Muisto pilipalikengistä

Maalla kasvanut

60-luvulla ei vielä tainnut olla sandaaleja, sillä niitä oli silloin vain arabeilla ja amerikkalaisilla turisteilla.

Minulla oli pilipalikengät. Isovanhemmilla oli lehmiä ja kun juoksentelin lehmihaassa pilipalikengilläni astuin kerran jos toisenkin lehmien jätöksiin.

16

2845

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ikinuorekas

      oli kenkinä kumisaappaat tai matalapohjaiset tennarit.
      Sandaaleista tuli mieleeni 70-luvun alun hippimuodin mukanaan tuomat jeesus-sandaalit, joissa pitkät remmit kierrettiin säären ympärille :)

      • apäterveelliset!

        Nehän ovat olleet taas muodissa. Olen joskus yrittänyt pitää kiinalaisia sändaaleja, joissa yksi lenkki menee isonvarpaan ja sitä seuraavan varpaan väistä. Varpaitten väli tuli kipeäksi.


      • heh....

        60 luvulla minulle ja veljelleni ostettiin korkkarit. Valkeet nilkkaan asti, joissa nilkan luun kohdilla ne punaiset muovi ympyrät. Omani käytin loppuun, mutta veljen korkkarit säilyi ehjinä. ihan 80 luvun alussa löysin ne ja otin käyttöön. Oli aika jännä kun porukka alkoi kyselemään mistä niitä kenkiä saa ja möisinkö omani. Yks päivä huomasin kaupungilla, että se 60 luvun korkkari on palannut.Nuorisolla näkyy olevan sama kenkä jalassa, mutta valkeena ei enää tule vastaan, vaan mustana, sinisenä, punaisena, mutta ihan saman kengän malli se on.


      • Pirkko-54

        Ostin tänään pilipalit Saksasta. Birkenstoffit, joten ei ole aidot puupohjaiset. Muistaako joku mikä aikoinaan niitä valmisti? T. Vuosimallia 1954


    • Heikunkeikku

      Muistanhan minä nuo pilipalikengät.
      Tosin ainakin täällä päin ne olivat nimeltään PALIPALIKENGÄT :) Luulen kuitenkin, että oli ne sitten pili- tai pali..., niin samoista kengistä puhumme.

      Hmmm...siis jos tarkoitat niitä, joissa oli puupohjat ja nahkaremmi ?
      Mulla oli yhdet AIVAN IHANAT palipalikengät. Puuosa oli taivaansiniseksi maalattu ja valkoinen remmi ja remmin solki oli keskellä remmiä, eikä sivussa, niin kuin melkein kaikissa oli :)
      Kengän koko oli jotain 33

      • Anonyymi

        Mulla oli myös bali-balit, ystävältä sain ensin hänelle pieniksi jääneet, olisiko ollut myös kokoa 33. ..11 vuotiaana v.-66 uhrasin kesätienistini ihan uusiin 36 numeron bali-baleihin, (24,90mk, Anttilan hinta) niitä käytin vielä ammattikoulussakin työkenkinä 15v -70--72.
        Vielä 70-luvun lopulakin löysin vastaavan näköiset, mutta ne olivat jotain silokoni-kumimassaa, ne olivat siis taipuisast, pohjan voisi kääntää U-kirjaimen kaarevaksi. Muut käyttivät silloin varvastossuja, mihin mä en ole koskaan oikein tottunut.. .. Eijaleino


    • pilipalit

      Muistan hyvin kuinka kateellinen olin serkun palipaleista, olivat aivan Helsingistä hankitut. Meillä ei ollut sellaisiin varaa, oli vain kumisaappaat ja tennarit. Sitten tuli välähdys, tehdään itse sellaiset. Lautaa löytyi ja kyllä siitä synyti kengän mallinen ja tallin vintiltä vanhasta saappaan varresta remmi. Täydestä meni sen kesän pilipalit, olisikohan ollut -64.

      • enemmän ennen

        Kun olin 9-10- vuotias mekin teimme kaverini kanssa rintaliivit pahvista. Niihin pahvikuppeihin ei kyllä ollut mitään vielä, mitä pistää. Rinnat alkoivat kasvaa myöhemmin.


    • Parhaalla kaverillani oli pilipalit. Sain joskus käyttää niitä. Ne oli Shollin tekemät.

      • PALIPALI

        kaupan!


    • helisevä

      oli niin pakko saada.
      käytiin isän kaa ostaa sisäänkautta, kun näin semmoset naapurintytöllä ja kaupat oli jo kiinni )

    • Retutossut

      Oli 60-luvulla, ainakin loppupuolella, varvassandaaleja. Kävin talvella Balilla, enkä missään kaupungissakaan nähnyt juuri muita kenkiä, kuin varvassandaaleja. Käytännölliset, koska siellä kengät jätetään oven ulkopuolelle jopa ravintolaan mennessä. Kalliita kenkiä ei kannata jättää, koska joku varastaa. Eipähän mene kenkiin rahaa. Eikä siinä ilmanalassa umpinaisia kenkiä tarvitse, mutta itse kävelin lenkkareissa, etten olisi särkenyt jalkojani epätasaisilla ja kapeilla käytävillä mopojen seassa.

      Mieleeni muistui lisäksi ne ruskeat vakosamettiset Retu-kengät. Olivatkohan 60- luvun loppua vai 70- luvulla?

      • veikkaan60luvunloppua

        Yleensä maalla juostiin kesällä paljain jaloin.
        Pilipalikengät oli sellaisia lipokkaita/ sandaaleita joissa remmi vain jalkaterän päällä. ( Ruotsissa asuvat serkut käyttivät hollannikkaita joka paikassa).
        Varvassandaalit ( joita meni parit kesässä, kun olivat heikkotekoisia), Retu-kengät muistan, mutta mulla oli ne toiset tennarit ( minkä nimeä en muista?), huippuna vielä nokian Hai-saappaat ja talvella monot tai lyhytvartiset nahka/ muovisaappaat.


    • palipali
      • Anonyymi

        Tätä minäkin olen koittanut valistaa tuolla facebookin 70-luvun teineissä, että oikea nimi on kylläkin balibali.. pilipali oli sellanen vähän hulttio mies, ainakin Turun suunnalla.
        Minä ostin omalla kesätienistillani balibalit joskus 11v , niitä käytin vielä ammattikoulussa työkenkinä v.-70. Eijaleino


    • Anonyymi

      Kyllä mulla ja isola siskolla oi valkoiset sandaalit kesäkenkinä jo v.-64 valokuassa ovat jaloissa, oltiin silloin minä 9v ja hän 11v.
      Juhlakenkinä oli kesät talvet mustat lakeerikengät. Silloin eivät olleetkaan mitään muovia, vaan vähän joustavaa lakeria..
      Bali-balit ostin omilla kesäansoillani juurikasharvenukseta tienatuilla rahoilla. Kotoa ei serllaiseen turhuuteen rahaa laitettu. Lopulta käytin niitä vielä ammattikoulussakin työkenkinä, olivat kyllä jo vähän lyhyet..
      ...Eijaleino

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      166
      2819
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2021
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1825
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe