onko kokemuksia

mami2

Hei vaan kaikille

Pojallani todettiin keliakia pari viikkoa sitten. Lääkäri sanoi tähystyksessä et suoli on ihan normaalin näköinen ja nukka kunnossa. Koepalojen vastaus keliakia. Lääkärin vastaanotto ens maanantaina. Aika jänskä juttu et on keliakia vaikka ei mitään muutoksia suolistossa. Saattaa olla sitten hyvin alkuvaiheessa. Nyt kuitenkin olen kovasti "opetellut" leipomaan gluteiniittomia leivonnaisia. Leivän teko tuottaa tuskaa. Yhteen leipätaikinaan laitoin psyllium jauhetta. Tuloksena tosi kuohkea leipä mut murenee ihan käsiin. No sitten ostin ksantaanijauhetta josta pitäisi tulla sitko mikä näistä yleensä puuttuu. Tuloksena ihan kauhea tiivis leipä mötkäle. Onko kukaan om´nnistunut leipomaan kuohkeaa ja murenematonta leipää? Siis sellaista suht normi leipää.

3

781

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • suolikunnossa

   ..aikaa ja opettelua, epäonnistumista ja kokeilua. Kyllä se sitten pikkuhiljaa. Taikina kannattaa jättää mahdollisimman löysäksi, sämpylät onnistuvat helpommin kuin leipä, leipä kannattaa tehdä vuoassa, leipäkoneella saa tehtyä gluteenitonta leipää helposti, ja gluteeniton taikinahan nostatetaan vain kerran eli siis leivotaan heti ja sitten nostatetaan. Tuolta löydät ohjeita joilla pääset alkuun..

   http://www.iosonocirneco.com/erja/gluteeniton.htm

  • Laatumassu

   ...mitä lääkäri sanoo tutkimusten perusteella. Minulla oli ihan vastaava tilanne monta vuotta. Verikokeet osoittivat faktavarmaa keliakiaa, mutta tähystyksessä ei näkynyt mitään normaalista poikkeavaa. Päinvastoin, minulla oli kuulemma kaupungin kaunein vatsalaukku jne., poimutus oli niin sievää, että lääkäriltäkin loppuivat laatusanat sen kauneutta kuvaillessaan. No, mitä sitten tapahtui?

   Söin monta vuotta sen jälkeen ihan tavallista ruokaa, joka sisälsi gluteenia. Kävin vuoden-parin välein tähystyksessä ja verikokeissa. Lopulta tilanne näkyi tähystyksessä, jolloin aloitin gluteenittoman tiukan dieetin. Tämä tapahtui noin 7? vuotta sitten. Nykykäytäntöä en tiedä ja kaikki riippuu lääkäristä. Jos olette kokeneen gastroenterologin puheilla, niin kuuntele ja kysele.

   Asia ei ole yksioikoinen ja keliakia on mielestäni kameleontti-tauti, koska sillä on hyvin monet kasvot ja erilaiset oireet. Kun tätä palstaa olen silloin tällöin lukenut, niin tilanteenne ei ole mitenkään poikkeuksellinen.

  • minnaliisa

   todettiin keliakia reilu kaksi vuotta sitten. Ensin kilpirauhasen vajaatoiminta mutta laihtumisen vuoksi otettiin myös keliakiatesti ja sitten tähystykseen. Tähystyksen jälkeen sanottiin että suoli näytti normaalilta mutta tulos oli kuitenkin keliakia mikä silloin kauhistutti mutta on loppujen kopuksi näin jälkeenpäin kuitenkin suht helppoa toteuttaa toisin kuin esim. diebetes jota myös hänellä epäiltiin. Olen aina ollut huono leipomaan ja nyt entistä huonompi. Ostin leopäkoneenkin tarkoituksenani leipoa itse gluteeniton leipä kun se on niin hinnakasta mutta yhden epäonnistumisen myötä leipäkone seisoo käyttämättömänä. Sähkövatkaimella vatkaamalla leipään saa kuohkeutta. Mikäli hän on keliakia-diagnoosin saanut, kannattaa hakeutua sopeutumisvalmennuskurssille mistä saa verratonta tietoa ja vertaistukea. Leivontaharjoituksiakin siellä oli. Keliakialiiton sivuilta ja keliakialehdestä saa hyvää tietoa myös.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jetin syöksy saanut lisää vauhtia

   Huh huh - uusimmat uutiset viittaa siihen aika vahvasti, että nyt mennään lujaa kyytiä kohti pohjaa! Mutta eipä sitä koskaan tiedä, jospa sieltä viel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   2951
  2. Nainen tuutko mun vaimoksi

   Ostin jo sormukset ja rakastan sinua ♥️♥️♥️♥️
   Ikävä
   80
   1487
  3. Mulla on ikävä sinua

   Kun oli edes joku yhteys. Nyt ei ole enää mitään, ja tuskin tulee koskaan olemaan. Katsoin kuvaasi ja tulin niin iloiseksi, mutta samalla haikeaksi.
   Ikävä
   32
   928
  4. Uusi viihdesarja-tietovisa Hengaillaan sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit?

   Ylen uusi Hengaillaan starttasi lauantaina. Jenni Poikelus juonsi ja Riku Rantala tuomaroi. Ohjelma sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit
   Tv-sarjat
   48
   897
  5. Hyvää iltaa

   Onko tullut edistymistä kaivattunsa kanssa? Tämä kysymys erityisesti yhdelle miehelle täällä. :)
   Ikävä
   88
   883
  6. Suomi kuihtuu ilman maahanmuuttoa

   Aika pahan laittoi Iltalehti persuille :-D https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/87de288c-7c6f-4ed3-b81c-72bea585649a
   Maailman menoa
   401
   860
  7. Törmäsin lauseeseen

   "Kun ihmiset tietävät tehneensä sinulle väärin, he välttelevät sinua". Taitaa olla totuuden siemen.
   Ikävä
   68
   731
  8. Ikuisuusaihe yön pimeiden tuntien mausteeksi

   Kuka nyt sitten on koijannut, ketä ja miten, se on aina hyvä debatin paikka. Ei ne miehetkään puhtaita pulmusia tuolla saralla ole, siksi kummeksuttaa
   Sinkut
   166
   721
  9. Suomalaisen koulun alamäki alkoi ministeri Vikkusen aikana

   konsulentit hyppäsivät pöydällä ja meno jatkui Graham-Laasosen aikana, kun kokoomus halpuutti suomalaista koulutusjärjestelmää parhaansa mukaan. Nyt t
   Perussuomalaiset
   61
   670
  Aihe