Tarvitsen Apua Triops-Asioista .. !

napero97

Hei kaikki Suomi24 keskustelun lukijat .. !

Mie hankin Triopseita Pulju. net:istä, siinä tulee mukaan pieni akvaario, 17x24x13 cm, jossa muovinen, esihistoriallinen 'maisemakuvitus.' Itse akvaariokin on muomia, joka lujittuu kun lisää vettä. Mukana on myös tietenkin munia, ruokaa, soraa, suurennuslasi kannen päällä, Englanninkielinen ohjekirja, sekä lämpömittari.

Ongelma on se, etten tiedä vielä kaikkea.

1. Onko akvaario liian pieni .. ?

2. Tarvitsenko happipumpun .. ?

3. Sivuilla http://tuukan.fliput.net/triops.html kerrotaan, että vauvoille voi syöttää liotettuja edellisvuoden lehtiä, heinää yms. Joista syntyy pieneliöitä, joita Triopsit syövät. Onko se turvallista, voivatko Triopsit saada jonkun taudin joka aiheuttaa vahinkoa .. ?

4. Onko kyseinen akvaario sopiva triopseille .. ?

5. Tappavatko koiraat mahdollisesti toisensa .. ?

Minulle voi sitten kertoa tänne tietoa noista otuksista. Mahdollisimman pian .. !

7

1240

  Vastaukset

   • Kiitos paljon. En tosin vieläkään oikein saanut hajua siitä, onko akvaario liian pieni, sopimaton yms. Triopsit tosin ei tarvitse niitä muovitulivuoria, kallioita yms. Katson, saako niitä irroitettua. Mutta toivoisin vielä suorat vastauket noihin kysymyksiin. 8D


  • Eli tarviin ylläoleviin kysymyksiini suorat vastaukset, pian .. ! 8>

  • ei taida kukaan jaksaa vastata sulle : D kun eivät pääse vittuilemaan tms typerää.. mut joo

   -ota muovi somisteet pois altaasta (jää enemmän tilaa)

   -elävät lonnossa tilapäisissä vesilammikoissa jne.. joten ei ole liian pieni. mutta jos löydät sopivan isomman kupin/altaan/purkin tms niin käytä sitä!

   -tarvitsee ilmapumpun kierrättämään vettä (ilmeisesti munat kuoriutuvat paremmin poikaset selviävät hengissä)

   -tarvitset myös tislattua vettä! hanavesi ei käy (kloori yms aineet) ja ilm veden parannusainekkaan e auta. joten hanki tislattua vettä esm huoltoasemalta tms suuresta marketista!

   -ruoki kellastuneilla lehdillä, kalanruoalla jne... älä liikaa kuitenkaan!

   -entiedä tappavatko vai eivätkö : D ja mistä ne edes erottaa? ; D

   onneeeeee! kerro sit miten meni! OK?

   • Voikiitoskiitos .. ! Nyt ovat tulleet postissa. Huomasin, että jos muovisomisteet irroittaa, pohjaan tulee reikiä. 8P Ostin lisää hiekkaa, saavat hiukkasen kaivella. Munia en ole vielä laittanut. Niitä on noin 50, pikkuruisessa pussissa. Pussissa on lisäksi kaikenmoista moskaa, onko se jotakin tärkeätä .. ? Pumppua ei täältä mistään läheltä saa ostettua, pitäis netistä tilata ja ne on aika kalliita. :( Mutta voihan sitä yrittää, ja jos kannen poistaa ja vettä vaihtaa usein, kaipa onnistuu .. ? 8>>


  • 1.akvaario on riittävän iso.
   2.ei tarvitse,mutta voi ostaa jos haluaa.
   3.sitä ruokaa voi antaa,mutta ei ole pakko.
   eikä nille tule sairauksia ihan helposti.
   4.se on oikein mainio akvaario!:)
   5.ei ne tapa toisija,jos annat riittävästi kaikkille ruokaa.tropsseille voi antaa porkkanan palaja.katso että kaikki saa saman verran.

  • Tämä on vanha keskustelu, mutta olen äskettäin yrittänyt itse triopsien kasvatusta muutamaan kertaan, joten vastaan VAIN omien kokemusteni pohjalta.

   1. Triopsien poikasaltaan on ilmeisesti oltava pieni, jotta poikasruoka riittää kaikille. Eli vettä tulee vain noin litra. Mutta etenkin jos triopseja kuoriutuu useampi kuin yksi, niin allas käy pian liian pieneksi. Eli suosittelisin, että isompi akvaario laitetaan "kypsymään" valmiiksi jo esim. viikkoa ennen kuin laittaa munat pikkuakvaarion veteen. Näin voi siirtää varovasti triopsit isompaan altaaseen niiden vartuttua ja totuttua syömään kiinteää ravintoa.

   2. Itse laitoin happipumpun ainoalle hengissä aikuiseksi selvinneelle triopsilleni ehkä parin viikon iässä. Jostain nettisivulta luin, että pumpun merkitys hapetuksessa olisi vähäinen, kuplat pääosin kohoavat pintaan saman tien. Paikallisessa akvaariokaupassa puolestaan korostettiin, että oikean bakteerikannankin vuoksi happi on tärkeää ja hapetin ehdoton. Jostain triopsijutusta taas luin, että laakeassa altaassa, jossa vettä on matalahko kerros, vesi hapettuu parhaiten. Sellaisesta myös triopsit tykkäävät, koska touhuavat paljon ja tarvitsevat paljon pohja-alaa. Korkeus ei ole niin oleellinen. Hapetuksen ja triopsien hyvinvoinnin kannalta veden laatu ja puhtaus on tärkeää. Ruoka ja triopsien jätökset (kakkaavat paljon) pilaavat veden nopeasti.

   3. Ensimmäisessä tilaamassani munaerässä (Coolstuffilta) oli kiinteä poikasruoka mukana. Hankala (=mahdoton) annostella, etenkin kun en ymmärtänyt kokonaisuudessaan englanninkielisiä ohjeita, jotka olivat hyvin yksityiskohtaiset. Toisessa erässä (Mulletoi'lta) oli teepussin kaltainen ravinnepussi valmiina, ja se oli tosi hyvä. Ohjeetkin olivat suomenkieliset. Niissä neuvottiin aloittamaan kiinteä ruoka päivän iässä, mutta itse aloittaisin myöhemmin. Ihan pienet triopsit eivät vain tajua vielä isoja ruokamuruja, ruoka jää seisomaan, vesi pilaantuu, triopsit voivat huonosti ja ehkä kuolevat pois. Eli jos liotettavaa ruokapussia ei ole mukana, kannattaa sellainen tehdä itse.

   5. Triopseissa suurin osa on naaraita, koska triopsinaaras lisääntyy myös ilman urosta eli tavallaan kloonaa itseään. Triopsit syövät lajitovereitaan, ja tämän huomaa jo triopsivauvoilla. Käyvät syömässä kuoriutumattomia munia ja jos kuoritumisajoissa on isoja eroja, niin pienemmät joutuvat isompien suihin.

   Itse onnistuin kasvattamaan kolmannella ostetulla kasvatussarjalla yhden triopsin aikuiseksi. Todennäköisesti vedenlaatuongelma on ollut suurin syy ensimmäisten triopsien varhaiseen kuolemaan. Viimeisestä erästä kuoriutui vain kaksi triopsia, joista ensimmäinen ilmeisesti söi heti alkuun toisen. Tämä triopsi on nyt kolmiviikkoinen.

   Suurin ongelma on ollut vesi. Itselleni on hankalaa ruokkia triopsia hallitusti. Se myös sotkee ja myllää vettä, jolloin ruokaa saattaa esim. hautautua hiekkaan ja pilata vettä. Vaihdan vettä käyttämällä akvaarioletkun pätkää akvaariolappona, jolloin vanhan pohjalla olevan kaikkein likaisimman veden saa ensiksi pois.

   Itse kävin antamassa vesinäytteen akvaariokauppaan. Olen lisännyt sen jälkeen ohjeen mukaan kalkkia lisäävää valmistetta veteen. Ostin myös vedenparannusainetta. Ongelma on, että triopsin munien myyjien ohjeet riittävät vain triopsin kasvattamiseksi niukin naukin aikuiseksi. Akvaariokauppiaat taas eivät välttämättä tunne triopsia lajina, vaan saattavat antaa hoito-ohjeita, jotka eivät ole soveltuvia triopseille. Uskon parhaiden vinkkien tulevan akvaarion pitämistä jo aiemmin harrastaneilta henkilöiltä, jotka ovat onnistuneesti kasvattaneet triopseja.

   Oma triopsini on naaras ja on muninut, joten kokeilen jossain vaiheessa, jos saan kasvatettua uusia triopseja sen munista. Munat ovat tosin samaa kokoa kuin pohjahiekka, joten niiden erottaminen on mahdotonta. Täytyy vain kuivattaa hiekka ja lisätä sitä poikasaltaaseen. Edellisistä kerroista viisastuneena aion laittaa seuraavalla kerralla aikuistriopsialtaan valmiiksi reilusti ennen poikasten kasvatusta. Ja aion syöttää poikasia useamman päivän pelkällä "planktonipussilla". Näillä toimilla varmistan, että triopsit eivät stressaannu liian tiheistä vedenvaihdoista.

   Ymmärtääkseni triopsit saa helpoiten sairastumaan ja kuolemaan pilaantuneella vedellä, joten akvaarion pidon alkeet olisi syytä opetella. Pilaantuva vesi tuhoaa triopsien elimistöä ja ne sairastuvat ja kuolevat. Kuten muutkin vesieläimet. Eli nitraateista ja sen kaltaisista asioista kannattaa ottaa selvää, vaikkei täydellisesti ymmärtäisikään akvaariokemiaan ja -biologiaan liittyviä asioita (kuten en itse edelleenkään tajua, opettelen vasta).

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   245
   10378
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   121
   5470
  3. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   184
   5230
  4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   63
   4586
  5. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   103
   3229