Saako silliä syödä?

Hmmmmm.....

Graavilohihan yms. raaka on "kiellettyä" mutta miten on sillin kanssa? Suolaistahan se on, mutta sitä juuri pitäisikin nyt syödä...

Ja vastauksiksi kiitos vain asiallisia, en jaksa lukea mitään "Et varmana tule ikinä listeriaa saamaan..." yms!

20

3147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • m i e. . .

      miks sitä muka ei sais syödä.

      • *****************

        Graavilohi (raaka kala) on kielletty. Sillihän on raakaa kalaa.


      • pakkaustapa ratkaiseva?
        ***************** kirjoitti:

        Graavilohi (raaka kala) on kielletty. Sillihän on raakaa kalaa.

        Tyhjiöpakattua kalaa käsketään välttää. Listeria kehittyy valmistamisen jälkeen. Riski on elintarvikkeissa, joita säilytetään pitkään valmistamisen jälkeen: ei sinänsä kalassa tai juustossa, mutta tyhjiöpakkattua kalaa ja juustoa on tapana säilyttää pitkään, ennen kuin se syödään. Joitakin vuosia sitten listeriaa oli leikkeleissä, sitä ennen voissa. Eli graavi kala ei itse asiassa ole kiellettyä. Riski on aina, kun elintarviketta säilytetään pitkään. Älä syö vanhaa, kuumenna kunnolla.

        Tässä lainaus KTL:n sivulta:

        Yleiset suositukset

        Kypsennä kaikki liha huolellisesti
        Pese raa'at vihannekset huolellisesti ennen syömistä
        Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
        Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
        Pese kädet, veitset ja leikkulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja kypsentämättömiä ruokia
        Suositukset riskiryhmille

        Vältä pehmeitä kypsytettyjä juustoja (esim. home- ja tuorejuustot)
        Vältä tyhjiöpakattuja, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita
        Kuumenna höyryävän kuumaksi syötävät ruoantähteet ja valmisruoat
        Lisätietoa elintarvikkeista saa osoitteesta http://www.evira.fi


      • Miten kuumennat
        pakkaustapa ratkaiseva? kirjoitti:

        Tyhjiöpakattua kalaa käsketään välttää. Listeria kehittyy valmistamisen jälkeen. Riski on elintarvikkeissa, joita säilytetään pitkään valmistamisen jälkeen: ei sinänsä kalassa tai juustossa, mutta tyhjiöpakkattua kalaa ja juustoa on tapana säilyttää pitkään, ennen kuin se syödään. Joitakin vuosia sitten listeriaa oli leikkeleissä, sitä ennen voissa. Eli graavi kala ei itse asiassa ole kiellettyä. Riski on aina, kun elintarviketta säilytetään pitkään. Älä syö vanhaa, kuumenna kunnolla.

        Tässä lainaus KTL:n sivulta:

        Yleiset suositukset

        Kypsennä kaikki liha huolellisesti
        Pese raa'at vihannekset huolellisesti ennen syömistä
        Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
        Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
        Pese kädet, veitset ja leikkulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja kypsentämättömiä ruokia
        Suositukset riskiryhmille

        Vältä pehmeitä kypsytettyjä juustoja (esim. home- ja tuorejuustot)
        Vältä tyhjiöpakattuja, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita
        Kuumenna höyryävän kuumaksi syötävät ruoantähteet ja valmisruoat
        Lisätietoa elintarvikkeista saa osoitteesta http://www.evira.fi

        sillin tai graavilohen kunnolla!?!??.... *nauraa*


      • ittelles vaan
        Miten kuumennat kirjoitti:

        sillin tai graavilohen kunnolla!?!??.... *nauraa*

        Sillin ja graavilohen kuumentaminen ei ole ollenkaan vaikeaa: laita vaikka uuniin. Äskeisen vastaukseni ydin oli kuitenkin, että tuore graavilohi on paljon terveellisempää ja vähäriskisempää kuin viikon jääkaapissa hautonut omatekemä riisipuuro, jos sen huonosti kuumentaa.

        Eli jos joku ei tajunnut, niin kannattaa itse googlailla ja lukea esim. KTL:n sivuja. Ja vielä kerran rautalangasta: listerioosi kehittyy elintarvikkeeseen pitkän säilytyksen aikana, jos on kehittyäkseen ja jos pakkaustapa ei ole ollut täysin hygieeninen. Esim. umpiomuovitettu kala ei ole yhtä turvallista kuin säilykehernekeitto - tai lasipurkissa oleva silli, joka käsittääkseni on niin riskitöntä kuin jokin nyt voi olla.


      • äskeiseen rautalankaan
        ittelles vaan kirjoitti:

        Sillin ja graavilohen kuumentaminen ei ole ollenkaan vaikeaa: laita vaikka uuniin. Äskeisen vastaukseni ydin oli kuitenkin, että tuore graavilohi on paljon terveellisempää ja vähäriskisempää kuin viikon jääkaapissa hautonut omatekemä riisipuuro, jos sen huonosti kuumentaa.

        Eli jos joku ei tajunnut, niin kannattaa itse googlailla ja lukea esim. KTL:n sivuja. Ja vielä kerran rautalangasta: listerioosi kehittyy elintarvikkeeseen pitkän säilytyksen aikana, jos on kehittyäkseen ja jos pakkaustapa ei ole ollut täysin hygieeninen. Esim. umpiomuovitettu kala ei ole yhtä turvallista kuin säilykehernekeitto - tai lasipurkissa oleva silli, joka käsittääkseni on niin riskitöntä kuin jokin nyt voi olla.

        Harva syö säilykehernekeittoa kylmänä... Eli varuillaan kannattaa olla sellaisen ruuan kanssa, jonka voi kuvitella pilaantuvan ja joka syödään ilman kunnon kuumennusta.

        Periaatteessa kaikki einekset on riskejä, ellei kuumenna niitä piloille... Mutta ihan kaikkea ei kannata ihan koko ajan pelätä. Voi käyttää järkeään ja yrittää luottaa onneensa. Niin minä ainakin teen.

        Kannattaa syödä mahdollisimman tuoretta ja asiallisesti valmistettua ruokaa. Kannattaa kypsentää kunnolla (jos ruoka vain sen sietää).

        Ei kannata mennä paniikkiin.


    • mama08

      Kysyin asiaa neuvolasta ja sanoivat että kyllä voi pieniä määriä syödä ja niin meinaan tehdäkin! Myös graavilohesta oli puhe ja pieniä määriä uskaltaa maistella, jos on "itse tehtyä". koska kaupan valmiissa pakkauksissa voi olla listeriaa, mikä on kyllä epätodennäköistä suomessa kun asutaan!! Itseäni ei pelota moinen, vaikka ensimmäistä odotankin, mutta muistaa vaan kohtuuden!!

      • vaan

        on että sen listerian voi saada ihan pienestäkin palasesta saastunutta elintarviketta. Suositus, ainakin silliä ajatellen, johtuu varmaan sen suolapitoisuudesta.


    • Eikä ahista yhtään!

      Silliä ja aion syödä varsinkin, kun tulee uudet perunat...=)

    • ::::::::

      Itämeren silakkaa ei Ruotsin puolella suositella lainkaan hedelmällisessä iässä oleville naisille. Suomessa itämeren kalaa taas saa syödä kerran kuussa. Silakka on rasvaisimpia kaloja ja kerää näinollen paljon dioksiinia ja muita myrkkyjä itseensä. Itse välttäisin viimeiseen asti tuollaisia. Se suolamääräkään ei ole hyväksi. Suurin osa sillistä on tuota itämeren silakkaa (silakka on sillin alalaji itämeressä).

    • te oikeesti

      kestätte päänne kanssa, kun mietitte joka hiton suupalaa että mitä siitä seuraa. mun neuvoni olis, että rentoutukaa, nauttikaa odotusajasta ja makuelämyksistä! kyllä mä ainakin luotan siihen maalaisjärkeeni, että kun se kärpässieni tulee eteeni,niin sitä en syö.. hei mammat ja tulevat, HAUSKAA VAPPUA! =)

      • STRESSATA

        kärpässienestä? Elä hyvä ihminen odotusaikaasi, äläkä jaksa stressata tuollaisista!!!!!!!!!!!!!


      • C**

        että viitsivätkin miettiä kaikkea tuollaista.. minä syön ainakin graavia ja mätiä aina kun vastaan tulee.. tosin pari kertaa vaan olen tehnyt ja nyt viikkoja 33.. KLARA VAPPEN VAAN!!!


    • alkuperäinen kirjoit.

      on tullut "asiallisia" vastauksia...

      Juuri tuota ei kukaan jaksa lukea, että "älä stressaa,yms" eihän ne neuvolassakaan niin sano, vaan vastaavat asiallisesti. Niinpä kysyinkin sieltä, koska täällä tosiaan ruvetaan ihan älyttömyyksiä laukomaan kärpässienistä yms! Mitkä ei liity alkuperäiseen kysymykseen millään lailla.


      Niin moni säälittävä odottaja pitää listeriaa turhana lapsellisena vouhotuksena. Toivottavasti sen joskus saatte!

      • miu

        No muutenkin varmaan kannattaa kaikissa tärkeissä asioissa kysyä ennemmin neuvoa jostain vähän luotettavammasta lähteestä, kun Suomi24-keskustelupalstalta. Ihmettelen suuresti, kun jotkut kysyvät täältä vielä neuvoa lääkkeiden käytöstä yms. Missähän on ihmisten lähdekritiikki, täältä voi saada ihan mitä vastauksia vaan. Ja jos lääkäri on määrännyt jollekin jotain lääkettä, se ei tarkoita että sama lääke olisi kaikille hyvä. Lääkäri punnitsee hyödyt ja haitat aina tapauskohtaisesti. Meni nyt aiheen viereen, mutta joskus vaan ihmetyttää..


      • aiheen viereen!
        miu kirjoitti:

        No muutenkin varmaan kannattaa kaikissa tärkeissä asioissa kysyä ennemmin neuvoa jostain vähän luotettavammasta lähteestä, kun Suomi24-keskustelupalstalta. Ihmettelen suuresti, kun jotkut kysyvät täältä vielä neuvoa lääkkeiden käytöstä yms. Missähän on ihmisten lähdekritiikki, täältä voi saada ihan mitä vastauksia vaan. Ja jos lääkäri on määrännyt jollekin jotain lääkettä, se ei tarkoita että sama lääke olisi kaikille hyvä. Lääkäri punnitsee hyödyt ja haitat aina tapauskohtaisesti. Meni nyt aiheen viereen, mutta joskus vaan ihmetyttää..

        Pitäiskö sun avautua asiasta sellaiselle joka lääkkeistä kyselee?? Ja ota huomioon se että vaikka joku täällä joskus (kaikki aina) kyselee jotain, niin se on vain ensiapua kun ei ole vielä saanut ammatti-ihmistä kiinni. Tuskimpa vaan kukaan täällä tosissaan vastauksia ottaa, en usko. Ota sinäkin vain ihan rauhassa, ja huolehdi omasta lääkityksestä.


      • miu
        aiheen viereen! kirjoitti:

        Pitäiskö sun avautua asiasta sellaiselle joka lääkkeistä kyselee?? Ja ota huomioon se että vaikka joku täällä joskus (kaikki aina) kyselee jotain, niin se on vain ensiapua kun ei ole vielä saanut ammatti-ihmistä kiinni. Tuskimpa vaan kukaan täällä tosissaan vastauksia ottaa, en usko. Ota sinäkin vain ihan rauhassa, ja huolehdi omasta lääkityksestä.

        No miksi sitten edes kysyä, jos ei vastauksia tosissaan ota? Huvinsa kullakin. Ja jos nyt ensiapu ohjeita täältä ottaa, niin vahinko on sitten jo voinut tapahtua, ennen kuin sen ammatti-ihmisen saa kiinni. Ensiapuohjeita saa myös vaikka päivystyksestä, jos niin suuri hätä on. Tuli nyt vaan mieleen nuo lääkkeet, kun tätä ketjua luin, koska yhtä suurta vahinkoa voi saada myös lääkkeillä aikaiseksi, kuin syömällä jotain listeriariskiruokaa.


      • vastaat???
        miu kirjoitti:

        No miksi sitten edes kysyä, jos ei vastauksia tosissaan ota? Huvinsa kullakin. Ja jos nyt ensiapu ohjeita täältä ottaa, niin vahinko on sitten jo voinut tapahtua, ennen kuin sen ammatti-ihmisen saa kiinni. Ensiapuohjeita saa myös vaikka päivystyksestä, jos niin suuri hätä on. Tuli nyt vaan mieleen nuo lääkkeet, kun tätä ketjua luin, koska yhtä suurta vahinkoa voi saada myös lääkkeillä aikaiseksi, kuin syömällä jotain listeriariskiruokaa.

        Niin.


    • ......

      Neuvolan ohjeiden mukaan itämeren kalaa ei suositella. Ja muutenkin sitä saa syödä vain silloin tällöin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      43
      3523
    2. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      36
      2144
    3. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      30
      1809
    4. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      17
      1579
    5. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      23
      1538
    6. Jalkapalloa

      Ura ja Kokkola Cup?
      Kannus
      12
      1482
    7. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      24
      1397
    8. En ymmärrä miksi minä

      Maailma on täynnä sinulle muita
      Ikävä
      14
      1257
    9. Ihmetteletkö, mihin sinussa ihastuin?

      Pikkuhiljaa huomasin, että olet ainutlaatuinen luonne, plussana tietysti ulkoiset avut. Toista ei taida löytyä koko maai
      Ikävä
      78
      1215
    10. Mitä yhteistä on sulla ja kaivatulla?

      Onko teillä samantyyppinen olemus tai luonne? Vai muistuttaako vartalonne toisiaan? Tai kasvot? Entä pukeutuminen? Onko
      Ikävä
      84
      1145
    Aihe