Suojaus avio-oikeudelta

Moi

Avomieheni on saanut lahjana "Ennakko perintöä" ja siinä on ehtona että se on suojattu avio-oikeudelta. Eli jos menemme naimisiin ja mieheni kuolisi minua ennen niin olisiko minulla mitään oikeutta saada mitään siitä omaisuudesta? Mahdollisten lasten perimisoikeuteenhan se ei kai vaikuta ja voiko avio-oikeuden suojausta muuttaa testamentilla tai edes testamenttaamalla elin ikäistä käyttöoikeutta, (jos sellainen nyt on mahdollista).

10

2293

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ----

   Sinä perit sen, jos miehesi kuolee lapsettomana eikä testamenttaa omaisuutta jollekin toiselle.

   Muuten miehesi voi tehdä perinnöllään mitä huvittaa - vaikka lahjoittaa sen heti sinulle.

  • paperi ¨¨

   eli lahjakirjassa ettei aviopuolisolla ole avio-oikeutta, niin ei ole siihen saatuun lahjaan.
   Lapset ovat perillisä, mutta jos lapsia ei ole, niin miehen isä tai äiti tai sisarukset ovat perillisiä.
   Testamentilla mies voi muuttaa saamansa lahjan perillisen esim. testamenttaamalla lahjan sinulle.

   • Aviopuoliso perii

    "Lapset ovat perillisä, mutta jos lapsia ei ole, niin miehen isä tai äiti tai sisarukset ovat perillisiä."

    Jos ei ole lapsia, niin aviopuoliso on ainoa perillinen. Ja hän perii kaiken, myös omaisuuden joka on suojattu avio-oikeudelta. Sillä hän ei saa sitä avio-oikeuden nojalla, vaan perimysjärjestyksen nojalla.

    Miehen isä, äiti, sisarukset eivät peri mitään.

    Tämä siis jos ei ole minkäänlaista testamenttia.

    Mies voi toki halutessaan tehdä testamentin, ja jättää omaisuuden esim. isälleen, äidilleen tai sisaruksilleen.

    Mutta jos mies haluaa, että vaimo perii, niin mitään testamenttia ei tarvita.


  • poissulkeminen

   Avio-oikeuden voi testamentintekijä poissulkea ja näin vaikuttaa saajan oikeudelliseen asemaan, eli että aviopuolisolla ei ole oikeutta saatuun omaisuuteen. Puolisot voivat sopia omaisuuden osituksessa, että testamentin nojalla saatuun omaisuuteen sovelletaan avio-oikeutta.
   Testamentin tekijä voi liittää testamenttiin purkavan ehdon, jonka mukaan testamentattu omaisuus on menevä kolmannelle, mikäli avio-oikeuden poissulkevaa määräystä ei noudateta. Eikö tästä voi päätellä, että aviopuoliso ei peri automaattisesti ennakkoperintönä saatua lahjaa. Testamentti on aina mahdollinen, jolla voi määrätä omaisuudestaan.

   • zzz...

    "Eikö tästä voi päätellä, että aviopuoliso ei peri automaattisesti ennakkoperintönä saatua lahjaa."

    Ei voi. Leski ei saakaan omaisuutta avio-oikeuden nojalla vaan perintöoikeuden nojalla.


   • Ei voi päätellä

    Ei mistään noista voi päätellä sitä, mitä väität.

    Jos naimisissa olevalla ei ole rintaperillisiä, hänen puolisonsa perii automaattisesti KAIKEN hänen omaisuutensa. Riippumatta siitä miten se on saatu (lahjaksi, perintönä..) ja onko omaisuuden antaja/jättäjä sulkenut aviopuolison avio-oikeuden pois vai ei.

    Ainoa millä tuohon voi vaikuttaa on se, että joko henkilö itse tekee testamentin jonkun muun kuin puolisonsa hyväksi, tai sitten että omaisuutta muuten koskee aiempi testamentti.

    Esim. omalla appiukollani käsittääkseni on testamentti, jossa määrätään että hänen kuolemansa jälkeen hänen omaisuutensa menee hänen pojalleen (aviomieheni) ja JOS pojalla ei sitten kuollessaan ole lapsia, silloin omaisuus menee kolmannelle taholle. Ei siis pojan aviopuolisolle.

    Tämä on minusta ihan reilua ja oikein. Testamentti tehtiin kauan ennen kuin edes tapasin mieheni, ja ymmärrän että appiukkoni ei halua omaisuutensa sitten joskus joutuvan minun sukuuni; ihmisille joita hän ei lainkaan tunne.


  • aviopuolison oikeus!

   Entäpä siinä tapauksessa, että olemme naimisissa eikä avioehtoa ole tehty? Voivatko esim. toisen aviopuolison vanhemmat rajata perintöön maininnan, että pojan aviopuolisolla ei ole perittävään omaisuuteen avio-oikeutta. Voiko tämän rajauksen tehdä, vaikka olemme olleet jo 15 vuotta naimisissa eikä meillä mieheni kanssa ole avioehtoa? Ja jos voi, niin tarkoittaako se, että kun appivanhemmista aika jättää ja mieheni on ainoa perillinen, ei minulla olisikaan avio-oikeutta tähän omaisuuteen?

   • putte

    Kyllä vanhemmat voivat testamentissa sulkea pois perinnönsaajan puolison avio-oikeuden, kuten tässä ketjussa ylempänä on tullut jo selvästi esille.


   • putte kirjoitti:

    Kyllä vanhemmat voivat testamentissa sulkea pois perinnönsaajan puolison avio-oikeuden, kuten tässä ketjussa ylempänä on tullut jo selvästi esille.

    Lisätään se vielä, ettei asiasta tarvitse kertoa elinaikanaan perilliselle saati hänen puolisolleen ... asia selviää sitten perunkirjoituksessa aikanaan.

    Monelleko iski epätietoisuus ? *wirn*


   • ÄN36
    M36 kirjoitti:

    Lisätään se vielä, ettei asiasta tarvitse kertoa elinaikanaan perilliselle saati hänen puolisolleen ... asia selviää sitten perunkirjoituksessa aikanaan.

    Monelleko iski epätietoisuus ? *wirn*

    hauskinta onkin, jos jotain tapahtuu, pääsee napauttamaan kaikkia niitä täydellisiä ihmisiä, jotka ovat haukkuneet vuosia mukamas takanapäin niin, että varmasti on jutut kuullut. *se parhaiten nauraa, joka viimeisenä nauraa*


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Seuraan sinua.

   Muistathan tämän.
   Ikävä
   119
   1256
  2. Lempinimi kaivatulle

   Minkä lempinimen olet antanut ikäväsi kohteelle mielessäsi häntä ikövöidessä? Hän kulkee aatteissa mukana lempinimellä
   Ikävä
   43
   1126
  3. Mikä sai ihastumaan?

   Mikä teillä muilla on hänessä (kaivatussasi) saanut ihastumaan itseensä? Muhun vetosi miehessä rehellisyys ja se että o
   Ikävä
   44
   1019
  4. Nainen, minne olet piiloutunut

   Jäätyykö nenä pakkasella ja et uskalla pistäytyä ulkopuolella, vai pelkäätkö törmääväsi minuun? Voi olla tosiaan kiusall
   Ikävä
   57
   915
  5. Torikahvila R.I.P

   "Torikahvilan ylläpito ei vastannut MunFoorumin yhteydenottoon parin viikon kuluessa. Foorumi on suljettu, koska sillä e
   Yhteiskunta
   106
   841
  6. Mikä fiilis tänään

   Ystävälläni. Ei minua meidän ikäero edelleenkään haittaa ja olet ollut positiivinenkin. Kaikilla on hyviä ja huonoja päi
   Ystävyys
   124
   834
  7. Kiitos päättäjät Kytölehdon päätöksestä

   Nyt saimme positiivisen uutisen Hyrynsalmelle. Edistykselliset ja kokonaisuutta laajasti katsovat päättäjät ymmärsivät t
   Hyrynsalmi
   67
   799
  8. Olisin halunnut...

   Olisin halunnut jutella kaikki asiat selväksi. Olen joskus kirjoittanut tänne huonossa mielentilassa ja todella ajattele
   Ikävä
   82
   637
  9. Palasina edelleen ja paras pala hukassa loppuun asti

   💞 Mä et ketään viereeni kaipaa Itselleni toistelen et kaikki hyvin on En tahdo et kukaan Perääni soittaa Helpompi on o
   Ikävä
   113
   624
  10. Nainen kaunokainen

   Mitä teet tänään illalla?
   Ikävä
   34
   620
  Aihe