kivikkomaan perustaminen

uusi piha

Heissan multapeukut!
Kysyisin yksinkertaisesti, että miten perustetaan kivikkomaa?
Kyse on ihan uudesta pihasta/tontista jossa vasta vain hiekkaa.
Kaivurilla nostelimme viisi suurta kiveä hevosenkengän muotoon tontin yhdelle kulmalle kulman myötäisesti. Nyt tahtoisinkin tähän sommitelmaan luoda kyseisen maan.
Olen ajatellut kaaren sisälle ja ympärille kehittää jotain, mutta miten sen tekisin?
Tontilta löytyy runsaasti erikokoisia kiviä joita käyttää. Paikka on puolivarjoinen. Miten esim. korotan maata? Vaatiiko jotain kangasta pohjalle jne...?!?
Kiitos etukäteen!

5

3917

Vastaukset

 • Että on hyödyllinen saitti! *REPS*

  (Alkuperäinen)

 • Aiot tehdä kohopenkin johon istutat kivikkokasveja ja mahdollisesti peität maanpinnan kivillä? Kohopenkki täytyy ensinnäkin reunustaa niin tiiviiksi, ettei täyttömaa pääse valumaan sen sisäpuolelta pois. Alimmaiseksi voisit laittaa kerroksen soraa tai hiekkaa ettei vesi jää seisomaan sinne. Täytä sitten istutusalue maa-aineksella (multa-hiekka-savi-sorasekoitus...mitä nyt vain pihaltasi löytyykään) ja päällimmäiseksi 20-40 cm kerros hyvää kasvualustaa. Kerroksen paksuus riippuu siitä, mitä kasveja aiot sinne istuttaa.
  Jos aiot laittaa koristekivipäällyksen, tarvitset suodatinkankaan valmiin kasvualustan ja koristekivikerroksen väliin. Kasvit istutetaan sitten kankaaseen tehtyihin viiltoihin (tee ristiviillot vaikka mattoveitsellä). Itsestään leviävät kasvit kuten maanpeiteperennat eivät käy tällaiseen penkkiin, koska kangas estää niiden leviämisen.
  Tällaiseen kivikkopenkkiin sopisi tosi hyvin erilaiset havukasvit, heinät, maksaruohot, pikkupensaat jne. Vaihtoehtoja kyllä löytyy.

  Tee isommista kivistä muutama näyttävä ryhmä mielummin, kuin että ripottelet ne yksitellen sinne tänne. Jonkun tasaisen kiven päälle voit laittaa vaikka jonkun pihakoristeen tai lyhdyn katseenvangitsijaksi.
  Kivien lomaan sitten sommittele kasvit korkeuden, lehtimuotojen ja värien mukaan yhteensopivaksi, vaihtelevaksi kokonaisuudeksi jossa on elävyyttä ja monenlaisia pintoja. Sellaista ei väsy katselemaan.

  Apuja kasvivalintoihisi saat taimimyymälöistä ja puutarhoilta. Jos sulla on vielä valokuva istutusalueesta ja sen mitat mukanasi, on ammattilaisen vieläkin helpompi antaa oikeita neuvoja ja he myös osaavat laskea, kuinka monta kasvia sinne tarvitset ja miten ne kannattaa sijoittaa.
  Lisäksi vinkki: jätä kivikkoistutuksen ja sen ympärille tulevan nurmen väliin sorakäytävä (laita alle suodatinkangas), niin nurmen reuna pysyy siistinä ja se on helppo ajaa leikkurilla.

 • ensinnäkin kivikkokasveille ehdottomasti vain säkkimultaa. Muun mullan mukana tulee rikkoja ja niitä on sitten ikävää repiä sieltä pois.

  Jos korotat maata niin osan voi tehdä hiekalla tms eikä kaikkea mullalla. Jott amaa pysyy aloillaan niin se on tuettava joko kivillä tai sitten luiskattava loivasti. Turveharkot sopii jos tykkää...

  Pelkkä kivikkokasvien istutus tekee lättänän ja mitäänsanomattoman vaikutelman. Hanki siis myös korkempia kasveja sekaan ja laita joku kivi maan päälle tai joku muu koriste makusi mukaan.

  Kivien taustalle kannattaa istuttaa puu tai pensas jotta rakenelma sulautuu paremmin ympäristöönsä. Jopa aidanne jostakin pensaasta voisi näyttää kivalta. Itselle tulee mieleen vaikka keijuangervoja ja joko tuijia tai katajia sekaan. Näin kivet jää niiden keskelle suojaan omaksi alueeksi eikä kivikko nökötä itsekseen.

  Vesiaihetta voi harkita kivikon ulkopuolelle tai sisälle. Hevosenkengän eteen sopisi sellainen kivillä peitettävä allas josta vain pulppuaa näkyville vettä, mutta muuten ei näy.

  Kivikko ei aina ole välttämättä karu vaan se voi olal myös runsas esim kuunliljojen avulla yms varjon kasvien. Tai sen voi "suojata" riippajalavalla jonka leikkaa sateenvarjoksi penkin päälle...

  • Vastauksesi saatta tulla myöhässä, mutta itse tein kivikkopenkin viime kesänä. Olin poistanut maan - joskus kai havumetsää, mutta sitten puut kaadettu ja oli kadun reunassa meidän tontilla.
   Laitoin sitten rakennustöistä jäänyttä soraa ja hiekkaa alueelle, sitten kiviä. Ja istuttelin erilaisia kivikkokasveja alueelle siten, että kaivoin reilun istutuskolon, johon laitoin multaa ja sitten istuttaessa lisäsin vielä multaa tarvittavan määrän. Mullan päälle laitoin ohuelti sitä hiekan ja soran seikoitusta. Ja sitten asettelin erilaisia pieniä kiviä suurimpiin aukkoihin.
   Nyt keväällä oli ensin vähän ankea, kun oli paljon tilaa. Kun kasvit sitten lähtivät kasvamaan, niin kyllä se viheriöi ja ennen kaikkea kukkii hienosti.
   Osan kasveista keräilin vähän sekavasti eli omalta pihalta, sukulaisilta, tuttavilta ja jonkin verran sitten ostin sen mukaan, mikä kiinnosti. Nyt siellä penkissäni kukkii luonnonkasveista kissankäpälä (valkoinen ja vaalean punainen) ja kissankellokin - toki siellä on sitten vaikka mitä eli lähes joka päivä jotakin uutta.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

  Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
  Maailman menoa
  102
  3980
 2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

  Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
  13
  2042
 3. MURHA hämeenlinnassa

  Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
  Hämeenlinna
  27
  1928
 4. Otin vastaan osa-aika töitä kaupasta

  Huomasin että suomen anteliaan sosiaaliturvan ansiosta tienään 5 päivänä viikossa 3 työtuntia tekemällä saman verran kuin 5 päivänä 8 tuntia päivässä
  Maailman menoa
  29
  1312