Vilja-allergisen reagointi E621:een?

allergikon äityli

Kysymys kuuluu, että kun lapsi on todella herkkä vehnälle, ohralle, rukiille, eli ei voi syödä mitään missä on tuntemattomaksi jäänyttä maltodekstriiniä tai glukoosisiirappia - useimmille isoille ruuanvalmistajille olen jo joutunut soittamaan - niin reagoiko kukaan muu E621:een, joka on arominvahvenne nimeltään natriumglutamaatti, ja jonka valmistukseen on käytetty vehnää?

Poikkeuksetta lapseni saa vatsan kipeäksi kaikesta (grillimakkarat, marinoidut kanasuikaleet jne.), missä sitä on, mutta haukunko väärää puuta..? Esimerkiksi lisäaineeton Vatajan makkara, jossa on kuitenkin paljon mausteita, ei aiheuta vatsakipuja.... siksi epäilin tuota glutamaattia.

Onko kellään kokemuksia tästä?

6

1999

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • anskutin_89

      Moikka! Itsellä myös ollut erittäin herkät vilja-allergiat. Ongelmia on tehnyt just maltodekstriini, tärkkelyssiirappi, muunneltu tärkkelys ym. epämääräiset. Sen sijaan ei glukoosisiirappi - 99% allergisistahan kestää sen määrän, joten siitä ei tarvitse ilmoittaa alkuperää. Sinulla on siis poikkeuksellisen herkkä lapsi.

      No, asiaan. Olen lapsena oireillut 621:lle. Asiaa sotkee osaltaan se, että minulla oli silloin myös ihan yhtä paha soija-allergia, ja E621 voi olla myös soijaperäinen. Mutta kyllä se vatsavaivoja teki. Ei niin pienellä määrällä mitään kovin dramaattista, mutta kuitenkin.

      By the way... Minulla on edelleen vilja-allergia, mutta olen alkanut sietää jopa pieniä satunnaisia määriä vehnätärkkelystä. Soija ei käy, mutta soijalesitiini ja palkokasviperäiset lisäaineet eivät enää haittaa. Toivoa siis on!

      • allergikon äityli

        Kiitos! Oli kiva kuulla etten ole ihan hakoteillä tuon epäilyni kanssa...

        hyvä että siedät jo noin paljon enemmän, toivossa täälläkin eletään. =)


    • mutta tällainen vinkki

      Itselläni ei ole varsinaisesti asiasta kokemusta, mutta E621 eli natriumglutamaatti aiheuttaa monille yliherkkyysoireita vaikka allergiaa ei olisikaan. Eli lapsi voi oireilla sille muistakin syistä kuin allergiasta. Erityisen yleistä käsittääkseni E621:lle oireilu on atoopikoilla ja astmaatikoilla.

      Googlaa seuraavilla hakusanoilla:
      - E621
      - natriumglutamaatti
      - MSG
      - monosodiumglutamate
      - chinese restaurant syndrome

      Itse vältin aiemmin E621:tä vähän varmuuden vuoksi ja olen huomasin, että se tuo ruokiin usein "teollisen" maun. Joten sen käyttö on jäänyt vähille nykyään koko perheessä, kun ruoka maistuu oikeilla mausteilla paremmalta.

    • Vilja-allergikko-76

      olen myös ihmetellyt sitä, miksi en pysty syömään mitään, missä on kovasti mausteita (lihaliemijauheet, kasvisliemikuutiot jne. lukuunottamatta Reformin luomutuotteita).

      Joko siis reagoin natriumglutamaatille (ei ole testattu), oli se sitten allergiaa tai muuta yliherkkyyttä, tai sitten selleri, soija, tms. vaikuttaa. Tai pahimmillaan natriumglutamaatin vehnä.

      Viimeeksi tänään söin työpaikkaruokalassa bataattisosekeittoa, jota oli hieman maustettu aromisuolalla, ja sain pahat oireet...

      Hyvä siis tietää että E621 voi olla myös vehnäperäistä... uutta mulle.

      • Allergikon äiti

        Joo todennäköisesti reagoit sille natriumglutamaatille. Ei ehkä sen vehnän takia pelkästään, vaan vain siksi että se on todella elimistöä ärsyttävää ainetta. Aloin seurata itseäni ja huomasin, että itsekin sain suun kipeäksi kun söin esim. sipsejä, joissa sitä oli. Samalla sormista aukes nahka ihan haavoille ja vatsa tuli kipeäksi....


      • Allius
        Allergikon äiti kirjoitti:

        Joo todennäköisesti reagoit sille natriumglutamaatille. Ei ehkä sen vehnän takia pelkästään, vaan vain siksi että se on todella elimistöä ärsyttävää ainetta. Aloin seurata itseäni ja huomasin, että itsekin sain suun kipeäksi kun söin esim. sipsejä, joissa sitä oli. Samalla sormista aukes nahka ihan haavoille ja vatsa tuli kipeäksi....

        Mielenkiintoinen juttu tuo E621 yliherkkyys. Olen yliherkkä tuon lisäksi kotimaiselle viljalle, puhtaalle kanan- sian- ja naudanlihalle. Riistalihalle ja kaloille en ole yliherkkä. Oudoksi tämän tekee se, etten ole löytänyt yhtään lääkäriä, joka olisi voinut tehdä minkaanlaista diagnoosia asiasta. Antavat vain mukisematta erilaisia särkylääkereseptejä epämääräisiin kipuihin. Tämän oireilun kun tietää, niin välttelen mahdollisuuksieni mukaan herkistävien ruoka-aineiden käyttöä ja säästyn samalla pillereiltä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1315
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      60
      888
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe