Kiuas "haisee" lämmittäessä?

anjakv

Pienessä rivitalosaunassa on tavallinen Harvian sähkökiuas. Muutimme asuntoon 3kk sitten ja sauna oli remontoitu n.2-3v. sitten.
Nyt kiukaan lämmetessä leviää omituinen haju, muistuttaa ikäänkuin palaneen muovin hajua tms?
Mistä tämä voisi johtua? Kiuas ja kivet sekä lauteet näyttävät päällepäin uudenveroisilta. Mitään remonttia ei ole kesken asunnossa, naapurissa kylläkin.

18

19522

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olla pudonnut

      jotain muovia sinne kivien väliin. Kivet pois ja tarkastus ja samalla katsoo että vastukset on ehjät päällepäin. Kannattaa ottaa vaikka kiukaan sulakkeet auki ennen. Jotkut käyttävät löylyveden joukossa hajusteita, mutta ei sen noin kauaa pitäisi haista. Jos kivissä ei mitaan vikaa, niin voisi kokeilla lämmittää vähän aikaa ilman kiviä (vastukset punaisiksi jokuseksi minuutiksi) ja todeta haiseeko sittenkin. Jos haisee, niin haju tullee kiukaan sisältä (mikäli vastukset puhtaat) ja se vaatii jo sitten sähkömiestä. Kivet ladotaan takaisin harvakseltaan ja tarkastetaan yksitellen. Kiukaan läheisyydessä on kytkentärasia sen voi myös päällisin puolin tutkia ja haistella. Tässä aluksi.

    • siitä, että

      Joskus ennenkin tähän vastannut:

      Olisko haju kuitenkin lähempänä sellaista joka tulee vaikkapa hiiligrilliä sytytysnesteellä sytytettäessä..?

      Useat liuottimet, tavallisimmin mineraalitärpätti aiheuttaa tuon hajun. Se haisee niin pieninä pitoisuuksina, ettei heti uskoisi. Ei tarvitse kuin avata tärpättipullo ja jos samaan aikaan kiuas on päällä niin heti haisee. Tai maalata vaikka ikkunanpuitteita ulkopuolelta, öljytä puuöljyllä terassikalusteita jne..
      Liuotinhöyryt tulee jopa seinän läpi.. Jos talon yhteydessä olevassa autotallissa tekee (tai naapuri tekee) jotain maalihommaa, niin taas haisee. Kaikissa liuotinohenteisissa maaleissa on hajun aiheuttavaa ja sitä on tosiaan mm. puuöljyssä. Toki esim. poltto- ja dieselöljy tekee saman hajuhaitan. Mahdollisia lähteitä vaan metsästämään. Se lähde voi tosiaan olla vaikka tärpättirätti autotallin roskiksessa.

      • Kuvailit hajua aika osuvasti!
        Seinänaapuri tekee remppaa eli siellä maalataan kattoja ja seiniä ja asennetaan laminaatteja ym. Talossahan on koneellinen ilmastointi, joten sieltähän saattaa levitä vaikka mitä " tuoksuja" sitten meillekin, eikö vaan?

        Ekalle vastaajalle myös kiitokset, mutta kiukaaseen ei ole pudonnut mitään väliin. Tarkistin jo kivet ja imuroin pohjalta pölyt ym.


      • Liuottimet haisee

        Hyvä vastaus, tosi hyvä. Alkuperäinen kysymys oli sen sijaan aivan väärä. Siis se, että missä vika kun kiuas haisee. Miten niin kiuas, jos kerran tiedät, että kiuas haisee, niin vaihda se. Oikea kysymys kuuluu: Missä vika kun SAUNASSA haisee. Joskus myös kiuaskivet haisevat, mutta nuo liuottimet ovat pääosin syyllisiä hajuihin. Ei siinä kiukaassa ole juurikaan mitään mikä haisisi.


      • Liuottimet haisee kirjoitti:

        Hyvä vastaus, tosi hyvä. Alkuperäinen kysymys oli sen sijaan aivan väärä. Siis se, että missä vika kun kiuas haisee. Miten niin kiuas, jos kerran tiedät, että kiuas haisee, niin vaihda se. Oikea kysymys kuuluu: Missä vika kun SAUNASSA haisee. Joskus myös kiuaskivet haisevat, mutta nuo liuottimet ovat pääosin syyllisiä hajuihin. Ei siinä kiukaassa ole juurikaan mitään mikä haisisi.

        Kas kun yleensä viitsit lähteä vastailemaan, kun kysymys oli väärin asetettu!
        Onneksi sain hyvät ja asialliset vastaukset, tästä huolimatta, kiitos.
        Kun laittaa kiukaan lämpenemään ja alkaa tulla hajua, sitä ikäänkuin miettii, onko kiukaassa vika ja " syyttää" kiuasta hajuntuottajaksi ja näinhän se ei ilmeisesti ole...
        Päättäkäämme tämä kysymys nyt tähän ja hyvää kesää kaikille!


      • Japo

        Muija käski katsoa netistä miksi kiuas ja uuni haisee. Oma pähkäilyni tulos oli että liuotin palaa, mutta kiitos vahvistuksesta arvailuuni!!


      • Anonyymi

        Erinomainen tieto. Etsin uuden kiukaan jälkeen grillinestehajun lähdettä joka paikasta. Nyt selvisi yhteys autotalliini, jossa maalaan tärpättiohenteisella maalilla. Kiitos tiedosta!


    • Riemulippsa

      Olisit satsanut enemmän kiukaaseen. Eiköhän se kiuas kunnossa ole. Se on vain Harvian laatu mikä haisee=)

      • Tuoksu

        Etkö säälittävä muuta keksi. Ei tuo ole mikään normaalin ihmisen ratkaisuesitys.


      • Riemulippsa
        Tuoksu kirjoitti:

        Etkö säälittävä muuta keksi. Ei tuo ole mikään normaalin ihmisen ratkaisuesitys.

        Se on vain REHELLINEN mielipiteeni.


      • Tuoksu
        Riemulippsa kirjoitti:

        Se on vain REHELLINEN mielipiteeni.

        Edelleen olet säälittävä.


    • Arttu Linna

      Hieman myöhässä tuleva kannanotto, mutta haitanneeko - tiedoksi kumminkin. On kuukauden vanha
      Harvian Vega 6KW kius ja siinä yhtä vanhat Seppälän kiuaskivet. Lämmitettäessä kitkerä kissanpissan haju levisi saunaan ja pesutilaan. Uuutuuttaanko? Ei, vaan joukossa on yksi tai useampi ns hiesu- tai hiekkakivi, joka kuumetessaan päästää rikkiyhdisteisiä tuoksuja. Olen kylpenyt viitisen kertaa ja hajua
      tuli joka kerta. Sain Harvian paikalliselta edustajalta vinkin katsoa kivien väriä. Jos kivi on osittainkin mennyt ruskehtavaksi, niin vika tulee kivistä. Yksi kivi ajan myötä voi saastuttaa kaikki muutkin kiuaskivt, joten kivien vaihtoon, mars!

      • tervetuloa,.

        Täällä ammattitaito " pursuaa " kyllä osaamista on .


      • Joulusaunaan
        tervetuloa,. kirjoitti:

        Täällä ammattitaito " pursuaa " kyllä osaamista on .

        NO KERRO SITTEN , KUN TARVIIN KIUKAAN MINKÄ OTAN .
        S- kiuas ja Iki- kiuas on on haukuttu " PATALUHAKSI " tarviin jonkun muun jatkuvalämmitteisen. nimimerkilläö ( kiire on )


      • Mars kauppaan
        Joulusaunaan kirjoitti:

        NO KERRO SITTEN , KUN TARVIIN KIUKAAN MINKÄ OTAN .
        S- kiuas ja Iki- kiuas on on haukuttu " PATALUHAKSI " tarviin jonkun muun jatkuvalämmitteisen. nimimerkilläö ( kiire on )

        Helppo vastata IKI. Toistan vielä: IKI


    • Varma tieto.

      Kiuas Ikiin. Johan hajut loppuu.

    • heli.kinnunen

      Pienessä kerrostalo asunnossa on pieni sauna, jota olen käyttänyt 9 vuotta ja se on alkanut haista nyt. Olen maalannut keittiön kalusteet mutta voiko se oikeasti johtua siitä, tai niistä liuottimista. Kun minun mielestäni haju tulee kiukaasta. Huoltomies otti kerran kivet pois ja lämmitti sitä sen verran että näki vastuksien hohkavan punaisina ja minä kävin kiukaan yläpuolella ja sanoin että tuo haju kymmenkertaisena, huoltomiehen mielestä siellä ei haissut kuin rautavastukset...No, juu-u mutta kun saunan lämmittää kuumaksi niin asunnossa ei voi olla. 6 naapuria on käynyt toteamassa saman, haisee ja kauhealle! Mutta kun huoltomies ja apurit ei lämmitä saunaa kuumaksi niin eivät myöskään haista! Alkaa oikeesti vituttaa kun ei uskota, ja voiskohan haju olla terveydelle haitaksi? Mitä ihmettä mä teen? Alkaisinko nyt 9 vuoden jälkeen keksiä hajuja ihan omasta päästä? Sauna on kyllä kovassa käytössä, melkein päivittäin 6 ensimmäistä vuotta ja nykyäänkin väh. pari kertaa viikossa. Kauanko ne pienet kiukaat voi ylipäänsä kestää?? Tää on ollu yht. 11 vuotta käytössä. APUA!!

      • 1813

        Ei yhdeksän vuoden aikana ole käynyt mielessä vaihtaa kiuasta?
        Ensimmäiseksi kokeilisin vaihtaa pelkät kivet.
        Onko saunan seinäpintoja tms. käsitelty joillain suoja-aineilla?

        Aika moni kiuas jossa on peltiosia (maalattuja tms) dunkkaa kun pinnoitteet tulee tiensä päähän (kylmästä erittäin kuumaksi satoja kertoja?).

        Vaikea se näkemättä on kommentoida kun menee ihan arvausosastolle?

        Eilen tuli saunottua sähkösaunassa jossa tulo oli kiukaan alla (?). Voihan tulo olla ajansaatossa likainen joten hajut vois periaatteessa tulla ilmastointikanavistoista? Meinaan kun omassa asunnossa liesituulettimien yms. kanavat huollettiin viikko pari sitten ja hajut voimistui jostain syystä aika oleellisesti liesituulettimen alapuolella? Ammatti-ihminen kävi kanavat puhdistamassa mutta haju paheni? En kyllä usko että millään koneella tai vastaavalla yleensä edes saa lähes limamaisia kertymiä kanavistoista pois? Esim. tuulettimen lampun vaihdon jälkeenkin sormet on kuin liimassa. yök..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 118
      2444
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2257
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2011
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1717
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1638
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1442
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      15
      1393
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1383
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1367
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1292
    Aihe