kysymyksiä??

sasu20

Täs olis kysymykset kun hiiri tietoa pitäs saada

KYSYMYKSET

Mistä ruoasta hiiret pitävät?

Mitä hiirille voisi itse tehdä huvikkeeksi?

Millon hiirelle voi teettää pentuja?

Kuinka monta hiirtä voi ottaa 47cm häkki/terraarioon hiirtä?

Voiko hiiriä pitää valjaissa?

Miten hiiren saa kesytetyksi?

Kuinka monta hiirtä kantii olla jos rupee kasvattaan niit?


Täs oli kaikki kysymykset mitkä piti tietää toivottavasti autatte minua:)

3

2146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Albinoraveni

      "Mistä ruoasta hiiret pitävät?"

      Miten sen nyt ottaa, että mistä ne "pitävät". Hiirille suositellaan perusruoaksi joko gerbiileille tarkoitettua siemenseosta (rotillekin käyvä sopii) tai sitten rotta/hiiri-täysrehupellettiä.
      Hiirille voi myös tarjota puuroa ja vauvanruokaa, mutta niitä EI ole tarkoitettu perusruoaksi. Myös myrkyttömiä luonnonkasveja, hedelmiä ja vihanneksia voi tarjota.


      "Mitä hiirille voisi itse tehdä huvikkeeksi?"
      Hiirelle voi laittaa terraarioon/dunaan vessanpaperirullia ja silputtua wc-paperia. Meillä on pidetty paljon hauskaa sukan kanssa, johon on kantapäähän leikattu "reikä" ja laitettu roikkumaan terraarion katosta niin, että hiiret voivat mennä sukkaan sisälle.
      Vain mielikuvitus on rajana. Kannattaa kuitenkin miettiä ettei valmista mistään sellaisesta materiaalista, joka voi olla hiirelle vaarallista (esim. teippi)


      "Millon hiirelle voi teettää pentuja?"

      Tämä on nyt vähän kaksipiippuinen juttu. Minä en suosittele teettämään hiirellä poikuetta ennen kuin on oikeasti hiiritieto hanskassa. Lueppa internetistä ( www.hiirifoorumi.net, www.hiiret.fi ) paljon tietoa, mikään viikon tai kahden viikon lukeminen EI RIITÄ. Minulla on ollut hiiriä n puolentoista vuoden ajan, ja vaikka ahkerasti olen niistä lukenut, en tahdo vielä teettää yhtäkään poikuetta. Minun mielestä poikasten teettämisellä on oltava jonkin sortin "pointti", eikä vain sitä, että ne poikaset on söpöjä etc.

      Hiiret tulevat sukukypsiksi 4-7 viikon ikäisinä. Sopiva ikä naaraan ensimmäiselle astutukselle on 3-5kk.
      On otettava huomioon, että saatat joutua karsimaan (= listimään) osan poikasista, sillä poikuekoko on parasta pitää alle 8 poikasessa ettei siitä tule liikaa stressiä emolle ja jotta jokainen poikanen saa tarpeeksi ravintoa. Heikoimmat yksilöt tulee karsia pois. (villihiirissä luontoäiti tekee sen homman, terraario-oloissa ihminen on "luontoäiti")
      Ota huomioon, että hiiri voi saada jopa yli 15 poikasta!
      Poikueen teettämisessä on myös aina riskinsä.


      "Kuinka monta hiirtä voi ottaa 47cm häkki/terraarioon hiirtä?"

      Mitä kokoa tämä 47cm meinaa? Korkeutta, pituutta, leveyttä..?


      "Voiko hiiriä pitää valjaissa?"

      Ei. Hiiriä ei tule pitää valjaissa. Se on kaneille, koirille ja kissoille tarkoitettu juttu. Miksi pitäisit hiiriä valjaissa?
      Missään ei ole niin pieniä valjaita, missä hiiri kestäisi, sen ruumiinrakenne ei sovellu sellaiseen ja jos laitat valjaat liian tiukalle, ne tuntuvat hiirestä hyvin tukalilta.


      "Miten hiiren saa kesytetyksi?"

      Se on KESYhiiri. Niiden tulisi olla jollain tapaa kesyjä jo ostettaessa. Hyvä keino totuttaa hiiri itseesi on, että laitat hiirenruokaa kämmenellesi ja annat kämmenesi olla täysin liikkumattomana terraaarion pohjalla niin kauan, että hiiri/hiiret uskaltautuvat tutkimaan. On tärkeää pitää käsi paikallaan, ettei hiiri/hiiret säikähdä.
      Kesyhiiren ei tule purra! Kesyhiiri puree vain ahdinkoon joutuessaan.

      "Kuinka monta hiirtä kantii olla jos rupee kasvattaan niit?"

      ÄLÄ PUHU TÄLLAISIA VIELÄ.
      Ajattele hiiren kasvatusta vasta sitten, kun tiedät niistä tarpeeksi. (genetiikka, mitä värimuunnosta haluat kasvattaa etc.)
      Se riippuu ihan kasvattajasta miten monta eläintä hänellä on. Joillain on jopa yli 100 yksilöä, joillain tietääkseni alle 50.
      Hiirikasvattajaksi kannattaa alkaa vasta muutamien vuodsien kokemuksen jälkeen, jotta varmasti tietää mitä on tekemässä.

    • suski87

      "Mistä ruoasta hiiret pitävät?"

      Perusruuaksi kannattaa valita varta vasten hiirille suunnattu, väriaineeton siemenseos tai hiirille suunnattu täysravintopelletti. Ruokakauppojen väriainekylläiset seokset lisäävät usein muunmuassa kasvain alttiutta. Perusruuan ohella voi tarjota pieniä määriä tuoreruokaa, joko päivittäin tai vaikka joitain kertoja viikossa. Hiiret ovat kaikki ruokaisia, eli niille voi kokeilla erilaisia marjoja, hedelmiä, vihanneksia, maitotuotteita, puuroja, lihapilttejä, jauhomatoja yms. Ylimääräisiä mausteita, rasvaa ja lisäaineita kannattaa pyrkiä välttämään.

      "Mitä hiirille voisi itse tehdä huvikkeeksi?"

      Eläinkaupoissa myytävien virikkeiden ohella erilaiset oksat, pahvirullat, pienet pahvilaatikot, heinä- tai olkikasat, kiipeilyköydet yms. ovat usein hiirien mieleen. Osa hiiristä tykkää myös kaivella puruissa, jos niitä laittaa reilummin.

      "Millon hiirelle voi teettää pentuja?"

      Hiirinaaraan tulisi olla vähintään noin kolmikuinen, mieluiten ei yli puolivuotias, kun se astutetaan ensimmäisen kerran. Etenkin jos sinulla on tarkoituksena kasvattaa hiiriä lemmikiksi tai näyttelyihin, ei poikasia kuitenkaan kannata lähteä teettämään heti ensimmäisillä hiirillä. Kunnon lajiin perehtyminen myös oman kokemuksen kautta valmistaa paitsi mahdollisiin ongelmatilanteisiin, antaa myös kokemusta ja varmuutta vastailla tulevien poikastenostajien kysymyksiin. Hiiriharrastuksessa mukanaolon myötä tutustut myös muihin hiiristeihin, josta voi myöhemmin olla apua etsittäessä uusia koteja pienille ja järjestettäessä kyydityksiä uusiin koteihin lähteville poikasille.

      "Kuinka monta hiirtä voi ottaa 47cm häkki/terraarioon hiirtä?"

      Riippuu terraarion muista mitoista, etenkin terraarion pohjapinta-alasta, joka lasketaan kertomalla terraarion pituus sen leveydellä. Jos terraariosi on pohjaltaan noin 47*30cm, ei sinne kannata ottaa enempää hiiriä kuin yksi uros tai 2-3 naarasta.

      "Voiko hiiriä pitää valjaissa?"

      Ei voi. Hiiren luut ovat erittäin hauraat ja todennäköisesti tahtomattasi vahingoittaisit hiirtäsi, jos koittaisit sille hiirenpitävät valjaat väsätä. Hiirelle turvallisin tapa tutkia ympäristöään on virikkeellisesti sisutettu terraario, johon silloin tällöin vaihdetaan jotain uutta ihmeteltävää.

      "Miten hiiren saa kesytetyksi?"

      Ostamalla hyväluonteisen hiiren hyväluonteisista vanhemmista pääset jo melko pitkälle. Sen jälkeen tarvitaan vain rauhallista mutta määrätietoista käsittelyä, ettei hiiri ala kokea käsiä ja käteen ottamista uhkaavana.

      "Kuinka monta hiirtä kantii olla jos rupee kasvattaan niit?"

      Riippuu minkätyyppisestä kasvatuksesta on kysymys. Useimmilla virallisilla hiirikasvattajilla, jotka pyrkivät jalostamaan jotain tiettyä muunnosta tavoitteellisesti, on hiiriä reilusta kymmenestä jopa yli kahteen sataan. Tavoitteellisessa jonkin muunnoksen kasvattamisessa on usein muutenkin järkevää jättää enemmänkin poikasia omia poikasia itselle/sijoitukseen, jotta pystyy seuraamaan, mitä niistä kehittyy ja sitä kautta tekemään päätöksiä, mitä niistä on järkevintä käyttää jatkojalostukseen.

      Itse kasvatan hiiriä pienimuotoisesti käärmeilleni ruuaksi ja meillä aikuisia hiiriä on tällä hetkellä viisi; yksi uros ja neljä naarasta. Alkuun tarkoitus oli pyörittää kasvatusta kolmella lisääntymisikäisellä naaraalla (yksi vuorollaan olisi ollut kantavana, toinen poikasten kanssa ja kolmas lepovuorossa). Miua alkoi kuitenkin harmittaa, kun lepovuorolainen oli aina ilman hiirikaveria, kun kasvatus on miulla kuitenkin niin alkuvaiheilla, ettei poikasten teosta eläkkeelle jääneitä lemmikkimammoja vielä ole. Niinpä meille muutti vielä tuo neljäs, että voivat lepovuorolaiset sitten touhuilla kahdestaan.

      Poikasia voi periaatteessa teettää ihan yhdellä uroksella ja yhdellä naaraallakin, mutta kun kasvatuksesta puhutaan, kannattaa lähteä tuota eläinmäärää pohtimaan sen kautta, mitä varten kasvatat, mitkä ovat tavoitteesi ja mitä tarvitset niiden saavuttamiseen. Poikasia harvemmin kannattaa teettää ihan muuten vain, sillä etenkin uroksia on välistä vaikeampi saada hyviin lemmikkikoteihin, etenkin jos ne edustavat jotain tavallisempaa muunnosta ja/tai ovat sukunsa/ulkonäkönsä puolesta sellaisia, ettei toisilla kasvattajilla ole niille käyttöä. Kivanväriset naaraat löytävät uusiin koteihin tavallisesti helpommin. Mikäli "ylimääräisten" hiirten lopettaminen esimerkiksi käärmeille ruuaksi ei ole sinulle vaihtoehto (mikä ei lemmikki-/näyttelykasvatuksessa ole oikein järkevääkään, sillä näidenkin poikasten elämää tarkkailemalla kasvattaja saa tärkeää tietoa muunmuassa siitä, kuinka pitkään hiiret elävät ja tuleeko niille vanhemmiten mitään perinnöllisiä sairauksia tai muuta huomionarvoista, joka kannattaisi ottaa tulevissa jalostussuunnitelmissa huomioon), on sinun myös pohdittava, kuinka paljon mahdollisia myymättä jääneitä hiiriä pystyt itselläsi pitämään ilman että sinulta loppuu tilat, aika tai varat niiden hoitoon. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös siinä vaiheessa, kun miettii, kuinka monta poikasta jättää emolle kasvamaan (emolle ei kannata jättää yli kahdeksaa poikasta, mutta käytännössä monet kasvattajat ovat huomanneet poikasten tasaisen kasvun ja emon jaksamisen kannalta parhaaksi poikasmääräksi noin 4-6 poikasta).

    • jenne-

      hiiri.fi kandee tuolt lukee :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      1922
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe