Hei alan asiantuntijat, miten tehdään näin Suomen oloissa Gyros-lihaa. Vanhin poikani tykästyi siihen Kreetan matkallamme ja haluaisin tehdä sitä näin kotioloissa. Lidlistä saa sitä pakasteena, mutta sen taso ei aina ole kovin hyvä. Apuja kiitos!
Gyros-lihaa?
26
15229
Vastaukset
- vanha kokki
Gyros on yhtä kuin döner, kyseessä on kielellinen eroavaisuus. Eli siis kyse on kebablihasta. Gyros on kreikkaa döner turkkia.
Opettele dönerkebapin teko niin homma on ratkaistu. Itse paistoin juhannuksena reilulle 20:lle hengelle kyseistä lihaa vartaalla, joka pyöri hiilivalkean edessä. Rakensin grillin jossa oli kolme arinaa päälletysten ja jokaisessa paloi leppäklapeja jotka sitten hiiltyessään muodostivat oivan lämmönlähteen.
Gyroksen, eli dönerin lihat painoivat n.15 kiloa josta söimme kolme ateriaa ja sitä vielä jäikin tähteksi.
Varrasta jossa liha pyörii sanotaan Gyroksen ollessa kyseessä, souvlakiksi ja döneristä puhuttaessa se on kebap.
Kaikille hienoista kiiltävistä grilleistä kiinnostuneille neuvoisin tutustumista sen yksinkertaisimpaan ja toimivimpaan malliin, jonka näkee erinomaisessa ammattikäytössä vaikkapa Tallinnassa sijaitsevassa Azeeriravintolassa, joka sijaitsee lähellä satamaa. Hyvää ja halpaa aidolla hiiligrillillä valmistettua ruokaa jota eivät turhat vihannekset pilaa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Kävin eilen testaamassa.- Manselainen
Olen kuullut, että tämä Gyros -liha voi olla (tai sisältää) myös possua, mitä taas muslimiperinteen mukaan Döner ei koskaan voi olla. Maustaminen ja muu valmistaminen on "samanlaista" kummassakin.
Olenko oikeassa? - vanha kokki
Manselainen kirjoitti:
Olen kuullut, että tämä Gyros -liha voi olla (tai sisältää) myös possua, mitä taas muslimiperinteen mukaan Döner ei koskaan voi olla. Maustaminen ja muu valmistaminen on "samanlaista" kummassakin.
Olenko oikeassa?Sillä, kuten edellä mainitsin, kyse on kielierosta.
Döner (turkkia)ja gyros (kreikkaa), merkitsevät samaa, eli suomeksi sanat merkitsevät pyörivää. Jos muslimi valmistaa kebabia, ei hän laita siihen sianlihaa. Mutta jos katolinen kreikkalainen valmistaa kebabia (kreik. souvlaki) hän saattaa laittaa siihen myös sianlihaa. Olisikohan suomenkielinen vastine molemmille "pyörivä varras"?
Valmistus on periaatteessa aivan sama, mausteet saattavat erota maittain ja myös valmistajan mukaan. - Kreikkalaisen ruoan yst.
vanha kokki kirjoitti:
Sillä, kuten edellä mainitsin, kyse on kielierosta.
Döner (turkkia)ja gyros (kreikkaa), merkitsevät samaa, eli suomeksi sanat merkitsevät pyörivää. Jos muslimi valmistaa kebabia, ei hän laita siihen sianlihaa. Mutta jos katolinen kreikkalainen valmistaa kebabia (kreik. souvlaki) hän saattaa laittaa siihen myös sianlihaa. Olisikohan suomenkielinen vastine molemmille "pyörivä varras"?
Valmistus on periaatteessa aivan sama, mausteet saattavat erota maittain ja myös valmistajan mukaan.Hei!
Turkkilainen kebab on aivan erillaista koostumukseltaan, jota meidän ravintoloissa saa. Samaa tavaraa saa kyllä myös turkista. Turkissa myydään myös kreikkalaista gyrosta ja usein vieläpä samalla nimellä siis kreikaksi, mutta jos ravintolan pitäjä ei ole muslimi saattaa se pitää sisällään possua. Gyroksen pääasiallinen raaka-aine Kreikassa on possu ja vieläpä runsasrasvainen. Pyörivään vartaaseen kasataan isoja paloja lihaa tiiviisti jotka paistettaessa kasautuvat yhteen ja liika rasva palaa pois. Turkkilainen kebab on mössmpää ja usein jauhetusta lihasta tehtyä. Kreikkalainen gyros tehdään siis suurista paloitelluista lihan osista ja jää näin ollen kiinteämmäksi ja hyvin paistettuna rapeammaksi kuin kebab. Jos on kerran hyvin maustettua gyrosta syönyt maistuu kebab paskalle!, riippumatta miten se on tehty. - Vanha kokki
Kreikkalaisen ruoan yst. kirjoitti:
Hei!
Turkkilainen kebab on aivan erillaista koostumukseltaan, jota meidän ravintoloissa saa. Samaa tavaraa saa kyllä myös turkista. Turkissa myydään myös kreikkalaista gyrosta ja usein vieläpä samalla nimellä siis kreikaksi, mutta jos ravintolan pitäjä ei ole muslimi saattaa se pitää sisällään possua. Gyroksen pääasiallinen raaka-aine Kreikassa on possu ja vieläpä runsasrasvainen. Pyörivään vartaaseen kasataan isoja paloja lihaa tiiviisti jotka paistettaessa kasautuvat yhteen ja liika rasva palaa pois. Turkkilainen kebab on mössmpää ja usein jauhetusta lihasta tehtyä. Kreikkalainen gyros tehdään siis suurista paloitelluista lihan osista ja jää näin ollen kiinteämmäksi ja hyvin paistettuna rapeammaksi kuin kebab. Jos on kerran hyvin maustettua gyrosta syönyt maistuu kebab paskalle!, riippumatta miten se on tehty.Josta et näytä mitään tietävän?
- Lolleroszd
Vanha kokki kirjoitti:
Josta et näytä mitään tietävän?
Tää heppu vaikuttaa tosi ärsyttävältä.. Onneks ei tarvii ikinä jutella sun kaa mistään. BTW, millasta autoa ajat? Ihan mielenkiinnosta kyselen. Tutkin mitä autoa kyrvät ajaa.
- 2222233333
Lolleroszd kirjoitti:
Tää heppu vaikuttaa tosi ärsyttävältä.. Onneks ei tarvii ikinä jutella sun kaa mistään. BTW, millasta autoa ajat? Ihan mielenkiinnosta kyselen. Tutkin mitä autoa kyrvät ajaa.
vanhan kokinkaan jutut tästä maailmasta, kaikenlaisia homojuttuja selittelee muilla palstoilla, ihme pelle.
- .........
2222233333 kirjoitti:
vanhan kokinkaan jutut tästä maailmasta, kaikenlaisia homojuttuja selittelee muilla palstoilla, ihme pelle.
Että kyseessä on vanha kokki? Ettei vaan olis tuo Teppoveijari asialla!
- aivan kymppi
......... kirjoitti:
Että kyseessä on vanha kokki? Ettei vaan olis tuo Teppoveijari asialla!
Teppoveijarin en ole nähnyt mitään kirjoittelevan.
- ,koim,,
aivan kymppi kirjoitti:
Teppoveijarin en ole nähnyt mitään kirjoittelevan.
Näet viestin kirjoittajan finnisen naaman!
- Namnam!
,koim,, kirjoitti:
Näet viestin kirjoittajan finnisen naaman!
Kebapin ja Gyroksen ero, eli onko niissä eroa lainkaan?
- Vanha kokki
Namnam! kirjoitti:
Kebapin ja Gyroksen ero, eli onko niissä eroa lainkaan?
Tämä on kreikkalainen Gyros http://www.youtube.com/watch?v=zZ0t_wnWRZo ja tämä taas turkkilainen http://www.youtube.com/watch?v=2sGCswgWuDU&feature=related
Niin että mikä se olikaan se ero? Täällähän niitä asiantuntijoita riittää! - me kyllä iedetään
Vanha kokki kirjoitti:
Tämä on kreikkalainen Gyros http://www.youtube.com/watch?v=zZ0t_wnWRZo ja tämä taas turkkilainen http://www.youtube.com/watch?v=2sGCswgWuDU&feature=related
Niin että mikä se olikaan se ero? Täällähän niitä asiantuntijoita riittää!hanuri jutuilla siellä kalapalstalla. Siinähän olet asiantuntija.
- kreikan matkaaja
me kyllä iedetään kirjoitti:
hanuri jutuilla siellä kalapalstalla. Siinähän olet asiantuntija.
Itse olen kyllä syönyt kreikassa gyrosta joka oli rasvaista porsasta juuri niinkuin
kreikkalaisen ruuan ystävä sanoi. - Oon hyvä ja rikas
Lolleroszd kirjoitti:
Tää heppu vaikuttaa tosi ärsyttävältä.. Onneks ei tarvii ikinä jutella sun kaa mistään. BTW, millasta autoa ajat? Ihan mielenkiinnosta kyselen. Tutkin mitä autoa kyrvät ajaa.
Koska sulle alkaa hampaat kasvaa...silloin voit alkaa maisteleen lihaa. No, mä osaan grillata parasta ja osaan muutenki kokata paljon, vain parhaista aineista. Rahaa nääs on!
- hyyssimatkalle
kreikan matkaaja kirjoitti:
Itse olen kyllä syönyt kreikassa gyrosta joka oli rasvaista porsasta juuri niinkuin
kreikkalaisen ruuan ystävä sanoi.Mä en tosta sitte tiä mutta paskahätää pukkaa, täytyy lähtiä sontiin.
- Chaos_Ad
Oon hyvä ja rikas kirjoitti:
Koska sulle alkaa hampaat kasvaa...silloin voit alkaa maisteleen lihaa. No, mä osaan grillata parasta ja osaan muutenki kokata paljon, vain parhaista aineista. Rahaa nääs on!
No mutta
- Anonyymi
Kreikkalaisen ruoan yst. kirjoitti:
Hei!
Turkkilainen kebab on aivan erillaista koostumukseltaan, jota meidän ravintoloissa saa. Samaa tavaraa saa kyllä myös turkista. Turkissa myydään myös kreikkalaista gyrosta ja usein vieläpä samalla nimellä siis kreikaksi, mutta jos ravintolan pitäjä ei ole muslimi saattaa se pitää sisällään possua. Gyroksen pääasiallinen raaka-aine Kreikassa on possu ja vieläpä runsasrasvainen. Pyörivään vartaaseen kasataan isoja paloja lihaa tiiviisti jotka paistettaessa kasautuvat yhteen ja liika rasva palaa pois. Turkkilainen kebab on mössmpää ja usein jauhetusta lihasta tehtyä. Kreikkalainen gyros tehdään siis suurista paloitelluista lihan osista ja jää näin ollen kiinteämmäksi ja hyvin paistettuna rapeammaksi kuin kebab. Jos on kerran hyvin maustettua gyrosta syönyt maistuu kebab paskalle!, riippumatta miten se on tehty.Sian niskaa ne käyttää gyrosta tehdessään
- maikidsu
ei víttu oikeeeesti ette osaa mitään, laittakaa vaan possunsiivuja panulle ja heittäkää ne halkastun pitaleivän sisään ja kasviksii ja tzatzikii päälle se siitä huorat ei osaa tehdä tota juttuu 8O
- kreikka1
Gyroksessa pääpointti on maustamisessa, ihan sama teetkö lihan vartaassa vai pannulla...mausteseos on kaiken A ja O...ja possua se nykypäivänä on suurimmaksi osaksi ;)
- Jubarska58
Kreikkalainen tekijä:
Giakoumogiannakis esittelee samalla herkullisen näköistä gyros-varrasta, joka sisältää yleensä kanaa tai possua. Gyros-liha tarjoillaan pitaleivän sisällä vihannesten kera. Vihannekset koostuvat yleensä sipulista, tomaatista, kurkusta ja salaatista. Jogurttipohjainen tzatsiki-kastike viimeistelee todella herkullisen kokonaisuuden. - suomalainensyöjä
Olen samaa mieltä, Gyros perustuu mausteisiin: on kreikkalaista ja balkanin sekoitusta. Jollei kaupasta löydy, niin netistä kuitenkin esim. Wuertzteufel. de. Kuluja tulee tietenkin rahdista, vähän,mutta 250gr pussilla maustaa jo kilotolkulla. Kaikkea muitakin mausteita löytyy!
- nagahaba
Lidlissä oli aiemmin Gyros-lihaa nykyäänkin myytävän Kebab-lihan kaltaisena tuotteena. Se Gyros oli sianlihaa.
Harmillisen paljon tuotteita on Lidlin valikoimasta poistunut ja korvautunut samalla Suomimoskalla kuin mitä muutkin kaupat myyskentelevät. - höhöti
Ostaa ihan vaan palan porsaanlihaa ja vetelee veitsellä pitkiksi suikaleiksi ja siitä vaikka pannuun tai parilaan. Ei se sen kummempaa ole. Ei sitä muuten osaisi kaiken maailman etelä-euroopan alkuasukkaat tehdä jos se jotain rakettitiedettä olisi.
- Anonyymi
Aika pihalla porukka mistä se gyroksen maku tulee. Hiiligrillikommentit ovat lähellä totuutta mutta se ei yksistään riitä. Mutta jätänpä kertomatta sen oleellisimman asian. Kaksi vuotta kesti itellä asiaa selvittää ja yhtäkään ohjetta en ole suomenkielisenä vielä nähnyt jossa tuo salaisuus olisi kerrottu. Varainaisten mausteiden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Gyroskuivamausteseos on kusetusta, uutetta varmasti löytyykin sitten ravintolakäyttöön.
- Anonyymi
Uunissa gyrosta tai döneriä voi valmistaa näin https://www.mättömestari.fi/resepti/kreikkalainen-gyros-liha-ohje/
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde272900Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän332545- 1482274
Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.542249Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti241870Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3911706Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään1041652- 3111561
- 1351459
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131446