Korkea sisälämpötila

Inferno2000

Kerrostaloasunnossani on varsin kuuma näin kesällä. Lämpiminä (yli ~20 astetta) ja aurinkoisina päivinä sisälämpötila nousee helposti 27...30 asteeseen ja pysyy siellä useita päiviä vaikka ulkolämpötila laskeekin.

Asunnon kuumuus johtuu luultavasti seuraavista tekijöistä:
- 3. kerros, ikkunat itään(1 kpl) ja länteen(2 kpl)
- ikkunoissa ei sälekaihtimia
- ylin kerros peltikatto(mahtaako vaikuttaa? Omakotitalossa ainakin suuri merkitys ylimpien kerrosten lämpötilaan)
- siitepölyallergian takia tuuletan vain n. 1h/pvä (vaikka suodattimet ikkunoissa)

Olen ajatellut lähteä liikkeelle siitä, että hommaan sälekaihtimet ikkunoihin. Miten paljon (ikkunoiden väliin asennettavien) sälekaihtimien voi odottaa laskevan sisälämpötilaa?

Jos sälekaihtimet eivät auta riittävästi, voi tietty hommata pari kattotuuletinta. Sen jälkeen pitäisi ilmeisesti mennä kalliimpiin ratkaisuihin, kuten erilaisiin ilmastointilaitteisiin.

Edellistä kämppää on kyllä kesäisin ikävä (ikkunat pohjoiseen).

19

5098

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaikki ikkunat

      itään ja samalla seinällä. Aamulla paistaa aurinko ja viimeisempään ikkunaan noin kello 12 asti. Kuuma on. Tuuletusikkunat ovat isot. Vaan ei niistä ole hyötyä kuin silloin kun tuulee, ja vielä idästä päin. Tosin pohjoistuulikin pääsee sisään. Lämpötila on helteellä vähän liian korkea, noin 26 astetta, siis sisällä. MUTTA edellinen asuntoni, yksiö, oli kokonaan länteen päin. Iltapäivällä alkoi aurinko paistaa vähän jälkeen 12. Paistoi iltamyöhään. Oli säleverhot. Mistään ei ollut mitään hyötyä. Lämpötila sisällä oli noin 33 astetta iltapäivisin. Aamupäivällä oli "vain" 30 astetta. Siinä asuessani päätin, etten ikinä enää mene asumaan sellaisenn asuntoon, jonne aurinko porottaa koko päivän!

    • viileä asunto

      sinulla.Nuorena oli yhden asunnon lämpötila iltaisin vielä 36 asteen paikkeilla ja vaimon kanssa kun vielä asuttiin vuokralla kaksiossa 1. kerroksessa niin 40 tuli mittariin jo alkukesästä kun päivsin ei voinnut pitää ikkunoita auki.Olisi ihmiset kävellyt sisään.Hieman apua tuli kattotuulettimesta.

    • Ei paljonkaan apua

      Meidän kerrostalokolmiomme on rakennettu vuonna 2001 ja ikkunoita on kolmeen ilmansuuntaan. Aurinko paistaa kesäisin ikkunoista välillä 11-23. Kaikissa ikkunoissa on sälekaihtimet.

      Asuntomme sisälämpötila on jatkuvasti 27-28 astetta, ja ikkunoita pidämme auki koko ajan, että ilma edes hieman kiertäisi - lämpötilaan tuolla ei juuri ole vaikutusta, iltaisinkaan.

      Ilmanvaihto asunnossamme on toteutettu painovoimalla, ja se on jo sisäänmuuttotarkastuksessa todettu epäonnistuneeksi.

      Onneksi asumme tässä enää kuukauden.

    • ikkunoihin

      se on niin että pahimman poltteen vie kalvo, joka asennetaan ikkunoihin, sitä samaa kuin joidenkin autojen takaikkunoihin asennetaan, laitetaan kiinni fairyliuoksella, se kalvo, se tummentaa mutta parempi niin kuin ikuinen kuuma, kun keä on ohi, vedä vain kalvo pois, halpa ja hyvä ratkaisu

      • kokemuksia?

        mitens pimennysverhot??


      • Ei paljonkaan apua
        kokemuksia? kirjoitti:

        mitens pimennysverhot??

        Makuuhuoneissa on. Ei mitään apua.


    • Ei lämmin luitariko

      Asennetta elämään, meillä kesää talvea bout 25-28 plussaa ;) ..ja ihan tarkoituksella.

      Nimi. Kotona ei oo kiva palella !

      • näin meillä

        Sopiva sisälämpötila on 20-22 astetta, makuuhuoneessa 18-20 (tiedoksi edellisellekin).

        Itselläni ikkunat länteen. Sälekaihtimien asennus auttoi huomattavasti. Päiväksi kaihtimet kiinni, samoin tuuletusikkunat päiväksi kiinni (ulkoa tulee vain entistä lämpimämpää ilmaa sisälle). Yöksi tuuletusikkunat auki. Näin itselläni pysyy lämpötila helteelläkin 22 asteessa. Makkarissa on vielä kaiken varalta kattotuuletin.


      • Inferno2000

        Tuo sisälämpötila on aika pitkälle makuasia. Itse pidän sellaisesta ~23 asteen lämpötilasta. Itellä tommonen 26...30 alkaa jo häiritä nukkumista.

        Mites se meni että toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä ja kolmannelle käy molemmat - vaikka yhtä aikaa.


      • Inferno2000
        näin meillä kirjoitti:

        Sopiva sisälämpötila on 20-22 astetta, makuuhuoneessa 18-20 (tiedoksi edellisellekin).

        Itselläni ikkunat länteen. Sälekaihtimien asennus auttoi huomattavasti. Päiväksi kaihtimet kiinni, samoin tuuletusikkunat päiväksi kiinni (ulkoa tulee vain entistä lämpimämpää ilmaa sisälle). Yöksi tuuletusikkunat auki. Näin itselläni pysyy lämpötila helteelläkin 22 asteessa. Makkarissa on vielä kaiken varalta kattotuuletin.

        Tämä oli juuri se mitä halusinkin tietää. Eli miten paljon sälekaihtimien asennus auttaa lämpötilaan (vai auttaako mitään). Täytyy asennuttaa nuo sälekaihtimet ja mahdollisesti kokeilla edellä mainittua pimennyskalvoa.

        Onko noissa sälekaihtimissa miten paljon eroja miten hyvin heijastavat lämpösäteilyä takaisin päin?


      • Anonyymi
        Inferno2000 kirjoitti:

        Tuo sisälämpötila on aika pitkälle makuasia. Itse pidän sellaisesta ~23 asteen lämpötilasta. Itellä tommonen 26...30 alkaa jo häiritä nukkumista.

        Mites se meni että toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä ja kolmannelle käy molemmat - vaikka yhtä aikaa.

        Sisälämpötila pitää olla alle 20 astetta. Kesällä se ylittyy.


    • Anonyymi

      Laittakaa alumiinifoliota ikkunan ulkopintaan
      Teoriassa auetta.pitäisis testata nyt 33 aste

    • Anonyymi

      Toistetaan vielä tänäkin vuonna: Ilta-Sanomien ohjeet, joilla kielletään päivällä tuulettamasta on hölmöläisen hommaa. Suomessa ei ole koskaan ulkona niin kovia helteitä, mitä sisälämpötilojen pätsit ovat.

      Saa ja pitää tuulettaa myös keskellä päivää.

      • Anonyymi

        Ai Suomessa ei koskaan ole kovia helteitä? Tämän kesän lämpöennätys 32,9 °C ja se on ulkoilmassa. Lasitetun parvekkeen lämpötila voi mennä lähelle 40 °C, vaikka lasitusta aukoo. Myös asvaltoidut alueet, talon seinäpinnat ja tuulensuojaiset sisäpihat lämpenevät kuumemmiksi kuin avoimelta paikalta tehtävä virallinen lämpömittaus. KVG lämpösaareke.

        Idiooteilla on ikkunat ja parvekkeen ovet selällään auringonpaahteisella julkisivulla. Päästetään sisälle 30....35 °C ilmaa. Yöksi luukut kiinni, ettei lämpö pääse karkuun. Tosin syynä voi olla myös liikennemelu.

        Eikä ole lämpeneminen vain uusien talojen ongelma. Yksi tuttu asui taannoin 1. kerroksen yksiössä 70-lvun alun taloissa. ISOT länteen avautuvat ikkunat, joiden edessä laaja parkkipaikka. Ei mitään suojaa "suorasuuntauksella" tykittävältä ilta-auringolta. Sisälämpötila illalla 35 ja se laski yön aikana vähän alle 30 °C kun piti koko yön ikkunoita auki. Ikkunoita, ei pelkästään tuuletusikkunota.


    • Anonyymi

      Auringonsäteen lämpötila on paljon enemmän kuin ulkolämpötila siksi asunnot kuumenee jo aikaisin keväällä liian paljon sisältä kun säde työ lämmön ikkunoista ja lämmittää seiniä, kattoa, asvalttia kerrostalon ympärillä. Ja sisällä on yleensä paljon lämpöä tuottavaa kuten tv, tietokone, jääkaappi, ihminen tai useita.

      Mahdollisesti wc kylpyhuoneen seinässä on vesipatteri johon menee kuumavesi, käännä se säätö minimille eli virtaus vähenee ja patteri ei ole kuuma! Juuri käänsin huhtikuussa yhden toisen asukkaan kerrostalon kylpyhuoneen ja saunan patterin virtauksen minimille, syyskuussa isommalle. Kahden ison kuumavesipatterin lämmitysvaikutus on valtava tiiviiseen betonitaloon. Puhutaan kilowateista tunnissa.

      Jos vesipatterissa ei ole kierrettävää venttiiliä niin se on täysi suunnitteluvirhe mielestäni.

      Jos venttiiliä ei ole pyöritetty - tai suuntiin vuosiin niin se voi olla jumissa ja vanha muovipää ei kestä. Eli led lampun kanssa wc n lattialle katsomaan ja kokeilemaan.

      Vuokraajille, muuta asuntoon vuokralle jossa on ilmalämpöpumppu joka puhaltaa kylmää sisäyksiköstä, etsi sellaista. Vaihda sellaiseen.

      Ilmastoitu asunto on nykypäivää.


      Siirrettävä ilmastointilaite ei ole kunnollinen monestakaan syystä. Ainakin pitää olla sellainen jossa ulkona on toinen osa ja kuumailma on ulkona sekä kompressori. Myös että asunnosta ei vedetä ilmaa pois vaan sinne tuodaan viileä ilma ulkoa.

      Jos ilmastointia ei saa ( vuokra-asukas ) niin ikkunoita auki ja tuuletusikkunoiden sisäikkunan ottaisin pois, itikkaverkko kunnolla tiiviisti ja pakkausteipillä ympäri, kunnnolisia puhaltimia ainakin 2kpl tai 3. Yksi työntämään ikkunan edestä sisään, illalla auringonsäteen teho laskee.

      Iso tuuletin oli nytkin varjossa rakennustöissä jossa ei voinut olla itikoiden takia hikisenä. Tuulettimen ilmavirrassa ei itikat viihdy. Ei myrkkyjä ja itsekin pysyy viileänä.

      Eli tuuletin on ulkonakin kätevä, grillin vieressä jne. Isoja akkutuulettimia työkalumerkeillä, pyörii pitkään.

      • Anonyymi

        > Jos vesipatterissa ei ole kierrettävää venttiiliä niin se on täysi suunnitteluvirhe mielestäni.

        Mielipiteet ovat kuin persereiät, Jokaisella omansa.

        Lämpimän veden kiertoon liitetyissä patteriessa ei saa olla käsisulkua eikä termostaattia. Siihen en nyt ota kantaa, kuinka järkevää tällaisia on enää asentaa yhtään minnekään.


    • Anonyymi

      Jos asunto on tiivistetty muovilla kasvihuoneeksi lämpö tulee olemaan kesällä tuo 27-30 eikä sitä saa viileämmäksi millään.

      • Anonyymi

        2013 valm ok- talo ja höyrynsulut löytyy, ilma tosin vaihtuu koneella ja tuuletusluukuista, välillä ovista. Muutamat päivät tässä helteillä oli 25c sisällä, nyt on 21c. Ilppiä ei ole, toinen sivu etelään jossa keittiö,khh, mh, wc, tuulikaappi,mutta lähes koko matkan lippa suojaa auringolta. Eilen poltin pesällisen puuhellalla kun oli viileän tuntuista. Tarpeen vaatiessa avaan wc ikkunan yöksi, johon laitan tuulettimen .välikatolla on 10cm lasivillaa 45cm puhallus kivivillaa, seinissä 20cm villaa. Lattioissa laminaattia ja ehkä puolet laattaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2013 valm ok- talo ja höyrynsulut löytyy, ilma tosin vaihtuu koneella ja tuuletusluukuista, välillä ovista. Muutamat päivät tässä helteillä oli 25c sisällä, nyt on 21c. Ilppiä ei ole, toinen sivu etelään jossa keittiö,khh, mh, wc, tuulikaappi,mutta lähes koko matkan lippa suojaa auringolta. Eilen poltin pesällisen puuhellalla kun oli viileän tuntuista. Tarpeen vaatiessa avaan wc ikkunan yöksi, johon laitan tuulettimen .välikatolla on 10cm lasivillaa 45cm puhallus kivivillaa, seinissä 20cm villaa. Lattioissa laminaattia ja ehkä puolet laattaa.

        Ja itäänpäin päädyssä ei ole yhtään ikkunaa länsipuolella yksi 120×120 tuuletusluukulla ja tosiaan hellepäivänä mahdollisimman vähän ilmastointia, pelkkä imu valloxissa ykkösellä ja pohjpospuolelta tuuletusluukku hiukan auki.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      32
      7381
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      79
      4356
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      58
      2817
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2146
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1689
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1667
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      344
      1432
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      13
      1282
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      57
      1093
    10. Viikonloppua

      Oikein ihania huomenia. Pysytään positiivisina. ☕🍂🌅🧡🌞☺️❤️
      Ikävä
      76
      1030
    Aihe