakuteksi

    Lammassaaressa ihmiset ostaneet mökkejä ns autolainalla. Siis ei mökki pankeille kelpaa vakuudeksi.


  • Anonyymi

   "Lammassaaressa ihmiset ostaneet mökkejä ns autolainalla. Siis ei mökki pankeille kelpaa vakuudeksi."

   Siirtolapuutarhamökki ei ole vapaasti siirrettävissä oleva vuokraoikeus, eikä ole siksi kiinnitys- tai kirjaamiskelpoinen. Sama koskee metsähallituksen mökkipalstoja.

   Eli kauppa tehdään siitä homeisesta yleensä alle 30 m2 rakennuksesta ja rakennuksesta maksetaan 4 % varainsiirtovero, sitten tehdään uusi vuokrasopimus mikäli vuokraamisen ehdot täyttyvät ja elleivät täyty, niin viedään se mökki ihan omalla kustannuksella kaatopaikalle. Hyvä puoli on se, että Helsingissäkään ei tarvitse maksaa siitä hyväkuntoisestakaan mökistä juuri 50.000 euroa enempää. Mutta kannattaa lukea sen siirtolapuutarhayhteisön säännöt tarkkaan ennen kaupantekoa, esimerksi Ruskeasuolla pitää osata asioida ruotsinkielellä, ellei osaa, niin voi voi.

   Miksi edes ostaa joku siirtolapuutarhamökki? Samalla rahalla saa asuttavan veneen ja sen hoitokulut 10 vuoden ajalta?!?

   • Anonyymi

    Niin, miksi ostaa siirtolapuutarhamökki?

    Miksi ostaa riesakseen vene tai kärvistellä kesälomansa asuntoautoa, kun samalla rahalla viettäisi monta yötä viiden tähden hotellissa?

    Veneily tai matkailuautoilu ei kiinnosta minua pätkääkään. Jos matkustan, matkustan lentokoneella ja asun hotellissa. Sen sijaan minusta on mukavaa, kun on mökki ja rentouttava palsta 10 minuutin kävelymatkan päässä kotoa, lähellä kaupungin palveluita. Kukin laittaa ylimääräiset rahansa siihen, mikä itseä kiinnostaa. Veneeseen. Harley-Davidsoniin. Lentokoneeseen. Tähtitorniin. Tai johonkin muuhun.

    Ja onko sillä edes niin paljon väliä, paljonko mieluisa harrastus maksaa? Ei niitä rahojaan kukaan ole tuonpuoleiseen mukaansa saanut. Jos puutarhanhoito stressaa rentouttamisen sijaan ja nikkarointikin käy hermoille, kannattaa rahansa laittaa johonkin muualle kuin siirtolapuutarhamökkiin. Esimerkiksi golfin peluuseen tai perhokalastukseen. Tai kaataa keppanan muodossa kurkusta alas.


  • Anonyymi

   Siirtolapuutarha on vuokraoikeus, eli siinä siirretään se oikeus. Ei ole mitään rasitustodistuksia taikka kaupanvahvistajaa. Tms...

  • Anonyymi

   Myyjäpuolen omistusoikeuden mökkiin ja hallintaoikeuden palstaan voi tarkistaa ko. siirtolapuutarhayhdistyksen hallitukselta, jos asia epäilyttää.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Alas on vajonnut arkkipiispa Luoma!

   Tämä on nyt luterilaisuuden suunta. Arkkipiispakin valehtelee! https://www.kotimaa.fi/arkkipiispa-tapio-luoma-meita-yhd
   Luterilaisuus
   609
   3243
  2. M miehelle

   Piristät aina päivääni. Olet niin lähellä, mutta niin kaukana. Silti aina läsnä. En tiedä mihin tämä kaikki johtaa, mutt
   Ikävä
   26
   2053
  3. Järvenpäässä ravintolassa ammuttu 2 ihmistä

   Järvenpäässä on ammuttu kahta ihmistä ravintolassa. JENNI GÄSTGIVAR Tekijän kuva Leo Kirjonen Tänään klo 21:44 Itä-Uuden
   Maailman menoa
   29
   1704
  4. Mitä haluaisit

   Tehdä kaivattusi kanssa tänään?
   Ikävä
   113
   1555
  5. Mitä tai ketä

   etsitte täältä?
   Ikävä
   132
   1487
  6. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

   Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
   Maailman menoa
   248
   1456
  7. Mistä kaupungeista tai kunnista olette ?

   Tähän kaupungin tai kunnan nimi
   Ikävä
   93
   1392
  8. Taidat olla

   lopullisesti kyllästynyt nainen.
   Ikävä
   113
   1305
  9. Nainen kyllä se sinä vain pysyt mielessäni

   Olet ainut ketä olen rakastanut hiton pitkään ja tuntuu kuin olisit puolikkaani, kohtaloni ja heti kun en mieti sinua he
   Ikävä
   74
   1286
  10. Muistatko kun kerroin...

   että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
   Ikävä
   33
   1210
  Aihe