Siirtolapuutarhamökin kauppa

Aijaana

Olen ostamasssa sp-mökkiä ja kysyisin neuvoa kaupan tekemiseen. Pitääkö pyytää rasitustodistus? Mites kun myyjäpuolella on kuolinpesän osakkaita, voinko luottaa siihen että myyjällä on oikeus (kuten sanoo) myydä mökki? Millä tavalla sen voi todistaa?

10

4362

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siitävaan

      Mikäli kohde kiinnostaa, niin tinkase roimasti ja vaadi jokaiselta pesän osakkaalta erikseen valtakirja, missä he antavat jollekkin valtuudet myydä ja luovuttaa mökin omistusoikeuden sinulle jotain kauppasummaa vastaan. Kauppakirjaan voi lisätä lausekkeen, ettei kaupan kohteeseen liity mitään rasitteita jne.
      Ota virallinen kaupanvahvistaja mukaan ja esitä kaikki mieleesi juolahtavat kysymykset vielä kertaalleen kaupantekotilaisuudessa niin kyllä se siitä. Varmaan jollain on lisäkommentteja vielä avuksesi.

      • onttomukulakiurunkannus

        En tiedä, saako siirtolapuutarhamökistä rasitustodistusta vai ei. Jollain muulla tavalla kuin myyjältä kysymällä pitäisi kyllä selvittää, onko mökki esim lainan panttina.

        Vaikka kauppakirjassa olisi lause, että mökki myydään kiinnityksistä vapaana, se pitää paikkansa vain jos pitää. Jos mökki on lainan panttina ja lainaa ei makseta ajallaan, vasaran alle menee. Lainanantajalla on oikeus saada joko maksu tai pantti.

        Kaupanvahvistaja tietänee. Ehkä häneen voisi ottaa yhteyttä jo ennen kaupan solmimista. Tietänevät myös kiinteistönvälittäjät, mutta heidän ammattitaidossaan ja -etiikassaan on niin suuria eroja, että ehdottomasti on kysyttävä asiaa useammalta.

        Ennen kaupan tekoa sinun on myös varmistauduttava siitä, että todellakin jokaiselta kuolinpesän osakkaalta on valtakirja. Osakasluettelo löytynee esim perunkirjasta.


      • Anonyymi

        Ostin siirtolapuutarha mökin. Paras ostokseni ikään. Paljon puuhaa ja hyviä naapureita. Aina saa apua kun on tarvis. Jeeee


    • reina60

      Uups...muistaakseni ei Stadin siirtolapuutarhamökki kelpaa enää lainan vakuudeksi. Saatan todellakin olla väärässä ;)) !Kysy varuilta pankiltasi, käykö tai koska on käynyt viimeksi niin saat vähän haarukkaa riskin todennäköisyydestä. Ja siirtolapuutarhayhdistyksen viskaaleilta kuten puheenjohtajalta, sihteeriltä tms tai sitten kaupungilta saa myös asiantuntevia neuvoja.
      Ja onnea mökin hankintaan.

      • Anonyymi

        Ei kelpaa laina vakuteksi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kelpaa laina vakuteksi

        Lammassaaressa ihmiset ostaneet mökkejä ns autolainalla. Siis ei mökki pankeille kelpaa vakuudeksi.


    • Anonyymi

      "Lammassaaressa ihmiset ostaneet mökkejä ns autolainalla. Siis ei mökki pankeille kelpaa vakuudeksi."

      Siirtolapuutarhamökki ei ole vapaasti siirrettävissä oleva vuokraoikeus, eikä ole siksi kiinnitys- tai kirjaamiskelpoinen. Sama koskee metsähallituksen mökkipalstoja.

      Eli kauppa tehdään siitä homeisesta yleensä alle 30 m2 rakennuksesta ja rakennuksesta maksetaan 4 % varainsiirtovero, sitten tehdään uusi vuokrasopimus mikäli vuokraamisen ehdot täyttyvät ja elleivät täyty, niin viedään se mökki ihan omalla kustannuksella kaatopaikalle. Hyvä puoli on se, että Helsingissäkään ei tarvitse maksaa siitä hyväkuntoisestakaan mökistä juuri 50.000 euroa enempää. Mutta kannattaa lukea sen siirtolapuutarhayhteisön säännöt tarkkaan ennen kaupantekoa, esimerksi Ruskeasuolla pitää osata asioida ruotsinkielellä, ellei osaa, niin voi voi.

      Miksi edes ostaa joku siirtolapuutarhamökki? Samalla rahalla saa asuttavan veneen ja sen hoitokulut 10 vuoden ajalta?!?

      • Anonyymi

        Niin, miksi ostaa siirtolapuutarhamökki?

        Miksi ostaa riesakseen vene tai kärvistellä kesälomansa asuntoautoa, kun samalla rahalla viettäisi monta yötä viiden tähden hotellissa?

        Veneily tai matkailuautoilu ei kiinnosta minua pätkääkään. Jos matkustan, matkustan lentokoneella ja asun hotellissa. Sen sijaan minusta on mukavaa, kun on mökki ja rentouttava palsta 10 minuutin kävelymatkan päässä kotoa, lähellä kaupungin palveluita. Kukin laittaa ylimääräiset rahansa siihen, mikä itseä kiinnostaa. Veneeseen. Harley-Davidsoniin. Lentokoneeseen. Tähtitorniin. Tai johonkin muuhun.

        Ja onko sillä edes niin paljon väliä, paljonko mieluisa harrastus maksaa? Ei niitä rahojaan kukaan ole tuonpuoleiseen mukaansa saanut. Jos puutarhanhoito stressaa rentouttamisen sijaan ja nikkarointikin käy hermoille, kannattaa rahansa laittaa johonkin muualle kuin siirtolapuutarhamökkiin. Esimerkiksi golfin peluuseen tai perhokalastukseen. Tai kaataa keppanan muodossa kurkusta alas.


    • Anonyymi

      Siirtolapuutarha on vuokraoikeus, eli siinä siirretään se oikeus. Ei ole mitään rasitustodistuksia taikka kaupanvahvistajaa. Tms...

    • Anonyymi

      Myyjäpuolen omistusoikeuden mökkiin ja hallintaoikeuden palstaan voi tarkistaa ko. siirtolapuutarhayhdistyksen hallitukselta, jos asia epäilyttää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1284
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1140
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1018
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      26
      992
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe