Vilja-allergisen reagointi E621:een?

allergikon äityli

Kysymys kuuluu, että kun lapsi on todella herkkä vehnälle, ohralle, rukiille, eli ei voi syödä mitään missä on tuntemattomaksi jäänyttä maltodekstriiniä tai glukoosisiirappia - useimmille isoille ruuanvalmistajille olen jo joutunut soittamaan - niin reagoiko kukaan muu E621:een, joka on arominvahvenne nimeltään natriumglutamaatti, ja jonka valmistukseen on käytetty vehnää?

Poikkeuksetta lapseni saa vatsan kipeäksi kaikesta (grillimakkarat, marinoidut kanasuikaleet jne.), missä sitä on, mutta haukunko väärää puuta..? Esimerkiksi lisäaineeton Vatajan makkara, jossa on kuitenkin paljon mausteita, ei aiheuta vatsakipuja.... siksi epäilin tuota glutamaattia.

Onko kellään kokemuksia tästä?

6

2129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • anskutin_89

      Moikka! Itsellä myös ollut erittäin herkät vilja-allergiat. Ongelmia on tehnyt just maltodekstriini, tärkkelyssiirappi, muunneltu tärkkelys ym. epämääräiset. Sen sijaan ei glukoosisiirappi - 99% allergisistahan kestää sen määrän, joten siitä ei tarvitse ilmoittaa alkuperää. Sinulla on siis poikkeuksellisen herkkä lapsi.

      No, asiaan. Olen lapsena oireillut 621:lle. Asiaa sotkee osaltaan se, että minulla oli silloin myös ihan yhtä paha soija-allergia, ja E621 voi olla myös soijaperäinen. Mutta kyllä se vatsavaivoja teki. Ei niin pienellä määrällä mitään kovin dramaattista, mutta kuitenkin.

      By the way... Minulla on edelleen vilja-allergia, mutta olen alkanut sietää jopa pieniä satunnaisia määriä vehnätärkkelystä. Soija ei käy, mutta soijalesitiini ja palkokasviperäiset lisäaineet eivät enää haittaa. Toivoa siis on!

      • allergikon äityli

        Kiitos! Oli kiva kuulla etten ole ihan hakoteillä tuon epäilyni kanssa...

        hyvä että siedät jo noin paljon enemmän, toivossa täälläkin eletään. =)


    • mutta tällainen vinkki

      Itselläni ei ole varsinaisesti asiasta kokemusta, mutta E621 eli natriumglutamaatti aiheuttaa monille yliherkkyysoireita vaikka allergiaa ei olisikaan. Eli lapsi voi oireilla sille muistakin syistä kuin allergiasta. Erityisen yleistä käsittääkseni E621:lle oireilu on atoopikoilla ja astmaatikoilla.

      Googlaa seuraavilla hakusanoilla:
      - E621
      - natriumglutamaatti
      - MSG
      - monosodiumglutamate
      - chinese restaurant syndrome

      Itse vältin aiemmin E621:tä vähän varmuuden vuoksi ja olen huomasin, että se tuo ruokiin usein "teollisen" maun. Joten sen käyttö on jäänyt vähille nykyään koko perheessä, kun ruoka maistuu oikeilla mausteilla paremmalta.

    • Vilja-allergikko-76

      olen myös ihmetellyt sitä, miksi en pysty syömään mitään, missä on kovasti mausteita (lihaliemijauheet, kasvisliemikuutiot jne. lukuunottamatta Reformin luomutuotteita).

      Joko siis reagoin natriumglutamaatille (ei ole testattu), oli se sitten allergiaa tai muuta yliherkkyyttä, tai sitten selleri, soija, tms. vaikuttaa. Tai pahimmillaan natriumglutamaatin vehnä.

      Viimeeksi tänään söin työpaikkaruokalassa bataattisosekeittoa, jota oli hieman maustettu aromisuolalla, ja sain pahat oireet...

      Hyvä siis tietää että E621 voi olla myös vehnäperäistä... uutta mulle.

      • Allergikon äiti

        Joo todennäköisesti reagoit sille natriumglutamaatille. Ei ehkä sen vehnän takia pelkästään, vaan vain siksi että se on todella elimistöä ärsyttävää ainetta. Aloin seurata itseäni ja huomasin, että itsekin sain suun kipeäksi kun söin esim. sipsejä, joissa sitä oli. Samalla sormista aukes nahka ihan haavoille ja vatsa tuli kipeäksi....


      • Allius
        Allergikon äiti kirjoitti:

        Joo todennäköisesti reagoit sille natriumglutamaatille. Ei ehkä sen vehnän takia pelkästään, vaan vain siksi että se on todella elimistöä ärsyttävää ainetta. Aloin seurata itseäni ja huomasin, että itsekin sain suun kipeäksi kun söin esim. sipsejä, joissa sitä oli. Samalla sormista aukes nahka ihan haavoille ja vatsa tuli kipeäksi....

        Mielenkiintoinen juttu tuo E621 yliherkkyys. Olen yliherkkä tuon lisäksi kotimaiselle viljalle, puhtaalle kanan- sian- ja naudanlihalle. Riistalihalle ja kaloille en ole yliherkkä. Oudoksi tämän tekee se, etten ole löytänyt yhtään lääkäriä, joka olisi voinut tehdä minkaanlaista diagnoosia asiasta. Antavat vain mukisematta erilaisia särkylääkereseptejä epämääräisiin kipuihin. Tämän oireilun kun tietää, niin välttelen mahdollisuuksieni mukaan herkistävien ruoka-aineiden käyttöä ja säästyn samalla pillereiltä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      58
      5040
    2. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      54
      4552
    3. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      121
      4482
    4. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

      Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
      Ikävä
      293
      1617
    5. Paljonko sinulla ja kaivatullasi on ikäeroa??

      Ikä on vain numeroita 😁
      Rakkaus ja rakastaminen
      81
      1301
    6. Sulla on mies

      Aivan liikaa naisia.
      Ikävä
      228
      1298
    7. Kerro kaivattusi etunimi

      Miehille..
      Ikävä
      68
      1255
    8. 305
      988
    9. Kadutko mitään?

      Minä kadun ikävässä kirjoittamista, mutta en saa sitä tekemättömäksi.
      Sinkut
      199
      930
    10. Pääsit koskettamaan

      Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.
      Ikävä
      50
      810
    Aihe