Lihavat lapset

Onneton äiti

Minkä kokoisia lapsenne ovat? Minun tyttäreni,
(ja ainoa lapseni) joka on 13-vuotias, painaa 65 kiloa, vaikka onkin lyhyt, 140 senttiä. Lappusia tulee terveydenhoitajalta tiuhaan, vaikka lapsellani on karkkipäivä vain kerran viikossa, eikä hän syö erityisen rasvaista tai epäterveellistä ruokaakaan. Tiedän kuitenkin, ettei se ole lihasta, vaan läskiä, koska se todella näkyy. Hänen vyötärön ympäryksensä on 92 senttiä. Mitä teen ?? Niin, minkä kokoisia siis teidän, suunnilleen saman ikäiset tyttäret ovat?

59

6494

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 20kg liikaa

      ..liikunta ilmeisesti puuttuu tai sitten aineenvaihdunta on liian hidasta ja elimistöön kertyy.

      Hankalaa voi olla jos on tottunut elämään jossa ei paljoa liikuta että miten saisi liikettä aikaan. huomattavassa ylipainossa kaksi erittäin haitallista tekijää:
      1. Terveys riskit jossain vaiheessa elämää.
      2. Mitä vaikutuksia henkiselle puolelle
      tulee ylipainosta? Terveyttäkin jopa paljon
      merkittävempää on jos ei saa kasvaa
      normaalista kuten sosiaaliset taidot. Niitten
      kanssa tulee ongelmia ennemmin ja
      pitkäaikaisesti kuin terveydelliset haitat.
      Kylmä totuus on että lapsetkin on julmia
      toisiaan kohtaan että jos ylipainon takia
      tulee syrjintää niin niiden aiheuttamista
      traumoista ei voi kuin arvailla mitä ne on ja
      kuinka kauaskantoisia.

      Jos tältä pohjalta lähtisi hieman keskustelemaan terveydenhoitajan kanssa ja myös tyttäresi kanssa on keskusteltava. Itsehän hieman näet onko ongelmia muitakin kuin vain ylipainoa.

    • suljettu

      pois? Tsekattu aineenvaihdunta jne?

      • _laittaa?

        No olisipa pitänyt lukea tämä ketju ennen oman vastauksen laittoa - kilpirauhanenhan tosiaan otettiin täällä jo esiin. Niin - alkuperäiselle tosiaan suosittelen minäkin sitä kilpirauhaskoetta.

        Mutta todennäköisempää kuin kilpirauhasen vajaatoiminta on se, että energiapitoista ravintoa tulee liian usein ja liian paljon. Me ihmiset Suomessa ja muualla länsimaissa olemme oikeasti vähän SOKEITA tälle kaikelle ruoanpaljoudelle ympärillämme. Nykyisin pitää olla todella kurinalainen, tai sitten lapsuudesta asti terveet elämäntavat sisäistänyt, jos aikoo pitää painonsa kurissa.


      • ...

        Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa myös pituuskasvuun, eli siellä saattaa todellakin olla ongelmia.


      • 13-vuotiaana
        ... kirjoitti:

        Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa myös pituuskasvuun, eli siellä saattaa todellakin olla ongelmia.

        Kyllä omalla luokallani lähes kaikki olivat 13-vuotiaana jo melkein tai lähes täydessä pituudessaan. Sama pätee myös sukulaisten kavereihin. Joten jos tuonikäisenä on 140cm pitkä, kannattaa jo sen takia käydä lääkärillä. Paino sitten vielä yksi asia...

        Kannattaa pohtia ja selvittää, miten tytön muu murrosikä on alkanut, koska murrosiän viivästyminen voi myös selittyä kilpparin vajaatoimintana. Ja joo, useimmilla 13-vuotiailla tytöillä on jo alkanu murrosikä vaikkei välttämättä kuukautisia olekaan.


    • ..ohhoh

      ohoh... toi on jo aika iso paino. Mulla ei sattumoisin vielä ole lapsia koska oon vielä nuori, mutta ite muistelisin olleeni 13-vuotiaana (seiska luokalla) n. 165 senttiä pitkä ja painoa ollut ehkä se 50 kiloa. vähä vaikea verrata ton pituuseron takia. Mutta se on varmaa että tyttäresi on aivan liian lihava ja se on jo terveysriski.

      Sanoit ettei hän syö epäterveellistä ruokaa ja karkkipäivä kerran viikossa, mutta todennäköisesti hän syö herkkuja salaa sinulta.

    • ja 50

      Tyttäreni täyttää kohta 13, pituutta 160 ja painaa noin 50 kg. Sinun tyttäresi painaa liikaa. Hänelle pitää alkaa tarjoamaan terveellisempää ja vähäkalorisempaa ruokaa. Jatkuva mussuttelu myös pois. Karkkipäivällä ei ole merkitystä, jos muuten syö läskiruokaa. Ja sitten liikuntaa kehiin. Sinun on lähdettävä hänen kanssaan lenkille, uimaan, pyöräilemään tai muuta, jos ei muu auta. Olisiko niin, että koko perheen pitäisi alkaa elämään aktiivisempaa elämää?

    • nervi

      Itse olin muistaakseni 13-vuotiaana 168cm ja 50kg.

      Joku tuossa jo mainitsi kilpirauhasen toiminnan häiriöistä, kannattaa tsekata etteivät ne vaikuta painoon.

      Mutta jos aineenvaihdunnallisia ongelmia ei ole ja ylipaino johtuu puhtaasti liiasta syömisestä ja liian vähästä liikunnasta, on toimittava todella hienovaraisesti. 13-vuotias on äärimmäisen herkässä iässä ja kommentit ylipainosta saattavat pahimmillaan johtaa syömishäiriöön.

      Ehkä voisitte koko perhe tarkistaa ruokailutottumuksianne terveellisemmiksi, kokata vaikka yhdessä kevyttä ruokaa. Yhteisen liikuntaharrastuksenkin voi aloittaa. Vältä kommentoimasta tyttäresi painoa, sittenkään kun se laskee. Painoon keskittyminen viestii hänelle, että hän kelpaa vain, jos on hoikka. Kerro sen sijaan esimerkiksi, että pidät hänen hiustyylistään, keksi jotain asioita mitä hän osaa hyvin jne.

    • _laittaa?

      Millaisia lappusia terkkari laittaa kotiinne? Kiinnostaa vaan, että onko se nykyisin joku koulun standardimenettely, että ylipainoisen lapsen kotiin tulee tällaisia lappuja, ja mitä niissä lukee? Tuleeko lappuja myös esim. liian laihoille..? Tai jos on syömishäiriöepäily?

      Kyllähän tietysti tuo paino (140 cm/65 kg) tuntuu paljolta, semminkin kun vyötärönympärys on noin suuri. Paino on haitallisesti sijoittunut. Tulevaisuudessa voi tulla ongelmia.

      Itselläni ei ole 13-vuotiasta tyttöä, mutta itse olin tuossa iässä 162 cm/53 kg.

      Jos tilanne huolestuttaa sinua, niin minusta olisi tarpeen kääriä hihat ja alkaa yhteistyöhön terkkarin kanssa. Sopikaa lapselle lääkärin vastaanottoaika. Tavallinen terveyskeskuksen yleislääkärikin pystyy kirjoittamaan lähetteen laboratorioon. Verikokeella voidaan selvittää ensinnäkin tyttäresi kilpirauhasen tilanne. Tosin lapsella tai noin nuorella kilpirauhasen vajaatoiminta on paitsi harvinainen, niin myös sellainen tila, joka oireilee muillakin tavoilla kuin vain lihomisella. Mutta kuten sanottu: soita terkkarille kouluun tai kun nyt on kesä, niin kannattaa paremminkin soittaa terveyskeskukseen ja selittää tilanne. Jos kyse on kilpirauhasen vajaatoiminnasta, niin siihen on olemassa lääke. Mutta jos arvoissa ei ole vikaa, niin sitten tyttäresi saa liikaa energiaa suhteessa kulutukseensa.

      Moni ihminen luulee, että nuori ei liho "tavallisella kotiruoalla", mutta kaloreitahan siinä tavallisessa kotiruoassakin on. Joskus yllättävän paljonkin. 13-vuotias - jos ei ole hyvin liikkuvainen/sportti - voi olla joissakin tapauksissa jo pituuskasvun puolestakin valmis nainen ja silloin kasvamiseenkaan ei mene energiaa.

      Nykyisin ihan yksinkertaisesti SYÖDÄÄN LIIKAA ja LIIAN USEIN. Ja palkitaan, juhlitaan, surraan, hermoillaan SYÖDEN. Ei ihmisen tarvitse olla mikään hampurilaispaikkojen kanta-asiakas lihoakseen, vaan kyllä tosiaan sillä kotiruoallakin pääsee tuhtiin kuntoon, jos ei muista lautasmallia (kaksi osaa lautasesta täytetään salaatilla, neljännes perunalla/riisillä/pastalla ja neljännes lihalla tai kalalla).

      Saako tyttösi viikkorahaa? Jos saa, niin pistäpä loppu sille ainakin siksi aikaa, kun terveyskuuri kestää. Muuten tulee ne rahat helposti vietyä pikaruokapaikkoihin. :( Mitä enemmän rahaa vanhemmat lapselleen antavat, niin sen vähemmän he voivat OIKEASTI tietää siitä, mitä ja miten paljon lapsi syö.

      Fysiikan lait ovat lahjomattomia ja ne koskevat kaikkia: kilot eivät tule tyhjästä..

    • laihis....
    • ...

      Kannattaa käydä ravintoterapeutin juttusilla. Hänen kanssaan tutkaillaan ruokapäiväkirjaa ja mietitään missä olisi parantamisen varaa.

    • Provo*

      ja vielä kerran provo!

      • Lanttumies

        Tyttösi on kasa rasvaa =) Varmaan kivaa sille. Kohta litistyy sydän ja keuhkot.


      • gkjrtut
        Lanttumies kirjoitti:

        Tyttösi on kasa rasvaa =) Varmaan kivaa sille. Kohta litistyy sydän ja keuhkot.

        Voi vi..u mikä idiootti tässäkin! miettisit vähän mitä tuut sanomaan!!!! Varsinainen lanttumies! Kannattas vähän miettiä mitä sun ilkeät sanomiset saattaa toisille ihmisille aiheuttaa!


      • on siellä
        Lanttumies kirjoitti:

        Tyttösi on kasa rasvaa =) Varmaan kivaa sille. Kohta litistyy sydän ja keuhkot.

        missä muilla on aivot??


    • huostaanotto

      jos olet tosissasi, ainoa pelastus lapsellesi olisi huostaanotto, tuollaisen vanhemman joka on syöttänyt lapsensa porsaaksi, ei pitäisi saada pitää lastaan, vaan hänet pitäisi sijoittaa sellaisille sijaisvanhemmille joilla on järki päässä.

      • Onneton äiti

        Kuten jo edellä sanoin, tyttäreni ei syö rasvaista ruokaa, ainakaan hän ei sitä kotonamme saa. Minä ja hänen isänsä (Kuten hänkin, ainakin kotona), syödään terveellisesti. Teen itse ruuat, joten tiedän, mitä ne sisältää. Syömme normaalisti aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen, sekä kevyen iltapalan, yleisimmin jonkin hedelmän. Minä olen hoikka, 172/65, ja mieheni on 179/84. Nuo jotkut viestinne pistivät miettimään, että voisikohan hän syödä minulta salaa. Annan hänelle viisi euroa kuukaudessa, eikä se mielestäni ole liikaa. Hän yleensä laittaa sen vaatteisiin. Hän joutuu ostamaan XL-tuotteita, kun hänen kavereilleen riittää S. Terveydenhoitaja laittaa lappusia, että "Nooran paino on nousussa. Seuraillaan tilannetta." Ja kyllä, hän laittoi myös silloin lappusia, kun tyttäreni oli vielä normaalipainoinen. Hän lihoi tuohon kuntoon melko nopeasti, puolessa vuodessa. Perheemme harrastaa myös liikuntaa: Uintia joka tiistai, torstai ja lauantai, ja me käytämme koiraamme päivittäin tunnin lenkillä. Juuri äsken hän tuli vessasta ja sanoi: " Äiti, mä olen lihonut viisi kiloa." Mittasin äsken myös hänen vyötärönsä, ja se oli 102 senttiä! Ajattelin varata hänelle ajan lääkäriltä. Voisikohan tämä olla jokin sairaus? Mitä mieltä te olette? Kannattaako minun? EN TODELLAKAAN TAHDO ANTAA NOORAA HUOSTAANOTETTAVAKSI! Luulen, että hän itse ei halua edes laihtua, en kyllä tiedä, miksi näin olisi. Auttakaa, kiitos, ja pian!


      • lihomiskierre
        Onneton äiti kirjoitti:

        Kuten jo edellä sanoin, tyttäreni ei syö rasvaista ruokaa, ainakaan hän ei sitä kotonamme saa. Minä ja hänen isänsä (Kuten hänkin, ainakin kotona), syödään terveellisesti. Teen itse ruuat, joten tiedän, mitä ne sisältää. Syömme normaalisti aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen, sekä kevyen iltapalan, yleisimmin jonkin hedelmän. Minä olen hoikka, 172/65, ja mieheni on 179/84. Nuo jotkut viestinne pistivät miettimään, että voisikohan hän syödä minulta salaa. Annan hänelle viisi euroa kuukaudessa, eikä se mielestäni ole liikaa. Hän yleensä laittaa sen vaatteisiin. Hän joutuu ostamaan XL-tuotteita, kun hänen kavereilleen riittää S. Terveydenhoitaja laittaa lappusia, että "Nooran paino on nousussa. Seuraillaan tilannetta." Ja kyllä, hän laittoi myös silloin lappusia, kun tyttäreni oli vielä normaalipainoinen. Hän lihoi tuohon kuntoon melko nopeasti, puolessa vuodessa. Perheemme harrastaa myös liikuntaa: Uintia joka tiistai, torstai ja lauantai, ja me käytämme koiraamme päivittäin tunnin lenkillä. Juuri äsken hän tuli vessasta ja sanoi: " Äiti, mä olen lihonut viisi kiloa." Mittasin äsken myös hänen vyötärönsä, ja se oli 102 senttiä! Ajattelin varata hänelle ajan lääkäriltä. Voisikohan tämä olla jokin sairaus? Mitä mieltä te olette? Kannattaako minun? EN TODELLAKAAN TAHDO ANTAA NOORAA HUOSTAANOTETTAVAKSI! Luulen, että hän itse ei halua edes laihtua, en kyllä tiedä, miksi näin olisi. Auttakaa, kiitos, ja pian!

        Luulenpa että sinun on nyt aikuisena ja äitinä otettava järeämmät aseet käyttöön, lihomiskierre on saatava nopeasti katkaistua. Itse tiedän että kun paino lähtee nousemaan niin sitä "ei halua nähdä" ja vaikka siitä itse kärsiikin niin mieli on outo eikä sitä vaan saa itseään otettua niskasta kiinni ja aloitettua laihduttamista. Ja näin siis aikuisena - vaikka olen tiedostanut kaikki lihomisen vaarat ja riskit.

        Tyttäresi on ikäisekseen ja pituuteensa nähden huomattavan ylipainoinen. Varaa aika lääkäriin niin selviää tuo kilpparihomma helposti, lääkäri voisi myös keskustella tyttäresi kanssa ylipainosta. Olette selvästikin miehesi kanssa hyvänä esimerkkinä kotona - jatkakaa samalla linjalla, mutta olkaa myös tyttärelle rehellisiä että olette huolestuneita hänen painostaan ja että hänen on pakko tehdä asialle jotain. Olkaa kuitenkin hienotunteisia esim kun menette kyläilemään tai vieraita tulee kotiin.

        Olen varma siitä että jos nyt olette tiukkana ja "pakotatte" tyttärenne tajuamaan tilanteen ja aloittamaan laihdutuksen, niin se on parasta mitä voitte hänelle tehdä ja vaikka se nyt olisikin tuskallista ja hankalaa niin pitkän päälle hän voittaa terveydessä ja on varmaan paljon iloisempi teini kun 80-90 kiloisena...


      • kokeisiin
        Onneton äiti kirjoitti:

        Kuten jo edellä sanoin, tyttäreni ei syö rasvaista ruokaa, ainakaan hän ei sitä kotonamme saa. Minä ja hänen isänsä (Kuten hänkin, ainakin kotona), syödään terveellisesti. Teen itse ruuat, joten tiedän, mitä ne sisältää. Syömme normaalisti aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen, sekä kevyen iltapalan, yleisimmin jonkin hedelmän. Minä olen hoikka, 172/65, ja mieheni on 179/84. Nuo jotkut viestinne pistivät miettimään, että voisikohan hän syödä minulta salaa. Annan hänelle viisi euroa kuukaudessa, eikä se mielestäni ole liikaa. Hän yleensä laittaa sen vaatteisiin. Hän joutuu ostamaan XL-tuotteita, kun hänen kavereilleen riittää S. Terveydenhoitaja laittaa lappusia, että "Nooran paino on nousussa. Seuraillaan tilannetta." Ja kyllä, hän laittoi myös silloin lappusia, kun tyttäreni oli vielä normaalipainoinen. Hän lihoi tuohon kuntoon melko nopeasti, puolessa vuodessa. Perheemme harrastaa myös liikuntaa: Uintia joka tiistai, torstai ja lauantai, ja me käytämme koiraamme päivittäin tunnin lenkillä. Juuri äsken hän tuli vessasta ja sanoi: " Äiti, mä olen lihonut viisi kiloa." Mittasin äsken myös hänen vyötärönsä, ja se oli 102 senttiä! Ajattelin varata hänelle ajan lääkäriltä. Voisikohan tämä olla jokin sairaus? Mitä mieltä te olette? Kannattaako minun? EN TODELLAKAAN TAHDO ANTAA NOORAA HUOSTAANOTETTAVAKSI! Luulen, että hän itse ei halua edes laihtua, en kyllä tiedä, miksi näin olisi. Auttakaa, kiitos, ja pian!

        Kannattaa otattaa kilpirauhaskokeet. Jo lapsilla on kilpirauhasen vajaa toimintaa. Veljeni tyttö oli ylipainoinen. Henki ei meinannut kulkea, jatkuvat poskiontelotulehdukset, nuhat ym. Lääkärit eivät ottaneet kilpirauhaskokeita, jatkuvat antibiottikuurit. Vasta toisen kunnan päivystävä lääkäri määräsi kokeisiin ja syy löytyi.


      • mikähän on
        Onneton äiti kirjoitti:

        Kuten jo edellä sanoin, tyttäreni ei syö rasvaista ruokaa, ainakaan hän ei sitä kotonamme saa. Minä ja hänen isänsä (Kuten hänkin, ainakin kotona), syödään terveellisesti. Teen itse ruuat, joten tiedän, mitä ne sisältää. Syömme normaalisti aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen, sekä kevyen iltapalan, yleisimmin jonkin hedelmän. Minä olen hoikka, 172/65, ja mieheni on 179/84. Nuo jotkut viestinne pistivät miettimään, että voisikohan hän syödä minulta salaa. Annan hänelle viisi euroa kuukaudessa, eikä se mielestäni ole liikaa. Hän yleensä laittaa sen vaatteisiin. Hän joutuu ostamaan XL-tuotteita, kun hänen kavereilleen riittää S. Terveydenhoitaja laittaa lappusia, että "Nooran paino on nousussa. Seuraillaan tilannetta." Ja kyllä, hän laittoi myös silloin lappusia, kun tyttäreni oli vielä normaalipainoinen. Hän lihoi tuohon kuntoon melko nopeasti, puolessa vuodessa. Perheemme harrastaa myös liikuntaa: Uintia joka tiistai, torstai ja lauantai, ja me käytämme koiraamme päivittäin tunnin lenkillä. Juuri äsken hän tuli vessasta ja sanoi: " Äiti, mä olen lihonut viisi kiloa." Mittasin äsken myös hänen vyötärönsä, ja se oli 102 senttiä! Ajattelin varata hänelle ajan lääkäriltä. Voisikohan tämä olla jokin sairaus? Mitä mieltä te olette? Kannattaako minun? EN TODELLAKAAN TAHDO ANTAA NOORAA HUOSTAANOTETTAVAKSI! Luulen, että hän itse ei halua edes laihtua, en kyllä tiedä, miksi näin olisi. Auttakaa, kiitos, ja pian!

        Jaa että kilot on tulleet ihan hiljattain ja kerääntyneet suurimmaksi osaksi vatsan seudulle?!

        Käväisepä ostamassa apteekista raskaustesti... ellet vain provoile täällä. :)


      • Onneton äiti
        mikähän on kirjoitti:

        Jaa että kilot on tulleet ihan hiljattain ja kerääntyneet suurimmaksi osaksi vatsan seudulle?!

        Käväisepä ostamassa apteekista raskaustesti... ellet vain provoile täällä. :)

        En nyt sentään usko, että Noora raskaana olisi, hänhän on vasta 13! Mutta kannattaisiko kuitenkin ostaa se testi, hänellähän kuitenkin on poikaystävä...???


      • XXXYYY
        Onneton äiti kirjoitti:

        En nyt sentään usko, että Noora raskaana olisi, hänhän on vasta 13! Mutta kannattaisiko kuitenkin ostaa se testi, hänellähän kuitenkin on poikaystävä...???

        No niin, asia on selvitetty.


      • ex-teiniäiti
        Onneton äiti kirjoitti:

        En nyt sentään usko, että Noora raskaana olisi, hänhän on vasta 13! Mutta kannattaisiko kuitenkin ostaa se testi, hänellähän kuitenkin on poikaystävä...???

        Ihan oikeasti: jos tyttärelläsi on poikaystävä, niin kai hänellä on jo menkat alkaneet ja hän myöskin syö e-pillereitä? Pillerit voivat lihottaa todella paljon, joten ota asia tyttäresi kanssa puheeksi.

        Tuollainen lihominen noin lyhyessä ajassa ei VOI johtua muusta kuin fyysisestä tai psyykkisestä sairaudesta, joten lääkäriin vaan ja heti.

        Eikä kannata heti uskoa kaikkea mitä joku yleislääkäri sanoo, vaan menkää erikoislääkärille.

        On myös ihmisiä, joiden aineenvaihduntaan sopii paremmin muu kuin hiilihydraatteja suosiva perinteinen laihdutustyyli (minulla on näitä perheessä useita, mutta kun se on periytyvää, niin epäilen ettei tyttäresi kanssa voi olla kyse siitä).


      • Klip klap

        Sinulla ei ole itsellä varmaan lapsia kun noin julma olet? Minullakin on ylipainoinen poika jota en tiettävästi ole syöttänyt lihavaksi enkä usko monen muunkaan syöttävän lastaan lihavaksi. Meillä on sipsit ja limsat olleet kiellettyjä monta vuotta mutta kyllä niitä sitten salaa kavereiden kanssa syödään. Meillä on juotu iät ajat rasvatonta maitoa, poika ei syö juuri juustoja eikä mitään rasvaisia ruokia. Porkkaanaa ja vihanneksia tarjoan päivittäin ja niitä nuoretkin syö kunhan vain ovat kotimaisia ja laadultaan hyviä. Rakas poikani harrastaa liikuntaa mutta ehkä vähän itseään säästäen. Olenkin ottanut terveydenhoitajaan yhteyttä ja seuraavaksi on vuorossa verikokeet kilpirauhasarvojen yms testaamiseen. Miksi antaa lapsen kärsiä ja kuulla jatkuvasti ongelmastaan. Meillä vanhemmilla on molemmilla kilpirauhasen vajaatoiminta miehellä ensin liikatoiminta joka muuttui joditabletin ottamisen jälkeen vajaatoiminnaksi. Epäilemme kovasti kilpirauhasen vajaatoimintaa vaikka pituuskasvu on ainakin tähän asti pysynyt ennallaan.


    • tattaraaa

      Yleisyynä lihavuuteen on ruokavalio ja liikunnanpuute. Pelikoneet pois ja tietokone kiinni. Telkkaria vain tunti päivässä ja lapselle mieleinen liikunnallinen harrastus eikä mitään norkoilemista kauppojen kulmilla.

      Joskus lapsen koko on verrattavissa vanhempiensa kokoon. Itse olen alipainoinen (aina ollut enkä liho vaikka syön mitä) lapsen isä on normaalipainoinen ja lapsi on painoindeksin alarajoilla. Neuvolan mukaan ihan normaalia koska vanhemmat ovat pieniä.
      Nykyinen mieheni on 120kg ja 195cm pitkä. Oletettavasti hänen kanssaan tulen saamaan ison lapsen jos siis lapsi saa niin sanotusti hänen geenisä.

      Yleensä myös lihavilla ihmisillä on lihavia lapsia, koska perheen syömistottumukset ovat rasvaista lihaa ja kastikkeita (oman serkun perhe on tälläinen).

      Tiedän että on typerää neuvoa kun itse en ole koskaan ollut lihava (paitsi raskausaikana). Mutta nämä ovat mielipiteeni.

      • taas näitä yleistyksiä

        "Yleensä myös lihavilla ihmisillä on lihavia lapsia, koska perheen syömistottumukset ovat rasvaista lihaa ja kastikkeita (oman serkun perhe on tälläinen)."

        Serkkusi perhe ei ole pohjustus yleistämiselle. Millä sitten selität, että minä ja mieheni olemme ylipainoisia, mutta lapsemme ei ole? Liikkuvia ja iloisia ipanoita!!


      • hieman...
        taas näitä yleistyksiä kirjoitti:

        "Yleensä myös lihavilla ihmisillä on lihavia lapsia, koska perheen syömistottumukset ovat rasvaista lihaa ja kastikkeita (oman serkun perhe on tälläinen)."

        Serkkusi perhe ei ole pohjustus yleistämiselle. Millä sitten selität, että minä ja mieheni olemme ylipainoisia, mutta lapsemme ei ole? Liikkuvia ja iloisia ipanoita!!

        Kirjoittaja sanoi YLEENSÄ, ei AINA. Ymmärrät varmaan eron, jos oikein yrität. Mikäli et, pyydä vaikka niitä hoikkia lapsiasi selittämään.
        Myöskään sinun perheesi ei ole "pohjustus"(?) yleistämiselle.


    • Nimetön

      162cm ja 77kg. Vyötärönympärys 109cm.. Syön varmaan liikaa suklaata ja muuta epäterveellistä..

      • nimetön..

        165cm ja n. 86kg mutta vaikka painoa enemmän tuo ympärysmitta samoissa lukemissa.


    • Nadee

      Oon kyl 15v. joten en tiedä auttaako tämä:
      Oon n. 161 cm ja painan 49 kg.

    • ikuinen laihduttaja

      vaikka kyse olisi aikuisesta tai lapsesta, sellainen paino näin lyhyelle on selvästi liikaa! lääkäriin ja mahd. nopeasti! tai oletko jo käynyt?

      • jotka kerryttävät painoa

        eli lääkärikäynti on kyllä must! kilpirauhanen on yksi tekijä, samoin cushingin sairaus ja monet monet muut.


    • Kurja kun siitä

      lihavuudesta jää lapselle ikuinen trauma.Lihavat lapset tulevat olemaan psykoterapeuttien kultamunia.

      Kannattaisi neuvoa lapsille ne oikeat tavat ruokailun ja mitä suuhunsa laittavat.Nykyaikana perunalastut,karkit,suklaat,limsat,Coca-Colat ja Hamburgerilaiset,Pizzat ja muut ovat niitä nami nami paloja.Sitten on vielä ne oikein lihottavat jätskit.Ei oo kuule karkkipäivästä kiinni se lihominen ei.

      Perunaa ja lihapullaa ja kastikkeita ja kaikenlaisia valmiita kaupasta ostettuja laatikoita ym.niin varmasti paino nousee lapsilla.Ja piirakat,pullat,leivokset,munkit ja kaikki niin sanotut ei-näkyvät rasvat.

      Mutta nykyaikana amerikkalainen lihavuus taitaa olla muotia.Kadulla kun kävelee,niin harvassa on enää niitä normaalipainoisia nuorukaisia puhumattakaan aikuisista.

      Lihan syönti myöskin aiheuttaa ja ihan totta niin lihavuutta,koska on Suomessakin hormonilihaa.Oletteko natsoneet millaisia hormoninautoja tiloilla kasvaa.Ihan tosi juttu on.Amerikoissa lihavuus alkoi sen jälkeen,kun naudoille alettiin antamaan hormoneja.

    • oppivat samlla oikean

      ja terveellisen ruokakulttuurin.

    • lastasi ruualla,

      siinä kaikki.Lihavaksi ei lapsi voi tulla muuten kuin syömällä epäterveellisesti ja istumalla paikallaan.Moni vanhempi tavallaan jakaa RAKKAUTTA ruualla ja TAVAROILLA ja sillä tavalla ostaa lapsen itselleen.

    • samiu

      Monien kohdalla lihavuuden syynä on juuri vähärasvaisuus. Tällöin suuri tärkkelyskuorma aiheuttaa lihavuuden. Näin on minulla ja myös lapsellani. Pystyin ohjeistamaan keväällä päiväkotia lapseni ruokailuun liittyen. Lapseni ei asu minun luonani joten pystyn hyvin rajallisesti vaikuttamaan ravitsemukseen. Annoin ohjeet.

      - Perunaa, riisiä ja pastaa lautaselta rajoitettava.
      - Näin syntynyt vaje täytettävä lihalla/kalalla mahdollisuuksien mukaan
      - Leipänä näkkäri/hapankorppu, tämä pienentää tärkkelyskuorman puoleen
      - Vihanneksia hyvä syödä, mutta ei tuputtaen
      - Maidosta rasvaisempi vaihtoehto, eikä rasvaa tarvitse pelätä.

      Kuudessa viikossa ylipaino korjaantui alaspäin 10%-yksiköllä.

      Lastenkin kohdalla panostetaan neuroottisesti vähärasvaisuuteen, joka on monelle kohtalokasta.

    • äiti 69

      Meidän on 146cm pitkä ja painaa 32 kiloa, täytti juuri 13v. Tyttö syö ruokaa aikamoisia hevosen annoksia, mutta kävelee jokapäivä kouluun ja takaisin sen 2,5km ja käy lisäksi voimistelu harjoituksissa 3 kertaa viikossa. Meillä ei olla koskaan kuskattu lapsia autolla harrastuksiin tai kouluun niin tulee paljon hyötyliikuntaa. Ja toisaalta meillä ei ole pleikkaa ja tietokoneellakin saa olla tunnin päivässä, niin lapset tykkäävät viettää aikaa ulkona, pienemmät leikkivät puistossa ja vanhemmat pelaavat pelejä ja käyvät luistelemassa jne.

    • ghyhhgfd

      Ite olin 13-vuotiaana 164cm pitkä ja painoin suunilleen saman verran kun tyttösi, ja olin silloin tosi iso. Tuo on todella huolestuttavaa, kannattaa puuttua jo nuorena

    • normi olen?

      Itse painan saman verran, kun tyttäresi, ja ikääkin on saman verran, kun hänellä silloin, kun kirjoitit tuon. Itse vain olen 170 cm pitkä, ja pidän itseäni normaali, vaikka kaverit läskiksi haukkuvatkin. =/ Vyötäröni on 81 cm. =)

    • normi olen?

      Edelliseen korjaus, ...normaalina...

    • kaikkea sitä on

      Tähänkin on tullut vatauksia riittämiin, vaikka kyseessä lienee provo.

      13-vuotias ei voi olla 140 cm pitkä tai kyseessä on jokin vamma. Tyttäreni luokalla lyhyin tyttö on 150 cm ja kyseessä siis samanikäiset. Jos tästä vielä kymmenen senttiä uupuu, niin tilanne on epänormaali ja viittaa johonkin kehityshäiriöön.

      Mutta jos nyt on totta, niin painoa on tietysti aivan liikaa. Noin nuoren keho ei vielä ole saavuttanut lihaksiston ja luuston osalta massaltaan lopullista. Oikea paino olisi n. 30 kg. Työmaata siis riittää laihdutuksessa.

      Kyllä tuossa nyt on syöty vääränlaista ruokaa ja aivan liikaa. En jaksa todellakaan uskoa, että lapsi lihoo tuolla tavoin, jos syö tavallista ruokaa, vaikka söisikin isoja annoksia.

      Olisi vain ehkä hieman tukeva.

    • gfdcvcv

      Lihavat lapset pitäisi voida huostaanottaa.

    • xl

      kaikkea sitä on

      Tuntuu ihan, että itselläsi on vähän kehityshäiriötä ja epänormaalisuutta tuolla pääkopasassi. Mieheni kasvoi vielä 4 cm armejassa, että niin.

    • kaikkea sitä on

      Tytöt eivät kasva armeijaikäisinä. Tyttöjen pituuskasvu loppuu huomattavasti aiemmin.

      13-vuotias 140-senttinen tyttö passitetaan tutkimuksiin tai olisi passitettu jo paljon aikaisemmin. Kysy lastenlääkäriltä, jos minua et usko.

      Täällä se tyhmyys kukoistaa vuodesta toiseen. Otetaan tosissaan tällaiset jutut "normaalia" ruokaa syövistä ylilihavista kääpiöistä ja solvataan muita, kun tuo esiin, että kyseessä on provo tai lapsella on jokin kehityshäiriö.

    • xl

      kaikkea sitä on

      Kuule kysy ihan itse vaan lääkäriltä, mun ei tarvi mennä kysymään, kun tiedän kokemuksesta, että nuoret/lapset kehittyvät hyvinkin erilailla.
      13-vuotias tyttö voi hyvinkin vielä kasvaa.

      • kaikkea sitä on

        Voi jestas tätä älyn säkenölintiä tällä palstalla.

        Tietenkin 140-senttinen vielä kasvaa, MUTTA pituus on ikätasolle epänormaali ja pitää mennä tutkimuksiin.

        Eiköhän koulusta ole jo siihen patistettu. Eri asia, miten nämä idiootit, jotka päästävät lapsensa noihin mittoihin, suhtautuvat kouluterveydenhuoltoon.

        Edelleen kuitenkin uskon, että kyseessä on provoilu. Mikä siihen lienee motiivi jäänee epäselväksi, koska aloittaja on häipynyt ketjusta iät ja ajat sitten.


    • normin tytön mamma

      mun tyttö 13v on pituutta 158 ja painoa 88kg eli ihan normi hänellä pikkuveli joka on alipainoinen ja haukkuu tätä läskikiksi vaikka tyttö on normi vyötärön ympärys 143 kaverit haukkuvat läskiksi tytölle ei mee normaalit talvitakit vatsan kohdalta päälle kun kaupoissa on liian pieniä tyttö syö paljon tässä yhden päivän ruoka lista viikon loppuna

      klo 10 aamiainen voisarvi pari lettua niin paljon hilloa kuin hän haluaa

      klo 2 välipala noin 6 kebabia ranskalaisa ja iso pullo limsaa

      klo 4 lounas 8 hampurilaista ranskalaisia ja paljon limua


      klo 5 välipala piirakkaa tai muuta leivosta


      klo 5,30 välipala hotdog tai kepbab

      klo 6 välipala kiinalaista


      klo 7 päivällinen noin 2 koti pizzaa hän syö sen verran itse


      klo 8 vaaleaa leipää ja lettuja



      klo 8,30 esim 2kg makaroni laatikkoa



      klo 9 8 viineriä



      klo 10 sipsejä ja sit nikkumaan

      • noloooo....

        ton joku uskooki vitun pelle -.-


    • jaa aaaaa

      Minua turvottaa eniten juomat. Jos syön päälle perusruokaa (terveellistäkin) paisun kuin leipätaikina. Ajattelin pienentää syömistä reippaasti. Mieluummin juon paljon ( vettä, soijajuomia, mehua, kivennäisvettä ja joskus limpparia.) Päivässä uppoaa ainakin se 2 litraa nesteitä.

    • Itse olen täyttämässä 17 ja painoa alkoi kertymään juuri siinä 13-14v. Syynä oli liika stressi!

      Oletko varma ettei häntä kiusata koulussa tai muuallakaan? Itse salasin aina kiusaamiset tiettyyn pisteeseen asti ja ala-asteella koulukiusaus johti jo painonnousuun mutta liikunta hieman helpotti tilannetta

      Oikeasti suosittelen puuttumaan hänen asioihin enemmän koska minä lihomisen takia sairastuin bulimiaan. Jatkuvat kommentit siihen johtivat ja voin kertoa että kahden vuoden sairastamisen jälkeen olen pettynyt itseeni.

    • riuttala76

      Jokin liikunta olisi ruokavaliota tehokkaampi lääke. Itsellä ylipainoisena lapsena se oli kuntosali ja nopeasti auttoi.

    • Medvedev

      ITE OON SAMAN IKÄNE JA PAINAN 70KG JA OON PITKÄ 168-171 CM OONKO LÄSKI?

    • vierailija9

      ei se aina vanhemmasta johu jos lapsi on läski.. On typerää et vanhempia syytetään kaikesta!

      • truthspeaker

        lapsieli alaikäinen alle 18-.vuotias on vielä LAPSI! joten se on vanhemman/vanhempien vastuulla mitä lapsi syö ja saako liikuntaa jne.

        Ei lapset tiedä mitä kannattaa syödä ja paljonko kannattaa liikkua ellei vanhemmat opeta. Jos ei opeteta lapsille niin siinä siirretään vastuuta koululle/valtiolle tai medialle. Eli järki käteen ja opetetaan alusta asti lapsille mikä on terveellistä ja mikä on epäterveellistä.

        Kannustetaan liikkumaan ja tehdään selväksi, että ylipaino EI OLE NORMAALIA vaikka välillä tuntuu kun Suomessa katsoo ihmisiä, että se on.

        Olen itse aasialaistaustainnen, joten minulla on valmiiksi hyvät geenit onneksi tullut. isäni ja äitini molemmat normaalipainoisia ja lyhyitä ihmisiä,

        Huomannut,että monet suomalaiset valmiiksi isoluisia, isokokoisia ja uskon,että jos vanhemmat ovat ylipainoisia niin heidän ruokalutottumuksensa ja ASENTEENSa siirtyvät lapsiin sekä alitajuisesti lapset pitävät ylipainoa normaalina koska isi ja äitiki ovat lihavia.

        Huomannut myös,että nykyään myös porukat jotka ennen olivat normaalipainoisia tai alipainoisia esim. somalit ovat nykyään lihavia monet somalilapset siis. Johtuen, että somalit ja monet muut ulkomaalaiset ovat päässeet Suomalaisen ruokakullttuurin makuun. ostetaan hirvestä hiilihydraattipitoista ruokaa limua jne.

        Tärkeintä on siis ASENTEET kun lapsi oppii ne niin ei tarvitse alkaa rajoittaa viikkorahaa/ruokaa jne. Lapsi oppii tykkäämään ja syömään terveellistä ruokaa ja mikä siinä on ihmeellistä, että kun ne maistuvat esim. herkullinen salaatti niin ei mitkään kaupan mikropitsat ja muut paskaruoat maistu hyvälle.

        Kaupassa olen katsonut mitä suurin osa suomalaisista syö, ostetaan paljon limua, sipsejä, vaaleata leipää, rasvaista lihaa, karkkia jne


    • ikuisestipilattu

      Hei. Itselläni on kokemusta teini-iän sala mässäilystä. Olen nyt aikuinen ja tunnen aina välillä katkeruutta äitiäni kohtaan, että en saanut silloin apua. Olen sairaalloisen ylipainoinen vielä nyt yli 30v. Varhaisteininä ei todellakaan ymmärrä, että tuhoaa itseään ja tulevaisuuttaan. Herkässä iässä on kovin vaikea tietysti asiaan puuttua, mutta se on nyt tehtävä. Oma terveydenhoitajani koulussa lähinnä esitteli lautasmallia ja kuvia kuinka paljon levitettä leivän päälle laitetaan. Ei siis auttanut tippaakaan koulun terveydenhoito. Onnistuneesta painoon puuttumisesta minulla ei ole kokemuksia, mutta kuvittelisin, että nykyään löytyy alaan erikoistuneita terapeutteja. Minä sain lapsena aika paljon herkkuja, mutta salaa söin myös. Jos talosta löytyy sokeria ja rasvaa voi siitä loihtia salaa mässäiltävää. Ei mitään kovin hyvääkään, mutta makeaa. Juustoa sulattelin myös muksuna mikrossa usein. Pakastimesta haihtui aina hiljalleen kaikki äidin leipomukset. En vieläkään oikein ymmärrä mistä moinen mässäilyhimo tuli, mutta sen kanssa taistelen vieläkin. Pienikin repsahdus mässäilyyn kaivaa sokerihirviön esiin. Hoikkana ihmisenä sinun on vaikea ymmärtää. Siksi yhtenä puuttumiskeinona voisin kuvitella, että kaikki rasvaiset ja makeat (palasokeri, tomusokeri, hienosokeri, kakunkoristeet, kaakaojauhot, hunaja..) kontrollointiin. Tässä kun lapsuuttani muistelen, niin ihan aamu ja ilta teeheni lapoin sokeria tolkuttomia määriä. Päällisin puolin siis lautatasmalli ja levitteen määrä ihan ok:)

    • Herätys

      No sitä voi selittää millä tahansa, mutta tosiasia on se että se syö enemmän kuin kuluttaa, annoskoot on luultavasti päin seinää, tykkääkö syödä leipää ? jugurtteja, muroja tms. niissä on yllättävän paljon kaloreita, nyt silmä käteen sen syömisen kanssa, kyllä se syy selviää kun kattoo sitä hommaa ihan realistisesti.

    • Anonyymi

      Oon 11wee, 150vm 37kg ja vyötärön ympärys n. 62 cm.

    • Anonyymi

      Jos lapsi tai nuori ei jaksa juosta 1 - 2 kilometriä omaan ja hyvää tahtiin pahasti hengästymättä, vanhempi voi katsoa peiliin ja löytää syyn sieltä! Vanhemmat eivät voi ulkoistaa vastuuta lasten hyvinvoinnista lapsille itselleen tai koululle.

      Armeijassa 18 - 19 -v-nuoret-miehet-parhaassa-iässä eivät jaksa juosta Cooperin testiä (eli 12 min). Suuri osa kävelee kun ei muuta jaksa eikä pysty.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8276
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2253
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1919
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe