Jalostuksesta

pakko kirjottaa tänne

koska pulinoissa puhutaan kukista ja syntymäpäivistä.

Siis asiaan...

Miksei koirien jalostuksessa voida kiinnittää huomiota koiran luonteeseen ja käyttötarkoitukseen kuten jalostuksen historian alkuvaiheissa? Mitä ihmeen väliä on ulkonäöllä? Ihan säälittää tilanne mihin jalostus on mennyt...

Koiria jalostetaan enää vain kilpailunhalun vuoksi. Monimuotoisuus ja geenien maailmanlaajuinen liikkuvuus olivat ennen koirien menestyksen salaisuus. Koiralle on siis luonnollista olla sekarotuinen.

Onneksi on pikkuhiljaa alettu ongelmaan puuttua, rotujen välisiä risteytyksiä tehdään ja geenipohjan laajuus saa merkitystä. Mutta ollaan vielä liian varovaisia, aivan liian varovaisia.

Mitä järkyttävää, tyhmää tai hullua, kuten monet sen kokevat, olisi risteyttää rotuja keskenään? Esimerkiksi astuttaa saksanpaimenkoira belgianpaimenkoiralla ja käyttää pentuja saksanpaimenkoirien jalostukseen? Ei enää puututtaisi ulkonäköön, vaan geenipohjan laajuuteen, käyttötarkoitukseen ja luonteeseen.
Järkevää perustelua ulkomuodon tärkeydelle ei ole, kunhan esimerkiksi mäyräkoira pystyy kömpimään mäyränkoloon.

Koiranäyttelyiden tilalle paremminkin taipumus- ja käyttäytymiskokeet sekä luonnetestit. Unohdetaan värit ja värimerkit, korvien ja hännän asennot, muoto ja koko sekä karvan pituus!

Aihe on äärimmäisen laaja. Tässä suurinpiirtein oma mielipiteeni.

5

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • viksu, mutta entä jos jonkun rodun ulkomuoto miellyttää nii sitä ei kannata mennä kovin paljon muuttamaan..

      jos siis lasketaan pois sakemannin selkä (sehä o nykyää iha paska), eli niille tosiaa belkkari nii ois seki ongelma pois mutta muuten ulkomuoto säilyis hyvänä.
      ja näitte "seinäänjuosseitten" kuono vois pysyä lyhyenä, tietenkää terveydellä leikkimättä eli mun puolesta cavaljeriin vois sekottaa vaikka cokkerspanielia.. eli käyttöä ja ulkonälöä paranneltas, mutta ei silti liikaa muutettas..

      • ihan rodun tilasta

        Ollaan jopa ehdotettu joidenkin rotujen poistamista, juurikin esimerkiksi lyttykuonoisten, joille tulee vakavia hengitysvaikeuksia. Ihmisen mieltymykset eivät saisi aiheuttaa koiralle tuskaa.

        Lisää mielipiteitä, ihmiset!


    • asiasta

      Jännä etten ollut lukenut vielä eilen tätä kirjoitustasi ja illalla kun tapasin erään Suuren Symppiksen, rupesin ajattelemaan tätä samaa. Tällaiset mahtavaluontoiset koirat pitäisi valita suvunjatkajiksi, niin hyvät luonteenpiirteet periytyisivät eteenpäin. Tapaamani koira oli sekarotuinen ja onneksi se oli saanut omat pennut, jos niihin periytyisi edes jotain tuosta uskomattomasta luonteesta. Olisi ollut tosi sääli jättää kyseisiä geenejä käyttämättä.

    • Jalostus on sitä,että yritetään tehdä mahdollisimman rotumääritelmän mukaisia koiria.Kaikilta osa-alueilta,myös ulkonäön puolesta.Jos se ulkonäkö unohdetaan tyystin,niin eihän sitte mitään rotujakaan kohta ole,mitä voisi tunnistaa edes miksikään roduksi.

      Kirjoitus on myös pikkasen liikaa yleistystä,tosin samaa mieltä olen siinä,että ei olisi oööenkaan pahitteeksi miettiä mihin noitten rotujen kanssa ollaan menty,ja mistä lähdetty ja mikä ollut tarkoitus.
      Mutta kyllä niitä kasvattajia on,jotka yrittävät oikeesti parhaansa tehdä,eikä pelkästään ulkonäköä jalosta.
      Koiranäyttelyt on ihan ok,kun NE otetaan niin.Jokaisen pitäisi kuitenkin tietää ne oman rodun oikeat kohdat,oli sitten trendi tai tuomareitten mieltymykset mitä.Mutta kyllä jonkinlaista suht puolueetonta ulkonäönkin "mittausta" tarvitaan.Enemmän tosin voisi rotuyhdistykset järjestää jalostustarkastuksia.
      Vastuu on myös koiran ostajilla,jos he ottaisivat asioista selvää,ja ostaisivat koiransa nimenomaan niiltä kasvattajilta,jotka pyrkivät tekemään rodunomaisia ja liioittelemattomia rotunsa edustajia.Ja kiinnittävät muuhunkin huomiota kuin ulkonäköön.

      Rotujen risteytykset on mielestäni ihan hyvä juttu,kunhan ne mietitään tarkoin ja virallisesti tehtäisiin.Eli tietoa pitää olla ja paljon.Se ei siis ole sitä,että pannaan "sakemanni/belgi yhteen".Mikä muuten olisi aloittajan pointti tuossa yhdistämisessä,kun tuli mainituksi?Mitä esim.belgi antaa sakemannille?
      Pelkkä geenipohjan summittainen laajentaminen ei ole hyvä asia,vaan tarkoin pitää miettiä,mitä haetaan ja mitä annetaan per rotu ;)

      Kokeitten lisääminen,luonnetestaus ym.on ihan hyvä juttu,ja saisikin lisääntyä.Mutta nekään ei ole mustavalkoisia,vaan pitäisi aina olla perehtyä niihin.Muistettava myöskin on,että osaltaan myös se narunpää vaikuttaa niihin koetuloksiin.Esim.käyttäytymiskokeessa hyvinkin paljon,joten jalostuksen kannalta taas pitää katsoa asiaa eri kannoilta.
      Ylipäätään pitäisi ensinnä kiinnittää huomiota siihen,ettei missään roduissta ylityyppejä millään muotoa näytelmissä palkattaisi,eikä niitä tehtäisi.Silläkin pääsisi jo pitkälle...

    • pikkupahissika

      kyllähän ulkonäölläkin on paljon merkitystä, esim. rakenne ja karva, ne on tarpeen olla erilaisia eri käyttötarkoituksissa

      kyllä moni kiinnittää huomiota koiran luonteeseen ja käyttötarkoitukseen tänäkin päivänä, siksi jalostusmateriaali ei aina ole niitä muoto- ym. valioita, vaan pyritään käyttämään mahdollisimman useaa yksilöä

      ja "jalostuksen alkuaikoina", kyllä se ulkonäkö oli tärkeä tekijä, kyllä niitä rotuja yritettiin saada mahdollisimman samannäköisiksi

      saksanpaimenkoiraa en kyllä haluaisi sekoittaa mihinkään rotuun, sen verran huonoa materiaalia tuntuu olevan. Minusta sen koko rodun voisi jättää pois, on niitä muitakin rotuja ajamaan samaa asiaa.
      Ja eipä olisi ensimmäinen rotu, joka on hävinnyt.

      Valitettavasti rotuunottoa ei monellakaan rodulla hyväksytä, sillä saataisiin sitä uutta verta.

      JA OSTAJAHAN SEN LOPPUJEN LOPUKSI PÄÄTTÄ, MITÄ OSTAA
      eli sinä ja minä voimme päättä mitä haluamme tukea

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      36
      3219
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      1965
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      191
      1533
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      128
      1433
    5. 80
      1095
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1084
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      255
      921
    8. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      859
    9. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      90
      773
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      66
      761
    Aihe