Yhtä arvokkaita

sotlasvakuutus ja -vala

Sotilasvakuutus ja -vala ovat yhtä arvokkaita

Varusmiehet antavat alokasajan lopulla sotilasvakuutuksen tai -valan. Sotilasvakuutus on uskonnoton ja sotilasvala uskonnollinen. Varusmies voi valita niiden välillä vapaasti riippumatta siitä, kuuluuko vai onko kuulumatta kirkkoon tai muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan.

Kummankin varsinainen sisältö on sama: luvataan ja vakuutetaan olla ”Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen” ja ilmaistaan tahto ”palvella maataan rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta”.

Uskonnollisessa valassa varusmies antaa tuon lupauksen ja vakuutuksen ”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä” ja sotilasvakuutuksessa ”kunnian ja omantunnon kautta”. Kummassakin tilaisuudessa on esilukija, mutta joukko toistaa ääneen siteeratut osat.

Vakuutuksen ja valan yhteydessä on yleensä paraati, joka pidetään joukko-osastoan alueella vaihtuvilla paikkakunnilla.

Nyt heinäkuun saapumiserän varusmiehet antavat sotilasvakuutuksen tai -valan elokuussa kuun puolivälistä lähtien. Etelä-Suomessa vakuutus- ja valatilaisuus on jo 15. elokuuta Espoossa, mutta Porin Prikaatin tilaisuus on vasta 29. elokuuta.

Lain kirjaimen ja hengen mukaan sotilasvakuutus ja -vala ovat yhtä arvokkaita. Käytännössä kuitenkin armeijassa yhä saattaa vaikuttaa vanhoja asenteita ja käytänteitä, jotka suosivat sotilasvalaa ja väheksyvät sotilasvakuutusta. Kirkollisen työn merkittävä erityisasema armeijassa saattaa myös vaikuttaa ainakin välillisesti alokkaiden mielikuviin ( http://www.mil.fi/paaesikunta/paaesikunta/kirk-os).

Tästä tautasta johtuen suurin osa varusmiehistä yhä valitsee valan, mutta vakuutuksen antajien määrä on kuitenkin kasvanut selvästi, varsnkin pääkaupunkiseudulla. Toki myös varusmiesten vanhemmilla tai isovanhemmilla saattaa olla asenteita, joissa vala asetetaan vakuutuksen edelle ja pyritään vaikuttamaan varusmiehen päätökseen.


Etelä-Suomessa Kaartin jääkärirykmentissä on jo joitakin vuosia ollut perinne, jossa sekä vakuutus- että valatilaisuus ovat yhtä juhlavia. Uskonnottoman vakuutuksen esilukijana on ollut armeijan ulkopuolinen, joka saapumiserään vaihtuva henkilö. Esilukijana on ollut muun muassa erikoishammaslääkäri Helena Ranta. Tänä vuonna esilukijana on veteraanijärjestön edustaja. Tasa-arvoiseen menetelyyn on selvästi pyritty.

Porin Prikaatissa sen sijaan tilanne vaikuttaa kuitenkin olevan vanhakantaisen epäyhdenvertainen. Sotilasvala on ilmoitettu annettavan 29.8. Laitilassa pidettävän paraatin yhteydessä (http://www.mil.fi/maavoimat/joukot/porpr/tapahtumat.dsp), mutta sotilasvakuutus on tarkoitus antaa jo klo 7.00 kasarmilla. Vakuutuksen antajat eivät ilmeisesti osallistuisi paraatiin ollenkaan.

Vain uskonnollisen valan kiinteä liittäminen paraatiin ja uskonnollisesti neutraalin, mutta yhtä tärkeän ja arvokkaan sotilasvakuutuksen pitäminen paraatista erillään asettaa varusmiehet selvästi epäyhdenvertaiseen asemaan. Tällainen menettely lienee sekä yleisten oikeusperiaatteiden että erityislainsäädännön kanssa ristiriidassa. ”Sotilasvala vannotaan ja sotilasvakuutus annetaan joukko-osaston tai sitä vastaavan joukon komentajan edessä sekä valantekotilaisuuteen tai vakuutuksenantotilaisuuteen järjestyneen joukon ja sen lipun läsnä ollessa.” (Valtioneuvoston asetus asevelvollisuudesta 28.12. 2007).

Paraatiin osallistuminen on juhlallinen tapahtuma, ja sitä kokoontuu seuraamaan myös varusmiesten omaisia. Seka vakuutus- että valatilaisuuksien tulisi myös olla juhlallisia, ja kummankin tilaisuuden suhde paraatiin tulisi olla yhdenvertainen.

Puolustusvoimien on syytä selvittää tilanne maassa ja yhdenmukaistaa menettelyjä parhaiden käytäntöjen mukaiseksi.

Ennen sotilasvalan vannomista tai sotilasvakuutuksen antamista asevelvolliselle on selvitettävä sotilaan velvollisuuksia ja oikeuksia sekä opetettava hänet ymmärtämään valan ja vakuutuksen merkitys. Sotilasvalaa ja sotilasvakuutusta koskeva opetus on myös saatava yhdenvertaiselle pohjalle. Varusmiehille on selväti kerrottava, että hän voi täysin vapaasti valita sotilasvakuutuksen ja -valan välillä eikä armeija todellakaan aseta jompaa kumpaa toisen edelle.

2

375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaivauduit

      kertomaan tuon? Useimmille vala on kuitenkin hätävale ja pakosta ovat siinä tilanteessa, koska sattuvat olemaan tiettyä sukupuolta. Tilanne on häpeällinen koko valtion puolesta ja moni varusmies tuntee myös häpeää, onhan takana jo homoseksuaalista nöyryytystä kasarmeilla.

      • jep jep

        on siinä vaiheessa perse tutkittu jo monen upseerin toimesta, että on sopiva vannomaan sotilasvala.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      2936
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      83
      2692
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2168
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1757
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1499
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1459
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe