lintuharrastus pienen sisäpiirin puuhaa?

kokenut maallikko

Itse olen harrastanut lintuja pienestä pitäen 30 vuotta. Vähitellen olen oppinut tuntemaan harvinaisempiakin lajeja. En ole kuitenkaan mikään aktiivi, joka ilmoittaisi havainnnoista. Jos en tunnista lajia, en silloin keksi sille mitään nimeäkään vaan pidän sitä tunnistamattomana.

Kerran satuin havaitsemaan erään harvinaisen lintulajin. Kerroin siitä muille lähellä olleille. Kiikareilla ruvettiin katsomaan, mutta lintua ei ihan heti löytynyt. Paikalle saapui hienolla autolla ilmeisesti joku suurikin lintuguru kun oli oikein päässyt lintukurssia vetämään. Hänen käytöksestään näki heti, ettei hän uskonut lainkaan havaintoani. Hänen teki selvästi mieli sanoa se laji, johon olen linnun sotkenut. Minun olisi pitänyt olla joku tunnettu lintusuuruus, niin hän olisi uskonut havaintoni. Kun hän kuuli, että muutkin olivat nähneet saman lajin kuin minä, sitten hän vasta innostui asiasta.
Kysyä voisin minäkin, että miten hän voi tietää onko joku lintuhavainnoija maallikko vai kokenut? Eivät kaikki lintuharrastajat ole mitään tunnettuja nimiä. Osa heistä tuntee lintulajit yllättävänkin hyvin, vaikka eivät niistä pahemmin ilmoittele. Heillä on paljon muitakin harrastuksia, ei pelkästään linnut, kuten eräillä. Ihan kuin lintuja saisi harrastaa vain pieni sisäpiiri ja muut ovat maallikkoja, jotka eivät tiedä mitään. Varmaan he kaikki sotkevat sepelkyyhkyn huuhkajaan.

18

1848

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juhky

      kokeneet ja luotettavat lintuharrastajat tuntevat toisensa ja on aivan tervettä epäluuloa jos ei heti ensi kuulemalla usko jonkun tuntemattoman jymyhavaintoa. On valtavasti esimerkkejä siitä kuinka lintuja on määritetty väärin - klassinen esimerkki kertoo tapauksessa jossa eräs maalikko ilmoitti nähneensä kuningaskalastajan. Lintumies tuli painaneeksi sen oikein yhteen julkaisuun ja kun seuraavana vuonna tuo maallikko soitti taas ja sanoi että se kuningaskalastaja on täällä taas ja lintumies meni paikalle ja näki - töyhtöhyypän!

      • sokperfpso

        Tämä varmaan tarkoittaa sitä, että kaikki tuntemattomat lintumiehet ja maallikot sotkevat töyhtöhyypän ja kuningaskalastajan. Siksi kehenkään heistä ei voi luottaa.


    • noviisi lintuasioissa

      Itse olen vasta pari vuotta lintuja harrastellut. Olen kyllä innokas, mutta en todellakaan mikään taituri vielä. Välineet ovat myös halpista.

      Siksipä käynkin itsekseni metsäretkillä ja välttelen suosituimpia bongauspaikkoja suosituimpiin aikoihin. En jaksa niitä nenänvarsikatseita.

    • Lärvänen

      Itsekin olen harrastanut lintujen seuraamista liki 30 vuotta ja muistan erään tapauksen reilun 10 vuoden takaa. Olin Pohjois-Pohjanmaalla, Siikajoen Tauvossa. Lintutornissa oli lisäkseni 3 muuta henkilöä, joista yksi oli selvästikin ottanut asiakseen minun munaamiseni. Aikamme tarkkailtuamme havaitsin jonkin haukan lentävän tosi korkealla ylitsemme. Tämä uusi "ystäväni" alkoi tentata minulta tunnistusta, jonka sitten teinkin. Siipien muodosta ja pitkästä pyrstöstä oletin sen olevan tuulihaukka. Vastaukseni kuultuaan, tämä ASIOISTA PERILLÄ OLEVA TAHO päästi paskaisen naurun päin naamaani todeten: "Voi, voi. Etkö sä ny haukkoja tunne? Eteläsuomessahan on nähty punajalkahaukka-naaras ja tuossahan se nyt on!" En voinut käsittää miten hän pystyi tekemään lajimäärityksen ilman kiikaria ja kirkasta taivasta vasten, satojen metrien korkeuteen, jolloin värit eivät erotu ainakaan kovin hyvin. No jokatapauksessa saimme lukea seuraavan maanantain lehdestä: LINTUHARVINAISUUS SIIKAJOELLA. TAUVOSSA NÄHTY PUNAJALKAHAUKKA. Silloin jotenkin menetin uskoni näihin "ammattilaisiin".

      • kokemusta on

        Nimenomaan juuri Oulun seudulla on näitä epäkohteliaita lintumiehiä. Lienevätkö biologian opiskelijoita vai keitä? Heiltä ei juuri neuvoja saa eikä mitään tuntematonta lajia saa kysyä. Poikkeuksia onneksi on. Muutama tyyppi innokkaasti neuvoo tunnistamaan lajeja. Hyvä esimerkki on eräs pyörällä liikkuva mies. Hänen avullaan olen oppinut tuntemaan erittäin monta lajia. Mutta selvästi hän ei kuulu mihinkään lintuguru-ryhmään. Ehkä niin on parempikin.


    • canutus

      Tunnen kyllä erään tunnetun lintugurun, joka keksii lintuhavaintoja. Mutta kun on tunnettu nimi, häneen luotetaan. Havainnot kannattaisi kuitenkin tarkastaa jonkun toisenkin.

      • juhky

        usko ihan nielemättä, kyllä tällainen keksittyjen havaintojen tekijä joutuu aika pian tilille teoistaan - että etköhän nyt lausu väärää todistusta...


    • joo joo

      Vähän kärjistetysti kerrottua mutta tunnistan ilmiön. Tällaistakin näkee. Mutta hei, jokaiseen porukkaan mahtuu kaikenmoista tyyppiä, ja kaiketi ns. tavisharrastajillakin voisi olla sen verran itsetuntoa, että ei vedä hernettä nenään, jos joku bongarigurupelle ei osaa käyttäytyä. On ihan perusteltua suhtautua kriittisesti sekä toisten että omiinkin havaintoihin, ja tarkistaa huolella. Jos käytös nyppii, voihan senkin suoraan kyseiselle elmerille sanoa. Vaihda harmi huumoriin, ei tuohon harmitukseenkaan kannata tukehtua.

    • ja varmaan pitkään

      mutta niinhän se on joka asiassa täällä maapallolla - ja työpaikallakin. Meikäläistä jo ihan naureskellaan kun tuhlaan aikaani näihin lintuihin ja talviruokintaan kotona. Mutta linnut ovat kuin lemmikkejä ja oppivat nopeasti luottamaan että täydennän talvella tiettyyn aikaan illasta vielä tarjottavan. Ovat kurkkineet talvella vapaapäivinä ikkunastakin olenko kotona vai töissä koko päivän, jos ruoka on loppu.

      Ei kannata välittää. Erilaisia ihmisiä mahtuu ja innostuu näistäkin asioista. Täytyy vain nauttia mukavasta harrastuksestaan. On toki hyvä että asiat tarkistetaan, koska ihmisillä on tapana nähdä mitä he haluavat tai olettavat.

      Ilmaisutyyliään lienee myös jokaisen vaikea muuttaa.

    • mallukkainen

      Olen laittanut bird-l:iin tiedoksi näkemäni pihapiirimme ensihavainnot - enkä ensimmäistäkään ilmoittamaani lintua ole havainnut virallisilla listoilla. Sen sijaan olen saanut kerran soiton - ja kysymyksen linnun mahdollisesta, onko paikkalintu?..Sitä ei tiedä ensihavainnon perusteella, täytyy odottaa joitakin päiviä jääkö paikalliseksi vai jatkaako paremmille pesimäseuduille.

    • paatitonajelija

      oisko tietoo sellaisesta lokista joka on alta vaalea ja sinertävä nokka ja pitää pahaa ääntä?

      • Lärvänen

        Tarkistahan sellaiset lajit kuin kajavat ja kihut. Varsinkin pikkukajava vaikuttaisi lupaavalta.


    • Anonyymi

      Sorateillä öisin teiden vierellä lehahtaa lentoon pienehköjä lintuja, mitä ne on t. lehdenjakaja

    • Anonyymi

      Maalla asuvana olen huomannut, että kirjosiepot ja kiurut on vähentyneet,kottaraiset on häipyneet jo kymmeniä vuosia sitten. Syynä maatalouden rakennemuutos ja ilmaston muutos.

    • Anonyymi

      Kaikki harrastukset ovat pienen piirin touhua. Kun on mukana säännöllisesti niin aina huomaa, että täällähän on nämä samat porukat aina. Vaikka olisi kyseessä näennäisen muodikas ja paljon osallistujia keräävä harrastus.

    • Anonyymi

      Varmaan kun ei muulla alueella pysty pätemään, niin lintuharrastus tarjoaa hyvän mahdollisuuden riittävän röyhkeille tyypeille päästä esiintymään "asiantuntijoina". Outoa puuhaa.

      Huvittavaa myöskin, että nämä "luontoihmiset" ovat surutta valmiina ajamaan Suomen päästä toiseen jonkun hippiäisen takia.

    • Anonyymi

      Itse epäharrastajana satunnaisesti käynyt lintutorneissa ja jos joskus asiantuntijoilta jotain kysynyt, ovat auliisti kertoneet tietämystään elikkä ainoastaan positiivisia kokemuksia bongareista.

    • Anonyymi

      Siipyyn lintutorni 108. Käykääs kattomassa mitä näkyy?
      OUDOKSUJA?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3487
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2109
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      206
      1805
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      134
      1716
    5. Rajalakia menee läpi ja sekosi vastustajajia

      Korpeaa hheh heh.
      Perussuomalaiset
      80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      285
      1071
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      939
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe