Sinuhen luolahirviö?

Mikä kumma?

Mikä on Sinuhen Kreetalla kohtaama luolaotus? Mielestäni se ei muistuta mitään eläintä, eikä taida olla kirjan ajan tarukuvitelmaakaan fyysisistä surmatekosistaan päätellen. Kaikki muu yliluonnollinenhan tuossa kirjassa löytää merkityksensä nykyihmiselle.

11

5218

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kun luin
   • tai sitten..

    ihan härkä, en muista minäkään enää niin tarkkaan.


  • on taru Minotauroksesta, mutta muistaakseni Sinuhe löysi luolasta merikäärmeen (tosin kuolleen). Kirjan kuvauksen mukaan papit tappoivat hirviölle tuodut tytöt peitelläkseen tilannetta.

   Merikäärmettä ei ole olemassa, Waltari otti vapauksia; vaihtoi yhden myyttisen hirviön toiseen.

   Minotauros muuten oli mies, jolla oli härän pää. Kreikkalaisen tarun mukaan Kreetan kuningatar rakastui raivoisasti härkään, onnistui parittelemaan sen kanssa ja synnytti hirviöpojan. Mary Renaultin kirjassa kyseessä oli kuningattaren ja härkätanssijan äpärä. Niin ne tarut kulkevat kirjallisuudessa.

   • Mikä kumma?

    Ahaa, en siis etsinyt alkuperäisessä kysymyksessä tätä tuttua taruolentoa, vaan sitä, mitä todellisuudessa tapahtui kirjan reaalimaailmassa.

    Itse luin kirjaa öisin, joten tuo pappien (eikä siis hirviön) tekemä tappokuvio meni kokonaan ohi, vaikka mielestäni plarasin tarkkaan kyseistä kohtaa, kun ihmettelin, kuka/mikä ne ihmiset oikeasti surmasi.

    Täytyypä kuitenkin vielä tsekata, minkälaisia kuvauksia luolassa myllertäneestä otuksesta on kirjassa. Olivatko ne henkilöiden reaalihavaintoja vai tarinoita? Muistaakseni siellä nähtiin oikeasti jokin suuri elikko.

    Kiitos vastauksesta ja päänvaivan osittaisesta loppumisesta!


   • vaan
    Mikä kumma? kirjoitti:

    Ahaa, en siis etsinyt alkuperäisessä kysymyksessä tätä tuttua taruolentoa, vaan sitä, mitä todellisuudessa tapahtui kirjan reaalimaailmassa.

    Itse luin kirjaa öisin, joten tuo pappien (eikä siis hirviön) tekemä tappokuvio meni kokonaan ohi, vaikka mielestäni plarasin tarkkaan kyseistä kohtaa, kun ihmettelin, kuka/mikä ne ihmiset oikeasti surmasi.

    Täytyypä kuitenkin vielä tsekata, minkälaisia kuvauksia luolassa myllertäneestä otuksesta on kirjassa. Olivatko ne henkilöiden reaalihavaintoja vai tarinoita? Muistaakseni siellä nähtiin oikeasti jokin suuri elikko.

    Kiitos vastauksesta ja päänvaivan osittaisesta loppumisesta!

    härkämerikäärmehän alkuun niitä ihmisiä luolassa jahtasi ja tappoi. Papit vain veivät uhrit luolastoon. Vasta, kun hirviö oli kuollut, alkoivat papit tappaa niitä ihmisiä sinne luolaan, jotteivät he pääsisi sieltä ulos ja kertoisi muille, että hirviö on kuollut. Hirviö siis oli papeille keino pitää ihmiset ´herranpelossa´.

    Kirjassa Sinuhe ja Kaptah näkevät kyseisen hirviön ja sitä kuvataan "isoksi merikäärmeeksi jolla on härän pää". Siinä vaiheessa hirviö on jo kuollut ja hyvää vauhtia mätänemässä. Samalla Sinuhe näkee ihastuksensa Minean olevan kuollut ja erilaisten haaskaeläinten/hyönteisten peitossa. Sinuhe pyörtyy.

    Tuli luettua kyseinen kirja varsin tarkkaan, kun tein siitä esitelmän koulussa.


  • Labyrintista löytynyt kuollut hirviöhän oli valtava käärmeen kaltainen eläin, jolla oli härän pää. Olen aina pitänyt sitä Waltarin versiona kreikkalaisen mytologian Minotauroksesta. Minotauros syntyi naisen ja härän pariutumisen seurauksena.

  • lukutoukka-95

   Omasta mielestäni kyseessä saattoi olla jurakaudelta selvinnyt dinosaurusten sukuinen otus, jota eksootisuutensa ja harvinaisuutensa vuoksi alettiin pitää jumalana. Saattaa olla, että papit pelkäsivät menettävänsä kansan luottamuksen uskontoaan kohtaan, ja keksivät käyttää luolan "hirviötä" jumalana.

  • Aton

   Olen itsekkin tätä monesti miettinyt.
   Waltarin tarina sijoittuu uskottavasti mahdolliseen menneisyyteen, eikä fantasiamaailmaan. Luolan hirviö on ainoa kohtaus, jolle ei löydy järkevää selitystä. Olennon pitäisi pystyä jahtaamaan ihmisiä maalla ja näyttää käärmemäiseltä ja sarvelliselta. Kyseessä voisi tietysti olla joku esihistoriallinen sukupuuttoon kuollut eläin, mutta niistäkään mikään tuntemani ei vastaa kirjan kuvausta otuksen ulkonäöstä. Jaekelopterus rhenaniae ei ollut tiedossa Sinuhen kirjoittamisen aikoihin. Yleensä sarvelliset eläimet ovat olleet maallaeläviä kasvissyöjiä. Triceratops tai vastaava? Jos nykyajan eläimiä katsotaan paras kandidaatti olisi mielestäni loukkaantunut vesikauhuinen mursu, tai mutanttinorsu/merinorsu. :P ...Tai ehkä Sinuhe oli järkytyksestä niin sekaisin kuvaillessaan hirviötä, että mielikuvitus teki tepposet.

   Ellei parempia ideoita tule, pelkäämpä että Waltari veti tämän otuksen hatustaan.

  • cetus

   Kreikkalaisessa mytologiassa on Minotauruksen lisäksi olemassa tällainen merihirviö, jolle myös annettiin ihmisuhreja. Kun kuulin tästä ensimmäistä kertaa, mieleeni tuli heti Sinuhen hirviö, joka oli itsellekin outo tapaus kirjassa. Suomalaista Wikipedia-artikkelia en löydä tälle, mutta tässä enkku-versio: https://en.wikipedia.org/wiki/Cetus_(mythology)

   Olisikohan tämä otus inspiroinut Waltaria?

  • Kapka

   Itse ajattelin hirviön olevan iso vasarahai, mikä ei luultavasti ollut ihmisille tuttu otus noihin aikoihin.

  • Blytaagh

   Itselle tuli mieleen Ophiotaurus, joka oli härän ja käärmeen sekoitus sekä eli meressä. Kreikkalaisesta mytologiasta siis. Minotaurus oli Sinuhessa härkäkultin ylin pappi ja piti kultaista häränpäätä naamarina.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   2
   1581
  2. Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin

   Matti, 72, on myynyt jäätelöä Espalla 27 vuotta, mutta nyt hänelle riittää: "Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin". Rep
   Maailman menoa
   10
   848
  3. Nythän sitä sopii hallituksen lepäillä lomilla

   kun on Suomi saatu perikadon partaalle. Työpttömyys on huipussaan ja velkaa on vedetty kaksin käsin. Valtion yhtiöistä o
   Maailman menoa
   49
   780
  4. Onko sulla joku

   Suunnitelma jo olemassa
   Ikävä
   58
   767
  5. Koska kumpikaan ei saa sanaa suustaan

   niin miten olisi, jos opeteltaisiin viittomakieli ja hoidettaisiin kommunikointi sillä? Olisi varmasti helpompi murtaa j
   Ikävä
   52
   722
  6. Mites ois nainen?

   Lähdettäisiinkö yhteiselle lenkille joku ilta? Vaikka sinne metsään. Olisi varmaan juteltavaa puolin ja toisin.
   Ikävä
   59
   721
  7. J mies jos vain vielä voit

   Tule luo https://m.youtube.com/watch?v=F5pinBuBRwE&pp=ygUdam9zIHZhaW4gdmllbMOkIHZvaXQgdHVsZSBsdW8%3D Ikuisuutta ei van
   Ikävä
   10
   710
  8. Captain suuttui ja mustaksi muuttui

   Nyt on sitten laadittu oikein tiedote. Viimeksi oli siirtämässä laivojaan kun hävisi oikeudessa Savonlinnan kaupunkia va
   Savonlinna
   38
   688
  9. Kolme parasta piirrettä sinussa

   1 Huumorintaju 2 Turvallisuus 3 Sait minun parhaat puolet esiin Miehelle
   Ikävä
   17
   634
  10. Minua nainen vaivaa vähän yksi asia.

   No se vaan kun pidät minua epäilyttävänä ja jotenkin minulla on sellainen olo että kiinnität tekemisiini huomiota vähän
   Ikävä
   25
   613
  Aihe