Kieli kutiaa ja hengitystiet tukkenee

hengen ahdstusta

Mä olen tässä miettinyt mille voisin olla allerginen. Syödessäni esim. sämpylöitä alkaa kieltäni ensi kutista ärsyttävästi ja sitten se "valuu" kurkkuun (siis kutina ei kieli...) ja alkaa myös vaikuttaa hengittämiseen.

Olen tutkinut tuoteselosteita ja vaihtoehtoina taitaa olla jotkin lisäaineet (emulgointiaineet) tai esim. vehnä. Mulle on aikoinaan tehty jotain veriarvojen perusteella tapahtuvaa keliaki kartotusta eikä sitä todettu. Voisinko olla esim. vehnälle allerginen?

2

3771

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ......

      monet reagoi pähkinäallergiassa jo pieniinki annoksiin..Suklaassa, leivässä...

    • Vehnälle voi olla samoin allerginen kuin muillekin proteiineille.
      Siihenkin pätee kyllä tarkka keliakiadieetti, mutta vehnäallergia voi olla herkempi ( ja nopeampi) reagoimaan IgE välitteisesti vehnälle kuin keliakia, joka reagoi IgA ja IgG välitteisesti.

      Koeta saada tarkempi selko allergioistasi. Jos kieli ja kurkku turpoaa, se on kohtalaisen vakava oire.( Quincken ödema, angioödema) Siihen tarvitsee pyytää terveyskeskuksesta estolääke ja hoitolääke.

      Esim. Sellainen allergialääke kuin Lomudal esiintyy myös netemäisessä muodossa, joka niellään vähän ennen syömistä ( Lomudal G.I.) Siitä on apua estolääkkeenä siinä vaiheessa kun ei ole varmaa tietoa vielä, mikä allergeeni pitää eliminoida ja se auttaa estämään pahempaa tuollaista angioödemaa, josta kerrot ja joka on jo kohtalaisen voimakas allerginen reaktio.

      Jos sattuu olemaan kaukana avusta, kyypakkaus voi olla ensiapuna, jos pystyy vielä nielemään.
      jos huomaa että kurkussa alkaa kihelmöidä jostain ruoasta, kannattaa heti poistaa se ruoka-aine suusta ja huuhtoa kurkku puhtaalla vedellä ja niellä puhdasta vettä.
      Jositakin voi tulla hankalampi spasmi kurkunpäähän. Silloin säikähtää pahan kerran, ei saa vedettyä henkeä johonkin hetkeen, mutta säikähdys puristaa lisämunuaisesta adrenaliinit vereen ja tilanne voi laueta. Mutta silloin olisi jo viimeistään hankittava allergialääke lääkäriltä.
      Keho ei voi hyvin toistuvista allergisista reaktioista. Niitä tulee vältää monin keinoin joista allergeenisen ruoka-aineen eliminoiminen ja välttö on yksi.

      Yleensä ruoka-aineallergioissa pitää kirjoittaa muistiin reaktiot, että löytää loogisuuden niitten takaa ja periaate on, että välttää sitä ruoka-ainetta, mistä reaktio triggeröityy.

      Moni allergia on sitä laatua, mikä kestää koko iän, eikä kannata koko iän ärsyttää immuunisolujaan reaktioon. Ne kuluvat ja siitä immunivaste syöpyy ja alenee vuosien myötä aivan turhaan.

      Muuten_ jos yhden kerran olisin tukehtua johonkin sämpylään,tuskin toista kertaa sitä koetan syödä.

      Ruoka-aineallergiat ovat tosiasioita. Mitään suurta sankaruutta ei esitä altistaa itseänsä uudestaan vaaraan. Muitakin ruokia on . Jos et itse pidä dieetistäsi huolta, tuskin maapallon miljardit pitävät sinun dieetistäsi huolta. Ei lääkäri sinun dieettiäsi syö eikä lääkäri siitä muutu miksikään, jos sinä laiminlyöt oman dieettisi. Mutta ihmettelee, jos toisen kerran syöt sellaista sämpylää, josta kerran olet saanut pahan hengenahdistuksen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe