2 vuotias ei puhu mitään

huolion suuri

Meillä 2vuotias ei puhu vielä mitään ja huoli on kova. Neuvola ei reagoi mitenkään miten voisin itse auttaa lastani? Välillä on tosi nola esim leikkipuistossa kun poika vaan mumisee ja ikää 2v

37

18916

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sanna*

      Oma lapseni on vasta 1 v,mutta veljelläni on kolme lasta, jotka kaikki sanoneet ekat kunnon sanansa pikkasen yli 3 vuotiaina. Vanhin lähetettiin puhetarapeutille 3 vuotiaana, mutta alkoikin sitten just puhua. Toisten kohdalla ei sitten enää edes mietitty terapiaa vaikkei heillä ollut edes ns. omia sanoja.

      • on niin

        eri tahtia kehittyviä lapset, kyllä yleensä puhe alkaa....


    • mapee

      Jos lapsella ei ole mitään puheksi tai sen sukuiseksi tulkittavaa tuossa iässä niin on syytä huoleen. Onko lapsi jokellellut koskaan? Tuleeko tavuja tai kirjaimia tms tunnistettavaa vai onko tosiaan vain jotain möömmöm mummum jne?

      Ilmeisesti lapsi mielestäsi ymmärtää puheen? Seuraa ohjeita? Vaikeaahan se tuon ikäisestä on sanoa, mutta kummankin asian suhteen taitoja jo on olemassa ja riittää kun osaa ihan yksinkertaisen jutun, jota ei voi tulkita eleistä tai tilanteesta. Eli siis selvä tilanen, jossa vain puhe on neuvona ja apuna ei mitään muuta, ei edes aikuisen ilme..

      Menisin omatoimisesti korvalääkärille ja sieltä lähete kuulontutkimukseen jos vähänkin epäilyttää. Kela korvaa osan ja itselle jää jotain satasen luokkaa laskua paikasta riippuen. Usien puheen taustalla on kuulon ongelmat tai kuulemiseen liittyvät ongelmat.

      Ja tietenkin aika lääkäriin ja sitä kautta lähetteen kinuaminen on vaihtoehto. Puhumattomuuteen tuossa iässä on syytä kiinnittää huomiota, jos ei mitään merkkejä ole. Lapsi ansaitsee kielen jolla kommunikoida!

      Niin ja ihan taustana se, että työttä olen erilaisten puhe/kuulovammojen kanssa ollut tekemisissä ja oma lapseni oppi puhumaan kunnolla n3v iässä! Tuota ennen yksittäisiä sanoja tyyliin kerran kahdessa viikossa.. Eikä naurattanut se vitsi jossa lapsi sanoo vain kun on asiaa!

      • ravata lääkärillä

        jos kerran lapsi kuulee,eli jos vaikka kysyt missä kello on ja lapsi näyttää missä kello on nii kaikki ok,ei muuta ku odotella! T.viiden mamma


      • kannattaa ottaa

        yhteyttä, suoraan vain pediatrille. Itse en äitinä odottaisi enää hetkeäkään!


      • teidän kans...
        kannattaa ottaa kirjoitti:

        yhteyttä, suoraan vain pediatrille. Itse en äitinä odottaisi enää hetkeäkään!

        rauhoittukaa,ja ODOTTAKAA,puolen vuoden päästä nauratte jo asialle et mitä turhaan tuli ressattua...


    • todennäköisyydellä

      lapsesi on ihan kunnossa. Ymmärrän kuitenkin huolesi, sillä yleensä jo alle 1-vuotiaalla on sanoja ja kaksivuotias puhuu jo yksinkertaisia lauseita - siis YLEENSÄ.

      Ehkä voisit ottaa yhteyttä neuvolaan uudemman kerran ja pyytää vaikka lähetettä lääkärille, joka osaisi ohjata teitä eteenpäin, jos näkee tarvetta. Ei tuollaisen huolen kanssa kannata elää, kun on ihmisiä, jotka osaavat auttaa ja rauhoittaa toteamalla, että kaikki on hyvin. Ja tosiasia puheterapioista on se, että mitä aikaisemmassa vaiheessa ne aloitetaan, sitä parempi on lopputulos. Kaksi ja puoli vuotiaana aloitettu terapia tuottaa todennäköisesti paremman lopputuloksen kuin kolmevuotiaana aloitettu.

      Tsemppiä ja positiivista mieltä!

      • kokemuksella ja tiedolla

        Joku sanoikin, että suurella todennäköisyydellä ei ole mitään hätää. MUTTA on pieni mahdollisuus, että lapsella on joku ongelma miksi ei puhu. Sen vuoksi on tärkeää, että joitain ongelmia suljetaan pois ja varmistetaan, että mitään isompaa ei taustalla piile.

        Sitä emme tiedä teidän kaksivuotiaan kohdalla, että onko suvussanne ilmennyt kielenkehityksen viiveitä. Jos on, sitä suurempi pitäisi olla tutkimusten tarve. Kuuloa voit testata itsekin helposti. Mene lapsen selän taakse, sano hiljaisella (mutta selkeällä eikä ihan kuiskaten) jotain ihan yksinkertaista mutta vähän yllättävää. (jotain sellaista mitä ennen ei ole tapahtunut) Esimerkiksi "Sinulle on jäätelöä lelulaatikossa. Voit käydä hakemassa" Tietty jos lapsi on keskittynyt hommaansa niin ei se sitten reagoi.
        Lapsi voi olla reagoimatta myös siksi, että ei ymmärrä. Osalla on vaikeuksia ymmärtää puhetta, mutta eivät jää arkipäivän toistuvissa asioissa niistä kiinni.

        Mitä voit tehdä? No, lapsen puheen kehitys -palsta on täynnä vinkkejä, miten voit rikastuttaa lapsen kieltä, selaile hieman sieltä. Keskeisimmät ohjeet ovat; puhu, lue, kuuntele, yllytä ääntämään. (äänneleikit) Tukiviittomiakin voisit kokeilla, ihan muutamaa. Joku sanoikin erittäin osuvasti, että lapsellasi on oikeus tulla ymmärretyksi ja ilmaista itseään.

        Muuten, olin itse huolissani oman lapseni puhumattomuudesta, kun lapsi oli 2-vuotias. Kaikki ympärilläni käskivät rauhoittua ja toistelivat fraasia "ei mitään kiirettä, odota, odota, jokainen omaa tahtia". En jäänyt odottelemaan. 2½vuotiaana jonotettiin jo puheterapialle pääsyä, kuntoutus aloitettiin reilusti alle 3-vuotiaana. Onneksi.Intensiivisen 3 vuoden puheterapiajakson jälkeen kuntoutus saatiin päätökseen. Ehkä lapsesi ei kuulu samaan ryhmään, tai sitten kuuluu. Emme voi sitä tietää, mutta asioille voi jotain aina tehdä.


    • dysfasia

      meillä lapsi sanoi kaksi vuotiaana "ei" todella tärkeä sana ;)
      neuvolasta laittoi lähetteen lääkärille vai oliko suoraan foniatrille (puhetta tutkiva erikoislääkäri)lapsella todettiin myöhemmin vaikeasti viivästynyt puheenkehitys.
      joitain sanoja pikkuhiljaa tuli ehkä noin viisi syksyllä viisi keväällä. 3 vuotiaana ei puhunut ja sain kuulla toisilta äideiltä kun huutaa vaan kun viedään jotain käsistä ym. kun lapsi ei osaa puhua kuinkas kommunikoit? ja olin lellinyt pilalle kun ei puhunut (tuo on ollut kaiken huippu)
      mutta asiaan.
      parempi olisi päästä lääkäriin ja sitä kautta seurantaan jos onkin vain normaali viivästynyt puhe, mutta aina helpompi päästä tukitoimiin kiinni.

    • käytäntö

      Älä ole huolissasi, neuvolan käytäntö on ilmeisesti lähettää puheterapeutille vasta 3-vuotiaana jos puhetta ei tule tai se on kamalan epäselvää. Näin meneteltiin myös minun poikani kohdalla.

    • Mutsilainen

      meillä lapsi 1 v 4 kk ei edes yritä sanoa mitään sanoja, ehkä juuri ja juuri voi tulkita että "ei-ei" olisi hei hei, yleensä "ei" ilmaistaan päätä pyörittämällä ja kyllä joskus nyökkäämällä. Puhetta tuntuu ymmärtävän ihan hyvin ja sellaista äng-äännettä muistuttavalla "mölinällä" pitää kovaa meteliä kyllä mutta ei tosiaan edes koeta vielä. Alan huolestua minäkin.

      • 7

        Yritä saada lapsi matkimaan ääntelyitä, esim. lehmän kuva muu, ruuasta mmm hyvää jne. Mieluummin sama juttu usein toistuen.
        Toimintaa etenkin toistuvaa toimintaa, kuten pukemista, kannattaa "kielentää" lapselle, vaikka tämä tuntuisikin ymmärtävän puhetta hyvin. Esim. tyyliin "ja sitten laitetaan saapas jalkaan ja toinen saapas...". Puhu lapselle asioista, joihin hänen huomionsa on kiinnittynyt.

        Äidin laulun tai musiikin kuuntelu voi myös aktivoida auditiivisia taitoja, joita tarvitaan myös puheen kehityksessä.


    • smp

      puheterapeutit eivät vielä 2v ole huolissaan, poikkeuksen tekevät jos suvussa myöhäistä puheen kehitystä. Espoon kaupungin puheteraupeutit kehottavat tulemaan vastaanotolleen jos vaan asia epäilyttää. Itse voi ottaa Espoossa suoraan yhteyttä kaupungin puheterapeutteihin ja varata ajan.Tiedot löytyvät kaupungin sivuilta. Jos asut muualla soita neuvolaan ja kysy miten terapauttien puheille pääsee.

      Yksin ongelman kanssa ei kannata jäädä:)

      • kokemuksella ja tiedolla

        Kerroin tuossa aiemmin hieman omasta tilanteestamme. Meidän tilanteessa tosiaan kiinnitin hyvin varhain huomiota siihen, että lapsi ei halua yrittää äännellä tai sanoa mitään. Huoli vaan kiihtyi koko ajan.
        Toivon, että teillä ei mitään hämminkiä ole, mutta seuraile ja hae tarvittaessa ajoissa foniatrille sekä puheterapeutille. Nyt kannattaa tietysti tukea lasta ääntelyssä ja pitää vähän kirjaa itsellään siitä mistä on huolissaan. Helpompi kertoa lääkäreille, miksi on huolissaan, muuten jäävät roikkumaan siihen maagiseen 3 vuoden ikään.


    • Mimu76

      Meidän poika alkoi puhua vasta 2v8kk iässä. Sitä ennen vaan muutamia yksittäisiä sanoja. Neuvolasta passitettiin 2v tarkistuksessa puheterapeutille. En ollut kovin vakuuttunut. Poika vaan keskittyi leikkeihin ja muutenkin vaikutti olevan ihan kunnossa. Mutta sitten kun alkoi puhua niin siitä ei meinannu tulla loppua. Eikä ole kovin harvinaista muutenkaan ettei 2v puhu. En tiedä miten on maailman meno muuttunut, johtuuko sitten liiasta television katsomisesta ja kiireisestä elämästä.

      • autistisen pojan äiti

        En olisi huolissaan, mutta kerronpa vain että, toki autistilapsiakin syntyy. Tarkoituksenani ei ole PELOITELLA, ketään turhilla peloilla. Tämä on harvinainen neurologinen sairaus joka on yleisempää poikalapsilla kuin tyttölapsilla.

        Tämän sairauden poikkeavuudesta johtuen, seuranta aloitetaan yleensä n. 2 vuotiaana. Kun puhetta ei ala tulla. Yleensä näin pienellä lapsella on käytöksessä muutakin kehitykseen liittyvää poikkeavaa. esim. pieni lapsi saattaa jumittua paikalleen, ja hänen on vaikea ottaa katsekontaktia, ja hänestä saa ensivaikutelman että, hän ei todella kuule. Esim. tilanteissa joissa, vanhempi kutsuu lasta nimellä, seisoen lapsen takana. ym. Näitä tutkimuksia tehdään Lastenlinnassa osastosto seurannassa. Sairaalassa ollan muistaakseni 1 viikosta - 2 viikkoon. Jolloin lapsi on myös yötä sairaalassa, samoin näihin tutkimuksiin liittyy myös paljon muita tutkimuksia. Joilla pois, suljetaan vakavat poikkeavuudet mm. kasvaimet ynnä muut lapsen kehittyvissä aivoissa.s Mutta, vasta pitkien seurontojen ja arvioiden jälkeen voidaan todella vanhemmille kertoa että, kyseessä on autismi. Tässäkin sairaudessa on monenkirjoista/ja laajuista autismia. Nämä tutkimukset tehdään Lastenlinnassa/HUS:ssa, täällä Helsingissä.

        Meillä on jo 20 v. nuoriaikuinen autitinen nuori, ja hänen kohdallaan saimmme ns. lopullisen diagnoosin vasta nuoren ollessa 15 vuotias.

        Mutta, niinkuin tässä ketjussa joku kirjoitti, niin tutkimukset aloitetaan yleensä tuolta kuulopuolelta, jolloin pois suljetaan mahdolliset puheenymmärtämiseen vaikuttavat kuulovaikeudet.

        Ohjeena äitinä antaisin: Että, jos huolestuttaa kovin, niin otta yhteyttä ensin korvalääkäriin.

        Ja muutenkin, nauttikaa lapsestanne, kaikki lapset kehittyvät yksillöllisesti. Lapsuus on vain kerran. Meiltä tästä lapsuudesta kun ei voitu aikanaan "nauttia", kun näitä seurantutkimuksia ja sairaalaosastojaksoja oli koko varhaislapsuus. 2 ikävuodesta aina tuonne 16 ikävuoteen asti.

        Kaikkea hyvää Sinulle, miehellesi ja pienokaisellesi toivoo: jo aikuisen autistipojan äiti.


      • Mimu76
        autistisen pojan äiti kirjoitti:

        En olisi huolissaan, mutta kerronpa vain että, toki autistilapsiakin syntyy. Tarkoituksenani ei ole PELOITELLA, ketään turhilla peloilla. Tämä on harvinainen neurologinen sairaus joka on yleisempää poikalapsilla kuin tyttölapsilla.

        Tämän sairauden poikkeavuudesta johtuen, seuranta aloitetaan yleensä n. 2 vuotiaana. Kun puhetta ei ala tulla. Yleensä näin pienellä lapsella on käytöksessä muutakin kehitykseen liittyvää poikkeavaa. esim. pieni lapsi saattaa jumittua paikalleen, ja hänen on vaikea ottaa katsekontaktia, ja hänestä saa ensivaikutelman että, hän ei todella kuule. Esim. tilanteissa joissa, vanhempi kutsuu lasta nimellä, seisoen lapsen takana. ym. Näitä tutkimuksia tehdään Lastenlinnassa osastosto seurannassa. Sairaalassa ollan muistaakseni 1 viikosta - 2 viikkoon. Jolloin lapsi on myös yötä sairaalassa, samoin näihin tutkimuksiin liittyy myös paljon muita tutkimuksia. Joilla pois, suljetaan vakavat poikkeavuudet mm. kasvaimet ynnä muut lapsen kehittyvissä aivoissa.s Mutta, vasta pitkien seurontojen ja arvioiden jälkeen voidaan todella vanhemmille kertoa että, kyseessä on autismi. Tässäkin sairaudessa on monenkirjoista/ja laajuista autismia. Nämä tutkimukset tehdään Lastenlinnassa/HUS:ssa, täällä Helsingissä.

        Meillä on jo 20 v. nuoriaikuinen autitinen nuori, ja hänen kohdallaan saimmme ns. lopullisen diagnoosin vasta nuoren ollessa 15 vuotias.

        Mutta, niinkuin tässä ketjussa joku kirjoitti, niin tutkimukset aloitetaan yleensä tuolta kuulopuolelta, jolloin pois suljetaan mahdolliset puheenymmärtämiseen vaikuttavat kuulovaikeudet.

        Ohjeena äitinä antaisin: Että, jos huolestuttaa kovin, niin otta yhteyttä ensin korvalääkäriin.

        Ja muutenkin, nauttikaa lapsestanne, kaikki lapset kehittyvät yksillöllisesti. Lapsuus on vain kerran. Meiltä tästä lapsuudesta kun ei voitu aikanaan "nauttia", kun näitä seurantutkimuksia ja sairaalaosastojaksoja oli koko varhaislapsuus. 2 ikävuodesta aina tuonne 16 ikävuoteen asti.

        Kaikkea hyvää Sinulle, miehellesi ja pienokaisellesi toivoo: jo aikuisen autistipojan äiti.

        Tietysti on aina käytettävä maalaisjärkeä lapsissa niin kuin kaikessa muussakin. Jos lapsella on muuten kaikki ok, niin ei kannata heti hätääntyä puheen viivästymisestä. Nykyään vaan lasten pitää kasvaa ja kehittyä neuvolan mittojen mukaan. Monelle äidille voi olla todella ahdistavaa, kun neuvolassa suurin piirtein moititaan, jos lapsi ei kasva ja kehity. Toki on niitä ihania neuvolatätejäkin, jotka katsovat lapsia yksilöllisesti eikä tietokoneen ruudulta. Elämässä vaan on niitä sattumia, toiset positiivisia ja toiset negatiivisia. Kuten millanen neuvolatäti tai lääkäri osuu kohdalle.
        Maikkarin Faktalla tulee ohjelma tuntematon diagnoosi ja silloin kyllä mielessä toivoo ettei omalle kohdalle moisia satu. Tiedät, että on jotain vialla, mutta kukaan ei löydä syytä ja loppujen lopuksi leimautuu hulluksi.
        Miten muuten sinun kohdalla kävi, jos lapsi todettiin noin monen vuoden jälkeen vasta autistiseksi? Tehtiinkö monia diagnooseja? Miksi se kesti noin monta vuotta? Ottiko lääkärit heti vakavasti vai palloteltiinko puheterapiassa sun muualla ensin?
        Varmasti oli helpotus, kun sai vihdoin ja viimein tietää todellisen syyn ja pääsee elämään sen mukaan.
        Aurinkoisia kesäpäiviä!


      • autistisen pojan äiti
        Mimu76 kirjoitti:

        Tietysti on aina käytettävä maalaisjärkeä lapsissa niin kuin kaikessa muussakin. Jos lapsella on muuten kaikki ok, niin ei kannata heti hätääntyä puheen viivästymisestä. Nykyään vaan lasten pitää kasvaa ja kehittyä neuvolan mittojen mukaan. Monelle äidille voi olla todella ahdistavaa, kun neuvolassa suurin piirtein moititaan, jos lapsi ei kasva ja kehity. Toki on niitä ihania neuvolatätejäkin, jotka katsovat lapsia yksilöllisesti eikä tietokoneen ruudulta. Elämässä vaan on niitä sattumia, toiset positiivisia ja toiset negatiivisia. Kuten millanen neuvolatäti tai lääkäri osuu kohdalle.
        Maikkarin Faktalla tulee ohjelma tuntematon diagnoosi ja silloin kyllä mielessä toivoo ettei omalle kohdalle moisia satu. Tiedät, että on jotain vialla, mutta kukaan ei löydä syytä ja loppujen lopuksi leimautuu hulluksi.
        Miten muuten sinun kohdalla kävi, jos lapsi todettiin noin monen vuoden jälkeen vasta autistiseksi? Tehtiinkö monia diagnooseja? Miksi se kesti noin monta vuotta? Ottiko lääkärit heti vakavasti vai palloteltiinko puheterapiassa sun muualla ensin?
        Varmasti oli helpotus, kun sai vihdoin ja viimein tietää todellisen syyn ja pääsee elämään sen mukaan.
        Aurinkoisia kesäpäiviä!

        Onneksi, nykyään tämä diagnisointi on jo helpompaa, eikä vanhempia "syytetä", kasvatusvirheistä, eikä pienten lasten äitejä enää, onneksi syyllistetä kaikilla mahdollisilla tavalla. Kuten, tehtiin 20 vuotta sitten. Vain neurologeilla, tarpeeksi erikoistuneilla oli tietoa tästä autismikirjoon kuulumisesta ja yleensä tästä sairaudesta. Ja koska, psykiatrisella puolella ei erikoistuta näin pitkälle, kohtelu oli vielä tuolloin sen mukaista. Vielä tänäkin päivänä moni psykiatrisen puolen lääkäri ei tunne autismikirjoon kuuluvan lapsen/nuoren erityispiirteitä ja vaikeuksia mitkä tähän sairauteen liittyy vaan vanhempien on itse näistä kerrottava lääkärille. Psykiatreille, mikäli tarvitset lapselle/nuorelle psykiatrisen puolen palveluita. Toki yhä useampi psykiatrisen puolen lääkäri tämän asian jo tietää. Mutta, 20 vuotta sitten, tilanne oli Suomessa ja ainakin täällä Pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä vallan toinen.

        Joten, usein perheet niinkuin mekin, perheenä yhdessä silloisen lapseni biologisen isän kanssa, jouduimme pienten lastenpsykiatriselle puolelle. Pienen 2 vuotiaan poikamme, kanssa. Lastenlinnassa. Sieltä vain kovan taistelun kautta, saimme vihdoin Lastenlinnnan Neurologisen puolen prosfessorin kautta (yksityisesti) lähetteen näihin neurologisiin tutkimuksiin, tämä lääkäri otti vastaan myös yksityisesti potilaita, joissa lapsellamme todettiin vaikea dyspraksia, sekä puheen ymmärryksen erityisvaikeus. Nämä tutkimukset olivat kalliita ja Lastenlinnan Psykiatrisen puolen Ylilääkäri kielsi meitä kaikin mahdollisin tavoin että, emmme saa ottaa yhteyttä neurologiseen puoleen, koska hänestä siihen ei ollut aihetta. Vaikka pyysimme näitä neurologisia tutkimuksia, hän kieltäytyi kirjoittamasta lähetettä neurologiselle puolelle. Onneksi tämä nainen on jo eläkkeellä, eikä enää toimi Lastenlinnassa. Häntä en todella halua nähdä. Sosiaaliviranomaiset uhkasivat kaiken mahdollisin tavoin että, jos emme anna lasta laitoshoitoon, hänet viedään väkisin.

        Totesin tuolloin näille sosiaaliviranomaisille että, vain minun kuolleen rumiini yli. Näin tulee käymään. En alistunut äitinä heidän tahtoonsa. Olin jo saanut tämän ihanan Neurologisen puolen professorin avulla hankituksi pojalle puheterapiautin Espoosta, joka tiesi tästä autismi-puhekuntouksesta ja osasi auttaa. Tämä professori itse otti täyden hoitovastuun lapsestani ja teki yksityislääkärinä meille kuntoussuunnitelmat. Monta vuotta hän toimi vastuu lääkärinä poikani kuntoutusasioissa. Ilman tätä ihanaa professoria ja hänen apuaan emme, olisi nyt näin hyvässä tilanteessa. Poikani tuskin puhuisi, tai jos puhuisi niin vain harvoja sanoja. Hän tuki minua ja lastani tilanteessa, jossa sosiaaliviranomaiset yrittivät kaiken tavoin jarruttaa puhekuntoutusta. Kouluviranomaiset olivat kimpassa sosiaaliviranomaisten kanssa ja sanoivat että, koulupaikkaa näin vaikealle lapselle on mahdotonta saada. Ei kuulemma löytynyt koko Suomen maasta koulupaikkaa. Oli alistuttava siihen, että nämä sosiaaliviranomaiset kävivät joka viikko 1/2 vuoden ajan kotikäynneillä, eivät auttamassa mitenkään, löytämään koulupaikkaa tai muuta vaan vahtimassa, vastakun sain Potilasasiamiehen yhteenvedon lapseni oikeudesta saada Helsingistä koulupaikka ja oikeuden saada vaikeaan vammaan kuntoutusta, sosiaaliviranomaiset antoivat periksi. Tämä sitten tapahtui niin käytännössä että, minun oli jäätävä pois työelämästä, vaikka olin silloin yh-äiti. Erosimme pojan isän kanssa, hänestä tämä oli liian raskasta. Oli Suostuttava olemaan omaishoitaja. jätettävä hyvä työpaikka. Apua kotiin he eivät suostuneet järjestämään, oli kuulemma liian kallista. Asuimme tuolloin Itä-Helsingissä. Vasta silloin nämä sosiaaliviranomaiset perääntyivät. Jälkeenpäin kun olen vähitellen saannut rakennettua tätä kuntoutus-ja tuki- ja palveluverkostota poikani ympärille, niin sosiaaliviranomaiset ovat jättäneet meidät rauhaan, ja todenneet jopa etteivät olisi itse tähän pystyneet. Jos, en olisi ollut itse sairaalassa tuolloin töissä ja erikoistunut sairaalateksteihin. Eli samaan kieleen jota lääkärit itse käyttävät. Tämä naisylilääkäri Psykiatri mm. kielsi minua käyttämästä samaa kieltä kun hän itse käytti näissä ns. psykiatrisen puolen lapsen hoitokokouksissa, jälkeen päin ihmettelen miksi tottelin? Olin silloin vain liian väsynyt ja uupunut, ihmeissäni, miksi en saanut apua? Minut olisi saatu henkisesti jyrättyä, ellen olisi itse työskennellyt sairaalamaailmasssa. -en ole muuten ainut vanhempi jolle näin on käynyt, meitä on useampi jotka, jouduimme aikanaan tähän samaan henkiseen prässiin.

        Siltikin:
        Ymmärrän hyvin lääkäreiden vastuun kun kirjoitetaan ns. lopullinen dg:sointi. Sitä ennen käytetään ns. hoito-dg:sointia. Koska, tämä lopullinen dg:oosi, kulkee aina lapsen /nuoren mukana, koko aikuusiän kun se kerran kirjoitetaan, jos lääkäri arvioi väärin, eri kausina aivojen kehityksessä tapahtuu paljon erilaisia muutoksia, myös autistilapsella, tämä on vaikeaa, koska lääkärin pitää todella olla varma että, kysymyksessä on autitisten lapsi/nuori. Näitä vääriä dg:sointeja on mahdoton purkaa. En ole katkera äiti, vaikka aikanaan jouduinkin "Kovaan paikkaan", kaikki tämä taistelu kannatti. Tänä päivänä olen onnellisesti naimisissa. Mieheni tukee kaiken tavoin tätä musikaalisesti lahjakasta nuortamiestä. Vaikeudet ovat vihdoinkin ohi. Ja voimme nauttia, tästä ihanasta, herkästä nuoresta miehestä, jolla varhaislapsuus- ja murroikä olivat erityisen vaikeaa aikaa. Nyt nuoremme on vihdoin turvassa tässä yhteiskunnassa. Ja Autismisäätiön "siipien" suojassa. Hänen loppuelämänsä on ns.turvattu.

        Onneksi tietoa tänäpäivänä on ja perheitä kohdallaan niinkuin pitääkin. Tietoa saa autismista on jo kaikilla tasoilla myös koulumaailmassa. Mutta, vielä riittää haastetta tässä Suomalaisessa Yhteiskunnassa että, lapsemme ja nuoremme saavat ihmisarvoisen tulevaisuuden ja elämän, sen he ansaitsevat siinä missä terveetkin. Aurinkoista kesäpäiviä! Myös sinulle Mimu ja kaikkea hyvää Sinulle ja perheellesi. toivoo : jo autistisen pojan äiti.


      • mummimamma2
        autistisen pojan äiti kirjoitti:

        Onneksi, nykyään tämä diagnisointi on jo helpompaa, eikä vanhempia "syytetä", kasvatusvirheistä, eikä pienten lasten äitejä enää, onneksi syyllistetä kaikilla mahdollisilla tavalla. Kuten, tehtiin 20 vuotta sitten. Vain neurologeilla, tarpeeksi erikoistuneilla oli tietoa tästä autismikirjoon kuulumisesta ja yleensä tästä sairaudesta. Ja koska, psykiatrisella puolella ei erikoistuta näin pitkälle, kohtelu oli vielä tuolloin sen mukaista. Vielä tänäkin päivänä moni psykiatrisen puolen lääkäri ei tunne autismikirjoon kuuluvan lapsen/nuoren erityispiirteitä ja vaikeuksia mitkä tähän sairauteen liittyy vaan vanhempien on itse näistä kerrottava lääkärille. Psykiatreille, mikäli tarvitset lapselle/nuorelle psykiatrisen puolen palveluita. Toki yhä useampi psykiatrisen puolen lääkäri tämän asian jo tietää. Mutta, 20 vuotta sitten, tilanne oli Suomessa ja ainakin täällä Pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä vallan toinen.

        Joten, usein perheet niinkuin mekin, perheenä yhdessä silloisen lapseni biologisen isän kanssa, jouduimme pienten lastenpsykiatriselle puolelle. Pienen 2 vuotiaan poikamme, kanssa. Lastenlinnassa. Sieltä vain kovan taistelun kautta, saimme vihdoin Lastenlinnnan Neurologisen puolen prosfessorin kautta (yksityisesti) lähetteen näihin neurologisiin tutkimuksiin, tämä lääkäri otti vastaan myös yksityisesti potilaita, joissa lapsellamme todettiin vaikea dyspraksia, sekä puheen ymmärryksen erityisvaikeus. Nämä tutkimukset olivat kalliita ja Lastenlinnan Psykiatrisen puolen Ylilääkäri kielsi meitä kaikin mahdollisin tavoin että, emmme saa ottaa yhteyttä neurologiseen puoleen, koska hänestä siihen ei ollut aihetta. Vaikka pyysimme näitä neurologisia tutkimuksia, hän kieltäytyi kirjoittamasta lähetettä neurologiselle puolelle. Onneksi tämä nainen on jo eläkkeellä, eikä enää toimi Lastenlinnassa. Häntä en todella halua nähdä. Sosiaaliviranomaiset uhkasivat kaiken mahdollisin tavoin että, jos emme anna lasta laitoshoitoon, hänet viedään väkisin.

        Totesin tuolloin näille sosiaaliviranomaisille että, vain minun kuolleen rumiini yli. Näin tulee käymään. En alistunut äitinä heidän tahtoonsa. Olin jo saanut tämän ihanan Neurologisen puolen professorin avulla hankituksi pojalle puheterapiautin Espoosta, joka tiesi tästä autismi-puhekuntouksesta ja osasi auttaa. Tämä professori itse otti täyden hoitovastuun lapsestani ja teki yksityislääkärinä meille kuntoussuunnitelmat. Monta vuotta hän toimi vastuu lääkärinä poikani kuntoutusasioissa. Ilman tätä ihanaa professoria ja hänen apuaan emme, olisi nyt näin hyvässä tilanteessa. Poikani tuskin puhuisi, tai jos puhuisi niin vain harvoja sanoja. Hän tuki minua ja lastani tilanteessa, jossa sosiaaliviranomaiset yrittivät kaiken tavoin jarruttaa puhekuntoutusta. Kouluviranomaiset olivat kimpassa sosiaaliviranomaisten kanssa ja sanoivat että, koulupaikkaa näin vaikealle lapselle on mahdotonta saada. Ei kuulemma löytynyt koko Suomen maasta koulupaikkaa. Oli alistuttava siihen, että nämä sosiaaliviranomaiset kävivät joka viikko 1/2 vuoden ajan kotikäynneillä, eivät auttamassa mitenkään, löytämään koulupaikkaa tai muuta vaan vahtimassa, vastakun sain Potilasasiamiehen yhteenvedon lapseni oikeudesta saada Helsingistä koulupaikka ja oikeuden saada vaikeaan vammaan kuntoutusta, sosiaaliviranomaiset antoivat periksi. Tämä sitten tapahtui niin käytännössä että, minun oli jäätävä pois työelämästä, vaikka olin silloin yh-äiti. Erosimme pojan isän kanssa, hänestä tämä oli liian raskasta. Oli Suostuttava olemaan omaishoitaja. jätettävä hyvä työpaikka. Apua kotiin he eivät suostuneet järjestämään, oli kuulemma liian kallista. Asuimme tuolloin Itä-Helsingissä. Vasta silloin nämä sosiaaliviranomaiset perääntyivät. Jälkeenpäin kun olen vähitellen saannut rakennettua tätä kuntoutus-ja tuki- ja palveluverkostota poikani ympärille, niin sosiaaliviranomaiset ovat jättäneet meidät rauhaan, ja todenneet jopa etteivät olisi itse tähän pystyneet. Jos, en olisi ollut itse sairaalassa tuolloin töissä ja erikoistunut sairaalateksteihin. Eli samaan kieleen jota lääkärit itse käyttävät. Tämä naisylilääkäri Psykiatri mm. kielsi minua käyttämästä samaa kieltä kun hän itse käytti näissä ns. psykiatrisen puolen lapsen hoitokokouksissa, jälkeen päin ihmettelen miksi tottelin? Olin silloin vain liian väsynyt ja uupunut, ihmeissäni, miksi en saanut apua? Minut olisi saatu henkisesti jyrättyä, ellen olisi itse työskennellyt sairaalamaailmasssa. -en ole muuten ainut vanhempi jolle näin on käynyt, meitä on useampi jotka, jouduimme aikanaan tähän samaan henkiseen prässiin.

        Siltikin:
        Ymmärrän hyvin lääkäreiden vastuun kun kirjoitetaan ns. lopullinen dg:sointi. Sitä ennen käytetään ns. hoito-dg:sointia. Koska, tämä lopullinen dg:oosi, kulkee aina lapsen /nuoren mukana, koko aikuusiän kun se kerran kirjoitetaan, jos lääkäri arvioi väärin, eri kausina aivojen kehityksessä tapahtuu paljon erilaisia muutoksia, myös autistilapsella, tämä on vaikeaa, koska lääkärin pitää todella olla varma että, kysymyksessä on autitisten lapsi/nuori. Näitä vääriä dg:sointeja on mahdoton purkaa. En ole katkera äiti, vaikka aikanaan jouduinkin "Kovaan paikkaan", kaikki tämä taistelu kannatti. Tänä päivänä olen onnellisesti naimisissa. Mieheni tukee kaiken tavoin tätä musikaalisesti lahjakasta nuortamiestä. Vaikeudet ovat vihdoinkin ohi. Ja voimme nauttia, tästä ihanasta, herkästä nuoresta miehestä, jolla varhaislapsuus- ja murroikä olivat erityisen vaikeaa aikaa. Nyt nuoremme on vihdoin turvassa tässä yhteiskunnassa. Ja Autismisäätiön "siipien" suojassa. Hänen loppuelämänsä on ns.turvattu.

        Onneksi tietoa tänäpäivänä on ja perheitä kohdallaan niinkuin pitääkin. Tietoa saa autismista on jo kaikilla tasoilla myös koulumaailmassa. Mutta, vielä riittää haastetta tässä Suomalaisessa Yhteiskunnassa että, lapsemme ja nuoremme saavat ihmisarvoisen tulevaisuuden ja elämän, sen he ansaitsevat siinä missä terveetkin. Aurinkoista kesäpäiviä! Myös sinulle Mimu ja kaikkea hyvää Sinulle ja perheellesi. toivoo : jo autistisen pojan äiti.

        Kyllä oli koskettava kirjoitus. Mahdotoman vaikeassa tilanteessa äiti jaksoi taistella vääryyttä vastaan.....lapsensa puolesta.
        Vahva, ihailtava äiti !!!
        Kauhistuttaa ajatus, miten vaikeaa on ollut 20 vuotta sitten äideillä, jos lapsella on kehitysviiveitä tai autismia. Se itsessään jo ahdistaa saati, kun lisäksi ihmiset syyllistivät , ja ammattiauttajatkin.
        Onneksi asiat ovat muuttuneet tuosta ajasta.


    • Lainatar
    • äitee vaan

      eidän 2 v neiti ei vielä puhu, mutta sitä omaa kieltä vaan ja ärrää, on aika vilkas menee vaan ei ole paljoa paikallaansa ja ei keskity leikkii kun pienen hetken. Hän aloitti perhepäivähoidon puolipäivää ja kahdesti viikossa sekä puheterapian joka toisin on harvoin pienen paikkakunnan vuoksi ja kuntaliitoksen tuoman palvelun hitauden. olis kiva joskus kuulla oman lapsen puhuvan.

      • selvitä itse

        Ikävä kuulla, että teillä on hidasta puheterapiaan pääsy. Oletteko olleet jo foniatrilla? Jos pääsette foniatrin juttusille, hän voi antaa lausunnon (mikäli kyseessä vaikeasti viivästynyt puheenkehitys), jonka perusteella voisi hakea Kelan puheterapiaa. Sitä saa 2 kertaa viikossa, se on ilmaista, kun Kela korvaa sen.

        Vaikka ette pääsisikään ja joudutte olemaan harvoin puheterapiassa, kysele puheterapeutilta ohjeita miten voisi tässä vaiheessa edetä, hanki paljon tietoa (tältäkin palstalta löytyy kirjavinkkejä ja nettilinkkejä) ja toimi itse lapsesi puheen kehittymisen vuoksi.

        Jo 2-vuotiaalle lapselle on oikeasti rankka paikka, jos hän ei pysty puhumalla ilmaisemaan itseään, huolimatta siitä, että hän ulkoisesti näyttää tyytyvän leikkimään yksikseen tms. (dysfasian, dyspraksian, autismin, aspergerin, kasvainten ja kuulon vaikeuksien lisäksi syitä on lukuisia, esim. liian tiukka kielijänne). Tee kaikkesi lapsen eteen ja varaudu siihen, että eteneminen voi olla tuskallisen hidasta. Oma lapseni oli 5-vuotias, kun kykeni ensimmäisen kerran sanomaan minulle "äiti". Määrätietoisella kuntoutuksella siitä selvitään. Kyllä lapsesi puhuu, mutta matka voi olla pitkä.


    • puheenkehityksessä

      Odottaisin lapsen kanssa 2½-vuotiaaksi. Jos edistystä ei tapahdu niin lähete puheterapeutin arviointiin. Tämä on tapana - ei mitään lähetteitä foniatreille tai lastenneurologille. Jos lapsen muussa kehityksessä on poikkeavuutta esim. käyttäytymisessä, motorisessa kehityksessä tai puheen ymmärtämisessä niin nyt olisi heti puututtava asiaan.
      Lasta voit tukea monin tavoin. Luo kielellisiä vuorovaikutustilanteita tiiviimmin: lue, loruttele ja juttele esim. kauppakäynnillä. Vahvista lapsen motoriikkaa esim. vesileikeillä, metsäretkillä ja laittamalla hänet kävelemään. Suun alueen lihaksistoa voit vahvistaa saippuakuplien puhaltelulla ja jätskilautasen lipomisella. Tärkeintä on pitää tilanteet lapselle mukavina.
      Itse tarkasti seurailin lapseni kehitystä ja sitten pystyin tarkasti kertomaan vaikeudet. Meillä oli paljon itkuisuutta, kun lapsi ei saanut itseään ymmärretyksi. Hän myös vetäytyi syrjään suuremmista ryhmistä epävarmuutensa vuoksi. Ongelmia oli myös unirytmissä.
      Meillä ensimmäinen puheterapia-arvio tehtiin 2½ vuotiaana, heti 3 vuotiaana oli osastojakso ja lapsi sai lottovoiton eli pääsi puhehäiriöisten lasten integroituun ryhmään, jossa myös pääosa puheterapiasta toteutettiin. Kuntoutus koostui paljosta muustakin kuin puheterapiasta.

      • örinää aäöäsööaiuiu

        kurkku äöäöäs

        ss
        s
        s
        s

        hemmettiä
        ja
        ss
        s

        ss


    • Akos

      Joko on alkanut puhua? Nythän hän on jo yli 3v.

    • emppuR

      meilä ei puhu ja on jo 3 v 9kk. sana varasto laaja ja 2 lauseisia lauseita vasta. puheterapialla käydään

      • siismitätäh?

        On tainnut periä äidinsä kielellisen lahjakkuuden...


    • jos kuulossa ei ole vikaa niin elä ole huolissasi. meidän tytär oli kanssa myöhässä muihin verrattuna. sit kun oli kolmen vanha tuli kaikki yhdellä kertaa.

    • olemme erilaisia

      Poikani ei 2 vuotiaana sanonut kuin oo ja o-o-o eri äänenpainilla :) vasta reilusti yli 2,5 vuotiaana alkoi puhe ja sitä on sitten riittänyt siitä alkaen. Kaiken puheen ymmärsi kyllä pienestä pitäen, paljon luettu kirjoja ja puhuttu kaikki tekemiset ja ajatukset ääneen. Lukemaan poika oppi 5 vuotiaana, 6-vuotiaana jo korjaili luki-häiriöisen mumman kirjoitusvirheitä ja osasi kirjoittaa vieraskielisiä ulheilijoiden nimiä, omaa ääntään kuuntelemalla hoksasi mikä kirjain tulee sanassa seuraavaksi. Nyt ekaluokka on todella helppoa lukemisen kannalta ja opettaja ottanut hienosti asian huomioon antaen oikeita lukutehtäviä, ettei tarvitse enää kirjaimia opetella.
      Sanoisin sinulle että jos puheen ymmärtää, niin älä liikoja vielä murehdi puheen viivästymistä. Tämä vain minun mielipiteeni.
      Hyvää jatkoa!

    • jihuu-jippii

      Kyllä meillä kaikille tytöille 2vanhana helpommat kirosanat opetettiin, nyt ovat kaikki 3 kpl vakityössä POLIISINA

    • ihanan tyttösen äiti

      pyydä lähete foniatrialle! Ihan varmuuden vuoksi, meillä nyt 6.v tyttö joka aloitti 3,v, ikäisenä puheterapian, meillekin sanottiin että kyllä se sitten puhuu kun on valmis ja puhe oli sellaista muminaa justiinsa. Tytölle konsonantit on todella vaikeita ja nyt muutama saatu mukaan puheeseen. Eli mekin luultiin ettei puhu vaikka puhui, puhui vokaaleilla, sanavarasto on hänellä aina ollut tosi laaja ja on ihan ikätasoinen fiksu tyttö :) esim 3.v. ikäisenä äiti oli äi´i hänen kielessään, on ihan motoriikasta kiinni

    • hmmh

      Minulle sanottiin neuvolassa, että 2 v olis se joku ns. raja ensimmäisten sanojen suhteen. Oma lapsi tulee tammikuussa 2 v, eikä vielä ole sanonut ensimmäistä sanaansa. Joskus kuullut mamma, pappa tms. Mutta en tiedä voiko niitä kutsua varsinaisesti sanoiksi, kun hän on tehnyt tuota jo pidemmän aikaa, ja aika usein lapsen huutavat jotain mamamamam tms.. Toiveajattelua kai.. Mutta en koe, että lapseni kehitys olisi jotenkin häiriintynyttä, vaikkei sanoja vielä olekaan tullut.. Hän kuitenkin oppi kävelemään normaalisti, ei kaatuile melkeinpä yhtään. Ymmärtää jo jonkinlaisia lauseita melko hyvin ja osaa itse pukeakin vaipat ja housut jne..

      • ..........

        Kyllä mamma ja pappa on ihan varsinaisia sanoja. Luultavasti lapsessa ei mitään vikaa ole, MUTTA siihen on syynsä miksi puheen kehitystä aletaan seuraamaan yli 2v lapsilla. Jos lapsella todetaan puheen viivästystä, ei se tarkoita sitä että lapsen muu kehitys olisi jotenkin häiriintynyttä. Puheen viivästymisellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa osaako lapsesi kävellä vai ei... Ja siitä olisin huolissaan jos lapsi ei ymmärrä kun jonkinlaisia lauseita ja vaan melko hyvin. Kyllä 2-vuotiaan kuuluu ymmärtää lauseita ja puhetta, ja sitähän siellä neuvolassa tarkkailevatkin. Saattaa hyvinkin olla mahdollista, että lapsellasi on kuulo-ongelmaa tai esimerkiksi dysfasiaa. Saattaa olla että hän alkaa puhua 2 kuukauden päästä jne. Mutta jos lapsella ei tule sanoja 2-vuotiaana, on sitä syytä tarkkailla ja mahdollisesti lähteä tutkimaan. 2,5v neuvolaan vaan jos ei puolessa vuodessa ala sanavarasto karttumaan!!


    • hennaliina2

      oman pojan kohdalla en välttämättä olisi ollut huolissani pelkästä puheen viivästymisestä, vaikka sen takia lähinnä neurolle mentiinkin. hidas liikkeelle lähtö ja yleinen kömpelyys tai varovaisuus liikkumisessa, tavaroiden heittely, huonot yöunet, tottelemattomuus ym. johtivat siihen että aloin vaatia lapselleni jonkinlaisia tutkimuksia. neuvolassa ja perhe- ja ystäväpiirissä monikaan ei tukenut lääkärille menoa. ei pojassa kuulemma mitään vikaa ollut. äidin vaistolla silti jaksoin inttää kaikkia vastaan. ja nyt on diaknoosi: kromosomipoikkeama. lääkärikin oli ihmeissään, koska näitä syntyy suomessa n. 1 lapsi vuodessa. tämän oireina ovat juurikin puheen ja kehityksen viivästyminen. ja minä olen äitinä diaknoosista onnellinen. ai miksi? enää en syyllistä itseäni vääränlaisesta kasvatuksesta tai harhaluuloista. hoitoa ja tukea tilanteeseen on helpompi hakea, kun on mustaa valkoisella, eikä vain äidin tuntemuksia hieman rasittavasta lapsesta.

    • Titi M

      Meidän poika on juuri täyttänyt kaksi. Osaa sanoa nam-nam (omatoimisesti) ja hu-huu (kun kysytään mitä pöllö sanoo). Muuten pölöttää omiaan, ja hänellä on myös omakeksimiä sanoja. Ymmärtää mun mielestä hyvin puhetta ja on kontaktissa meidän kanssa. On luonteeltaan sellainen menijä, ketterä liikkuja ja ei jaksa kovin kauan leikkiä samaa leikkiä.

      Ei se kai auta kuin odotella. Mutta huolettaa kumminkin! Puheterapiaan saatiin lähete 2v neuvolasta, ja ollaan jonossa.

    • LASTENOPE

      NIMIM.HUOLI ON SUURI.KUULEEKO LAPSESI TEIDÄN PUHEET,REAGOIKO ÄÄNIIN?ONKO KUULOSSA VIKAA?JOS VASTAAT EI EDEL.NIIN TEIDÄN TÄYTYY OPETTAA LASTA .LAPSELLE TÄYTYY PUHUA,TOISTAA SANOJA YMS.ESIM,KUKKA,ÄITI,ISI,YM.MUT YKSI SANA VAIN KERRALLAAN.

    • wilmakatarina

      Minunki lapsi oppi vasta n 2,5 puhumaan. sitä ennen yksittäisiä sanoja. en ollut huolissani. käveleen oppi täytettyään 11 kk.luin paljon satuja.sitten alkoi puhetta tulemaan, sujuvat ässät ja ärrät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5095
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3197
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1325
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe