90m2 Espoosta - heikkoa

sakari 87

Olen katsellut Espoosta uusia kerrostaloasuntoja kokoluokasta 80-90m2. Ne ovat järjestään uskomattoman huonoja. Tuon kokoisessa asunnossa pitäisi voida asua 4 ihmistä, mutta ne ovat asuintiloiltaan niin pieniä että se ei ole mahdollista. Puolet neliöistä on tuhlattu 2 vessaan, saunaan, kodinhoitohuoneeseen ja hehtaarin kokoiseen suihkuun. Jos asuntoon mahtuu asumaan vain 3 ihmistä, vanhemmat ja yksi lapsi, niin mihin he tarvitsevat 2 vessaa? Tarvitseeko jokaiseen asuntoon mahduttaa komerosauna, eikö niitä ole Suomi vääräällään muutenkin? Pitääkö neliöitä tuhlata tilaan jota käytetään kerran viikossa 10 minuuttia? Sellaisia on tarjolla vino pino ja saavat puolestani jäädä myymättä.

Myös rivareita on tarjolla paljon kokoluokassa 80-90m2. Kaikki, siis KAIKKI, ovat kaksikerroksisia. Miksi? Kuka haluaa ravailla portaita ylös alas. Pieniä lapsia niihin ei ainakaan kannata jättää kaatuilemaan. Vanhana ei sitten jaksa. Kenelle ne oikein on tarkoitettu? Jos ei jaksa ravata portiassa niin saa oleilla ahtaassa alakerrassa koko ajan. Säälittävää. Saavat nekin sadat roskarivarit jäädä puolestani myymättä.

4-henkiselle perheelle pitäisi olla uusissa asunnoissa tilaa vähintään 115m2, jotta sieltä löytyisi asuintilaa. Rahat kun eivät vaan millään riitä niin isoon asuntoon, sitäpaitsi niissäkin makuuhuonet ovat yleensä minimaalisen kokoisia. Isojen rakennusliikkeiden arkkitehtuuri on etääntynyt kauaksi todellisuudesta ja nyt jää sadat tuhottoman huonosti suunnitellut asunnot myymättä. Asun nyt 60-luvun talossa ja tulee varmaan seuraavakin olemaan samaa ikäluokkaa. Silloin osattiin tehdä asuntoja joihin perheet mahtuivat järjellisesti. Sellainen taito on selvästi päässyt häviämään viime vuosikymmenien aikana. Todella säälittävää katsella asuntoja joissa suunnittelu on aivan syvältä. Ennen pitkään ehkä rakennusliikkeiden pelletkin joutuvat opiskelemaan mitä ihmiset oikeasti haluavat, kun kukaan ei halua heidän mullukoitaan.

10

1404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rullatehti

      Nythän on niin, että kun asuntoon on laitettu se näppylänaamaisen kiinteistövälittäjämerkonomin vaatima komerosauna ja määräysten mukaiset pyörätuolikelpoiset pesutilat, jaossa on hyvin vähän neliöitä. Tuossa kokoluokassa 4 henkilöstä kahden tulee olla leikki-ikäisiä.

      1960-luku? No, itse opiskelin 1970-luvun alussa ja opin tekemään ns. 4 henkilön asuntoja 60-70 m2 pinta-alaan: das Existentzminimum. Sen ajan elintasoon ja elämäntyyliin se oli juuri ja juuri mahdollista, mutta vieläkin sydäntäni särkevät ne keittiöt, joissa pystyi enintään lämmittämään maksalaatikkoa. (Ilman mikroaaltouunia.)

      Hinta, rahat? Jos nyt ihan suoraan sanon, Suomen kaavoitusjärjestelmä on syvältä eräästä ruskeasta reiästä ja kokoomuslais-keskustalais-sosialidemokraattisten tahojen toimesta laadittu rikastuttamaan gryndereitä, jättäen kansalaiset slummien asukkaiksi.

      Toisaalta: eräät tekevät valintojakin. Puoli miljoonaa talvilämmintä kesämökkiä laajakaistainternetteineen ja niille pääsyyn vaadittavat nelivetoautot...

    • Bruni

      osattiin suunnitella hyviä pohjia. Asumme 90 neliön asunnossa jämäkässä 60-luvun betonitalossa (huom! ei edes elementtitalo, vaan paikallaan valettu!!) Helsingin lähiössä. Meillä on tilava olohuone, iso keittiö johon mahtuu 2 m pituinen ruokapöytä, yksi iso ja kaksi pienempää makuuhuonetta, kylpyhuone ja vaatehuone (mikä ylellisyys!) sekä vielä reilu parveke. 4-henkinen perhe mahtui hyvin, tosin erillinen WC olisi ollut kiva. Nuoret ovat lennähtäneet pesästä, ja nautimme kahdestaan asunnon valoisuudesta ja väljyydestä. Remontoitu on säännöllisesti, lattiat tammiparkettia (ei laminaattia), seinät ja katot maalattu valkeiksi, keittiö modernisoitu. Kylpyhuone remontoitiin muuttaessamme valkoiseksi ja on edelleen tyylikäs ja siisti. Se odottaa putkiremonttia, joka tehtäneen 2-3 v kuluttua.

      Olen sakari 87:n kanssa samaa mieltä: sauna ja pesutilat vievät tilaa aivan liikaa. Lisäksi nykyasunnoissa saattaa toista kymmentä neliötä olla tuhlattu käytävätiloihin, joita ei voi käyttää yhtään mihinkään. Nuo 2-kerroksiset rivitalot ovat onnettomia; ahdasta ja hankalaa asumista.

    • sakari87

      Kiitos mielipiteistänne. Tuo vuodatus oli vaan pakko saada ulos, jotta sai asiaa hieman jäsenneltyä. Koska 4-henkinen perheeni asuu 60-luvun asunnossa kokoluokassa 60-70m2 (das existenzminimum) voin sanoa tietäväni asiasta jotain. Olen hyvin tyytyväinen asuntooni. Keittiö on ihan kohtuullinen ja vessakin riittää jotenkuten. Ne eivät kuitenkaan ole niin tärkeitä tiloja kun niissä loppujen lopuksi vietetään kohtuullisen vähän aikaa. Makuuhuoneissa vietetään vähintään kolmasosa ja pienet lapset puolet ajastaan. Uusissa 90m2 asunnoissa ei ole yhtään enempää makuuhuonetta kuin 60-70m2- neliön vanhassa asunnossa. Joissakin tapauksissa jopa vähemmän. Nukkuminen asunnoissa on tärkeintä, nykyaikana kun vietetään paljon aikaa asunnon ulkopuolellakin! Työt, harrastukset yms. vievät muun ajan. Saunomismahdollisuuksia riittää niin paljon että ihan oksettaa. Ei sellaista jaksa kotona harrastaa.

      Totta rullatuolien takia käytävät varmaan ovat hehtokokoisia. En kuitenkaan usko että asuntooni on tulossa juuri ketään rullatuolilla, miksi se siis on suunniteltu sellaiselle?

      • ..on..

        pienillä pyörillä varustettu toimistoistuin.


    • suomi täynnä

      Hassua, minusta kun Suomi on täynnä tylsääkin tylsempiä perusasuntoja.

      Mikä vika sinun tarpeisiisi olisi esim. tässä
      http://www.etuovi.com/kohde/531583

      -04 valmistunut 4h KT Espoossa. Saisi pihan ja kaikki?

      Vaan yritäpä etsiä pientalojen valmistuotannosta mitään erikoisempaa. Eipä enää onnistukaan. Enkä tarkoita mitään outoa luksusta vaan pieniä juttuja, korotettua kattoa, yläikkunoita, erkkeri, ylim. sisäänkäynti, rinneratkaisu tai jotain. Perustylsiä, juuri mainittuja 2 kerroksen rivitaloja kyllä löytyy.

    • Tietäjätekijä

      Suollatpa hyvää tekstiä.

      Jotenkin vain itsekkyys on muotia. Mikähän tässä asuntomessutalossa on ylleishyödyllistä?

      http://www.asuntomessuopas.fi/item.aspx?path=4;1772;2037

      Yli 200 m2; tarkoitettu pahasisuiselle vanhallepiialle (1 MH) ja ja hänen kärttyisälle äidilleen (sivuasunto).

      Keksiikö joku parempia selityksiä? Toisin sanoen, mihin tarvitaan moista huonoa esimerkkitaloa?

      • vanhanpiian

        tilalle ehdotan kohtalaisen virkeää urahenkilöä, joka tykkää pulikoimisesta ja muusta liikunnasta, arvostaa yksityisyyttä, ei ole kovin perheorientoitunut, lukaisee jotain ennen nukkumaanmenoa, ja omaa tarpeiden pidätysvaikeuksia. Sivuasunto on varattu thaimaalaiselle palvelijalle.


      • ja rouvat,
        vanhanpiian kirjoitti:

        tilalle ehdotan kohtalaisen virkeää urahenkilöä, joka tykkää pulikoimisesta ja muusta liikunnasta, arvostaa yksityisyyttä, ei ole kovin perheorientoitunut, lukaisee jotain ennen nukkumaanmenoa, ja omaa tarpeiden pidätysvaikeuksia. Sivuasunto on varattu thaimaalaiselle palvelijalle.

        kiitän tästä ketjusta ja sen aikaansaamasta hymystä.

        Terveisiä täältä 60-luvulta.


    • Hhneliöm

      tarkalleen. Kannattaa muuten tehdä.

    • tilaratkaisu

      Suunniteltu ja rakennettu yksilöllisesti, omien tarpeiden pohjalta tiukalla budjetilla, nelihenkiselle perheellemme:
      -Olohuone, ruokailutila: 33,5m2
      -Avokeittiö (edellisten yhteydessä): 10m2
      -Makuuhuoneet: 3* 11m2
      -Vaatehuone (vanh.mh vieressä): 3m2
      -Suihku&wc (vanh.mh vieressä): 3m2
      -Kylpyh&khh: 4,5m2
      -Eteinen&vaatetila: 12m2

      Eli huoneiden pinta-ala yhteensä 99m2. Ja voin sanoa että vaikuttaa paljon tilavammalta, etenkin kun turhia tavaroita ei säilötä ja kalustus on huolella valittu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe