Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

keliakia,,saako??

minnuska..

saako käyttää sellasia tuotteita missä lukee vehnäkuitu ja vehnätärkkelys``??

kiitoksia

7

2463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • saa..

      Et tietenkään, jos sinulla on todettu keliakia.

    • vilja-allergikko

      Kyllä mä olen kuvitellut että keliaakikko saa ainakin vehnätärkkelystä syödä. Eikö gluteenittomissa jauhoissakin ole vehnätärkkelystä???

      Sen sijaan vilja-allergikko EI pysty syömään vehnätärkkelystä...

      • sekavaa!

        Osa keliaakikoista voi syödä vehnätärkkelystä, mutta osa ei. Se riippuu siitä onko ruokavalio gluteeniton (voi syödä) vai luontaisesti gluteeniton (ei voi). Jos jonkun ruokavalio on luontaisesti gluteeniton niin hän varmasti ilmoittaa sen, jos ilmoittaa vain gluteeniton niin silloin ruuassa voi todella olla vehnätärkkelystä.


    • Keliakikoille on tehty omia kuituvalmisteita kuten FIBREX, joka on sokerijuurikkaasta tehty kuitulisävalmiste.
      Ruotsissa on luotu hieno PO-fiber kuitu,joka on tehty perunasta.
      Sitten on HUSK- kuitua joka on psyllium siemenestä.

      Lisäksi voi lisätä esim keitettyyn riisin kuitua käyttämällä mm vähän pellavansiemeniä.
      Myös porkkanasta saa mukavaa lisäkuitua ruokiin.
      Voi valita hirssiä, durraa, keltaista Poletna maissia, tattaria , joka on karkeampaa laatua.

      Keliakikon ongelma onkin se, että kotimaisen viljan poisjäätyä ruoasta ja alettaessa käyttää hienoja täysgluteenittomia ja luonnostaan gluteenittomia valmisteita kuitu voi olla hyvin tekninen tai vähäinen.

      KUITU on keliaakikon eräs suurin dietäärinen ongelma, sillä mieto gluteeniton kuitu on parantava tekijä koko suolistolls, joten kuidun lisäämiseen saa nähdä tosiaan vaivaa. Esim raastetut vihannekset antavat kuitua. Hedelmien kuoret,jos mahdollista, kannattaa syödä. Perunan kuoret kannattaa myös syödä. Vihannesta ja juuresta kannattaa käyttää runsaasti. Palkokasveista , pähkinöistä, manteleistä saa kuitua. Siemenravinnosta myös, esim auringonkukan siemenistä, sesamista.

      Runsas kuitu käyttyy paksussa suolessa oman mikrofloran ravinnoksi ja mikroflora tekee siitä hiiliketjullisia happoja kuten propionihappoa ( 3 hiilen happoa), voihappoja ( 4 hiilen happoa) , muutamia 5 hiilen happoja.

      Voihappo on paksunsuolen limakalvon solujen energia-aine ja se vaikuttaa syöpää vastaan. Tämä siis on kuidun suurin etu, että siitä tulee tätä butyraattihappoa. (C4:0)

      (TIETYSTI keliaakikon kuidun on oltava myös ilman gluteenirakenteita).
      Vihneissä ja akanoissa on omia allergisia komponenttejaan. Lisäksi niissä on jopa joitan polysakkaridirakenteitten sukulaisia, glukomannaaneja, joille voi myös herkistyä ja reagoida. ei niitä ole edes tutkittu niin tarkasti kuin vehnän varastoproteiineja gluteliineja ja prolamiineja.

    • Kyse kehon kyvystä havaita gluteeni ei ole vain sitä, että sinä luet paketista, että "vehnätärkkelys on gluteenitonta", vaan se tarkoittaa, että sinun kehosi arvokkaat T- solut jotka kantavat geneettistä kykyä tunnistaa äärettömän pieniä määriä gliadiinia, joutuvat melkoiseen rasitukseen joka kerta ns "gluteenivapaasta vehnätärkkelyksestä", sillä siinä oleva gliadiinimäärä herättää suolen paikallisten T-imusolujoukon vasteen ja niitä aktivoituu tällaisia "immunologisia gliadiinimääriä" vastaan joka ikinen kerta, kun sellaista tärkkelystä tulee suoleen. Tärkeää T- soluarsenaalia kuluu ja tuhoutuu. Normaalisti ihmisellä on niitä tarpeeksi koko ikäänsä varten partioimassa kehossa . Niiden päätehtävä olisi taistelu varsinkin virushyökkäyksia vastaan. Ne kokevat keliaakikolla gluteenin "viruksena". Keholla ei ole sellaista rakennetta pilkkovaa entsyymiä, joten siitä jää viruksia muistuttavia pätkiä.

      Kun 17 vuotta on sitten kulunut, ollaan lymfoomavaarassa enemmän kuin ne, jotka eivät ole päivittäin ärsyttäneet T-solujensa huippukykyjä- sanotean. T-solujen kyvyt joutuvat uupumistilaan ja ne alkavat tuotaa jotain väärää muotoa ja silloin ollaan jossain lymfaattisen järjestelmän taudissa.

      T-solut kuuluvat lymfaattiseen järjestelmään, joka keliakikoilla on erittäin rasitettu, jos kehoon tulee T-solujen geneettisesti tuomittua allergeeniä ( siis solut joutuvat tappelemaan ruokaa vastaan ,kuin virusta vastaan).

      Niin puhtaaksi ei vehnätärkkelystä koskaan saa, etteikö se aiheuttaisi immuunisoluille tätä "virushälytystä"

      Kukaan ei toivoisi sellaista lymfaattista rasitetta keliaakikoille, mutta tiedetään, että monen on aivan mahdoton jättää vehnän makuelämystä ja siksi on sallittu keliaakikoille yhtä ja toista, jossa on "gluteenivapaata vehnätärkkelystä", mutta jos ajattelee immuunivastettaan, käyttää vain luonnostaan gluteenittomia ravinteita.

      Tulee ajatella myös valkosolujensa tilannetta, ei vain suolen koossapysymistä niin ja näin.
      Tulee koettaa estää lymfoomaan yms. sairastuminen iän lopulla. SITÄPAITSI, keliakian täysin gluteenivapaa dieeti on ainoa tunnetu preventiivinen keino estää eräitä lymfoomatautia. Muita dieetillä estettäviä lymfoomia ei oikeastaan tunneta.
      Kun käyt lääkärillä seuraavan kerran, kysy: Mitenkähän ne minun valkosoluni voivat? Ovatko ne normaalit? JOS ne ovat normaalit, olet pitänyt varmasti dieettisi melkoisen hyvin.

    • keliaakikko 94

      keliaakikot voi syödä vehnätärkkelystä, sillä luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa on sitä. ja vehnätärkkelyksestä se tärkkelys on keinotekoista ainetta, ei aitoa :) mä ainaskin voin syödä, en tiiä kaikista, mut oon tosiaan lukenu keliakialiiton nettisivulta, sieltä löytää paljon hyödyllistä keliakiasta :)

      • Fuulaa

        Kuten edellä on todettu kaikki keliaakikot eivät voi syödä vehnätärkkelystä. Lisäksi olet väärässä kun väität, että luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa olisi vehnätärkkelystä. Näin juuri ei ole. Kaikella kunnioituksella voisit vähän varoa, mitä kirjoitat, varsinkin, jos et asiasta mitään tiedä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe