Tervehdys!
Noloa myöntää, vaikka olen puutarhuri, niin kaipaisin apuja. Hankin tuossa viiniköynnöksen partsille ja siinä on ainoastaan yksi päärunko/verso. Toinen "verso" lähtee kyllä kasvamaan jos annan sen kasvaa. Pituutta puolisen metriä ja silmuja, jotka nyt 2-3 lehdellä löytyy pääversosta 7-8. Mitenkäs tuollainen kantsii leikata? Leikkaankos raaasti syksyllä 2 versoon, siten että 1 verso tuohon vanhaan versoon ja sitten se toinen tuohon nyt kesällä kehittyvään? Tuolla tavalla ensi keväänä olisi U / Y muotoinen viini, mutta pitäisi tosiaankin tuota puumaista versoa sitten leikata miltei puolimetriä?!?? Nyt siis tuo muistuttaa piiskaa/vadelmaa...josta noin 5 cm korkeudelta lähtee tuo toinen verso ja tuo toinen verso/runko on siis puolimetrinen, jossa 7-8 sivuversoa.... Tiedän että olen varsin vaikeaselkoisesti selittänyt, mutta mahtaako apuja löytyä?
- Kiitos -
"1 runkoisen viiniköynnöksen" leikkaus
7
1903
Vastaukset
- sitä..
päärunkoa syksyllä rankemmin ja uutta haaraa maltillisemmin, tavallaan tasaisin sitä kasvua symmetriseksi.
Tässä on yksi aika hyvä ohjelinkki, tosin ei välttämättä auta nyt pulmaasi:
http://www.agrimarket.fi/main.cfm?iA=251077- Ruubeni...
Juuh, hitusen niin olen ajatellutkin tekeväni. "sattuu" vain kun pitää leikata vanhaa ja puutunutta vartta puolimetriä, mutta parastahan se on olla sellainen " 2 runkoinen" jospa tuo uusi verso kasvaisi mukavasti, ja kyllähän se vuosien mittaan "päärungoksi" muuttuu. Nuo Zingat ja monet muutkin ovatkin jo valmiiksi 2 runkoiseksi kasvatettuja. Tämä kun on Frankenthaler, niin ilmeisti sitä tuolla Hollannissa (missä esikasvatus 3-vuotta) on tapana kasvattaa "piiskaksi" ja leikata jotenkin eritavalla ......
- positiivisesti:
Ruubeni... kirjoitti:
Juuh, hitusen niin olen ajatellutkin tekeväni. "sattuu" vain kun pitää leikata vanhaa ja puutunutta vartta puolimetriä, mutta parastahan se on olla sellainen " 2 runkoinen" jospa tuo uusi verso kasvaisi mukavasti, ja kyllähän se vuosien mittaan "päärungoksi" muuttuu. Nuo Zingat ja monet muutkin ovatkin jo valmiiksi 2 runkoiseksi kasvatettuja. Tämä kun on Frankenthaler, niin ilmeisti sitä tuolla Hollannissa (missä esikasvatus 3-vuotta) on tapana kasvattaa "piiskaksi" ja leikata jotenkin eritavalla ......
Kun joudut sydän verta vuotaen siitä napsaamaan noin paljon niin siitä pätkästä voit kokeilla saada aikaiseksi monta pistokasta.
Ruusuja kyllä leikkelen tuosta vaan mutta voi miten tuntuu karulta kun pitää vaivalla kasvatettua rypälettä typistää. - vasta-alkaja
positiivisesti: kirjoitti:
Kun joudut sydän verta vuotaen siitä napsaamaan noin paljon niin siitä pätkästä voit kokeilla saada aikaiseksi monta pistokasta.
Ruusuja kyllä leikkelen tuosta vaan mutta voi miten tuntuu karulta kun pitää vaivalla kasvatettua rypälettä typistää.Hurahdin yhtäkkiä parvekeviljelyyn ja ostin mm. zilga-viiniköynnöksen... Istutin sen ruukkuun, joka on 40cm korkea ja yhtä leveä. Onkohan liian pieni? Köynnös on kasvanut valtavasti kahden viikon aikana ja näyttää voivan varsin hyvin, mutta minulla ei ole mitään käsitystä miten sitä hoidetaan, kastellaan ja lannoitetaan... Minkä ikäinen se mahtaa olla, kun lapussa lukee ikä:2-4? Eikös se ikä vaikuta leikkaamiseen? Ajattelin, että kasvi talvehtii lasitetulla parvekkeellani "styroxpesässä", mutta jossain kehoitettiin viemään kellariin...miten pitäisi tehdä? Apua tarvittaisiin nyt, ennenkuin on liian myöhäistä. Maistan jo viinirypäleet suussani, nam!
- että se
vasta-alkaja kirjoitti:
Hurahdin yhtäkkiä parvekeviljelyyn ja ostin mm. zilga-viiniköynnöksen... Istutin sen ruukkuun, joka on 40cm korkea ja yhtä leveä. Onkohan liian pieni? Köynnös on kasvanut valtavasti kahden viikon aikana ja näyttää voivan varsin hyvin, mutta minulla ei ole mitään käsitystä miten sitä hoidetaan, kastellaan ja lannoitetaan... Minkä ikäinen se mahtaa olla, kun lapussa lukee ikä:2-4? Eikös se ikä vaikuta leikkaamiseen? Ajattelin, että kasvi talvehtii lasitetulla parvekkeellani "styroxpesässä", mutta jossain kehoitettiin viemään kellariin...miten pitäisi tehdä? Apua tarvittaisiin nyt, ennenkuin on liian myöhäistä. Maistan jo viinirypäleet suussani, nam!
ruukkusi on liian pieni, viiniköynnös kun tekee julmetut juuret.
Älä leikkaa keväällä vaan vasta syksyllä, leikkaa se keskiarvon mukaan kuin kolmivuotias taimi.
Pikku vinkkinä, ota leikatut versot talteen, pistä ne hiekan sekaan astiaan ja kellariin josta otat helmikuulla ne ja siirrät multaan, jos hyvin käy saat uusia taimia.
Ne pistokkaat pistetään vaakatasoon multaan ja peitetään kevyesti mullalla.
Itse veisin tuossa tapauksessa kellariin sen ruukun talveksi mutta toisalta suojaahan se lasitus pahimmilta pakkasilta joten hyvinkin voi talvehtia jos laitat sitä styroksia myös ruukun alle. - Dolmates
että se kirjoitti:
ruukkusi on liian pieni, viiniköynnös kun tekee julmetut juuret.
Älä leikkaa keväällä vaan vasta syksyllä, leikkaa se keskiarvon mukaan kuin kolmivuotias taimi.
Pikku vinkkinä, ota leikatut versot talteen, pistä ne hiekan sekaan astiaan ja kellariin josta otat helmikuulla ne ja siirrät multaan, jos hyvin käy saat uusia taimia.
Ne pistokkaat pistetään vaakatasoon multaan ja peitetään kevyesti mullalla.
Itse veisin tuossa tapauksessa kellariin sen ruukun talveksi mutta toisalta suojaahan se lasitus pahimmilta pakkasilta joten hyvinkin voi talvehtia jos laitat sitä styroksia myös ruukun alle.Kellariin joskus joulukuussa ja jos vaihdat isompaan ruukkuun myöhemmin, niin ruukku sisäseinää vasten ja kunnon eristeet ympärille, juuret saa talon seinästä vähän lämpöä pakkasella.
Kreikassa olen nähnyt rypäleitä aika onnettomissa ruukuissa ja kasvaneet yhtä oksaa metritolkulla. Riippuu lannan määrästä, jos saa lantaa ja vettä, ei tarvitse kovinkaan suurta ruukkua kasvaakseen. Varsihan kestää muuten hyvin -20 astetta pakkasta.
Vinkki:
Jos kasvaa vallattomasti, niin
tehkääpä lehdistä viininlehtikääryleitä, helppoa ja kiinnostavaa kokeilla.
Viininlehtiä, sellaisia kämmenen kokoisia.
Täyte:
Riisiä
Sipulia
Suolaa
Mustapippurirouhetta ja sitruunan mehua tai sitruunapipuuria.
Tilliä
Minttua jos tykkää.
Öljyä, voita voit laittaa myös jos haluat.
Voit laittaa aurinkokuivattua tomattia, ruskistettua jauhelihaa, ym ym jos haluat.
Kiehauta lehdet vedessä n 5 min.
Keitä riisi ja kuullota kevyesti hakattu sipuli.
Sekoita ja mausta ja lisää vähän voita tai öljyä.
maista, saa olla aika suolaista ja mausteista, koska lehdet imee osan suolasta myöhemmin.
Valuta lehdet ja poista kova lehdenkanta.
Käännä lehti nurinpäin ja lisää ruokalusikallinen täyettä ja kääri lehdenkannasta alkaen n. 5-6 senttiä pitkiksi ja sormenpaksuiseksi rulliksi, kääntäen sivut ensin ja sitten rullaat.
Laita kattilaan yksi lehti pohjelle ja lado kääryleet tiviisti kerroiksittain ja lisää lopuksi vähän vettä ja öljyä. Laita teelautanen kääryleiden päälle painoksi ja kansi kattilaan ja hauduta noin tunnin verran oikein miedolla lämmöllä.
Nauti kuumana tai kylmänä. - %%%%%%
Dolmates kirjoitti:
Kellariin joskus joulukuussa ja jos vaihdat isompaan ruukkuun myöhemmin, niin ruukku sisäseinää vasten ja kunnon eristeet ympärille, juuret saa talon seinästä vähän lämpöä pakkasella.
Kreikassa olen nähnyt rypäleitä aika onnettomissa ruukuissa ja kasvaneet yhtä oksaa metritolkulla. Riippuu lannan määrästä, jos saa lantaa ja vettä, ei tarvitse kovinkaan suurta ruukkua kasvaakseen. Varsihan kestää muuten hyvin -20 astetta pakkasta.
Vinkki:
Jos kasvaa vallattomasti, niin
tehkääpä lehdistä viininlehtikääryleitä, helppoa ja kiinnostavaa kokeilla.
Viininlehtiä, sellaisia kämmenen kokoisia.
Täyte:
Riisiä
Sipulia
Suolaa
Mustapippurirouhetta ja sitruunan mehua tai sitruunapipuuria.
Tilliä
Minttua jos tykkää.
Öljyä, voita voit laittaa myös jos haluat.
Voit laittaa aurinkokuivattua tomattia, ruskistettua jauhelihaa, ym ym jos haluat.
Kiehauta lehdet vedessä n 5 min.
Keitä riisi ja kuullota kevyesti hakattu sipuli.
Sekoita ja mausta ja lisää vähän voita tai öljyä.
maista, saa olla aika suolaista ja mausteista, koska lehdet imee osan suolasta myöhemmin.
Valuta lehdet ja poista kova lehdenkanta.
Käännä lehti nurinpäin ja lisää ruokalusikallinen täyettä ja kääri lehdenkannasta alkaen n. 5-6 senttiä pitkiksi ja sormenpaksuiseksi rulliksi, kääntäen sivut ensin ja sitten rullaat.
Laita kattilaan yksi lehti pohjelle ja lado kääryleet tiviisti kerroiksittain ja lisää lopuksi vähän vettä ja öljyä. Laita teelautanen kääryleiden päälle painoksi ja kansi kattilaan ja hauduta noin tunnin verran oikein miedolla lämmöllä.
Nauti kuumana tai kylmänä.Katso http://www.hot.ee/roogoja/soome roogoja.htm
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k512264Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖251078Aavistatko että moni tietää
Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut82992Yritin saada
Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.11914Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt54893- 68873
Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me126853Kronikat..
Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu10783vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos22773Täällä istun ja mietin
Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu49759