0-Energia Omakotitalo

ESPOO..............

Olikos se niin että 3s talo on se jossa asutaan pitkään ja 2 ekaa on vaan harjoittelua ?

Toinen omakotitalo ja 0-energiatalo on suunnitteilla Espooseen vaikkakin nykyisessä pari vuotta vanhassa omakotitalossa olen huomannut että OIKEASTI energian säästöön ei kannusteta !

Ainakin Espoossa kaikkien liittymien korkeat kk perusmaksut aiheuttaa sen että vuositasolla noin 60% on perusmaksuja ja käytön osuus on 40% oli kyseessä sitten vesi tai sähkö tai lämpö jne.. kyseessä on siis pari vuotta vanha matalaenergiatalo kivitalo.

Nyt tarkoitus olisi suunnitella samantien 0-energia talo jossa sadevedetkin on tarkoitus ottaa talteen ja jatkossa ajattelin maksaa vain kk perusmaksuja. Jos todella kannustettaisiin energian säästöön pitäisi perusmaksut olla max 5% kokonaismaksusta, tällöin energian säästöön todella panostettaisiin. Nykyään tämä energia puoli menee ihan täysin harrastelun puolelle, tosin uuden vähäkulutuksisen omakotitalon myyminen on onneksi helppoa mutta se onkin ainoa "etu".

Mutta onko tietoa, onko kellään suomalaisella kivitalo valmistajalla jo valmista 0-energia konseptia olemassa vai täytyykös taas itse etsiä kaikki osat kuten muutama vuosi sitten matalaenergiatalon kanssa ?

Kaikki linkit ja vinkit 0-energiatalosta ja sen rakentamisesta otetaan kiitollisuudella vastaan.

8

2176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rauno Kangas

      ...on sen verran uusi juttu, ettei taida paljoa valmiita ratkaisuja löytyä. Olemassa olevat ratkaisut ovat myös hieman vajaasti testattuja - nk. kahdenkymmenen vuoden käyttötesti puuttuu melkein kailkilta passiivitalo-ratkaisuilta.

      Mainitsemasi perusmaksutyyppinen hinnoittelu on todellinen ongelma - siitä pitäis päästä eroon passiivitaloissa, mutta tavllisen kuluttajan keinot on tietty rajalliset - muutamat tosiharrastajat ovat perustaneet kokonaan omia energiaratkaisuja.

      Itse talon suunnitteluun en paljolti lähde kommentoimaan - valitaan vaan parhaita tuotteita, mitä markkinoilta saa - paitsi lopussa lasektaan takaperin, paljonko hukkaenergiaa tarvitaan kodinkoneista (välttämättä ei passaa ostaa A-energialuokan jääkaappia :-)

      Toinen seikka, johon itse kiinnittäisin huomiota on käyttömukavuus. Passiivitalon ideana kun on poissulkea lämmitysjärjestelmään menevä raha, mutta toisaalta passiivitalon heikkous on siinä, että sen käyttömukavuus saattaa nitkahtaa kaikkein kovimmilla pakkasilla - kenties 15 asteen sisäilma ei vielä tapa torakoita, muttei se myöskään ole ihmisasumukselta edellytettävän minimitason mukainen. En siis itselleni rakentaisi passiivitaloa ilman kahta varalämmönlähdettä: varaava takka kellarissa/alakerrassa on mukavuutta (ja varmuutta) sekä parin kilowatin esilämmitysvastus ilmanvaihtokoneessa (sen voi säätää siten ettei se tule mukaan kuin "äärimmäisessä" hädässä tai sulkea kokonaan manuaalikäyttöiseksi).

      • ESPOO.........

        Totta, jo nykyisessä matalaenergiatalossa puolet on perusmaksuja joten rahallisesti tarkasteltuna energian säästöön ei kannusteta Suomessa ollenkaan.

        Ajattelin mielessäni että intergoin talon yhden ja saman katon alle myös erillisen puusauna/vierastuvan ja teen lisäksi saman yhtenäisen katon alle terassin joka on täysin suljettava eli katetun talvipuutarhan ja sijoitan samaan saunan hormiin takan terassin puolelle.

        Katto puolestaan olisi tarkoitus mitoittaa ja kallistaa auringon suuntaan ja kattaa kokonaan aurinkokennoilla ja aurinkokeräimillä. 5000W eli 5KW systeemejä saa jo noin 10ke ulkomailta joten ei paha enää jos vertaa kokonaiskustannuksiin. Kaliforniassahan on jo standartoitu 3KW paneelit ja ne tulee jokaiseen uuteen taloon siellä... talvella millään kennoilla ei pärjää suomessa mutta osan vuotta niillä pärjää täälläkin.

        Käyttövesi taas aurinkokeräimen kautta ja samalla keräimellä kannattaa myös esilämmittää IV koneen tuloilma sähköpatteri lisäksi kuten jo sanoitkin.

        Ilmeisesti vaan kukaan ei ole vielä mitoittanut ja tuotteistanut noita suomeen ja paketoinut ne yhteen pakettiin...


      • mies kuusamosta

        hyvä passiivitalo projekti on menossa osoitteessa www.passiivi.fi


      • Rauno Kangas
        mies kuusamosta kirjoitti:

        hyvä passiivitalo projekti on menossa osoitteessa www.passiivi.fi

        ...linkki, kiitos vinkistä.

        Kuvaavaa passiivitalorakentamiselle (lainaus tuolta sivustolta): "Talon valmistuttua seuraamme myös asunnon lämmityskustannuksia tämän sivuston avulla."

        Tämäkään rakentaja ei tunnu uskovan, että passiivitaloa et tarvitsisi lainkaan lämmittää, vaikka passiivitalon idea on nollata lämmitysenergia... ja koko passiivitalon taloudellisuus perustuu ajatukseen, että lämmitysjärjestelmän rakentamiskustannukset voisi jättää maksamatta.


    • tuulinen?

      Oletko tutustunut tuuligeneraattoreihin? Mie olen hankkimassa tuulimittaria ja kartoitan siis oman paikan tuuliolot. 1500 €urolla sais kait semmosen generaattorin, mikä tuottas vuodessa 1500-2000 kWh. Siis jos paikan keskituuli olis jotain 5-7 m/s. Lämpö siis varaajan omalle vastukselle. Ei ole rahallisesti kannattavaa mutta hyvä askel kohti (puhdasta)omavaraisuutta.

      • ESPOO.........

        Tuulimyllyjen kohtalo suomessa on :

        a) kaava
        b) naapurit

        Nykyään niitä ei saa rakentaa edes ulkosaaristoon kun kesäasukkaat häiriintyy, kohta ne kielletään varmaan merelläkin


      • markkinoillla
        ESPOO......... kirjoitti:

        Tuulimyllyjen kohtalo suomessa on :

        a) kaava
        b) naapurit

        Nykyään niitä ei saa rakentaa edes ulkosaaristoon kun kesäasukkaat häiriintyy, kohta ne kielletään varmaan merelläkin

        Niitä on myös täysin äänettömiä. Joku kuusilapainen ja se yks pystyspiraalimallinen ainakin.


    • Arne

      Se on totta että ei meillä ole koskaan oikeasti kannustettu säästäväisyyteen eikä vieläkään.
      Eräät energiayhtiöt ja muut bisneshenkilöthän menettäisivät suuren osan tuloistaan.
      Se on hyvin valitettavaa sillä suomalaisilla olisi varmasti ollut paljon intoa ja tietoa kehittää energiataloudellisia ratkaisuja.
      Meillä on paljon puuta, aurinkoa, maalämpöä, tuulta ja muutakin mutta niitä ei todella haluta tukea koska ne on suurilta yhtiöiltä,joiden hallinnossa ovat myös meidän valitsemat poliitikot mukana, pois. Sorry että kerroin totuuden jonka kaikki tietää. Pitäisikö tehdä jotain.? Numeroni on 045 135 69 78. Laitelkaa viestiä perustetaan oma oikea energia puolue.
      Ari. N.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      284
      2978
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1562
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1350
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1218
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      262
      1162
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1021
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      961
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      821
    Aihe