Sinuhen luolahirviö?

Mikä kumma?

Mikä on Sinuhen Kreetalla kohtaama luolaotus? Mielestäni se ei muistuta mitään eläintä, eikä taida olla kirjan ajan tarukuvitelmaakaan fyysisistä surmatekosistaan päätellen. Kaikki muu yliluonnollinenhan tuossa kirjassa löytää merkityksensä nykyihmiselle.

11

4841

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kun luin
      • tai sitten..

        ihan härkä, en muista minäkään enää niin tarkkaan.


    • on taru Minotauroksesta, mutta muistaakseni Sinuhe löysi luolasta merikäärmeen (tosin kuolleen). Kirjan kuvauksen mukaan papit tappoivat hirviölle tuodut tytöt peitelläkseen tilannetta.

      Merikäärmettä ei ole olemassa, Waltari otti vapauksia; vaihtoi yhden myyttisen hirviön toiseen.

      Minotauros muuten oli mies, jolla oli härän pää. Kreikkalaisen tarun mukaan Kreetan kuningatar rakastui raivoisasti härkään, onnistui parittelemaan sen kanssa ja synnytti hirviöpojan. Mary Renaultin kirjassa kyseessä oli kuningattaren ja härkätanssijan äpärä. Niin ne tarut kulkevat kirjallisuudessa.

      • Mikä kumma?

        Ahaa, en siis etsinyt alkuperäisessä kysymyksessä tätä tuttua taruolentoa, vaan sitä, mitä todellisuudessa tapahtui kirjan reaalimaailmassa.

        Itse luin kirjaa öisin, joten tuo pappien (eikä siis hirviön) tekemä tappokuvio meni kokonaan ohi, vaikka mielestäni plarasin tarkkaan kyseistä kohtaa, kun ihmettelin, kuka/mikä ne ihmiset oikeasti surmasi.

        Täytyypä kuitenkin vielä tsekata, minkälaisia kuvauksia luolassa myllertäneestä otuksesta on kirjassa. Olivatko ne henkilöiden reaalihavaintoja vai tarinoita? Muistaakseni siellä nähtiin oikeasti jokin suuri elikko.

        Kiitos vastauksesta ja päänvaivan osittaisesta loppumisesta!


      • vaan
        Mikä kumma? kirjoitti:

        Ahaa, en siis etsinyt alkuperäisessä kysymyksessä tätä tuttua taruolentoa, vaan sitä, mitä todellisuudessa tapahtui kirjan reaalimaailmassa.

        Itse luin kirjaa öisin, joten tuo pappien (eikä siis hirviön) tekemä tappokuvio meni kokonaan ohi, vaikka mielestäni plarasin tarkkaan kyseistä kohtaa, kun ihmettelin, kuka/mikä ne ihmiset oikeasti surmasi.

        Täytyypä kuitenkin vielä tsekata, minkälaisia kuvauksia luolassa myllertäneestä otuksesta on kirjassa. Olivatko ne henkilöiden reaalihavaintoja vai tarinoita? Muistaakseni siellä nähtiin oikeasti jokin suuri elikko.

        Kiitos vastauksesta ja päänvaivan osittaisesta loppumisesta!

        härkämerikäärmehän alkuun niitä ihmisiä luolassa jahtasi ja tappoi. Papit vain veivät uhrit luolastoon. Vasta, kun hirviö oli kuollut, alkoivat papit tappaa niitä ihmisiä sinne luolaan, jotteivät he pääsisi sieltä ulos ja kertoisi muille, että hirviö on kuollut. Hirviö siis oli papeille keino pitää ihmiset ´herranpelossa´.

        Kirjassa Sinuhe ja Kaptah näkevät kyseisen hirviön ja sitä kuvataan "isoksi merikäärmeeksi jolla on härän pää". Siinä vaiheessa hirviö on jo kuollut ja hyvää vauhtia mätänemässä. Samalla Sinuhe näkee ihastuksensa Minean olevan kuollut ja erilaisten haaskaeläinten/hyönteisten peitossa. Sinuhe pyörtyy.

        Tuli luettua kyseinen kirja varsin tarkkaan, kun tein siitä esitelmän koulussa.


    • Labyrintista löytynyt kuollut hirviöhän oli valtava käärmeen kaltainen eläin, jolla oli härän pää. Olen aina pitänyt sitä Waltarin versiona kreikkalaisen mytologian Minotauroksesta. Minotauros syntyi naisen ja härän pariutumisen seurauksena.

    • lukutoukka-95

      Omasta mielestäni kyseessä saattoi olla jurakaudelta selvinnyt dinosaurusten sukuinen otus, jota eksootisuutensa ja harvinaisuutensa vuoksi alettiin pitää jumalana. Saattaa olla, että papit pelkäsivät menettävänsä kansan luottamuksen uskontoaan kohtaan, ja keksivät käyttää luolan "hirviötä" jumalana.

    • Aton

      Olen itsekkin tätä monesti miettinyt.
      Waltarin tarina sijoittuu uskottavasti mahdolliseen menneisyyteen, eikä fantasiamaailmaan. Luolan hirviö on ainoa kohtaus, jolle ei löydy järkevää selitystä. Olennon pitäisi pystyä jahtaamaan ihmisiä maalla ja näyttää käärmemäiseltä ja sarvelliselta. Kyseessä voisi tietysti olla joku esihistoriallinen sukupuuttoon kuollut eläin, mutta niistäkään mikään tuntemani ei vastaa kirjan kuvausta otuksen ulkonäöstä. Jaekelopterus rhenaniae ei ollut tiedossa Sinuhen kirjoittamisen aikoihin. Yleensä sarvelliset eläimet ovat olleet maallaeläviä kasvissyöjiä. Triceratops tai vastaava? Jos nykyajan eläimiä katsotaan paras kandidaatti olisi mielestäni loukkaantunut vesikauhuinen mursu, tai mutanttinorsu/merinorsu. :P ...Tai ehkä Sinuhe oli järkytyksestä niin sekaisin kuvaillessaan hirviötä, että mielikuvitus teki tepposet.

      Ellei parempia ideoita tule, pelkäämpä että Waltari veti tämän otuksen hatustaan.

    • cetus

      Kreikkalaisessa mytologiassa on Minotauruksen lisäksi olemassa tällainen merihirviö, jolle myös annettiin ihmisuhreja. Kun kuulin tästä ensimmäistä kertaa, mieleeni tuli heti Sinuhen hirviö, joka oli itsellekin outo tapaus kirjassa. Suomalaista Wikipedia-artikkelia en löydä tälle, mutta tässä enkku-versio: https://en.wikipedia.org/wiki/Cetus_(mythology)

      Olisikohan tämä otus inspiroinut Waltaria?

    • Kapka

      Itse ajattelin hirviön olevan iso vasarahai, mikä ei luultavasti ollut ihmisille tuttu otus noihin aikoihin.

    • Blytaagh

      Itselle tuli mieleen Ophiotaurus, joka oli härän ja käärmeen sekoitus sekä eli meressä. Kreikkalaisesta mytologiasta siis. Minotaurus oli Sinuhessa härkäkultin ylin pappi ja piti kultaista häränpäätä naamarina.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7936
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2892
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2198
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1374
    Aihe