Muisto pilipalikengistä

Maalla kasvanut

60-luvulla ei vielä tainnut olla sandaaleja, sillä niitä oli silloin vain arabeilla ja amerikkalaisilla turisteilla.

Minulla oli pilipalikengät. Isovanhemmilla oli lehmiä ja kun juoksentelin lehmihaassa pilipalikengilläni astuin kerran jos toisenkin lehmien jätöksiin.

16

732

  Vastaukset

  • oli kenkinä kumisaappaat tai matalapohjaiset tennarit.
   Sandaaleista tuli mieleeni 70-luvun alun hippimuodin mukanaan tuomat jeesus-sandaalit, joissa pitkät remmit kierrettiin säären ympärille :)

   • Nehän ovat olleet taas muodissa. Olen joskus yrittänyt pitää kiinalaisia sändaaleja, joissa yksi lenkki menee isonvarpaan ja sitä seuraavan varpaan väistä. Varpaitten väli tuli kipeäksi.


   • 60 luvulla minulle ja veljelleni ostettiin korkkarit. Valkeet nilkkaan asti, joissa nilkan luun kohdilla ne punaiset muovi ympyrät. Omani käytin loppuun, mutta veljen korkkarit säilyi ehjinä. ihan 80 luvun alussa löysin ne ja otin käyttöön. Oli aika jännä kun porukka alkoi kyselemään mistä niitä kenkiä saa ja möisinkö omani. Yks päivä huomasin kaupungilla, että se 60 luvun korkkari on palannut.Nuorisolla näkyy olevan sama kenkä jalassa, mutta valkeena ei enää tule vastaan, vaan mustana, sinisenä, punaisena, mutta ihan saman kengän malli se on.


   • Ostin tänään pilipalit Saksasta. Birkenstoffit, joten ei ole aidot puupohjaiset. Muistaako joku mikä aikoinaan niitä valmisti? T. Vuosimallia 1954


  • Muistanhan minä nuo pilipalikengät.
   Tosin ainakin täällä päin ne olivat nimeltään PALIPALIKENGÄT :) Luulen kuitenkin, että oli ne sitten pili- tai pali..., niin samoista kengistä puhumme.

   Hmmm...siis jos tarkoitat niitä, joissa oli puupohjat ja nahkaremmi ?
   Mulla oli yhdet AIVAN IHANAT palipalikengät. Puuosa oli taivaansiniseksi maalattu ja valkoinen remmi ja remmin solki oli keskellä remmiä, eikä sivussa, niin kuin melkein kaikissa oli :)
   Kengän koko oli jotain 33

   • Mulla oli myös bali-balit, ystävältä sain ensin hänelle pieniksi jääneet, olisiko ollut myös kokoa 33. ..11 vuotiaana v.-66 uhrasin kesätienistini ihan uusiin 36 numeron bali-baleihin, (24,90mk, Anttilan hinta) niitä käytin vielä ammattikoulussakin työkenkinä 15v -70--72.
    Vielä 70-luvun lopulakin löysin vastaavan näköiset, mutta ne olivat jotain silokoni-kumimassaa, ne olivat siis taipuisast, pohjan voisi kääntää U-kirjaimen kaarevaksi. Muut käyttivät silloin varvastossuja, mihin mä en ole koskaan oikein tottunut.. .. Eijaleino


  • Muistan hyvin kuinka kateellinen olin serkun palipaleista, olivat aivan Helsingistä hankitut. Meillä ei ollut sellaisiin varaa, oli vain kumisaappaat ja tennarit. Sitten tuli välähdys, tehdään itse sellaiset. Lautaa löytyi ja kyllä siitä synyti kengän mallinen ja tallin vintiltä vanhasta saappaan varresta remmi. Täydestä meni sen kesän pilipalit, olisikohan ollut -64.

   • Kun olin 9-10- vuotias mekin teimme kaverini kanssa rintaliivit pahvista. Niihin pahvikuppeihin ei kyllä ollut mitään vielä, mitä pistää. Rinnat alkoivat kasvaa myöhemmin.


  • Parhaalla kaverillani oli pilipalit. Sain joskus käyttää niitä. Ne oli Shollin tekemät.

   • kaupan!


  • oli niin pakko saada.
   käytiin isän kaa ostaa sisäänkautta, kun näin semmoset naapurintytöllä ja kaupat oli jo kiinni )

  • Oli 60-luvulla, ainakin loppupuolella, varvassandaaleja. Kävin talvella Balilla, enkä missään kaupungissakaan nähnyt juuri muita kenkiä, kuin varvassandaaleja. Käytännölliset, koska siellä kengät jätetään oven ulkopuolelle jopa ravintolaan mennessä. Kalliita kenkiä ei kannata jättää, koska joku varastaa. Eipähän mene kenkiin rahaa. Eikä siinä ilmanalassa umpinaisia kenkiä tarvitse, mutta itse kävelin lenkkareissa, etten olisi särkenyt jalkojani epätasaisilla ja kapeilla käytävillä mopojen seassa.

   Mieleeni muistui lisäksi ne ruskeat vakosamettiset Retu-kengät. Olivatkohan 60- luvun loppua vai 70- luvulla?

   • Yleensä maalla juostiin kesällä paljain jaloin.
    Pilipalikengät oli sellaisia lipokkaita/ sandaaleita joissa remmi vain jalkaterän päällä. ( Ruotsissa asuvat serkut käyttivät hollannikkaita joka paikassa).
    Varvassandaalit ( joita meni parit kesässä, kun olivat heikkotekoisia), Retu-kengät muistan, mutta mulla oli ne toiset tennarit ( minkä nimeä en muista?), huippuna vielä nokian Hai-saappaat ja talvella monot tai lyhytvartiset nahka/ muovisaappaat.


   • Tätä minäkin olen koittanut valistaa tuolla facebookin 70-luvun teineissä, että oikea nimi on kylläkin balibali.. pilipali oli sellanen vähän hulttio mies, ainakin Turun suunnalla.
    Minä ostin omalla kesätienistillani balibalit joskus 11v , niitä käytin vielä ammattikoulussa työkenkinä v.-70. Eijaleino


  • Kyllä mulla ja isola siskolla oi valkoiset sandaalit kesäkenkinä jo v.-64 valokuassa ovat jaloissa, oltiin silloin minä 9v ja hän 11v.
   Juhlakenkinä oli kesät talvet mustat lakeerikengät. Silloin eivät olleetkaan mitään muovia, vaan vähän joustavaa lakeria..
   Bali-balit ostin omilla kesäansoillani juurikasharvenukseta tienatuilla rahoilla. Kotoa ei serllaiseen turhuuteen rahaa laitettu. Lopulta käytin niitä vielä ammattikoulussakin työkenkinä, olivat kyllä jo vähän lyhyet..
   ...Eijaleino

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa parvekekynttilästä

   Syyte tulossa huolimattomasta tulenkäsittelystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006569983.html
   Maailman menoa
   84
   3426