ajokoirat "tyhmiä"?????

..............................

Nyt alkoi mietityttään,kun kaveri sanoi et ajokoirat on "tyhmiä" luonteeltaan eivätkä opi MITÄÄN muuta kun metsästystä!! Pitääkö paikkansa?Haluaisin ihan vaan seurakoiran ja kaverin lapsille,lenkille!Ja tietenkin niin et oppis peruskäskyt.Eikö tästä meidän tulevasta nyt sitten ole tähän??Isä siis ajokoira emä pystykorva.

21

2883

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyhmiä.

      Aikoinaan harjoittelin isäni metsästyskäyttöisen beaglen kanssa agilityä pienimuotoisesti itsetekoisilla esteillä ym. ja voi kuinka herra nauttikaan! Koira oppi myös kulkemaan merkittyjen tieviivojen oikealla puolella. Osasi antaa tassua ja kieriä, haukahtaa käskystä ja odottaa paikallaan. Mutta minua (ja muita perheenjäseniä isää lukuunottamatta) poika tottelee ainoastaan silloin kun tietää hyötyvänsä siitä makupalalla.

      Meidän koiramme otti johtajakseen vain yhden ihmisen, isän, ja katsoi ettei meillä muilla ollut niin väliä. Isää tottelee ehdoitta, seisoisi vaikka päällään käskystä. Syliin ei tule kun vain isälle. Mutta ihana koira kaikinpuolin! Älykäs, juonikas ja tarvittaessa täysi luttero silitysten ja huomion takia -ei typerä missään mielessä.

    • kuuleppas vaan

      sano sille kaverille että kahtoo peiliin niin näkee sieltä henkilön johon sanomansa kommentti osuupi aika sattuvasti.

    • ....

      Pystykorvat nyt ainakin on fiksuja. Mutta ajokoira-pystykorvayhdistelmä kuullostaa hankalalta seurakoiraksi. Läpikotaisin riistaviettisiä metsästysrotuja molemmat. Kaupanpäälle voit vielä saada pystykorvan haukkuherkkyyden yhdistettynä ajokoiran jääräpäisyyteen.

    • harmaa parta

      Ajokoira oppii mitä tahansa, jos se on oikealla koiraihmisellä. Omassa työssään se on kuitenkin yksi maailman parhaita ajavia rotuja, ehkä parhain. Lisäksi silmälle suomenajokoira on ilo hyvärakenteisena ja kaunisvärisenä.

      Valitettavasti vieläkin on ajokoiraihmisiä, jotka pitävät koiraansa vain tarhassa. Eihän se siellä muuta opi kuin syömään.

    • ajokoira on uskollisin ystävä

      Jos tarkoitat suomenajokoiran perillistä niin eiköhän tämän ihanan koiran geenit ole periytynyt pennullekin. itselläni on ajokoira joka antaa käskysta tassua ja istuu kun käsketään eli todella tottelevainen.päivittäiset kävelylenkit sujuvat ongelmitta.syksyllä metsälle toteuttamaan "ammattiaan". Kyllä ajokoira on kaikkein laupiain ja lapsirakkain koira mitä olen ikinä nähnytkään.. toista voi joskus sanoa pystykorvista....

    • Käsite

      Minusta ihmiset käsittää koiran oppimiskyvyn aivan päin persettä.
      Jotkut pitää koiraa tyhmänä, jos se ei opi jotain temppua josta ei ole sille mitään hyötyä. kuten vaikkapa jotain kaljapullon korkin avaamista tai päällään seisomista.
      Esim noutaja oppii hyvin kantamaan koulureppua lapsille, joten sitä sitten pidetään jotenkin viisaana koirana. Oikeasti se kantaa esineitä siksi, ja sille on helppo opettaa, koska se on jalostettu kantamaan lintuja isännälle.
      Ajokoiraa ei ole sellaiseen jalostettu, mutta ei sen "älykkyysosamäärä" siitä laske.
      Se oppii kyllä normaali elämän kuviot ja rutiinit, jos elää ihmisten kanssa ja sille kerrotaan ne asiat. Jos se ei jotain opi niin liekö välttämätöntä.
      Oppii olemaan aloillaan, tulemaan luokse, istumaan, olemaan jopa sisäsiisti. Mitä muuta te koirilta odotatte..mikä se fiksu koira sitten on?
      Mutta jos noin vähän muutenkin tiedätte koriista, niin ennustan, ettei mikään koira tule teillä oppimaan ennenkuin otatte asioista vähän selvää.

    • legendaa

      Ajokoirat eivät ole sen tyhmempiä kuin muutkaan koirat. Legenda ajokoiran tyhmyydestä johtuu todennäköisesti siitä, että ajokoirilla on voimakas metsästysvietti ajaa kaikenlaisia asioita takaa. Ajaminen on ajokoiran vietti eli vaisto ja on väärin rangaista ajokoiraa siitä. Ajokoira ei ole myöskään kovin miellyttämisen haluinen koira (vertaa paimenkoirat esim.), eikä siksi välitä opetella temppuja tai totella kaikkia käskyjä. Se ei tee ajokoirasta tyhmää, mutta hieman vaikeammin koulutettavan koiran.

      Ajokoira kiintyy kyllä omistajaansa ja perheeseensä ja siitä saa innokkaan lenkkikaverin ja sohvanlämmittäjän. Peruskäskyt kuten istu tms. ajokoira oppii kyllä, kunhan osaat kouluttaa sitä. Ruoka motivoi onneksi yleensä hyvin;) Valitettavasti irti ajokoiraa ei voi lenkillä pitää (eikä ajokoiran luonteista sekarotuista), sillä koira ei kuule käskyjäsi jos vietti ottaa siitää vallan. Ajokoirat jäävät irrallaan myös helposti auton alle, koska ajavat jäniksiä tien yli muuta maailmaa huomaamatta...

      • jeetro

        Onhan ajokoiria kilpaillut agilityssä ja tokossa. Kuitenkin ennen kaikkea metsästyskoira.


    • kokemuksen ääni

      Itselläni on ollut saksanpaimenkoiria ja suomenajokoiria kaksin kappalein. Rotujen välinen ero älykkyydessä on järisyttävä.

      Saksanpaimenkoirat oppivat vaivattomasti lähes mitä vain, ajokoirille pelkkä istumaan opettaminen oli työn ja tuskan takana. Lenkillä käydessä saksanpaimenkoirien voi antaa juosta vapaasti, sillä ne reagoivat välittömästi kutsuun. Ajokoiria oli pidettävä hihnassa, jotteivät ne olisi karanneet, eivätkä ne koskaan lopettaneet kiskomista.

      Olen eläinrakas ihminen ja koin, että pystyin luomaan varsin syvän henkisen yhteyden saksanpaimenkoiriin. Suomenajokoirat olivat mielettömiä eläimiä sanan varsinaisessa merkityksessä, eikä välillemme koskaan syntynyt todellista ystävyyttä.

      Saksanpaimenkoirilla oli runsaasti ilmeitä, joilla ne kommunikoivat, ajokoirilla ei juurikaan. Rotujen "kasvoja" tutkiessani huomasin, että saksanpaimenkoiran kasvot ovat varsin lihaisat ja siten soveltuvat ilmehtimiseen. Ajokoiran kasvot ovat tuskin muuta kuin luuta ja nahkaa.

      Missään nimessä en hankkisi ajokoiraa, ainakaan puhdasveristä, seurakoiraksi, sillä ne toden totta soveltuvat vain ja ainoastaan metsästykseen.

      • vorna

        Tietenkin palveluskoira on palveluskoira ja metsästyskoira on metsästyskoira, jos saksanpaimenkoiraa verrataa suomenajokoiraan vaikka jäniksen- tai ketunajossa, on se täysi nolla.

        Tuskin älykkyydestä on kyse, sillä kummassakin rodussa on jalostettu määrättyjä ominaisuuksia useita kummeniä, jopa satoja vuosia, ja rodut ovat kehittyneet omaan suuntaansa.


      • tuosta huomaa

        Tuosta huomaan hyvin kuinka ihminen mittaa typerästi älykkyyttä ainoastaan omista lähtökohdistaan, ihmiseen vertaamalla.
        Saathan sinä kuvitella että sinulla on seefferin kanssa jokin sielullinen yhteys, siksi että sen naama on sen näköinen kuin on, ja se ehdollistuu ihmisen käskyjen noudattamiseen helpommin.

        Kun vertaa esim. seefferiä ja beaglea, niin seefferi on tosikkomainen, hieman mielikuvitukseton ja toimii kuin junanvessa jos sen hyvin opettaa...helppo koira yksikertaisille ja huumorintajuttomille ihmisille. beagle sensijaan on enemmän "taiteilijaluonne", ennalta arvaamattomampi ja omaa moneen asiaan aivan erilaisen lähestymistavan kuin moni paimen ja palveluskoira...

        Silti en usko että kumpikaan rotuina on älykkäämpi toista, reaktiot ja ns. "ajatuksenjuoksu" vain poikkeaa, se onko jokin käytös hyvä vai ei , on ihmisen suhtautumisesta riippuvaa.

        Esim. jos lääniä olisi tarpeeksi niin kukaan ei pitäisi "karkailevaa" ajokoiraa tyhmänä tai ärsyttävänä..tyhmyys tulee siitä että se ei tee kuten normit on säädetty..
        jos tilaa olisi ja autoja ei olisi, niin hehkutettaisiin sitä kuinka ajokoira on fiksu ja palaa aina kotiin viikon päästä..tai mitä vain.

        Nyt on vain muotia että koira on helppo, vaivaton ja tottelee idioottimaisimpiakin käskyjä, tanssii ja pyörii omistajan käskystä.


      • Elmo

        Etpä ole kummonenkaan koirankouluttaja jos sinulle on ollut työn ja tuskan takana opettaa ajokkia istumaan. Kertoo enemmän sinusta kun ajokista. Samoin jos et ole kyennyt opettamaan ajokoiraa kulkemaan kauniisti hihnassa, niin ehkä sinun ei kannattaisi kovin paljon kirjoitella koiran koulutuksesta yhtään mihinkään. Ajokoiran kasvot ovat muuten yleensä, jos se on siis hyvin pidetty koira, hyvin ilmeikkäät ja lihaksikkaat. Mutta nähtävästi sinun ajokoirasi ei ollut jostain syystä saanut hankittua lihaksia? Ajokoira on, sen lisäksi että se on erinomainen metsästyskoira, myös lapsirakas, hyväluonteinen ja ihmisystävällinen koira.


    • Nimetön

      Mikään koira ole tyhmä, eiköhön se vika ole ennemmin siellä ihmisten pääkopassa.

    • emppura

      No johan on!
      Itsehän en ole törmännyt yhteenkään tyhmään koiraan. 18 vuoden kokemuksella beagleista voin sanoa että ainutkaan ainakaan omista koirista ei oo ollu mikään tyhmä. ne on suorastaan nerokkaita välillä! se ei kyllä tee koiraa yhtään tyhmemmäksi, että on ajokoira. Omat koirat on aina olleet samalla metsästyskäytössä.
      Ovat hyvinkin oppineet peruskäskyt, ja muuta, mitä on hoksinut opettaa. Silti samalla sopineet seurakoiriksi, ihanan luonteensa ja rauhallisuutensa takia.

      • jorma5

        Virikkeitä koiralleen tarjoilevan omistajan koira kehittyy, mutta sellaisen omistajan, joka pitää koiraansa ketjunpäässä tai tarhassa, koira on vaarassa tylsistyä.


    • Tomme

      Lainaanpa toiseen ketjuun laittamaani viestiä: "Meidän ajokin kans harrastetaan agilitya, tokoa ja hakua. Jälki on nyt syksyllä tarkoitus aloittaa. Kaikki tekeminen pohjautuu peruskoulutukseen, jolloin esim. agilityradalla irti oleminen ei ole mikään ongelma. Samalla tavalla sieltä häipyy kouluttamaton koira, oli rotu mikä tahansa. Ja koira tykkää. Harrastustahtia hiljennetään metsästysaikaan että koira saa tarpeeksi lepoa. Ja isäntä kans. " Ajokoira on hyvinkin fiksu koira, jolle voi kyllä opettaa paljonkin asioita, mutta se on ehdottomasti ensisijaisesti metsästyskoira. Metsästyksen lisäksi sen kans voi värkätä mitä vaan, mutta metsästys tulee ensin.

    • vs. PALVELUSKOIRA

      Metsästyskoirat ovat itsenäisempiä, eikä niillä ole useinkaan vahvaa halua miellyttää ihmistä. Toimintasäde on valtava eli koira työskentelee kaukana ihmisestä. Toisin on palveluskoirien laita. Ne pyörivät kintuissa eivätkä osaa tehdä ratkaisuja itsekseen. Älykkyydestä ei voi siis päätellä mitään: jotkut koirat tekevät itsenäisiä valintoja ja ratkaisuja kaukana ihmisestään, jotkut odottavat kieli pitkällä, että saavat palvella isäntäänsä. Tekevät kaikkensa miellyttääkseen, vaikkei edes pyydetä. Älykkyydessä voidaan tutkailla oppimiskykyä (joka yleensä sidoksissa miellyttämisen haluun) ja ongelmanratkaisukykyä (itsenäiset valinnat)

      Kotikoiran älykkyydellä ei ole niinkään väliä. Tuon toivomasi lenkkikaverin ja lasten seuralaisen voit saada koirasta kuin koirasta. Todella älykäs koira on usein myös erittäin toiminnanhaluinen ja turhautuu vailla tehtäviä. Se aukoo jääkaapit ja ulko-ovet ja kusee linssiin keskivertoihmistä. Tavallinen luupää-lössykkä on siis kotikoirana usein kivempi. Se osaa myös jäädä yksin kotiin (harjoitelkaa tietenkin) eikä ole kaiken aikaa riippuvainen omasta ihmisestään.

      Saatte koirastanne varmasti kivan kaverin, älä välitä moisista puheista.
      Paljon on myös kasvattajasta ja kouluttajasta kiinni, miten hauskasti ja kivasti osaa koiraansa opettaa - ja MITÄ haluaa opettaa, temppujako vai riittääkö, että arki sujuu.

      Ehkä tämä "ystäväsi" on tavannut vain häkissä pidettyjä ajokoiria, joiden kanssa kukaan ei ole edes viettänyt aikaa. Saattaisi ihmiselläkin moisissa oloissa olla sosiaaliset taidot ja itsetunto hukassa ja arastella siksi?

      Onnea uudesta kivasta kaverista, nauttikaa syksystä!

      • Kaikissa koirissa on hyvät puolensa. Paljon riippuu omistajasta, millainen koirasta kehittyy.


      • ihmisestä se on kiinni

        Paitsi etten kyllä suosittelesi koksaan ajokoiraa kotikoiraksi, jossa ei koskaan pääse toteuttamaan itseään eli ajamaan. Myöskään lasten kannalta ajokoira ei ole paras mahdollinen valinta, ainakaan jos lapset haluaa sitä ulkoiluttaa, vai milä ne isohkoa koiraa pitävät jos tai kun keksivät esim. jäniksen, en usko että tuota ajoviettiä kovin helpolla saa karsittua pois.


    • kerttukatti

      En usko tähän. Itsellä ajokoira/beagle/karjalankarhukoira-sekotus. Tämä yksilö ainakin mielestäni keskivertoa älykkäämpi, kokemattomankin käsissä oppinut perusasiat. Maastossa tosin vietit tahtovat viedä voiton mutta tyhmä rotu ei ole.10v. tytön kaverina ollut kesästä lähtien, nyt n.1 vuotias.

    • Anonyymi

      Ei opi peruskäskyjä. Eivät tottele ja unohtavat jatkuvasti, että keittiössä tai Sängyllä ei saa olla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2012
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1907
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1875
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1588
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      11
      1381
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1320
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1316
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1301
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe