Syylät

Paukku

Ei nyt juuri ihottuma vaivaa, mutta vuosikausia jalkapohjissa viihtyneet syylät kyllä. Eivät ole kipeitä, mutta tosi rumia... Ja nyt pari kuukautta sitten ilmestynyt uusi tulokas on vielä kipeäkin-päkiän kohdalla oikein sopivasti... Eli kysyisin kokemuksianne syylien poistosta. mItä luulette, alkaako työpaikkalääkäri tähän toimenpiteeseen? Ja miten se tehdään?

7

9431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoitoa

      Syylät


      Syylät ovat seurausta ihon paikallisesta virustaudista. Syylät ovat enimmäkseen kosmeettinen haitta ja yleensä syylät ovat oireettomia, mutta etenkin jalkapohjissa ne saattavat aiheuttaa kipua. Syylien koko ja muoto vaihtelevat. Syylien pinta on rosoinen, usein paksun keratiinikerroksen peittämä ja halkeileva. Jalkapohjissa syylät kasvavat sisäänpäin, ja siksi niiden tunnistaminen on vaikeaa.



      Syylät tarttuvat jalkapohjiin esim. pesutilojen lattioilta ja saunoista. Tehokkain tapa ennaltaehkäistä syylien syntyä on käyttää suojatossuja yleisissä pesutiloissa. Itämisaika vaihtelee 4 viikosta 8 kuukauteen.



      Syylien hoito

      Yleensä syylät paranevat itsestään parissa vuodessa. Syyliä voidaan hoitaa salisyylihappoa sisältävillä laastareilla ja liuoksilla.

      Salisyylihappovalmisteiden käyttöön tulee kiinnittää erityistä huomiota: laastaria tai ainetta ei saa laittaa terveelle iholle ja erityisesti on vältettävä varpaiden välejä. Valmisteet kuorivat ja syövyttävät ihoa.

      Rekisteröidyn jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin puoleen on hyvä kääntyä ongelmatilanteissa.

      Lääkäri voi poistaa syyliä myös paikallispuudutuksessa laserilla, jäädytyshoidolla (Kryo) ja sähköpoltolla.



      Kuinka syylä eroaa känsästä?

      Kun syylää painaa sen reunoilta, se koskee, mutta känsä ei koske.



      Kirjoittajat:
      Kristiina Vuori, farmaseutti
      Marjut Korhonen, jalkojenhoitaja


      Ps. uusin syylien poistokeino on peittää syylä sähkö/ilmastointiteipillä teipillä.

      Erään arvovaltaisen yliopistosairaalan anestesialääkärin vastaus miten syylät saa poistetuksi oli "ilmastointiteippi"

      Syylien poisto

      Helsingin Sanomat 15.10.2002:

      Syylät lähtevät ilmastointiteipillä

      14.10.2002 julkaistiin Yhdysvaltain lääkäriseuran lasten ja nuorten lääketiedettä koskevassa lehdessä mielenkiintoinen tutkimus. Amerikkalaistutkijat ovat havainneet, että tavallinen ilmastointiteippi voi olla riittävä hoito syyliin. Sen on todettu olevan jopa tehokkaampi kuin lääkärin antama jäädytyshoito. Tutkimuksessa puolet ihmisistä piti teipinpalaa syylän päällä kuusi päivää, poisti teipin, liotti syylää lämpimässä vedessä ja sitten hioi sitä. 12 tunnin kuluttua syylän päälle asetettiin uusi teippi ja kierrosta jatkettiin kaksi kuukautta tai kunnes syylä katosi. 85% ilmastointiteippiä käyttäneistä pääsi eroon syylistään, mutta jäähdytyshoitoa saaneista vain 60%. Teipin alla muhineet syylät katosivat neljän viikon kuluessa. Tutkijat pitävät teippiä parempana myös siksi, että se on turvallista ja koska sillä ei ole sivuvaikutuksia.

      Luultavasti teippihoito estää syylän hapen saannin
      ja tutkimatta on mikä merkitys teipin "ei ehkä niin ystävällisellä" liima-aineella
      Liene vaikka syöpä myrkkyä ......
      mutta ei siihen kuolekkaan ..

    • Äiti

      Lapsellani oli syyliä jalkapohjissa.Kokeilimme kaikki keinot kalliista voiteista luonnontuotteisiin ilman apua.Lopulta syylät lähtivät yksinkertaisesti höyläämällä.Höylä oli muistaakseni Shollin valmistama ja siinä oli irrotettava terä, joka muistutti partakoneenterää.
      Höyläämällä muutaman päivän välein kuiva syylä tasaiseksi ihoa myöten syylä katosi.

    • ripa

      Empä tiedä soveltuuko viisauteni jalkapohjaasi ;^), mutta kotikonstit ovat usein paremmat kuin tusina kaupallisia.

      Luin netistä, että syylät lähtisi palasella ilmastointiteippiä (sitä alumiinin väristä). Pala syylän päälle viikoksi ja pari uusintaa tukahduttaa viruksen. Se jopa toimi, mutta pikkupoikamme jalkapohjassa teippi ei oikein ottanut pysyäkseen, siispä laitoin sen kiinni syylään pikaliimalla. Niinpä niin ja se pikalima taisikin olla aine joka tiivisti syylän pinnan, niin ettei syylä jaksanut sinnitellä vaan hävisi.

      Samaa konstia olen kokeillut peukalossakin olleeseen syylään ja näyttää tepsivän. Siis aivan olematon pisara pikaliimaa syylän keskellä hahmottuvaan koloon ja hetken kuluttua vielä luja painallus, että pinta tiivistyy ja seuraavalla viikolla saunassa syylä irtoaa.

      • diplomi-insinööri

        Älkää missään tapauksessa menkö omin päin laittamaan pikaliimaa iholle, varsinkaan lasten! Pikaliima sisältää syanidijohdannaista. Se voi imeytyä ihon kautta verenkiertoon. Varmaan tappaa syylän, mutta voi aiheuttaa muutakin!


      • Kaikia rasvoja ja muita hoitoja apteekista käytin. Kävin lääkärissä polttamassa. Mikään ei tehonnut. Ostin kaupasta Rainbow monivitamiini pore. joka aamu kuukauden ajan käytin niin pikku hiljaa lähti pois. kokeilkaa


      • Anonyymi
        diplomi-insinööri kirjoitti:

        Älkää missään tapauksessa menkö omin päin laittamaan pikaliimaa iholle, varsinkaan lasten! Pikaliima sisältää syanidijohdannaista. Se voi imeytyä ihon kautta verenkiertoon. Varmaan tappaa syylän, mutta voi aiheuttaa muutakin!

        Hah onkohan tämä ”DI” saanut jo opiskelut siihen pisteeseen että tietää mitä eroa on syanidilla ja syanoakrylaatilla? Pikaliimaa se apteekin syylälakkakin, eipä nekään kauaa jalkapohjassa pysy.


    • Anonyymi

      Kun tämä ikivanha ketju kaivettiin nyt esiin, niin eräs kommentti joka osuu aika hyvin tuohon aloitusviestiinkin.
      Luulin että päkiääni oli tullut syylä ja kokeilin kaikkia noita kikkakonsteja joita tässäkin ketjussa on kerrottu, ilman tulosta. Kun sitten menin jalkahoitajalle, ja valitin tuosta kivuliaasta syylästä, hän tutki sen ja totesi ettei kyse ole syylästä vaan pistemäisestä känsästä. Hoitaja hioi koneillaan tuota känsää pienemmänki, jolloin sain heti helpotusta kipuihin. Känsä oli syntynyt kun jalkapohja kuormittui tuosta kohdasta normaalia enemmän. Myöhemmin minulle valmistettiin yksilölliset pohjalliset jolla jalan kuormitus saatiin tasattua, eikä känsiä ole enää tullut sen jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2217
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1738
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      40
      1553
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1469
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1440
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1371
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe