OHJEITA LATVIAN KÄVIJÖILLE

Nimetön

Matkustustiedotteet, 3.6.2008
Latvia: matkustustiedote
Latvia: Normaali varovaisuus paikallaan. Öisin vältettävä yksin päihtyneenä liikkumista. Ylilaskutus ja luottokorttien väärinkäyttö yleistä yökerhoissa.

Suomen suurlähetystö
Riika

Latvia on turvallinen matkailumaa, mutta varovaisuutta tulee silti noudattaa. Öiseen aikaan on syytä välttää syrjäisiä kaupunki- ja puistoalueita sekä välttää yksin päihtyneenä liikkumista. Luottokorttien väärinkäyttö ja ylilaskutus on Riian keskustan yökerhoissa harmillisen yleistä.

Matkailijalla tulee olla mukanaan kuvallinen henkilökortti tai passi, myös alaikäisellä lapsella. Matkailijan tulee kiinnittää huomiota, että hänellä on voimassa oleva matkavakuutus.

Rikollisuus
Turisteihin kohdistuvat varkaudet ja luottokorttien väärinkäyttö pääkaupungin yökerhoissa ja huiputukset "tyttöbaareissa” ovat valitettavan yleisiä. Yökerhossa ei pidä jättää käsilaukkua tai pikkutakkia tuolin selustalle. Tilattuja juomia ei kannata jättää valvomatta. Tuntemattomien kanssa jatkoille lähdöstä seuraa usein lompakon katoaminen. Öiseen aikaan yksin ja päihtyneenä liikkuminen on jokseenkin vaarallista.

Koska autovarkaudet ovat tavallisia, auton vakuuttamiseen on syytä kiinnittää huomiota ja autot olisi hyvä varustaa ajonestolaitteella, hälyttimellä ja rattilukolla. Auto on syytä pysäköidä vartioidulle pysäköintipaikalle. Arvotavaroita, passeja, luottokortteja ja rekisteriotetta ei tule jättää autoon – eikä muutakaan kiinnostavaa näkyvälle paikalle.

Taksit syyllistyvät joskus ylilaskutukseen. Tavallisimmin ylilaskutuksen kohteiksi joutuvat juopuneet asiakkaat.

Riian keskustassa toimivat taskuvarkaat tuottavat myös usein harmia matkailijalle.

Rikostapauksista tulee aina tehdä ilmoitus lähimmällä poliisiasemalla ja ilmoituksesta tulee pyytää itselle kopio.

Turistien avuksi Latviassa on avattu ympärivuorokautinen TOURIST HOTLINE palvelunumero ( 371) 22033000. Numero on löydettävissä suurimpien hotellien vastaanotosta. Latvian poliisin verkkosivuilla son matkailijalle sopivaa tietoa www.vp.gov.lv.

Liikenne
Liikennekulttuuri Latviassa ei ole yhtä kurinalaista kuin Suomessa. Siksi autoilijoiden ja jalankulkijoiden on syytä olla varovaisia liikenteessä. Liikenneonnettomuuksien määrä on suuri.

Promilleraja liikenteessä on 0,5 promillea mutta alle kaksi vuotta ajokortin omaavilla 0,3 promillea.

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa Latviassa. Liikennevahingosta on aina välittömästi ilmoitettava paikalliselle poliisille, jonka saapumista tulee odottaa onnettomuuspaikalla. Autoa ei saa siirtää vahinkopaikalta ennen poliisin tuloa.


Omalla autolla matkustavan on muistettava pitää auton alkuperäinen rekisteriote mukana. Autojen perusvarusteena on oltava ensiapulaukku ja vaahtosammutin. Muulla kuin omalla autolla matkustavalla täytyy olla auton omistajan tai yrityksen antama valtakirja rekisteröidystä autosta. Vuokra-autojen kasko-vakuutusten korvaussummat ovat matalammat Suomeen verrattuna.

Takseja on hyvin saatavilla. Taksia otettaessa kannattaa yrittää sopia matkan hinta tai ainakin varmistua, että matkamittari on päällä. Lentokentän punaiset taksit ovat varmimpia takseja.

Terveydenhoito
Juomavesi täyttää eurooppalaiset standardit, mutta vanhojen putkistojen takia sitä ei suositella juotavaksi keittämättä.

Koko Baltia on punkkivaara-aluetta. Luonnossa liikkuvan kannattaa pitää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Suositeltavaa on ottaa punkki- ja hepatiitti A-rokote, jos viipyy alueella pidempään.

Lisätietoa rokotuksista löytyy Kansanterveyslaitoksen verkkosivuilta.

Äkillisesti sairastunut Suomessa asuva henkilö saa sairaanhoitoa Latvian yleisen sairaanhoidon piiriin kuuluvista sairaaloista ja terveyskeskuksista. Hoitohenkilökunta puhuu useimmiten vain latviaa ja venäjää. Oikeus hoitoon osoitetaan voimassa olevalla matkavakuutuksella tai KELAn myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa jokainen Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluva henkilö, joka suunnittelee lomamatkaa, opiskelua, työkomennusta tai työnhakua EU- tai ETA-alueella. Korvausjärjestelmä ei kata sellaista sairaanhoitoa, joka ei kuulu kyseisen maan yleisen korvausjärjestelmän piiriin eikä pohjoismaiden ulkopuolelta Suomeen tapahtuvaa sairaankuljetusta.

Yksityisiä lääkäriasemia ja lääkäreitä, joilta saa englanninkielistä palvelua ovat muun muassa:

Lääketieteen seura ARS
Skolas iela 5, LV-1010 RIGA
371 6720 1006, päivystyspuhelin 24 tuntia/vrk (371) 6720 1003

Medical Centre of Diplomatic Service
Elisabetes iela 57, LV-1050 RIGA
371 6722 9942

Äkillisessä sairastapauksessa kannattaa myös kysyä päivystävien lääkärien yhteystietoja esimerkiksi oman hotellin ja muun majoituspaikan henkilökunnalta.


Hyvä tietää
EU-maan kansalainen ei tarvitse viisumia matkaillessaan Latviassa. Maahantulo edellyttää voimassa olevaa passia tai 1.3.1999 jälkeen hankittua henkilökorttia.

Suurlähetystö haluaa muistuttaa matkailijoita siitä, että vastuu omasta turvallisuudesta on matkailijalla itsellään. Hätätilanteissa ensisijainen vastuu auttamisesta on paikallisviranomaisilla. Suurlähetystö palvelee matkailijoita konsulipalvelulain mukaisesti.

Alkoholin nauttiminen kadulla tai puistossa omasta pullosta ei ole sallittua ja siitä sakotetaan. Myös virtsaaminen julkisella paikalla on kiellettyä ja siitä rangaistaan.

Latvia on liikuntaesteiselle haasteellinen matkakohde.

Latviassa ei suhtauduta suopeasti seksuaalivähemmistöihin.

Yleiset hätänumerot Latviassa


yleinen hätänumero lanka- ja matkapuhelimella 112

palokunta (371) 01

poliisi (371) 02

ambulanssi (371) 03


Latvian Turistitoimisto Riiassa
Smilsu iela 4, Latvia. LV-1050
puh. 371 67224664
sähköposti: [email protected]

Latvian suurlähetystö Helsingissä
Armfeltintie 10, 00150 Helsinki, 358 (0)9 476 47 244
sähköposti: [email protected]


Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Riika

Suurlähetystön verkkosivut

Latvian suurlähetystö Helsingissä

1

1293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bruninieks

      No taatusti tulee matkailija toimeen noilla ohjeilla. Ja hyvähän sitä on olla aina varovainen.
      Vaikuttaa kuitenkin siltä etten varmaan itsekään taida enää mennä täällä ulos.
      Yökerhojen osalta ihan terve järjenkäyttö on paras
      tapa. Tyhmästä päästä kärsii koko rahapussi.

      Taksit syyllistyvät lähes aina ylilaskutukseen. Myös paikallisten osalta. Ne punaiset Renaultit tosin ovat matkailijalle hyvä valinta. Taksamittareita ei kannata yleensä turhaan tuijottaa. Ne kiertävät ylinopeutta.
      Liikennekulttuuri on vähän tottumiskysymys. Eri tyylillä täällä mennään kuin Suomessa, mutta jalankulkijoita kunnioitetaan paremmin. Ei toki kannata testata terveyttään huvikseen :)
      Mitä tulee EA laukkuun ja sammuttimeen. Ei minulta ole kukaan koskaan täällä kysynyt niitä. Ei poliisi tai katsastusviranomaiset tms. Syytä ne tietenkin on olla. Noin kuitenkin käytännössä.
      Eikä taida paikallisilla monellakaan sammutinta löytyä autosta. Tai sitten minulla on ainoastaan hölmöjä ajattelemattomia kavereita.
      Taskuvarkaita on kuin Helsingissäkin. Käyttäkää järkeä älkääkä levitelkö rahojanne ym. kilkkeitä
      turhaan.
      Juomaveden kanssa on varmaan hyvä noin varmuuden vuoksi. Itse kyllä juon ihan tavallisesti. Onhan siellä Suomessakin aikalailla niitä vesiongelmia nykyään eli keittää kannattaa myös siellä.
      KELAn eurooppalainen sairaanhoitokortti on kyllä hyvä olla mukana varmuuden vuoksi, kun reissaa tänne vaarojen viidakkoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      172
      7089
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4152
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2095
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2019
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1859
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1676
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      31
      1624
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1588
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1418
    Aihe