Onnellisuuspillereitä

Kataisen Apteekista

Perinteisesti Suomessa valtiovarainministerit ovat saaneet arvostusta, kun he ovat maalanneet piruja seinille ja varoitelleet kansaa elämään siivommin. Lamavuosina Iiro Viinanen jopa jätti joulukortit lähettämättä osoittaakseen säästömielialaa.

Jyrki Kataisen tyyli on toinen. Hän pyrkii syöttämään pessimismiin taipuvaisille suomalaisille mielialalääkettä, etteivät maailmalta kantautuvat huonot uutiset saisi kansaa paniikkiin ja lopettamaan kulutuksen. Sellainen alkaisi kaivaa talouskasvuun joka tapauksessa tulevaa kuoppaa vielä syvemmäksi.

Hyvältä näyttää, mikäli ministeriön tiedotteita on uskominen. Suuria lukuja on matti meikäläisen kuitenkin vaikea hahmottaa. Onko 20 miljoonaa lisää peruskoulun laadun parantamiseen paljon vai vähän?

Mutta mikä on todellisuus? Kunnallisvaaleihin valmistautuva kansalainen näkee joka puolella vain säästöjä, hintojen ja maksujen nousua tai määrärahojen loppumista. Peruspalvelut nilkuttavat.

Ja meille syötetään vain veronalennuksia! Aivan kuin Ranskan kuningatar Marie Antoinette, joka käski kansalaisia syömään kakkua, jos leipä on lopussa.

1

360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lähestyvät

      Liki neljä vuotta takaperin oli lähestulkoon samanlainen tilanne. Kuntalainen kävi äänestämässä hyväksi havaitsemaansa henkilöä. Näin oli kansanvallan pääperiaate toteutunut. Tuon vajaan minuutin mittaisen vallankäytön jälkeen kuntalainen jäi odottamaan seuraavia vaaleja jolloin hänellä oli taas valta - hetken hallussaan. Tuon äänestyksen välisen ajan oli kuntalaisen valtaa käyttänyt päättäjä joka oli omasta tahdostaan luovuttanut valtaa virkamiehille. Ja kuntalainen oli perehtynyt muihin tärkeisiin asioihin kuten Esperanton, Naisasialiikkeen tai Punaisen Ristin työskentelyn pohtimiseen. Mahtuihan siihen myös iltapäivälehtien otsikoiden perehtymiseen, mikä tietty on tärkeää. Mikähän olisi ollut lehtien myynti jos ne olisivat koko kevään ajan toitottanut Lissabonin sopimusta. Olisi äänestäjällä käsitys miksi Irlanti äänesti kuten äänesti.

      Mutta Kouvola ja sen uudet valtuutetut? Keitä me äänestämme päättämään juuri meitä koskevista asioista? Äänestämme hyväksi havaitsemaan henkilöä joka sitten valtuustossa päättä asioista jotka ei suoranaisesti sinua koske – toki poikkeuksia on kuten veroprosentti. Kuitenkin olkaa tarkkoja kun ehdokas esittelee näkemyksiään vaikka sosiaalisista asioista. Näkemykset voivat olla loistavia ja parannusehdotuksen loistavampia. Ja näin hänet valitaan valtuustoon. Ja nyt saavumme ytimeen asian. Ei hän siellä valtuustossa aikaisemmin kertomiaan sosiaalisia parannuksia käsittele saati ehdota. Ja kaiken hyväksi jos hänet vielä valitaan vaikka tekniseen lautakuntaan. Niin vielä vähempi hän pystyy puheitaan pitämään. Koska päätökset tekee virkamies ja lautakunta ehkä vielä hallituskin. Kuitenkin uskallan epäillä, että valtuutettu piu paut välittää esimerkiksi vanhustenhoidosta sillä hetkellä kun asiaan viitataan jossakin valtuustokäsittelyn yhteydessä. Onhan valtuuston kokoukset julkisia toisin kun muut komiteat. Ja saattaapi olla tiukka paikka käyttää puheenvuoro julkisen sanan ollessa läsnä?

      Voisiko asialle mitään? Voi. Ehdokkaita asettavat ryhmittymät voisi tuoda julkisuuteen mihin lautakuntaan tai komiteaan kukin ehdokas tullaan sitten valitsemaan. Näin äänestäjä tietäisi jo äänestysvaiheessa, että tuo päättää niistä ja niistä asioista ja tuo toinen noista ja näistä. Olisiko tämä liikaa pyydetty? Uskaltaisiko ryhmittymät lähteä tähän? Menisikö ääni silloin todella sille jonka halutaan yksilöä koskevia päätöksiä tekevän? Sillä ei ole yhteisöä ilman yksilöä, ei kaupunkia ilman kaupunkilaisia Listalla on kansanedustajiakin, ehkä? Riittääkö hänellä aikaa perehtyä lautakunta-asioihin vai onko hän vaan edustamansa aateryhmälle ääniä keräämässä. Ja mikä mielenkiintoista – hän Kouvolassa ajaa kouvolalaisten etua ja seuraavalla viikolla valtion etua joka saattaa olla ristiriidassa juuri Kouvolan seudun edun kanssa. Jos Suomi ja Venäjä liittyvät NATOon, niin uhka Suomen joutumisesta aseellisen hyökkäyksen kohteeksi pienenee huomattavasti. Valtiovalta päättää supistaa puolustusvoimien vahvuutta. Niin listalla saattaa olla Vekaranjärvi tai Utti. Mikä on kansanedustajavaltuutetun rooli. Suomen talous vai Kouvolan hyvinvointi.

      Vaaleissa – niin kunta kuin valtiollisissakin – on aina voittajia ja toiseksi tulleita. Kuitenkin jo nyt voi todeta, että vaalien todellinen voittaja on media. Media ei jää näissäkään vaaleissa toiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6223
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3788
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1965
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1949
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1778
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1636
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1542
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      20
      1470
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1458
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe