Päivärahan maksuperusteet

mitä ovat

Siitä olen kuullut monenlaista versiota ja perusteetkin on tainnut muuttua vuosien varrella monta kertaa. Viimeksi kun olen töissä ollut sellaisessa firmassa jossa kiltisti maksettiin kaikki etuudet, niin peruste oli työpäivän pituus matkoineen 10.5 tuntia vieraalle paikkakunnalle julkista kulkuneuvoa käyttäen.
Nyt mulla täyttyisi tuo peruste jo naapurikuntaan matkustaessa kun sinne ei mene suoraan busseja vaan täytyisi mennä Tampereen kautta ja matkoihin kuluisi yli 2.5 tuntia. Kaverini on yrittäjänä samalla työmaalla ja sama matka noin 20km ja hänen kirjanpitäjänsä mukaan hän saa maksaa itselleen puolipäivärahan (ja km-korvaukset) ennen verotusta. Yritin sitten itsekin saada vuokrausfirmaltani puolipäivärahaa ja tuntilappu ei tietenkään mennyt läpi. Päällikkö ilmoitti että maksuperuste on 100km kotipaikkakunnalta.
Googlettamalla ei löydy päivärahanmaksuperusteita rakennusalalle mistään, mutta mielestäni toi sadan kilsan sääntö oli joskus 90-luvulla ja nykyisin olisi toi 10.5 tuntia. Kuka tietää?

10

16472

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mentäessä voi

      tulla kysymykseen?

      • häh?

        MIKÄ tulla kysynykseen?


      • mutta se
        häh? kirjoitti:

        MIKÄ tulla kysynykseen?

        on firmasta kiinni, hyvä että ne yleensä maksaa edes jotain palkkaa?


    • kiinnostais

      Liitolla on sellanen raamatun paksunen kirja missä on kaikki pykälät mutta kun ei ehtisi sinne kysymään. Eikö netissä ole sääntöjä missään?

      • siellä on

        aina henkilö joka osaa sen kirjan ulkoa, tai ottaa sitten asiasta selvää.


      • nyt...
        siellä on kirjoitti:

        aina henkilö joka osaa sen kirjan ulkoa, tai ottaa sitten asiasta selvää.

        Kun sanoin etten ehdi liiton toimistossa käymään kun olen töissä eikä ne puhelimessa mitään tiedä. Työkaveri väitti että perusteena olisi 12 tuntia ja 50 km.

        Kuulostaa aivan salaliittoteorialta ettei kukaan tiedä tollasta rakennusalan perusjuttua. Kyllä tämän palstan seuraajista joku tietää miten pykälät on laadittu eli kerro se meille muillekin.


      • verohallinnon
        nyt... kirjoitti:

        Kun sanoin etten ehdi liiton toimistossa käymään kun olen töissä eikä ne puhelimessa mitään tiedä. Työkaveri väitti että perusteena olisi 12 tuntia ja 50 km.

        Kuulostaa aivan salaliittoteorialta ettei kukaan tiedä tollasta rakennusalan perusjuttua. Kyllä tämän palstan seuraajista joku tietää miten pykälät on laadittu eli kerro se meille muillekin.

        selvitys 2006.
        http://www.vero.fi/default.asp?article=4293&language=FIN


      • työehtosopimuksen
        verohallinnon kirjoitti:

        selvitys 2006.
        http://www.vero.fi/default.asp?article=4293&language=FIN

        V KULUKORVAUKSET28 §Päiväraha ja matkakustannusten korvaus matkatöissä1. Mikäli työntekijä työnantajansa määräyksestä matkustaa työ-hön kotipaikkakuntansa ulkopuolelle, josta hän ei voi saapua yöksikotiin, on työnantajan ennen matkan alkua selvitettävä asunnon-saantimahdollisuudet asianomaisella paikkakunnalla ja sen lähis-töllä sekä mikäli mahdollista varattava tarvittaessa työntekijälleasunto.2. Työntekijälle maksetaan jokaiselta edellisessä kohdassa tar-koitetulta vuorokaudelta päivärahaa 30 €.Päivärahan määrää muutetaan 1.1.2006, 1.1.2007 ja 1.1.2008lukien liittojen sopimalla tavalla.Lisäksityöntekijällemaksetaanmajoituskorvaustamajoituspai-kan laskun mukaan, kuitenkin enintään 53 € vuorokaudelta.Majoituskorvauksen määrää muutetaan 1.1.2006, 1.1.2007 ja1.1.2008 lukien liittojen sopimalla tavalla.Mikäli työntekijä ei esitä edellisessä kappaleessa sanottua las-kua, maksetaan hänelle yöpymisrahaa 6 € vuorokaudelta.Mikäli työnantaja kustantaa tämän työehtosopimuksen 36 §:ssäsanotun tai sitä vastaavan majoituksen, ei majoituskorvausta eikäyöpymisrahaa suoriteta.Mikäli työnantajan puolesta järjestetään työntekijälle muita etu-ja, vähennetään päivärahasta niitä vastaava kohtuullinen osa.3. Matkoista, jotka tehdään työnantajan pyynnöstä, maksaatyönantajasekämatkakustannuksetIIluokassaettäpalkankultakinmatkapäivältä korkeintaan 12 tunnilta. Matka-ajan palkkana mak-setaan palkkaryhmittelyn mukaista taulukkopalkkaa, enintään IVpalkkaryhmän mukaan. Mikäli matka tapahtuu yön aikana, makse-taan myös makuupaikan hinta, mutta matka-ajan korvausta ei mak-seta kello 21.00–06.00 väliseltä ajalta.Päiväraha maksetaan myöskin matkapäiviltä, mutta ensimmäi-seltä matkapäivältä vain siinä tapauksessa, että matka alkaa ennenkello 12.00 päivällä.4. Matkatyössä korvataan työntekijälle juhannuksena, pääsi-äisenä ja jouluna matka kotiin ja takaisin, jos hän on ollut päivära-36
        --------------------------------------------------------------------------------
        Page 37
        haan oikeuttavassa työssä vähintään 6 viikkoa. Samoin korvataansairaudenjohdostataivuosilomansattuessamatkatyönaikanamat-ka kotiin.29 §Työ ulkomailla1. Milloin työkohde sijaitsee Suomen rajojen ulkopuolella, työ-suhteessa noudatetaan Suomen työoikeutta ja työntekijäin sosiaali-turvaa koskevaa lainsäädäntöä sekä rakennusalan kulloinkin voi-massaolevaatyöehtosopimustaniinkuinSuomenalueellasuoritet-tavassa työssä, mikäli paikallisista olosuhteista tai niiden asetta-mista erityisvaatimuksista ei muuta johdu.2. Työntekijälle maksetaan, paitsi työehtosopimuksessa määrät-tyä palkkaa, myös erityisten olosuhteiden aiheuttamien kustannus-ten korvausta siltä osin kuin ne ylittävät vastaavat kustannukset ko-timaassa. Korvauksen suuruudesta on sovittava Rakennusliitonkanssa kussakin tapauksessa erikseen.3. Suomen työmarkkinajärjestöjen mahdollisesti julistamat työ-taistelutoimenpiteet eivät koske Suomen rajojen ulkopuolella suo-ritettavia työkohteita.Työ Pohjoismaissa ja Euroopan Unionin jäsenmaissa1. Milloin työkohde sijaitsee Pohjoismaassa tai toisessa EuroopanUnionin jäsenmaassa voivat työnantaja ja työntekijä työsopimuk-sellasopiatyösopimukseensovellettavastalaistamyösseuraavasti:a. Työsopimukseen sovelletaan työntekomaan lakia ja työnteko-maassa noudatettavia yleisiä työehtoja.b. Työsopimukseen sovelletaan Suomen lakia ja voimassa olevaarakennusalan työehtosopimusta. Työaikojen ja työajasta johtu-vien lisien osalta sovelletaan työntekomaan lakia ja työnteko-maassa noudatettavia yleisiä työaikaa koskevia työehtoja.Työntekijöiden sosiaaliturva määräytyy näissä maissa lakien jakansainvälisten sopimusten perusteella.2. Työntekijällä on oikeus päivärahaan, jonka suuruus on 30 € jajoka maksetaan normaalin palkanmaksun yhteydessä.Päivärahan määrää muutetaan 1.1.2006, 1.1.2007 ja 1.1.2008lukien liittojen sopimalla tavalla.37
        --------------------------------------------------------------------------------
        Page 38
        Työnantaja kustantaa työntekijälle matkat työkohteeseen ja ta-kaisin työntekijän kotipaikkakunnalta työsuhteen alkaessa ja päät-tyessä. Muista työnantajan kustantamista kotimatkoista, matkusta-misajan palkasta sekä matkakustannusten korvaamisesta työsken-telypaikkakunnalla työnantaja ja työntekijä sopivat erikseen.Työnantaja antaa työntekijän käyttöön korvauksetta paikallisetolosuhteet huomioon ottaen kohtuullisen asunnon.3. Suomen työaikamääräyksiä sovellettaessa työaika voidaanjärjestää myös siten, että työtuntien määrä tasoittuu keskimäärinneljäänkymmeneen (40) tuntiin viikossa enintään kuuden (6) kuu-kauden tasoittumisjaksolla. Mikäli ulkomaantyön kesto on allekuusi (6) kuukautta, tasoittumisjakson pituus voi olla kuitenkinenintään ulkomaantyön keston mittainen.Työnantajajatyöntekijäeivätvoisopiasellaisestatyöaikajärjes-telystä, joka on työntekomaan pakottavien työaikamääräysten vas-tainen.Käytettäessä keskimääräistä neljänkymmenen (40) tunnin viik-kotyöaikaa työtuntijärjestelmä on laadittava etukäteen kirjallisestikoko tasoittumisjakson ajaksi. Työtuntijärjestelmän muuttaminenkesken tasoittumisjakson voi tapahtua vain molemminpuolisellasopimuksella.Ylityöstäjahätätyöstä,jotatehdääntyötuntijärjestelmänmukai-sen vuorokautisen työajan lisäksi, on kahdelta ensimmäiseltä tun-nilta maksettava viidelläkymmenellä prosentilla ja seuraavilta tun-neilta sadalla prosentilla korotettu palkka.Ylityöstäjahätätyöstä,jotatehdääntyötuntijärjestelmänmukai-sen viikoittaisen työajan lisäksi, on kahdeksalta ensimmäiseltä tun-nilta maksettava viidelläkymmenellä prosentilla ja seuraavilta tun-neilta sadalla prosentilla korotettu palkka.4. Työsopimus on tehtävä aina kirjallisesti ennen työntekijänlähtöä työntekomaahan. Työsopimuksesta tulee ilmetä työsopi-muslain 2 luvun 4 §:n edellyttämien seikkojen lisäksi päivärahansuuruus ja sen määräytymisperuste (miltä päiviltä päiväraha mak-setaan), työnantajan kustantamat kotimatkat ja matkakustannustenkorvaus työntekomaassa sekä majoitusjärjestelyt ja niiden arvioitulaatu.38
        --------------------------------------------------------------------------------
        Page 39
        30 §Päivittäiset matkakustannukset1. Työntekijän oikeus työpäivittäiseen matkakustannusten kor-vaukseen määräytyy seuraavasti:Oikeutta korvaukseen ei ole, jos työntekijän asunto on enintään5 kilometrin säteen etäisyydellä työmaasta.Mikäli työntekijän asunto sitä vastoin on yli 5 kilometrin säteenetäisyydellä työmaasta, määräytyy hänen matkakustannusten kor-vauksensa alla olevan taulukon mukaanAsunnon ja työmaanTyöpäivittäinenvälinen etäisyysmatkakustannustensäteellä mitatenkorvausyli 5 km1,43 €yli 10 km2,31 €yli 20 km4,14 €yli 30 km6,03 €yli 40 km7,34 €yli 50 km9,01 €yli 60 km11,85 €yli 70 km13,41 €yli 80 km15,23 €Edellä mainittuja matkakustannusten korvausten määriä muute-taan1.1.2006,1.1.2007ja1.1.2008lukienliitojensopimallatavalla.Mikäli yllämainitulla säteellä mitaten työntekijän asunto jääjonkin edellä mainitun kilometrisäteen sisäpuolelle, mutta hänentyömatkansa erityisten maantieteellisten esteiden kuten vesistönvuoksi muodostuu sanottua säteellä mitattua matkaa pitemmäksi,on hänellä oikeus vastaavasti pitemmän säteen mukaan määräyty-vään korvaukseen.2. Työntekijän tulee antaa selvitys asuinpaikastaan työsopimustatehtäessä. Mikäli selvitys annetaan myöhemmin, oikeus päivittäi-seenmatkakorvaukseenalkaavastaselvityksenantamisestalähtien.3. Vesitse tapahtuvista matkoista sovitaan kussakin tapauksessaerikseen.4. Mikäli työnantaja on järjestänyt työntekijöiden kuljetukset jatyöntekijä käyttää sitä hyväkseen, ei mitään korvausta suoriteta.39
        --------------------------------------------------------------------------------
        Page 40
        Kuljetukset tapahtuvat työajan ulkopuolella ja työaika on tässä työ-ehtosopimuksessa mainittu säännöllinen työaika. Kuljetus- tai kul-kuajalta ei muuta korvausta suoriteta.31 §Työkalukorvaukset1. Korvauksena omien työkalujen käyttämisestä maksetaan:Kirvesmiehelle laudoitus- ja sisätöissä1,68 € päivältäKirvesmiehelle teline- yms. töissä1,01 € päivältäSementtityöntekijälle1,01 € päivältäLaattatyöntekijälle1,01 € päivältäMuurarille1,01 € päivältäRapparille1,01 € päivältäKipsityöntekijälle1,01 € päivältäTasoitemiehelle1,01 € päivältä2. Mikäli muut kuin edellä mainitut työntekijät käyttävät omiatyökaluja, maksetaan siitä korvausta sopimuksen mukaan.3. Työnantaja hankkii kustannuksellaan työntekijän/työkunnankäyttöön työssä tarvittavat tavanomaisesta poikkeavat moottori- jasähkökäyttöiset työkoneet sekä muut vastaavat erikoistyökalut.Mikäli työntekijän kanssa sovitaan, että hän käyttää edellä mainit-tuja omia moottori- ja sähkökäyttöisiä työkoneita tai muita erikois-työkaluja, sovitaan niiden käyttöajan korvaamisesta asianomaisentyöntekijän ja työnantajan kesken.VI SOSIAALISET MÄÄRÄYKSET32 §OpastusTyönantaja antaa työsuhteen syntyessä työntekijälle tietoja ra-kennustyön tapaturma- ja terveysvaaroista sekä ohjeita tapaturmi-en ja sairauksien välttämiseksi, mikäli mahdollista työsuojeluval-tuutetun tai -asiamiehen läsnä ollessa. Ohjeiden antamisessa tuleetuoda esiin varsinkin rakennustyön tyypillisimmät tapaturma- ja40

        Lähde:rakennusliitto.


      • *sopuli*______

        Olisi kysymys ansiosidonaisen päivärahan työssäoloehdosta. aloitin työt maaliskuun 10 päivä ja nyt näyttäisi että työt loppuisi joulukuun lopussa, jolloin 10kk ehto jäisi 10 päivällä uupumaan. Kysymys kuuluukin että lasketaanko lopputilissä saatu kesäloma tähän työssäolo ehtoon (reilu 20 päivää)?


      • juuppeli
        *sopuli*______ kirjoitti:

        Olisi kysymys ansiosidonaisen päivärahan työssäoloehdosta. aloitin työt maaliskuun 10 päivä ja nyt näyttäisi että työt loppuisi joulukuun lopussa, jolloin 10kk ehto jäisi 10 päivällä uupumaan. Kysymys kuuluukin että lasketaanko lopputilissä saatu kesäloma tähän työssäolo ehtoon (reilu 20 päivää)?

        Työssä olo aika on siitä päivästä kun sopimus on kirjoitettu, siihen päivään kun työt loppuu. Kesäloma on myös aikaa jolloin olet ollut heillä töissä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      39
      773
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe